Home>Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Leestijd:
4 minuten
Laatste update:
7 mei 2024
spouwmuurisolatie spuit pistool in een muur

Spouwmuurisolatie, met de huidige gasprijzen kun je eigenlijk niet zonder. Het is een snelle en effectieve manier om het gasverbruik van je woning flink te verlagen. Bij woningen zonder spouwmuurisolatie gaat er veel warmte verloren door de buitenmuren.

Door de spouwmuren te isoleren, kun je tot 30% aan stookkosten besparen. Hiermee kun je jaarlijks ongeveer €2.000 besparen op je energierekening. Daarnaast verbetert het comfort in huis en wordt de CO₂ uitstoot van de woning verlaagd.

Verderop in dit artikel lees je meer over de isolatiesubsidie. Ook vind je op deze pagina meer informatie over de kosten van spouwmuurisolatie, de soorten isolatiemateriaal, welke woningen geschikt zijn voor spouwmuurisolatie en hoe het isoleren van een spouwmuur in zijn werk gaat.

Wat is spouwmuurisolatie?

Wat is spouwmuurisolatie? Je kan een spouwmuur met isolatie zien als de winterjas van je huis. Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht in de holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van de woning. Hierdoor kan er minder warmte weglekken door de muren. De woning blijft hierdoor in de winter warm en in de zomer koel. Dit kan tot 30% gas besparen waardoor je jaarlijks meer dan €2.000 kan besparen op je energierekening. Ook hoeft 's zomers de airco minder hard te werken.

Een gespecialiseerd isolatiebedrijf boort op elke vierkante meter van de buitenmuur kleine gaatjes in de voegen. Via deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal de spouw in geblazen. Er is speciaal gereedschap en vakkennis nodig om de klus goed uit te voeren. Spouwmuurisolatie is geen doe-het-zelf project.

Wil jij weten of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie en wat de kosten zijn? Via onze gratis offertedienst ontvang je eenvoudig tot 4 offertes van betrouwbare isolatiebedrijven in jouw regio. De offerte aanvraag is 100% vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast. Wel zo handig.

Spouwmuurisolatie kosten

De kosten voor spouwmuurisolatie liggen gemiddeld tussen € 700 en € 3.500, maar zijn per woning verschillend. Spouwmuurisolatie is maatwerk en daarom komt een isolatiebedrijf op locatie kijken om een offerte op te maken. Over het algemeen kun je rekenen op de volgende gemiddelde prijzen voor spouwmuurisolatie:

Spouwmuurisolatie kosten per woningtype
Type woningKosten spouwmuurisolatieAantal m² muren
Tussenwoning€ 700 - 1.00035 m²
Hoekwoning € 1.400 - 2.00065 m²
2 onder 1 kap woning€ 1.800 - 2.500100 m²
Vrijstaande woning€ 2.500 - 3.500150 m²
Toelichting +-

Dit zijn de gemiddelde kosten voor spouwmuurisolatie per woningtype. De exacte kosten worden beïnvloed door:

 • Oppervlakte muren
 • Type isolatiemateriaal
 • Breedte van de spouw
 • Bereikbaarheid van de woning
 • Ventilatiekokers plaatsen (optioneel)
 • Spouwborstels plaatsen tussen buren (optioneel)
 • Schoonmaken van de spouw (optioneel)
 • Dichten van spouwmuren (optioneel)

Klik hier voor meer uitleg over de kosten van spouwmuurisolatie

Subsidie voor spouwmuurisolatie

Er is subsidie voor spouwmuurisolatie in 2024! Daarnaast zijn er meerdere regelingen waardoor spouwmuurisolatie nu nog voordeliger is. Hieronder een kort overzicht:

 • Investeringssubsidie Duurzame Energie en energiebesparing (ISDE)
 • Verlaagd btw tarief op isolatiewerkzaamheden (9%)
 • Eventueel subsidie vanuit de gemeente
 • Groene lening tegen lage vaste rente (tot 2%)
 • Financiering vanuit je hypotheek

ISDE subsidie in 2024 extreem populair

De ISDE subsidie vergoedt energiebesparende maatregelen aan je huis, waaronder isolatie. Deze subsidie voor o.a. spouwmuurisolatie is beschikbaar voor koopwoningen die door de eigenaar worden bewoond. In 2024 zijn de subsidiebedragen binnen de ISDE regeling 15% of 30%.

Je komt in aanmerking voor de ISDE-subsidie als je ten minste één energiebesparende maatregel laat uitvoeren. Je moet dus één of meer klussen laten uitvoeren om in aanmerking te komen. Pas je geen andere isolatiemaatregel toe, dan krijg je € 4 per m², ongeveer gelijk aan 15% subsidie op het gehele bedrag. Wanneer je andere isolatiewerken daarbij toepast zoals bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler, wordt je subsidie verdubbeld naar € 8 per m². Dit staat gelijk aan 30% van de isolatiekosten.

Bedragen en minimale m² ISDE subsidie
MaatregelSubsidiebedrag per m²Minimale m²
Gevelisolatie€ 19 - 3810 m²
Spouwmuurisolatie€ 4 - 810 m²
Dakisolatie€ 15 - 3020 m²
Zolder/vlieringvloer€ 4 - 820 m²
Vloerisolatie€ 5,50 - 1120 m²
Bodemisolatie€ 3 - 620 m²
HR++ glas€ 23 - 538 m²
Triple glas€ 115 - 1508 m²
Toelichting +-

De ISDE subsidie is geldig bij uitvoering van minimaal 2 besparende maatregelen. Eigenaar-bewoners komen in aanmerking voor subsidie. Warmtepompen vallen ook binnen de ISDE subsidie.

Isolatie en warmtepomp mogen gecombineerd worden om aan de eis van minimaal 2 maatregelen te voldoen. Je kunt de subsidie aanvragen bij RVO (Rijkdienst voor Ondernemend Nederland). Bron: RVO

Wil je weten of jouw huis beter geïsoleerd kan worden en hoeveel je hiermee kan besparen? Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes inclusief subsidie van gecertificeerde professionals in jouw buurt:

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn diverse soorten spouwmuurisolatie. Tijdens het bouwen van een woning worden er isolatieplaten of isolatiematten in de spouw aangebracht, nog voordat de buitenmuur staat.

Wil je de muren van een bestaande woning na-isoleren, dan kom je hier met isolatieplaten niet meer bij. De spouwmuren van een bestaande woning worden daarom geïsoleerd met ingeblazen isolatiemateriaal. De meest gebruikte soorten isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie zijn:

 • Glaswol vlokken (gerecycled glas)
 • Polystyreen (EPS) parels (piepschuim)
 • PUR schuim (polyurethaan)
Glaswol isolatiemateriaal in een spouwmuur

Glaswol vlokken

EPS parels isolatiemateriaal in een spouwmuur

EPS parels

PUR schuim isolatiemateriaal in een spouwmuur

PUR schuim

Wil je meer lezen over de verschillende isolatiematerialen bij spouwmuurisolatie? Bekijk dan deze pagina over de soorten spouwmuurisolatie.

Geïsoleerde spouwmuur bij-isoleren: welk isolatiemateriaal?

Wellicht zijn de spouwmuren van jouw huis al eens geïsoleerd. Spouwmuurisolatie van vroeger is vaak niet meer van goede kwaliteit. Gelukkig kan verouderde spouwmuurisolatie verbeterd worden. Afhankelijk van de staat van de isolatie, wordt de keuze gemaakt om het isolatiemateriaal aan te vullen of om het oude materiaal eruit te halen en de muur opnieuw te isoleren.

Tip

Een gecertificeerd isolatiebedrijf boort kleine gaatjes in de voegen van de muur, om met een speciale camera (endoscoop) in de muur te kijken. Zo kan de isolatiespecialist de staat van het aanwezige isolatiemateriaal beoordelen. Wil jij ook gratis je spouwmuren laten beoordelen? Plan nu een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een isolatiespecialist in jouw regio.

Als de aanwezige spouwmuurisolatie nog van redelijke kwaliteit is, kan de spouwmuurisolatie hersteld worden. Dit noemt men 'bij-isoleren'. Het, vaak ingedeukte of verzakte, isolatiemateriaal wordt aangevuld met nieuw isolatiemateriaal.

Populaire soorten isolatiemateriaal voor het bij-isoleren van een eerder geïsoleerde spouwmuur zijn:

 • PUR schuim
 • Thermofoam
 • i-Foam
 • Aminotherm

Deze soorten isolatiemateriaal worden vloeibaar aangebracht en drukken de oude isolatie tegen de binnenmuur aan. Zo vormt zich weer een goed pakket isolatiemateriaal met een hogere isolatiewaarde.

Bij isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur

Oude isolatie wordt hersteld met isolatieschuim

Oude spouwmuurisolatie verwijderen

Wanneer het oude isolatiemateriaal in de spouwmuur zodanig aangetast is dat dit vochtproblemen kan veroorzaken, kan de spouw niet worden bij-geïsoleerd. In dit geval zal het isolatiebedrijf het oude isolatiemateriaal eerst moeten verwijderen.

Door enkele stenen uit de buitengevel los te boren, ontstaan er gaten in de buitenmuur waardoor het oude isolatiemateriaal wordt verwijderd. De stenen worden achteraf weer terug gemetseld. Als de spouw leeg is kunnen alle bovenstaande isolatiematerialen gebruikt worden om de spouwmuur opnieuw te isoleren.

In dit artikel vertellen we meer over het na-isoleren van spouwmuren.

Overige soorten spouwmuurisolatie

Er zijn ook overige isolatiematerialen. Deze worden in de praktijk echter niet vaak toegepast. Voorbeelden van alternatieve isolatiematerialen zijn:

 • Steenwol vlokken
 • UF schuim
 • Vlasisolatie
 • Kurk
 • Schapenwol
 • Hennep

Stappenplan: hoe kun je een spouw isoleren?

Een spouwmuur isoleren neemt een halve tot een hele werkdag in beslag, afhankelijk van het formaat van de woning. Buiten wat boorstof en eventueel wat isolatiemateriaal ontstaat er vrijwel geen rommel in en rondom huis. Hieronder lees je in het kort welke stappen er genomen worden bij spouwmuurisolatie:

 1. Muur-onderzoek: Een isolatieadviseur inspecteert de woning en onderzoekt of de spouwmuren geschikt zijn voor na-isolatie.
 2. Offerte: Als de woning geschikt is, wordt alles opgemeten en wordt er een afspraak gepland om de klus uit te voeren. De werkzaamheden duren nooit langer dan één dag.
 3. Spouw reinigen (indien nodig): Als de spouwmuren van binnen vervuild zijn met bouwpuin (komt voor bij ongeveer 10% van de huizen), wordt dit puin eerst verwijderd. Enkele stenen uit de buitenmuur worden hiervoor los gemaakt. De spouwvervuiling wordt verwijderd en de stenen worden weer terug gemetseld.
 4. Ventilatie kanalen (indien nodig): Indien er een kruipruimte of zolder aanwezig is zonder ventilatievoorzieningen, worden er extra ventilatiekanalen aangebracht. Deze kunststof kokers worden vanaf buiten door de buitenmuur naar de kruipruimte of zolder geboord.
 5. Spouwscheiding (indien nodig): Indien de spouwmuren grenzen aan de buren, worden er scheidingsborstels in de spouw geplaatst om te voorkomen dat het isolatiemateriaal in de spouwmuren van de buren terecht komt.
 6. Boorpatroon: Op elke vierkante meter buitenmuur worden er gaten van 1 tot 2 centimeter in de kruising van de voegen geboord. Door deze gaatjes kan het isolatiemateriaal de spouwmuur ingeblazen worden.
 7. Isoleren: Het isolatiemateriaal wordt van onder naar boven in laagjes aangebracht.
 8. Voegen herstellen: Als de spouwmuren helemaal gevuld zijn, worden de boorgaten weer dicht gevoegd met dezelfde kleur cement als de bestaande voegen.
 9. Opruimen: Achtergebleven boorstof en isolatiemateriaal wordt opgeruimd en de klus zit erop.

Wil je meer weten over de uitvoering van spouwmuurisolatie? Op deze pagina vind je uitgebreide uitleg over het isoleren van een spouwmuur.

Spouwmuren die geïsoleerd worden vanaf een steiger

Voor- en nadelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kent een hoop voordelen waardoor het een populaire investering in de duurzaamheid van een woning is geworden, maar er zijn ook enkele nadelen. Niet elke woning is namelijk geschikt. Een opsomming van de voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie lees je hieronder:

De voordelen van spouwmuurisolatie

 • Besparing op stookkosten van 20 - 30%
 • Relatief lage investeringskosten
 • Binnen 4 jaar terugverdiend
 • Hoge isolatie subsidie
 • Binnen één dag geplaatst
 • Warmere binnenmuren
 • Minder condensatie van woonvocht op de muren
 • Beter beheersbaar binnenklimaat
 • Hoger wooncomfort
 • Koude trek is verleden tijd
 • Geluidsdemping
 • Reductie van de CO₂ uitstoot
 • Woningwaarde stijgt
 • Minder afhankelijk van stijgende energietarieven
 • Isolatie verhoogt het rendement van een warmtepomp
 • Beter Energielabel voor je woning

De nadelen van spouwmuur isoleren

Welke nadelen kent spouwmuurisolatie? En waar moet je op letten? Wellicht heb je wel eens gehoord dat spouwmuurisolatie de oorzaak is van vochtproblemen. Gelukkig is deze stelling niet juist.

Het is wel een feit dat niet elk huis geschikt is voor spouwmuurisolatie. Als ongeschikte huizen toch geïsoleerd worden, kunnen er vervelende vochtproblemen ontstaan. Er zijn dus een aantal aandachtspunten. Een kort overzicht van de nadelen van spouwmuurisolatie:

 • Verminderde ventilatie in huis door kieren en spleten
 • Vervuiling in de spouw vormt koudebruggen
 • Niet-ademende muurverf (buiten) kan afbladeren
 • Bouwsteen mag niet dampdicht zijn (glazuur bakstenen)
 • Voegwerk moet in goede staat zijn
 • Buitengevel droogt langzamer op
 • Gevels onderhevig aan zware slagregen zijn een risico
 • Speciale voegen kunnen niet altijd hersteld worden
 • Allergische reacties bij foutief aanbrengen PUR

Om bovenstaande risico's te vermijden is een goede woninginspectie door een vakbekwame isolatiespecialist van belang.

Lees hier meer over de nadelen van spouwmuurisolatie

Welke huizen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie?

Woningen gebouwd tussen 1920 en 1976 zijn uitermate geschikt voor spouwmuurisolatie. In deze periode bouwde men huizen met een spouw van 5 tot 7 centimeter, zonder daarin isolatiemateriaal te plaatsen. Hier is dus ruimte genoeg om alsnog isolatiemateriaal in de spouwmuren te plaatsen, mits dit nog niet door een vorige bewoner gedaan is. Benieuwd of het verplicht is om je woning te isoleren? Klik dan hier voor meer informatie.

Bouwjaar voor 1920

Bijna alle woningen van voor 1920 zijn gebouwd met steens muren. Dikke dubbele muren zonder luchtspouw tussen de binnen- en buitenmuur. Hier kan geen spouwmuurisolatie tussen ingeblazen worden. Isoleren kan alsnog door een nieuwe muur voor de bestaande muur te metselen en zo een spouw te creëren waar de spouwmuurisolatie in komt. Een andere optie is het plaatsen van een voorzetwand aan de binnenzijde in combinatie met isolatieplaten of glaswoldekens..

Bouwjaar tussen 1920 en 1976

Woningen gebouwd tussen 1920 en 1976 zijn zeer geschikt voor spouwmuurisolatie. In deze tijd werden er wel spouwmuren gebouwd, maar deze spouw bleef leeg. Bij deze huizen is er een holle ruimte van 5 tot 7 cm tussen de binnen- en buitenmuur. Deze lege ruimte kun je perfect na-isoleren.

Bouwjaar tussen 1976 en 1991

Vanaf 1976 zijn woningen tijdens de bouw voorzien van spouwmuurisolatie. Deze isolatie (glaswoldekens) is vrij dun en meestal niet meer van goede kwaliteit. In sommige gevallen kan deze isolatie verbeterd worden door hier nieuw isolatiemateriaal (isolatieFoam) aan toe te voegen. Wanneer de oude isolatie in zeer slechte staat is, is het beter om de bestaande isolatie te laten verwijderen en nieuw isolatiemateriaal aan te brengen.

Bouwjaar na 1991

Vanaf 1991 zijn woningen over het algemeen voorzien van goede spouwmuurisolatie. Is je huis gebouwd na 1991? Dan kun je er, door de gestelde nieuwbouwnormen uit die tijd, van uit gaan dat je spouwmuren voldoende geïsoleerd zijn.

Heeft mijn huis spouwmuren?

Mocht je niet zeker weten of de muren van je huis spouwmuren zijn of massieve (steens) muren zonder spouw, dan kun je daar hier eenvoudig achter komen. Op de onderstaande afbeeldingen kun je gemakkelijk het verschil zien tussen spouwmuren en muren van steen. Met deze informatie kun je ook herkennen of jouw woning een spouwmuur heeft.

Metselpatroon van een spouwmuur

De bakstenen van een spouwmuur liggen in lengte richting

Metselpatroon van een steens muur

De bakstenen van een steens muur liggen om en om in de breedte en lengte

Vind een betrouwbaar isolatiebedrijf

Wil jij ook flink besparen op je energierekening? Laat dan snel uitzoeken of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie!

Je kunt gratis gebruik maken van ons landelijk netwerk van gecertificeerde isolatiebedrijven. Zo hoef je zelf niet lang te zoeken en ontvang je eenvoudig tot 4 isolatie aanbiedingen van betrouwbare bedrijven. Een offerte aanvragen is gratis en 100% vrijblijvend. Je zit dus nooit ergens aan vast. Wel zo handig.

Spouwmuurisolatie

Kosten

€ 700 - 3.500

Subsidie

30%

i

Bij uitvoering van minimaal 2 isolatiemaatregelen kom je in aanmerking voor subsidie.

Klik hier voor meer info

Besparing

15 - 30%

TVT

3 - 4 jaar

i

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is gemiddeld 3 tot 4 jaar. I.c.m. subsidie kan dit nog korter zijn.

30%
CO₂ impact
i

Met spouwmuurisolatie bespaar je tot 30% op het gasverbruik van je woning. Hiermee voorkom je jaarlijks 500 tot 1.000 kg CO₂ uitstoot (afhankelijk van woningtype en huidige isolatie). Inschatting besparing: gasverbruik (1.500 m³) x uitstoot (1,89 kg CO₂/m³) x 30% = 850 kg CO₂/jaar.

Deze besparing staat per jaar gelijk aan:

4.545 km met de auto

85 spijkerbroeken

35 bomen planten

Leestijd
4 minuten
Datum
7 mei 2024

Ook besparen met spouwmuurisolatie?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat is spouwmuurisolatie?

Lees meer

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

Lees meer

Spouwmuur na-isoleren, hoe werkt dat?

Lees meer

Welke isolatiemateriaal is het beste?

Lees meer

Spouwmuurisolatie nadelen

Lees meer

Subsidie voor spouwmuurisolatie

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog