Een Energielabel voor mijn huis, maakt het me rijker of armer?

Gepubliceerd: maart 29, 2018 | Leestijd: 3 minuten

In 2015 heeft ieder huishouden in Nederland een voorlopig Energielabel mogen ontvangen. Leuk, zo’n label, maar wat doe je daar nou mee? Het energielabel voor woningen is ingevoerd zodat mensen zich bewust worden van het energieverbruik en de duurzaamheid van hun huis. Ga je een woning verkopen, dan ben je verplicht een Energielabel te overhandigen aan de koper.

Huis met spaarvarken en energielabel

Iedereen heeft een voorlopig label ontvangen, gebaseerd op het type woning, het bouwjaar en data uit het Woononderzoek Nederland. In dit voorlopig label zijn eventuele duurzame aanpassingen aan de woning mogelijk nog niet verwerkt. Is de woning in de loop der jaren aangepast met bijvoorbeeld kunststof kozijnen of isolatie, dan heb je waarschijnlijk recht op een beter energielabel. Je kunt het Energielabel actualiseren door een definitief label aan te vragen bij een erkend bedrijf, de kosten hiervoor zijn enkele tientjes. Er zijn talloze bedrijven op Google te vinden die deze dienst aanbieden.

Iedereen is tegenwoordig verplicht om bij de verkoop van een woning een definitief Energielabel te overhandigen aan de koper. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van maximaal 405 euro. Deze plicht wordt echter niet altijd serieus genomen door kopers en verkopers van woningen. Er was in 2015 veel weerstand tegen het Energielabel omdat het nadelige gevolgen zou hebben voor de woningmarkt. Huizen met een slecht label zijn minder aantrekkelijk en worden dus minder waard. Uiteindelijk is dit ook de bedoeling, want alle woningen moeten verduurzamen, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Neem bijvoorbeeld een monumentaal pand uit de 19e eeuw. Dit kun je niet zomaar isoleren. De meningen hierover zijn dus verdeeld.

Er gaan verhalen de ronde dat er een belastingsysteem aankomt waardoor woningeigenaren meer CO2 belasting betalen naarmate de woning slecht geïsoleerd of niet energiezuinig is. Vooralsnog wordt de energiebelasting betaald aan de hand van het verbruik. Zo bestaat het gastarief per m³ voor meer dan de helft uit belasting. Voor stroom is dit ruim een kwart van de totale kostprijs per kWh. De kans is groot dat, gezien alle ontwikkelingen, deze manier van belastingheffing in de toekomst gaat veranderen. Hoe dit er precies uit komt te zien, is nog even afwachten.

Of het nou komt door het Energielabel of niet, het verduurzamen van je woning is zeer actueel. De vraag naar energiebesparende maatregelen is de laatste jaren flink toegenomen. Gezien de huidige ontwikkelingen zoals het energielabel en stijgende energietarieven en mogelijke toekomstige ontwikkelingen, is het slim om je huis energiezuinig te maken.

Het officiële Energielabel wordt volgens een rekenmethodiek bepaald. In deze methodiek wordt gekeken naar: het type woning, afmetingen, bouwjaar, isolatie, verwarming, ventilatiesystemen en duurzame energie. De aanwezigheid van bijvoorbeeld HR++ glas, zonnepanelen of een zuinige cv-ketel is dus van invloed op het Energielabel.

Volgens het Klimaatakkoord van Parijs moeten alle lidstaten van de EU de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 40% gereduceerd hebben ten opzichte van 1990. In Nederland ligt de lat nog hoger, volgens de nabije klimaatwet namelijk 49%. Zo worden bijvoorbeeld alle kolencentrales uiterlijk in 2030 gesloten en moet er 2 miljard kilogram CO2-uitstoot worden bespaard met het isoleren van bestaande woningen, het installeren van warmtepompen en het aanleggen van warmtenetten. Er is dus een hoop werk aan de winkel.

Ben je benieuwd of jouw woning kan worden verduurzaamd en wil je weten wat hier allemaal bij komt kijken en wat het kost? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten uit jouw regio of lees meer over energiebesparende maatregelen.

Offertes aanvragen op Duurzaamheidsvergelijker.nl

Ontvang gratis offertes!