Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie, je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Het is een eenvoudige, snelle en zeer doeltreffende manier om het gasverbruik van je woning te verminderen. Spouwmuurisolatie zorgt voor een besparing op je stookkosten die kan oplopen tot 30%. Dit bespaart jaarlijks al snel €500 aan stookkosten, is goed voor het milieu en het comfort in je woning gaat er enorm op vooruit.

Wil jij weten wat er allemaal bij komt kijken als jij je spouwmuren laat isoleren? En waar je vooral goed op moet letten? Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Bespaar tot 30%

Kosten: € 700 - € 3.000

Terugverdientijd: 3 tot 5 jaar

Spouwmuurisolatie in jouw regio?
Ontvang een gratis maatwerk offerte.

Wat is spouwmuurisolatie?

Wat is spouwmuurisolatie? Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht in de holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van een woning, hierdoor kan er minder warmte weglekken door de muren en blijft de woning in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel. Dit kan tot 30% gas besparen waardoor je jaarlijks al snel €500 bespaart op je energiefactuur.

Een gespecialiseerd isolatiebedrijf boort op elke vierkante meter van de buitenmuur kleine gaatjes in de voegen. Via deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal de spouw in geblazen. Er is speciaal gereedschap nodig om de klus goed uit te voeren, dus het is geen doe-het-zelf project.

Gelukkig vallen de kosten erg mee, te lezen in ons artikel over spouwmuurisolatie kosten. Spouwmuurisolatie is zelfs een van de best renderende investeringen voor je huis. Meestal zijn de volledige kosten al binnen 3 à 4 jaar terugverdiend.

Ben jij op zoek naar een isolatiebedrijf? Via onze gratis offertedienst kun je eenvoudig verschillende offertes aanvragen bij betrouwbare installateurs in jouw regio. De offerte aanvraag is 100% vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast. Wel zo handig.

Klik hier om jouw aanvraag te starten. Je zit nergens aan vast.

Spouwmuurisolatie
Een spouwmuur gevuld met EPS parels.
Een foto van een huis dat met ladders bereikbaar is.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Spouwmuurisolatie kosten

De kosten voor spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van diverse factoren. Over het algemeen kun je rekenen op de volgende gemiddelde prijzen voor spouwmuurisolatie:

 • Tussenwoning: € 700 - € 1.000
 • 2-onder-1-kap- of hoekwoning: € 1.400 - € 2.000
 • Vrijstaande woning: € 2.000 - € 3.000

De exacte kosten worden bepaald door het gekozen isolatiemateriaal, de oppervlakte van de muren, de breedte van de spouw, de bereikbaarheid van de woning en eventuele meerkosten zoals het schoonmaken van de spouw of het plaatsen van extra ventilatievoorzieningen.

Volg deze link voor een door ons gemaakt uitgebreid overzicht van de kosten voor spouwmuurisolatie.

Wil jij gratis laten berekenen wat spouwmuurisolatie voor jouw woning kost? Klik dan voor de aanvraag van een gratis en vrijblijvende kostenberekening via onze website.

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie verkrijgbaar. Lees hier een uitgebreider artikel van Duurzaamheidsvergelijker over soorten spouwmuurisolatie. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn:

 • Glaswol vlokken (gerecycled glas)
 • Polystyreen korrels / parels (piepschuim)
 • PUR schuim (polyurethaan)
Een spouwmuur gevuld met glaswol
Een spouwmuur gevuld met EPS parels
Een spouwmuur gevuld met PUR

Daarnaast zijn er ook alternatieve materialen die minder vaak worden toegepast zoals steenwol, UF-schuim, vlasisolatie, kurk, schapenwol of hennep.

Welk isolatiemateriaal het meest geschikt is, hangt af van de woning en van het gewenste resultaat. Klik voor meer informatie over de verschillende soorten spouwmuurisolatie en hun voordelen en nadelen.

Wil jij gratis door een expert laten beoordelen welk isolatiemateriaal geschikt is voor jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan via Duurzaamheidsvergelijker.

Spouwmuur isoleren, hoe gaat het in zijn werk?

Een spouwmuur isoleren gaat als volgt:

 1. Een isolatiebedrijf onderzoekt eerst of de woning geschikt is.
 2. Als de woning geschikt is, wordt er een afspraak gepland om de klus uit te voeren. De werkzaamheden duren nooit langer dan één dag.
 3. Als er vervuiling tussen de spouwmuren zit, wordt deze eerst verwijderd. Dit gebeurt door enkele stenen uit de buitenmuur los te maken en na het schoonmaken van de spouw, weer terug te metselen.
 4. Indien er een kruipruimte of zolder aanwezig is zonder ventilatievoorzieningen, dan worden er vanuit de buitenmuur extra ventilatiekanalen geboord.
 5. Indien de spouwmuren doorlopen naar de buren, worden er scheidingsborstels geplaatst om te voorkomen dat het isolatiemateriaal in de spouwmuren van de buren terecht komt.
 6. Er worden gaten geboord in de buitenmuur waardoor het isolatiemateriaal de spouw in geblazen kan worden. Deze gaten zijn 1 tot 2 centimeter in doorsnede en worden op elke vierkante meter in de kruising van de voegen geboord.
 7. Het isolatiemateriaal wordt van onder naar boven in laagjes aangebracht.
 8. Als de spouwmuren helemaal gevuld zijn, worden de boorgaten weer dicht gevoegd met dezelfde kleur cement als de bestaande voegen.
 9. Achtergebleven boorstof en isolatiemateriaal wordt opgeruimd en de klus zit erop.

Lees ons artikel voor een uitgebreide uitleg over het isoleren van een spouwmuur.

Een werker boort gaten voor spouwmuurisolatie.

Subsidie spouwmuurisolatie 2021

Er zijn een aantal regelingen waarmee jij in 2021 voor spouwmuurisolatie subsidie kan ontvangen. Een kort overzicht:

 • Investeringssubsidie Duurzame Energie en energiebesparing (ISDE)
 • Het verlaagd btw tarief op isolatiewerkzaamheden
 • Subsidie vanuit de gemeente
 • Groene leningen tegen lage rentes
 • Financiering vanuit je hypotheek

Klik op de link voor een uitgebreide uitleg over de verschillende subsidiemogelijkheden.

Spouwmuurisolatie nadelen

Wat zijn de nadelen en waar moet je op letten bij spouwmuurisolatie? Er zijn genoeg sceptici die zeggen dat spouwmuurisolatie de oorzaak is van vele vochtproblemen. Gelukkig is deze stelling niet juist.

Het is wel een feit dat bepaalde huizen niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Als deze huizen toch geïsoleerd worden, kunnen er vervelende problemen ontstaan. Er zijn dus een aantal nadelen. Een kort overzicht van de aandachtspunten bij spouwmuurisolatie:

 • Verminderde ventilatie in huis
 • Vervuiling in de spouw vormt koudebruggen
 • Verf mag niet dampdicht zijn
 • Bouwsteen mag niet dampdicht zijn (glazuur bakstenen)
 • Voegwerk moet in goede staat zijn
 • Gevels onderhevig aan zware slagregen zijn een risico
 • Allergische reacties bij foutief aanbrengen PUR

Lees dit artikel om meer te weten te komen over de nadelen van spouwmuurisolatie.

Het is uiterst belangrijk om een grondige inspectie te laten uitvoeren voordat je jouw spouwmuren laat isoleren. Een erkende vakman uit jouw buurt komt deze woninginspectie gratis doen. Klik hier om een afspraak te maken via Duurzaamheidsvergelijker.

Een foto van spouwmuurisolatie in uitvoering.

Spouwmuurisolatie, welke huizen zijn geschikt?

Over het algemeen is je woning geschikt voor spouwmuurisolatie wanneer deze gebouwd is tussen 1920 en 1976. In deze periode bouwde men huizen met een spouw van 6 tot 7 centimeter, zonder daarin isolatiemateriaal te plaatsen. Hier is dus ruimte genoeg om alsnog isolatiemateriaal in de spouwmuren te plaatsen, mits dit nog niet door een vorige bewoner gedaan is.

 • Bouwjaar voor 1920: Bijna alle woningen uit deze tijd zijn gebouwd met dubbele muren die koud tegen elkaar aan staan. Hier is geen spouw aanwezig, dus valt er niks te isoleren. Soms zijn er nieuwe muren voor geplaatst waardoor er wel een spouw aanwezig is. Dit kun je gratis laten inspecteren door een isolatiespecialist.
 • Bouwjaar 1920 – 1976: Woningen uit deze tijd zijn over het algemeen geschikt voor spouwmuurisolatie. Ze zijn gebouwd met dubbele muren die 6 tot 7 centimeter van elkaar af staan. De holle ruimte hiertussen is leeg en kan dus gevuld worden met isolatiemateriaal.
 • Bouwjaar 1976 – 1991: Vanaf 1976 zijn woning vanaf de oorspronkelijke bouw voorzien van spouwmuurisolatie. Helaas is deze isolatie meestal niet meer van goede kwaliteit. In sommige gevallen kan deze isolatie verbeterd worden door hier nieuw isolatiemateriaal aan toe te voegen. De beste aanpak is echter om de bestaande isolatie te laten verwijderen en nieuwe moderne isolatie aan te brengen. Let wel op, dit is een duurdere klus en kost ongeveer twee keer tot drie zo veel als een normale spouwmuurisolatie klus.
 • Bouwjaar 1991 – heden: Deze woningen zijn voorzien van goede isolatie. Is je huis gebouwd na 1991? Dan kun je er, door de gestelde nieuwbouwnormen uit die tijd, van uit gaan dat het met je spouwmuurisolatie wel goed zit.

Vind een betrouwbare installateur

Ben jij enthousiast en wil je ook € 500 per jaar besparen met spouwmuurisolatie? Laat dan snel uitzoeken of jouw woning geschikt is en start vandaag nog met besparen.

Je kunt gratis gebruik maken van ons landelijk netwerk van erkende installateurs. Hier kun je in contact komen met de beste bedrijven in jouw regio. Een offerte aanvragen is altijd 100% vrijblijvend dus je zit nooit ergens aan vast. Wel zo handig.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Zoek je meer informatie over spouwmuurisolatie? Lees verder:

spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie zorgt voor een besparing op je stookkosten die kan oplopen tot 30%. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over spouwmuurisolatie.

kosten spouwmuurisolatie

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

Gemiddeld zijn de kosten voor spouwmuurisolatie tussen de 700 euro en 3.000 euro, dit bedrag is meestal binnen 4 jaar terug verdiend. Een goede indicatie, maar er is meer om te weten.

kosten berekenen spouwmuurisolatie

Zelf de kosten voor spouwmuurisolatie berekenen

We delen onze jarenlange ervaring uit de branche graag met je, zodat jij de kosten voor jouw spouwmuurisolatie zelf kunt berekenen. In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt.

spouwmuren isoleren

Spouwmuur isoleren, hoe werkt dat?

Er isolatie aangebracht in de holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van een woning, genaamd de spouw. In dit artikel lees je hoe het isoleren van een spouwmuur in zijn werk gaat.

soorten spouwmuurisolatie

Welke isolatiemateriaal is het beste?

Er zijn diverse soorten spouwmuurisolatie. In dit artikel richten we ons op de ingeblazen isolatie. Dit wordt toegepast bij spouwmuurisolatie voor bestaande woningen.

nadelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie nadelen

In dit artikel lees je hoe je de grootste fouten bij spouwmuurisolatie voorkomt en wat de nadelen en voordelen van spouwmuurisolatie zijn.

Omhoog