Gaat Nederland isolatie van woningen verplichten?

Gepubliceerd: maart 28, 2018 | Leestijd: 3 minuten

Met het isoleren van een woning kan ontzettend veel energie worden bespaard. Maar wordt woningisolatie straks verplicht? Door spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie aan te brengen, wordt de energierekening tientallen procenten lager.

Gek genoeg zijn veel woningen in Nederland nog niet geïsoleerd. Nederland kan dus eenvoudig stukken duurzamer door isolatie aan te brengen in deze woningen. Dat brengt ons tot de vraag: zal de overheid ons verplichten om onze woningen te isoleren?

Verplicht je woning isoleren?

Woningen van voor 1975 zijn gebouwd zonder isolatie. Daar gaat dus veel warmte verloren. Bij deze woningen is het mogelijk om middels na-isolatie de woning energiezuiniger te maken. Met een investering van enkele honderden tot duizenden euro’s, realiseer je een enorme daling in het gasverbruik.

Niet geïsoleerde woningen uit die tijd zijn dus energievreters. Ondanks veel voorstanders zal de overheid voorlopig geen verplichting invoeren om deze woningen te voorzien van isolatie.

Er worden wel diverse maatregelen getroffen om na-isolatie te stimuleren, zoals de invoer van het energielabel, 9% btw op arbeid, subsidie voor VvE’s, gunstige financieringen, stijgende energietarieven en hier en daar een subsidie vanuit een gemeente. Misschien komt er wel een nieuwe subsidie voor woning isolatie in 2019 vanuit de overheid? We zullen het zien.

Een eind jaren 70 of jaren 80 woning is voorzien van isolatie, maar deze isolatie is niet altijd van goede kwaliteit. Je kunt deze oude isolatie laten verbeteren, maar dat is niet altijd zonder risico’s. Dit kan je laten beoordelen door een isolatiespecialist.

Sinds de jaren 90 zijn woningen relatief goed geïsoleerd. Huidige nieuwbouwhuizen worden gebouwd middels de voorschriften die zijn vastgelegd in het laatste bouwbesluit. Bewoners van deze huizen kunnen er dus op vertrouwen dat deze woningen relatief energiezuinig zijn.

De invoering van het energielabel is een middel om woningeigenaren aan te zetten tot het verduurzamen van hun woning. Niet geïsoleerde woningen hebben een lager energielabel en zijn dus minder waard op de huizenmarkt. Gelukkig kan het energielabel worden verhoogd door energiebesparende maatregelen te treffen.

Heb jij slechte isolatie in je huurwoning en wil je dit verbeteren? Dan kan je de verhuurder vragen om energiebesparende maatregelen te treffen. De verhuurder mag dan de huur verhogen vanwege de investeringen die met de maatregelen gepaard gaan.

Het is mogelijk dat de verhuurder de woning niet wil isoleren, maar je wel bereid bent om een huurverhoging te betalen die in verhouding staat tot de kosten voor isolatie. Moet de verhuurder dan verplicht isoleren? Je kan de verhuurder juridisch dwingen om de energiebesparende maatregelen te treffen. De rechter bepaalt in dat geval of de verhuurder verplicht wordt om isolatie aan te brengen.

Voor eigenaar-bewoners voert de Nederlandse overheid geen directe verplichting in om woningen zonder isolatie te isoleren. Toch wordt een niet geïsoleerde woning steeds duurder voor de bewoner of eigenaar. Dit komt door de waardedaling van de woning, door een slecht en onaantrekkelijk energielabel en door de alsmaar stijgende energiekosten.

Ook al zal je huis isoleren kosten met zich mee brengen, je bent een dief van je eigen portemonnee als je huis of appartement niet voorzien is van isolatie. Dit wordt in de toekomst alsmaar duurder.

Lijkt een duurzamere en energiezuinige woning jou ook verstandig? Lees dan meer over het verduurzamen van je woning of vergelijk installateurs van energiebesparende maatregelen.

Offertes aanvragen op Duurzaamheidsvergelijker.nl

Ontvang gratis offertes!