Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Een Energielabel voor mijn huis, maakt het me rijker of armer?

In 2015 heeft ieder huishouden in Nederland een voorlopig Energielabel mogen ontvangen. Leuk, zo’n label, maar wat doe je daar nou mee?

Het energielabel voor woningen is ingevoerd zodat mensen zich bewust worden van het energieverbruik en de duurzaamheid van hun huis. Verkoop je je woning, dan ben je verplicht een Energielabel te overhandigen aan de koper.

Met een beter energielabel houd je meer geld over, maandelijks en bij de verkoop.

Navigeer naar:

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Wat is het energielabel?

Het energielabel is een indicatie van hoe energiezuinig een woning is. Door verschillende maatregelen toe te passen, krijgt een woning een beter energielabel.

Het officiële Energielabel wordt volgens een rekenmethodiek bepaald. In deze methodiek wordt gekeken naar: het type woning, afmetingen, bouwjaar, isolatie, verwarming, ventilatiesystemen en duurzame energie.

Voorbeeld van stappen in een energielabel voor een eensgezinswoning:

  • A: Zonnepanelen (+ onderstaande maatregelen);
  • B: HR-glas (+ onderstaande maatregelen);
  • C: Spouwmuurisolatie (+ onderstaande maatregelen);
  • E: Vloer- & dakisolatie (+ onderstaande maatregelen);
  • F: CV ketel;
  • G: Geen maatregelen.

Hoe krijg je een energielabel?

Iedereen heeft een voorlopig label ontvangen, gebaseerd op het type woning, het bouwjaar en data uit het Woononderzoek Nederland. In dit voorlopig label zijn eventuele duurzame aanpassingen aan de woning mogelijk nog niet verwerkt.

Is de woning in de loop der jaren aangepast met bijvoorbeeld kunststof kozijnen of isolatie, dan heb je waarschijnlijk recht op een beter energielabel.

Je kunt het Energielabel actualiseren door een definitief label aan te vragen bij een erkend bedrijf, de kosten hiervoor zijn enkele tientjes. Er zijn talloze bedrijven op Google te vinden die deze dienst aanbieden.

Energielabel bij woningverkoop

Iedereen is tegenwoordig verplicht om bij de verkoop van een woning een definitief Energielabel te overhandigen aan de koper. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van maximaal 405 euro (bron). Deze plicht wordt echter niet altijd serieus genomen door kopers en verkopers van woningen.

Er was in 2015 veel weerstand tegen het Energielabel omdat het nadelige gevolgen zou hebben voor de woningmarkt. Huizen met een slecht label zijn minder aantrekkelijk en worden dus minder waard.

Uiteindelijk is dit ook de bedoeling, want alle woningen moeten verduurzamen, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Neem bijvoorbeeld een monumentaal pand uit de 19e eeuw. Dit kun je niet zomaar isoleren. De meningen hierover zijn dus verdeeld.

Tip: wees slim en maak je woning energiezuinig

De vraag naar energiebesparende maatregelen is de laatste jaren flink toegenomen, dankzij stijgende energietarieven en ontwikkelingen zoals het energielabel. Naast de besparing op je energierekening, zorg je er met verduurzaming dus ook voor dat je woning toekomstbestendig is.

Energielabel leidt tot duurzamere woningen

Volgens het Klimaatakkoord van Parijs moeten alle lidstaten van de EU de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 40% gereduceerd hebben ten opzichte van 1990. In Nederland ligt de lat nog hoger, volgens de nabije klimaatwet namelijk 49%.

Zo worden bijvoorbeeld alle kolencentrales uiterlijk in 2030 gesloten en moet er 2 miljard kilogram CO2-uitstoot worden bespaard met het isoleren van bestaande woningen, het installeren van warmtepompen en het aanleggen van warmtenetten.

Er zijn voorstanders van een belastingsysteem waardoor woningeigenaren meer CO2 belasting betalen naarmate de woning slecht geïsoleerd of niet energiezuinig is.

Vooralsnog wordt de energiebelasting betaald aan de hand van het verbruik. Zo bestaat het gastarief per m³ voor meer dan de helft uit belasting. Voor stroom is dit ruim een kwart van de totale kostprijs per kWh. De kans is groot dat, gezien alle ontwikkelingen, deze manier van belastingheffing in de toekomst gaat veranderen. Hoe dit er precies uit komt te zien, is nog even afwachten.

Het is duidelijk dat het energielabel voor de overheid een belangrijk instrument is om de verduurzaming van Nederlandse woningen te versnellen. Er is een hoop werk aan de winkel en dankzij het energielabel doen we allemaal nét even wat meer.

Ben je benieuwd of jouw woning kan worden verduurzaamd en wil je weten wat hier allemaal bij komt kijken en wat het kost? Gebruik de onze gratis en vrijblijvende dienst en vraag offertes aan bij specialisten uit jouw regio of lees meer over energiebesparende maatregelen.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Lagere Lasten

Meer Comfort

Ontvang gratis op maat gemaakte offertes voor duurzame maatregelen voor je woning. Geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Duurzaam wonen levert je veel op.

Lagere stookkosten;

Hoger wooncomfort;

De beste investering voor je woning;

Maak je woning toekomstbestendig;

Minimaliseer jouw impact op het milieu.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

Zoek je meer informatie over duurzaam wonen? Lees verder:

Woningisolatie verplicht

Gaat Nederland isolatie verplichten?

Met het isoleren van een woning kan ontzettend veel energie worden bespaard. Maar wordt woningisolatie straks verplicht?

Energielabel huis

Een energielabel voor mijn huis, wat heb ik eraan?

In 2015 heeft ieder huishouden in Nederland een voorlopig Energielabel mogen ontvangen. Leuk, zo’n label, maar wat doe je daar nou mee?

Omhoog