Spouwmuur isoleren

Warmte- en geluidsisolatie

Met het isoleren van een spouwmuur bespaar je veel geld en energie. Bovendien verbeter je het energielabel van jouw woning en het milieu. Huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1979 hebben doorgaans geen spouwmuurisolatie. Dit betekent een binnenmuur en een buitenmuur met daartussen lucht.

De lege ruimte tussen de muren kan worden gevuld met isolatiemateriaal. De lucht in de spouwmuur komt dan stil te staan, waardoor warmteverlies wordt verminderd. Hierdoor blijft de binnenmuur lekker warm, waardoor het comfort in huis toeneemt. De energiekosten kunnen door deze aanpassing tot wel 30% dalen, wat weer goed is voor het milieu, het energielabel van je woning en je portemonnee. Wil je weten wat jouw energielabel is? Kijk dan op deze pagina van de Rijksoverheid. De overheid, provincies en gemeenten maken het isoleren van je woning regelmatig extra interessant door het geven van subsidie voor isolatie van je woning. Check de website van RVO voor landelijke subsidieregelingen.

Wanneer je spouwmuurisolatie combineert met dakisolatie en vloerisolatie behaal je hogere rendementen en een nog beter energielabel.

Welke voordelen biedt spouwmuurisolatie?

  • Tot 30% lagere energiekosten door het verminderen van je gasverbruik;
  • Je draagt bij aan een beter milieu, omdat er minder CO2-uitstoot plaatsvindt bij het verwarmen van je woning;
  • Je huis warmt sneller op en koelt minder snel af wanneer de verwarming aan of uit wordt gezet;
  • De muren die eerst kil aanvoelden, voelen nu warmer aan. Je hebt geen last meer van koude trek langs de muren;
  • Naast de isolatie van warmte fungeert het isoleren van je spouwmuur ook als geluidsisolatie. Geluiden van buiten zijn minder hoorbaar in huis;
  • In de zomer blijft de woning koeler;
  • Je woning komt in aanmerking voor een beter energielabel, waardoor de waarde van de woning stijgt.

Hoe gaat isoleren in zijn werk?

Om te beginnen zal een specialist van een isolatiebedrijf bij u op bezoek komen om de woning te inspecteren. Hierbij wordt er gekeken naar de algehele staat van de muren, worden de afmetingen in kaart gebracht en wordt er met een camera in de muren gekeken om vast te stellen of de spouwmuur geschikt is voor spouwmuurisolatie. Als alles besproken is kan er een afspraak gemaakt worden om de spouwmuurisolatie te installeren.

Het isolatiemateriaal wordt door kleine gaatjes in de voegen de spouwmuur in geblazen. Over alle gevels wordt een boorpatroon uitgezet om de spouwmuur volledig te vullen. De gevel moet dus goed bereikbaar zijn, vanaf buiten of binnen. De boorgaatjes worden achteraf weer dicht gevoegd; na afloop van de werkzaamheden zie je er niks meer van.

Spouwmuurisolatie boorpatroon in muur
Boorpatroon in de gevel voor spouwmuurisolatie.
Spouwmuurisolatie vulpistool
Isolatiemateriaal wordt met behulp van een vulpistool ingebracht.

De werkzaamheden zijn bijna altijd binnen één dag afgerond en het geeft vrijwel geen rommel. Een garantietermijn van 10 of 15 jaar is gebruikelijk. Zaken als speciale voegen, smalle voegen of moeilijk bereikbare gevels kunnen tot extra kosten leiden. Laat je hierin goed adviseren door de specialist. Zodra de spouwmuur geïsoleerd is, kun je de toegevoegde waarde direct merken. De warmte blijft langer in huis waardoor de schommelingen in temperatuur kleiner worden. De muren voelen warmer aan en een koude trek is verleden tijd.

Er zijn verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar, in dit artikel vind je een uitgebreide uitleg.

Bij het isoleren van de spouwmuur moet er rekening gehouden worden met de kruipruimte. De kruipruimte staat in verbinding met de spouwmuur en wordt hierdoor geventileerd. Wanneer de spouwmuur wordt geïsoleerd, kan deze ventilerende werking van de kruipruimte vervallen. Het is daarom erg belangrijk dat er extra ventilatie kokers geplaatst worden naar de kruipruimte, zodat deze mooi droog blijft.

Het isoleren van de spouwmuur zorgt voor een besparing op de stookkosten die kan oplopen tot wel 30%. De besparing is bij een vrijstaande woning groter dan bij een hoekwoning of een tussenwoning. Ook de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal speelt hierbij een rol.

Welke risico’s komen erbij kijken?

Is het isoleren van je spouwmuur altijd veilig en krijg je dan geen vochtproblemen?

Nee. Niet elk huis is geschikt voor spouwmuurisolatie. Indien isolatie verkeerd wordt toegepast kan dit leiden tot vochtproblemen. Het ontbreken van een waterkering, slecht voegwerk of slechte gevelbekleding kunnen oorzaken zijn van vochtproblematiek na het isoleren van de spouwmuur. Ook als er sprake is van spouwvervuiling kun je niet zomaar je huis isoleren. Bouwpuin, zand, cement en andere vervuiling kan klem zitten in de spouw. Dit moet worden verwijderd voordat de spouwmuur geïsoleerd kan worden, anders kun je last krijgen van doorslaand of optrekkend vocht. Tevens kan het een koudebrug vormen, dit is een koude verbinding van de buiten- naar de binnenmuur.

Endoscopisch onderzoek spouwmuur
Met een speciale camera kijkt de isolatiespecialist of de spouwmuur geschikt is.
Bouwpuin in spouwmuur
Deze spouw is vervuild met bouwpuin.

Een gecertificeerd isolatiebedrijf doet altijd een grondig endoscopisch onderzoek om vast te stellen of de spouwmuur geschikt is. Ook de eigenschappen van de bouwstenen spelen een rol. Sommige bouwstenen zoals kalkzandsteen of betonsteen laten veel meer vocht door dan de gebruikelijke rode baksteen. Zorg er altijd voor dat het type isolatiemateriaal hierop wordt aangepast. Achteraf impregneren of schilderen kan een oplossing bieden. Laat u hierin door het isolatiebedrijf altijd goed adviseren.

Als uw woning al geverfd is, moet er vastgesteld worden welke verf er gebruikt is voordat u gaat isoleren. Indien de verf niet vocht doorlatend (ademend) is, kan deze na verloop van jaren gaan afbladeren en er kan vorstschade aan de stenen ontstaan. Ook dit moet u samen met het isolatiebedrijf goed bespreken.

Bekijk deze video van Milieu Centraal over het isoleren van je spouwmuur.

Offertes aanvragen op Duurzaamheidsvergelijker.nl

Ontvang gratis offertes!