Home>Duurzaam wonen>Energielabel huis rijker of armer

Een Energielabel voor mijn huis, maakt het me rijker of armer?

Leestijd:
3 minuten
Laatste update:
8 mei 2024
Energielabel voor een woning

Sinds 2015 heeft ieder huishouden in Nederland een voorlopig Energielabel ontvangen. Leuk, zo’n label, maar wat doe je daar nou mee?

Het energielabel voor woningen is ingevoerd zodat mensen zich bewust worden van het energieverbruik en de duurzaamheid van hun huis. Verkoop of verhuur je je woning, dan ben je verplicht een Energielabel te overhandigen aan de koper of huurder.

Wat is een energielabel voor je huis?

Het energielabel is een indicatie van hoe energiezuinig een woning is. Door verschillende maatregelen toe te passen, krijgt een woning een beter energielabel. De labelklasse van het energielabel loopt van A++++ t/m G.

Het officiële Energielabel wordt volgens een rekenmethodiek bepaald. In deze methodiek wordt onder andere gekeken naar: het type woning, de afmetingen, het bouwjaar, de isolatie van de (spouw)muren, het dak en de vloer, het soort glas, de soort verwarming en warmwatervoorziening, de ventilatiesystemen en duurzame energie zoals zonnepanelen en een zonneboiler.

Voorbeeld van stappen in een energielabel voor een eengezinswoning:

  • A: Zonnepanelen (+ onderstaande maatregelen)
  • B: HR-glas (+ onderstaande maatregelen)
  • C: Spouwmuurisolatie (+ onderstaande maatregelen)
  • E: Vloer- & dakisolatie (+ onderstaande maatregelen)
  • F: CV ketel
  • G: Geen duurzame maatregelen

Wat is mijn energielabel?

Het actuele energielabel van een woning kun je controleren op energielabel.nl

Hier kies je het type woning (koopwoning of huurwoning) en vul je de postcode en het huisnummer in. Als er een energielabel geregistreerd staat, krijg je het energielabel van de gekozen woning te zien.

Energielabel voor een huis

Hoe krijg ik een energielabel?

Iedereen heeft een voorlopig label ontvangen, gebaseerd op het type woning, het bouwjaar en data uit het Kadaster en het Woononderzoek Nederland. In dit voorlopig label zijn eventuele duurzame aanpassingen aan de woning mogelijk nog niet verwerkt.

Je kunt het Energielabel actualiseren naar een definitief label door een gecertificeerde Energie Prestatie adviseur in te schakelen. Je vindt een adviseur op het Energie Prestatie Adviesplatform.

Tip

Grote kans dat jouw huidige energielabel niet meer actueel is, omdat er in de tussentijd aanpassingen aan de woning zijn gedaan zoals het toevoegen van isolatie, kozijnen of zonnepanelen. Ga jij je huis verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om een actueel energielabel te overhandigen. Laat je label tijdig actualiseren door een gecertificeerde Energie Prestatie adviseur.

Mijn energielabel verbeteren

Je kunt het energielabel van je huis verbeteren door je huis energiezuiniger te maken. Denk hierbij aan het uitvoeren van duurzame maatregelen zoals het isoleren van je spouwmuren, vloer of dak, het plaatsen van isolerende ramen en kozijnen of het installeren van zonnepanelen of een zonneboiler.

Niet alleen verbeter je het energielabel van je huis hiermee. Deze investeringen betalen zichzelf uiteindelijk terug omdat je bespaart op je energiekosten.

Momenteel is er een hoge subsidie beschikbaar voor het uitvoeren van duurzame maatregelen aan je woning.

Wat kost een energielabel?

Sinds 1 januari 2024 is het aanvragen van een energielabel een stuk duurder geworden. Voorheen werd een nieuw energielabel volledig online geregeld voor een prijs van ongeveer € 7,50.

Sinds 2024 moet er een gecertificeerde Energie Prestatie adviseur naar je huis komen kijken voor het verkrijgen van een energielabel. Tijdens deze inspectie wordt de energiezuinigheid van de woning bekeken en wordt een rapport opgemaakt. Kosten voor een energielabel in 2024 zijn zo'n € 300 tot € 600.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Je bent als eigenaar van een pand verplicht om een actueel energielabel te overhandigen bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Voor sommige bijzondere gebouwen zoals een monument of fabriekshal is een energielabel niet altijd verplicht.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Wanneer een woning geen geldig energielabel heeft, of wanneer je een bestaand energielabel wilt actualiseren omdat de woning energiezuiniger is geworden, vraag je een nieuw energielabel aan.

Een energielabel is 10 jaar geldig.

Krijg je een boete als je geen energielabel hebt?

Indien je een woning verkoopt zonder geldig energielabel te overhandigen aan de koper riskeer je een boete.

Sinds november 2024 is het boetebedrag verhoogd. Voor particuliere verkopers die een woning zonder geldig energielabel verkopen, geldt een boetebedrag van € 450 per woning. Voor bedrijven is de boete € 900 per woning.

Indien je een woning verhuurt zonder een geldig energielabel te overhandigen aan de huurder, riskeer je ook een boete. Wanneer de huurder je verzoekt om alsnog een energielabel te overhandigen, krijg je hiervoor 4 weken de tijd. Doe je dit als verhuurder niet op tijd, dan wordt er een dwangsom opgelegd door de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). (bron)

Wat is het effect van een energielabel voor huizen?

Volgens het Klimaatakkoord van Parijs moeten alle lidstaten van de EU de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 40% reduceren ten opzichte van 1990. In Nederland ligt de lat nog hoger, volgens de nabije klimaatwet namelijk 49%.

Zo worden bijvoorbeeld alle kolencentrales uiterlijk in 2030 gesloten en moet er 2 miljard kilogram CO₂-uitstoot worden bespaard met het isoleren van bestaande woningen, het installeren van warmtepompen en het aanleggen van warmtenetten.

Het voeren van een strenger beleid met betrekking tot energielabels, draagt bij aan de energietransitie.

Huizen met een goed label zijn meer waard

Een duidelijk effect van het energielabel is de waarde van woningen. In de markt is duidelijk te zien dat een woning met een goed energielabel beduidend meer waard is dan een woning met een laag energielabel.

Hier komt bij dat huizen met een goed energielabel sneller verkocht worden dan huizen met een laag energielabel. Een energielabel maakt je dus rijker als woningeigenaar. Verduurzamen heeft dus ook via het energielabel invloed op de aantrekkelijkheid van jouw woning. Lees hier alles over de mogelijkheden om duurzamer te wonen.

Een energielabel als leidraad voor belasting?

Er zijn voorstanders van een belastingsysteem waardoor woningeigenaren meer CO₂ belasting betalen naarmate de woning slecht geïsoleerd of niet energiezuinig is. Momenteel is er geen sprake van een dergelijk beleid, alhoewel dit indirect natuurlijk wel al het geval is.

Vooralsnog wordt de energiebelasting betaald aan de hand van het verbruik. Zo bestaat het gastarief per m³ voor meer dan de helft uit belasting. Voor stroom is dit ruim een kwart van de totale kostprijs per kWh. Zo betaal je dus meer belasting als je huis niet energiezuinig is en dus veel energie verbruikt.

Ook interessant voor jou

Gaat Nederland isolatie verplichten?

Lees meer

Een energielabel voor mijn huis, wat heb ik eraan?

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog