
Met het isoleren van een woning kan ontzettend veel energie worden bespaard. Maar wordt woningisolatie straks verplicht? Door spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie aan te brengen, wordt de energierekening tientallen procenten lager.
Gek genoeg zijn veel woningen in Nederland nog niet geïsoleerd. Nederland kan dus eenvoudig stukken duurzamer door deze woningen te isoleren. Dat brengt ons tot de vraag: zal de overheid ons verplichten om onze woningen te isoleren?
Geen verplichting tot isoleren, wel stimulering
Pas sinds de jaren 90 zijn woningen in Nederland vanaf de bouw redelijk goed geïsoleerd. Oudere woningen verliezen onnodig veel warmte. Bij deze woningen is het mogelijk om middels na-isolatie de woning energiezuiniger te maken. Met een investering van enkele honderden tot duizenden euro’s, realiseer je een enorme daling in het gasverbruik.
Niet geïsoleerde woningen uit die tijd zijn dus energievreters. Ondanks veel voorstanders zal de overheid voorlopig geen verplichting invoeren om deze woningen te voorzien van isolatie.
Er worden wel diverse maatregelen getroffen om na-isolatie te stimuleren:
- ISDE subsidie (voor particulieren)
- SEEH subsidie (voor VVE's)
- Verlaagd btw tarief (9% op arbeid)
- Invoer energielabel
- Gunstige financieringen
- Stijgende energietarieven
- Eventuele gemeentelijke subsidies
ISDE subsidie voor isolatie
Om woningeigenaren te stimuleren in het verduurzamen van hun woning, worden er momenteel flinke subsidie toegekend. De ISDE subsidie voor woningeigenaren vergoedt ongeveer 30% van de kosten voor woningisolatie, een warmtepomp, een zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.
Lees meer informatie over de ISDE subsidie.
Een energielabel voor je huis
De invoering van het energielabel is een middel om woningeigenaren aan te zetten tot het verduurzamen van hun woning. Niet geïsoleerde woningen hebben een lager energielabel en zijn dus minder waard op de huizenmarkt. Het energielabel kan worden verhoogd door energiebesparende maatregelen te treffen.
Meer weten over het energielabel voor je huis? Lees dan dit artikel over wat het energielabel is en hoe je deze voor jouw woning kunt verhogen.
Hoe goed is je woning geïsoleerd?
Over het algemeen kun je met behulp van het bouwjaar van de woning inschatten of er isolatie aanwezig is:
Isolatie bij woningen van voor 1920
Een woning van voor 1920 heeft geen spouwmuren. Spouwmuurisolatie is hier dus per definitie niet aanwezig. Er zijn uitzonderingen waarbij er wel spouwmuren gebouwd zijn in deze jaren, maar dit komt heel zelden voor. Ook is het mogelijk dat er tijdens een latere renovatie spouwmuren zijn gemetseld.
Vloerisolatie en dakisolatie werden in deze vroege jaren eveneens niet tijdens het bouwen aangebracht. Het is meestal wel mogelijk om deze alsnog aan te brengen.
Isolatie bij woningen van 1920 tot circa 1970
Woningen uit deze periode zijn gebouwd zonder degelijke isolatie. Wel zijn deze woningen voorzien van spouwmuren, waardoor een luchtspouw enig isolerend effect heeft. Aan vloer- en dakisolatie werd in deze periode ook niet gedaan, tot aan eind jaren '60. Toen kwam het besef dat men best wat zuiniger met energie kon omgaan.
Deze woningen zijn bij uitstek geschikt om te voorzien van spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Ze worden tegenwoordig dan ook op grote schaal na-geïsoleerd.
Isolatie bij jaren '70 en '80 woningen
In de jaren '70/'80 startte men met isolatie van de hele woningschil vanaf de bouw. Je kunt in deze woningen spouwmuurisolatie, vloerisolatie en/of dakisolatie tegenkomen. Deze isolatie is echter niet altijd van goede kwaliteit. De huidige normen liggen vele malen hoger.
Je kunt de oude isolatie laten verbeteren, maar dat is niet altijd zonder risico’s. Dit kun je laten beoordelen door een isolatiespecialist.
Woningisolatie vanaf jaren '90
Sinds de jaren '90 zijn woningen relatief goed geïsoleerd. Huidige nieuwbouwhuizen worden gebouwd middels de voorschriften die zijn vastgelegd in het laatste bouwbesluit. Bewoners van deze huizen kunnen er dus op vertrouwen dat deze woningen energiezuinig zijn.
Isolatie bij een huurwoning
Heb jij slechte isolatie in je huurwoning en wil je dit verbeteren? Dan kan je de verhuurder vragen om energiebesparende maatregelen te treffen. De verhuurder mag dan de huur verhogen vanwege de investeringen die met de maatregelen gepaard gaan.
Het is mogelijk dat de verhuurder de woning niet wil isoleren, maar je wel bereid bent om een huurverhoging te betalen die in verhouding staat tot de kosten voor isolatie. Moet de verhuurder dan verplicht isoleren? Je kan de verhuurder juridisch dwingen om de energiebesparende maatregelen te treffen. De rechter bepaalt in dat geval of de verhuurder verplicht wordt om isolatie aan te brengen.
Weet je al wat voor isolatie je voor jouw woning wilt? Lees hier meer informatie over spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.
Isoleren niet verplicht, wel slim
Voor eigenaar-bewoners voert de Nederlandse overheid geen directe verplichting in om woningen zonder isolatie te isoleren. Toch wordt een niet geïsoleerde woning steeds duurder voor de bewoner of eigenaar. Dit komt door de waardedaling van de woning, door een slecht en onaantrekkelijk energielabel en door de alsmaar stijgende energiekosten.
Ook al zal je huis isoleren kosten met zich mee brengen, je bent een dief van je eigen portemonnee als je huis of appartement niet voorzien is van isolatie. Dit wordt in de toekomst alsmaar duurder. De huidige subsidieregelingen maken het heel aantrekkelijk om nu te isoleren, want je krijgt ongeveer 30% van de kosten terug wanneer je twee isolatiemaatregelen uitvoert.