Kosten en materialen bij dakisolatie

Waarmee isoleer je een dak?

Tot 30% van de warmte in huis kan verloren gaan door het dak. Zowel voor het comfort als voor de stookkosten kan dakisolatie dus zeer aantrekkelijk zijn. De kosten hangen af van de oppervlakte van het dak, het isolatiemateriaal, de isolatiewaarde en de afwerking.

De keuze aan materiaal voor het isoleren van je dak is vrij groot. In dit artikel vind je een aantal populaire isolatiematerialen en de gemiddelde kosten voor het isoleren van een dak. Voor een op maat gemaakte offerte kunt u gratis en vrijblijvend een offerte-aanvraag indienen. U krijgt tot maximaal vijf persoonlijke aanbiedingen van specialisten in uw regio.

Gemiddelde kosten van dakisolatie

Schuin dak isoleren (verwarmde zolder)
Kosten: €5.200,-
Besparing per jaar: €650

Schuin dak isoleren (onverwarmde zolder)
Kosten: €2.900,-
Besparing per jaar: €400

Zoldervloer isoleren (onverwarmde zolder)
Kosten: €1.100,-
Besparing per jaar: €400

Plat dak isoleren
Kosten: €3.700,-
​Besparing per jaar: €550

Deze kosten en besparingen zijn gebaseerd op een gemiddelde eengezinswoning met een HR-combi ketel.

EPS

EPS staat voor Expanded Polystyrene, beter bekend als piepschuim of tempex. EPS is van oorsprong bedoeld als isolatiemateriaal en wordt daarin nog steeds veelvuldig toegepast. De meeste mensen kennen piepschuim als witte platen of blokken voor isolatie of verpakkingen.

Bij dakisolatie wordt hoogwaardige EPS in de vorm van plaatmateriaal aan de binnenkant of aan de buitenkant van het dak aangebracht. Meestal worden de platen aan de binnenkant van het dak geplaatst. Hier kan een eventuele afwerking tegen aangebracht worden. Er bestaan ook speciale EPS platen die al voorzien van een afgewerkte onderkant (meestal wit van kleur). Na het monteren van deze platen is de zolder direct afgewerkt. Deze afgewerkte EPS platen zijn daarom ook duurder in aanschaf.

Dakisolatie met behulp van Unidek plaatmateriaal
Dakisolatie met behulp van Unidek plaatmateriaal.

Minerale wol

Minerale wol is de verzamelnaam voor isolatiemateriaal, vervaardigd uit glas of steen. Wol is een veelgebruikt en bekend isolatiemateriaal. Het heeft een goede isolatiewaarde en dient goed als geluidsisolatie. Het laat zich goed verwerken en is relatief goedkoop. Het is daarom een populair isolatiemateriaal voor het isoleren van daken, spouwmuren en vloeren. Minerale wol is te verkrijgen in dekens of als plaatmateriaal. Deze worden aangebracht aan de binnenkant tegen het dak of in de zoldervloer. Sommige dekens of platen zijn al voorzien van een dampscherm, om condensatievocht tegen te houden. Isolatiewol kan tegenwoordig ook als losse vezels ingeblazen worden. Handig voor het isoleren van zoldervloeren.

Glaswol wordt gemaakt van zand en gerecycled glas en heeft een hoge isolatiewaarde. Steenwol of rotswol wordt gemaakt door gesmolten gesteente, net zoals lava, in dunne draden te laten stollen. Bij het verwerken van minerale wol moet men handschoenen en bescherming dragen. Het materiaal kan irriteren aan huid en ogen.

Roof Insulating by Mineral Wool
Dakisolatie met behulp van plaatmateriaal van minerale wol.

PUR schuim

Polyurethaan, oftewel PURschuim, is een hardschuim dat uit twee componenten bestaat; Polyol en Isocyanaat. De PUR wordt vloeibaar aangebracht en expandeert tot een harde schuim. Er zijn verschillende soorten PUR verkrijgbaar, met open of gesloten celstructuur. De PUR geeft de allerhoogste isolatiewaarde en is een vrij kostbaar isolatiemateriaal.

Bij het isoleren van een schuin dak kan de PURschuim tegen de binnenkant van het dakbeschot gesprayd worden. Dit levert een naadloos eindresultaat, alle naden en kieren worden opgevuld. Gespoten PURschuim is niet mooi afgewerkt. Voor een mooi eindresultaat zul je achteraf nog moeten afwerken. Ventilatie is bij het isoleren met PURschuim zeer belangrijk. Zorg ervoor dat er genoeg ventilatievoorzieningen zijn zodat alle dampen die vrijkomen afgevoerd kunnen worden.

Gespoten isolatieschuim dakisolatie
Dakisolatie met behulp van gespoten PURschuim.

PIR platen

PIR staat voor Polyisocyanuraat. Dit hard kunststofschuim is in plaatvorm verkrijgbaar. Dit hoogwaardig isolatiemateriaal heeft enkele overeenkomsten met PUR maar presteert zelfs nog beter. De platen hebben een hoge drukvastheid en worden gebruikt aan de binnenkant van daken, aan de buitenkant van daken en op platte daken. PIR plaatmateriaal is relatief duur en de prijzen kunnen schommelen.

PIR plaatmateriaal
PIR plaatmateriaal voor dakisolatie.

Overige materialen

Naast de genoemde materialen zijn er nog vele andere isolatiematerialen verkrijgbaar. Denk hierbij aan schapenwol, houtwol, papier of hennep.

De aanwezigheid van folies kan invloed hebben op de mogelijkheden om te isoleren en de materiaalkeuze die hieraan voorafgaat. Laat je hierover dus goed informeren door het isolatiebedrijf.

Offertes aanvragen op Duurzaamheidsvergelijker.nl

Ontvang gratis offertes!