Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Gaat Nederland isolatie van woningen verplichten?

Met het isoleren van een woning kan ontzettend veel energie worden bespaard. Maar wordt woningisolatie straks verplicht? Door spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie aan te brengen, wordt de energierekening tientallen procenten lager.

Gek genoeg zijn veel woningen in Nederland nog niet geïsoleerd. Nederland kan dus eenvoudig stukken duurzamer door deze woningen te isoleren. Dat brengt ons tot de vraag: zal de overheid ons verplichten om onze woningen te isoleren?

Gaat Nederland isoleren van woningen verplichten?

Navigeer naar:

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Geen verplichting tot isoleren, wel stimulering

Pas sinds de jaren 90 zijn woningen in Nederland vanaf de bouw goed geïsoleerd. Oudere woningen verliezen dus veel warmte. Bij deze woningen is het mogelijk om middels na-isolatie de woning energiezuiniger te maken. Met een investering van enkele honderden tot duizenden euro’s, realiseer je een enorme daling in het gasverbruik.

Niet geïsoleerde woningen uit die tijd zijn dus energievreters. Ondanks veel voorstanders zal de overheid voorlopig geen verplichting invoeren om deze woningen te voorzien van isolatie.

Er worden wel diverse maatregelen getroffen om na-isolatie te stimuleren:

  • SEEH subsidie (voor particulieren)
  • SEEH subsidie (voor VVE's)
  • Verlaagd btw tarief (9% op arbeid)
  • Invoer energielabel
  • Gunstige financieringen
  • Stijgende energietarieven
  • Eventuele gemeentelijke subsidies

De invoering van het energielabel is een middel om woningeigenaren aan te zetten tot het verduurzamen van hun woning. Niet geïsoleerde woningen hebben een lager energielabel en zijn dus minder waard op de huizenmarkt. Gelukkig kan het energielabel worden verhoogd door energiebesparende maatregelen te treffen.

Lees het artikel op Duurzaamheidsvergelijker over wat het energielabel is en hoe je deze voor jouw woning kunt verhogen.

Hoe goed is je woning geïsoleerd?

Over het algemeen kun je met behulp van het bouwjaar van de woning inschatten of er isolatie aanwezig is:

Isolatie bij woningen van voor 1920

Een woning van voor 1920 heeft geen spouwmuren. Spouwmuurisolatie is hier dus per definitie niet aanwezig. Er zijn uitzonderingen waarbij er wel spouwmuren gebouwd zijn in deze jaren, maar dit komt heel zelden voor. Ook is het mogelijk dat er tijdens een latere renovatie spouwmuren zijn gemetseld.

Vloerisolatie en dakisolatie werden in deze vroege jaren eveneens niet tijdens het bouwen aangebracht. Het is meestal wel mogelijk om deze alsnog aan te brengen.

Isolatie bij woningen van 1920 tot circa 1970

Woningen uit deze periode zijn gebouwd zonder degelijke isolatie. Wel zijn deze woningen voorzien van spouwmuren, waardoor een luchtspouw enig isolerend effect heeft. Aan vloer- en dakisolatie werd in deze periode ook niet gedaan, tot aan eind jaren '60. Toen kwam het besef dat men best wat zuiniger met energie kon omgaan.

Deze woningen zijn bij uitstek geschikt om te voorzien van spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Ze worden tegenwoordig dan ook op grote schaal na-geïsoleerd.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Isolatie bij jaren '70 en '80 woningen

In de jaren '70/'80 startte men met isolatie van de hele woningschil vanaf de bouw. Je kunt in deze woningen spouwmuurisolatie, vloerisolatie en/of dakisolatie tegenkomen. Deze isolatie is echter niet altijd van goede kwaliteit. De huidige normen liggen vele malen hoger.

Je kunt de oude isolatie laten verbeteren, maar dat is niet altijd zonder risico’s. Dit kun je laten beoordelen door een isolatiespecialist.

Woningisolatie vanaf jaren '90

Sinds de jaren '90 zijn woningen relatief goed geïsoleerd. Huidige nieuwbouwhuizen worden gebouwd middels de voorschriften die zijn vastgelegd in het laatste bouwbesluit. Bewoners van deze huizen kunnen er dus op vertrouwen dat deze woningen energiezuinig zijn.

Isolatie in huurwoning

Heb jij slechte isolatie in je huurwoning en wil je dit verbeteren? Dan kan je de verhuurder vragen om energiebesparende maatregelen te treffen. De verhuurder mag dan de huur verhogen vanwege de investeringen die met de maatregelen gepaard gaan.

Het is mogelijk dat de verhuurder de woning niet wil isoleren, maar je wel bereid bent om een huurverhoging te betalen die in verhouding staat tot de kosten voor isolatie. Moet de verhuurder dan verplicht isoleren? Je kan de verhuurder juridisch dwingen om de energiebesparende maatregelen te treffen. De rechter bepaalt in dat geval of de verhuurder verplicht wordt om isolatie aan te brengen.

Weet je al wat voor isolatie je voor jouw woning wilt? We hebben meer informatie over spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie op onze website staan.

Isoleren niet verplicht, wel slim

Voor eigenaar-bewoners voert de Nederlandse overheid geen directe verplichting in om woningen zonder isolatie te isoleren. Toch wordt een niet geïsoleerde woning steeds duurder voor de bewoner of eigenaar. Dit komt door de waardedaling van de woning, door een slecht en onaantrekkelijk energielabel en door de alsmaar stijgende energiekosten.

Ook al zal je huis isoleren kosten met zich mee brengen, je bent een dief van je eigen portemonnee als je huis of appartement niet voorzien is van isolatie. Dit wordt in de toekomst alsmaar duurder. De huidige subsidieregelingen maken het heel aantrekkelijk om nu te isoleren, want je krijgt ongeveer 20% van de kosten terug.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Lagere Lasten

Meer Comfort

Ontvang gratis op maat gemaakte offertes voor duurzame maatregelen voor je woning. Geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Duurzaam wonen levert je veel op.

Lagere stookkosten;

Hoger wooncomfort;

De beste investering voor je woning;

Maak je woning toekomstbestendig;

Minimaliseer jouw impact op het milieu.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

Zoek je meer informatie over duurzaam wonen? Lees verder:

Woningisolatie verplicht

Gaat Nederland isolatie verplichten?

Met het isoleren van een woning kan ontzettend veel energie worden bespaard. Maar wordt woningisolatie straks verplicht?

Energielabel huis

Een energielabel voor mijn huis, wat heb ik eraan?

In 2015 heeft ieder huishouden in Nederland een voorlopig Energielabel mogen ontvangen. Leuk, zo’n label, maar wat doe je daar nou mee?

Omhoog