Dak isoleren

Warmte- en geluidsisolatie

Je dak isoleren verbetert het comfort in huis en zorgt voor lagere energiekosten. Dakisolatie werkt naast warmte-isolatie ook als geluidsisolatie. Dat klinkt niet verkeerd. Tot 30% van de warmte in huis kan verloren gaan door een ongeïsoleerd dak. Gebruik je de zolder als leefruimte? Dan mag dakisolatie zeker niet ontbreken. Hier kun je dus een hoop op besparen, wat weer goed is voor het milieu, je energielabel en je portemonnee. Wil je weten wat jouw energielabel is? Kijk dan op deze pagina van de Rijksoverheid. De overheid, provincies en gemeenten maken het isoleren van je woning regelmatig extra interessant door het geven van subsidie voor isolatie van je woning. Check de website van RVO voor landelijke subsidieregelingen.

Huizen die gebouwd zijn na 1991 zijn over het algemeen gebouwd met goede dakisolatie. Van 1976 tot 1991 zijn huizen gebouwd met dakisolatie, maar deze huizen zijn vaak matig geïsoleerd. Huizen die gebouwd zijn voor 1976, zijn gebouwd zonder dakisolatie. Is jouw zolder onaangenaam koud en tochtig? Dan is je dak waarschijnlijk niet goed geïsoleerd.

Welke voordelen biedt dakisolatie?

  • Tot 30% lagere energiekosten door het verminderen van je energieverbruik;
  • Je draagt bij aan een beter milieu, omdat er minder CO2-uitstoot plaatsvindt bij het verwarmen van je woning;
  • Er ontstaat een gelijkmatiger en beheersbaar binnenklimaat in je woning;
  • De zolder is lekker warm in de winter en je hebt geen last meer van koude tocht;
  • In de zomer is je woning koeler;
  • Je woning komt in aanmerking voor een beter energielabel, waardoor de waarde van de woning stijgt.

Zelf doen of uitbesteden?

Je dak isoleren kun je zelf, als je heel erg handig bent. Maar wil je het goed doen, dan moet je toch de nodige ervaring hebben. Aangeraden wordt om een specialist in te schakelen. Dan is de klus meestal binnen één dag geklaard, je hebt geen rommel en je weet zeker dat het goed gebeurd. Als je dakisolatie laat aanbrengen door een gecertificeerd bedrijf zijn er wellicht ook interessante mogelijkheden voor subsidie of financiering.

Wil je een isolatiebedrijf inschakelen, vergelijk dan altijd meerdere offertes van gecertificeerde bedrijven. Via deze pagina kun je jouw isolatie offerte aanvraag indienen. Tot maximaal vijf verschillende isolatiebedrijven zullen contact met je opnemen om gratis een vrijblijvende offerte aan te bieden.

Wanneer je dakisolatie combineert met spouwmuurisolatie en vloerisolatie behaal je hogere rendementen en een nog beter energielabel.

Hoe gaat het in z’n werk?

Schuin dak isoleren

Een schuin dak kan worden geïsoleerd aan de binnen- of buitenkant, of de zoldervloer wordt geïsoleerd.

Een schuin dak wordt meestal vanuit de binnenkant geïsoleerd, tegen het dakbeschot. Dit kan met isolerend plaatmateriaal zoals PIR platen of EPS platen, of met isolatiematten van glaswol of steenwol. Daarnaast kan een dak tegenwoordig ook geïsoleerd worden met spray-foam (gespoten isolatiemateriaal). Meer uitleg over isolatiemateriaal lees je op deze pagina.

Dakisolatie met behulp van glaswol plaatmateriaal
Dakisolatie met behulp van plaatmateriaal van minerale wol.
Dakisolatie gespoten isolatieschuim
Dakisolatie met behulp van gespoten isolatieschuim.

Je kunt ook isolatieplaten aan de buitenkant van het dak plaatsen. Dit wordt doorgaans gedaan bij een dakrenovatie. Dit is een ingrijpendere en duurdere klus dan isoleren aan de binnenkant. Het is ook mogelijk om EPS parels, wol of PURschuim onder de pannen te laten spuiten. Dit geeft echter geen hoge isolatiewaarde en kan bij latere dakwerkzaamheden veel rommel opleveren.

Unidek Dakisolatie
Deze isolatie met behulp van plaatmateriaal van Unidek wordt geplaatst tijdens een complete dakrenovatie.

Als je zolder niet als leefruimte dient, kun je er voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dit is vaak goedkoper dan het isoleren van je dak. Hierbij breng je isolatiemateriaal in, op of onder de houten vloer aan. Zorg er voor dat alle naden en kieren dicht zijn en dat de zolder goed af te sluiten is van de rest van de woning. De zoldervloer isoleren van een open zolder heeft weinig zin.

Zoldervloerisolatie met behulp van Knauf glaswol
Zoldervloerisolatie met behulp van Knauf glaswol.

Plat dak isoleren

Een plat dak wordt doorgaans aan de buitenkant geïsoleerd. Aan de binnenkant isoleren kan vochtproblemen veroorzaken. Om dakisolatie te plaatsen aan de buitenkant van een bestaand plat dak moet de dakbedekking worden verwijderd. Isolatieplaten worden op het dak gelegd en het dak wordt opnieuw bedekt. Dit is een flinke klus die meestal gecombineerd wordt met een dakrenovatie.

Als de bestaande dakbedekking nog goed is kunnen er ook speciale isolatieplaten op de dakbedekking gelegd worden met grint of tegels daarboven op. Deze optie geeft een minder hoge isolatiewaarde. Zorg er altijd voor dat na het plaatsen van isolatiemateriaal op het dak, de dakrand nog hoog genoeg is.

Welke risico’s zijn aan dakisolatie verbonden?

Als een dak op de juiste manier wordt geïsoleerd, zijn er geen risico’s aan verbonden. Er moet wel rekening worden gehouden met ventilatie en condensatie. De houten constructie van het dak moet kunnen ademen en het leefvocht in huis mag niet op de verkeerde plekken condenseren. Een manier om dit te verhelpen is een dampremmende folie (dampscherm) aan de warme zijde van de isolatie. Hierdoor tast vocht vanuit het huis, door bijvoorbeeld douchen en koken, het hout van je dak niet aan.

Als je het dak laat isoleren met een gespoten isolatieschuim zoals PURschuim is een goede ventilatie van groot belang. De gassen die vrijkomen bij het aanbrengen van PURschuim moeten direct worden geventileerd. Deze wijze van isoleren geeft geen afgewerkt resultaat. Wil je een mooi eindresultaat, dan moet de binnenkant van de zolder na het aanbrengen van de isolatie nog worden afgewerkt.

Offertes aanvragen op Duurzaamheidsvergelijker.nl

Ontvang gratis offertes!