Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Spouwmuur isoleren

Bij het isoleren van een spouwmuur wordt er isolatie aangebracht in de holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van een woning, genaamd de spouw. In dit artikel lees je hoe het isoleren van een spouwmuur in zijn werk gaat.

Een spouwmuur isoleren met het vulpistool

Met spouwmuurisolatie lekt er minder warmte weg door de muren en wordt het klimaat in huis beter beheersbaar. Dit kan tot 30% gas besparen waardoor je jaarlijks al snel €500 bespaart op je energiefactuur.

Gelukkig vallen de kosten erg mee. Je vind een uitgebreide uitleg in ons artikel over de kosten van spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is zelfs een van de best renderende investeringen voor je huis. Meestal zijn de volledige kosten al binnen 3 à 4 jaar terugverdiend.

Na jaren als isolatieadviseur gewerkt te hebben en meer dan 1.000 woninginspecties te hebben verricht, hebben we alle scenario’s wel een keer meegemaakt. Het leek ons leuk en nuttig om deze kennis en ervaring hier te delen.

We hebben de belangrijkste thema’s voor je op een rijtje gezet:

Tip

Wil jij een vrijblijvende prijsopgaaf ontvangen van een erkend isolatiebedrijf uit jouw regio? Start hier je gratis aanvraag

Spouwmuur isoleren prijs

De prijs voor het isoleren van jouw spouwmuren is afhankelijk van diverse factoren. Over het algemeen kun je rekenen op de volgende prijzen bij een isolatiebedrijf:

 • Tussenwoning of hoekwoning: € 700 - € 1.000
 • 2-onder-1-kap woning: € 1.400 - € 2.000
 • Vrijstaande woning: € 2.000 - € 3.000

Dit is een indicatie, de prijzen kunnen hoger of lager uitvallen. De exacte kosten worden bepaald door het gekozen isolatiemateriaal (meer daarover op onze website), de oppervlakte van de muren, de breedte van de spouw, de bereikbaarheid van de woning en eventuele meerkosten zoals het schoonmaken van de spouw of het plaatsen van extra ventilatievoorzieningen.

Klik voor een uitgebreid overzicht van de kosten voor spouwmuurisolatie.

Wil jij gratis laten berekenen wat spouwmuurisolatie voor jouw woning kost? Klik dan hier voor een gratis en vrijblijvende kostenberekening.

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie verkrijgbaar. De meeste bedrijven zullen een spouwmuur isoleren met parels of met wol. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn:

 • Glaswol vlokken (gerecycled glas)
 • Isolatie parels (polystyreen/piepschuim)
 • PUR schuim (polyurethaan)
Een spouwmuur gevuld met glaswol
Een spouwmuur gevuld met EPS parels
Een spouwmuur gevuld met PUR

Daarnaast zijn er ook alternatieve materialen zoals steenwol, UF-schuim, vlasisolatie, kurk, schapenwol, perlietkorrels of hennep. Deze worden in de praktijk minder vaak toegepast.

Welk isolatiemateriaal het meest geschikt is, hangt af van de woning en van het gewenste resultaat. Meer informatie over de verschillende soorten spouwmuurisolatie en hun voordelen en nadelen, lees je in het artikel Soorten spouwmuurisolatie.

Wil jij gratis door een expert laten beoordelen welk isolatiemateriaal geschikt is voor jouw woning? Gebruik onze service voor een gratis en vrijblijvende offerte.

Subsidie spouwmuur isoleren

Er zijn een aantal regelingen waarmee je in 2021 de spouwmuren van jouw woning met subsidie kan laten isoleren. Een kort overzicht:

 • Investeringssubsidie Duurzame Energie en energiebesparing (ISDE);
 • Het verlaagde btw tarief op isolatiewerkzaamheden;
 • Subsidie vanuit de gemeente;
 • Groene leningen tegen lage rentes;
 • Financiering vanuit je hypotheek.

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende subsidiemogelijkheden voor spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie voorbereidingen

Je kunt zelf al het een en ander voorbereiden als je overweegt om je spouwmuren te laten isoleren. Zie hieronder welke stappen nodig zijn voordat je kunt beginnen:

1. Check je bouwjaar.

Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1976? Dan is deze geschikt voor spouwmuurisolatie. Je hebt een holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur die tijdens de bouw niet geïsoleerd is. Deze spouw kan na-geïsoleerd worden.

Een foto van de binnenkant van een niet geïsoleerde spouwmuur

Woningen van voor 1920 hebben meestal geen spouw maar een massieve dubbele muur. Woningen van na 1976 hebben meestal spouwmuurisolatie vanaf de bouw. De kwaliteit van deze isolatie is vaak matig. In sommige gevallen kan deze verbeterd worden. Woningen van na 1990 zijn gebouwd met goede spouwmuurisolatie.

2. Zijn de buitenmuren geverfd?

Zo nee, dan is je woning geschikt voor spouwmuurisolatie. Zo ja, onderzoek of deze verflaag ademend (dampdoorlatend) is.

Een foto van een geschilderde woning waarvan de verf begint los te laten.

Zijn de buitenmuren geschilderd met een dampdoorlatende verf? Dan is de muur geschikt voor spouwmuurisolatie. Maar wanneer deze verf niet ademend is, dan kan de verf op termijn gaan afbladeren nadat de spouwmuren geïsoleerd zijn.

Dit komt doordat de warmte van binnenshuis voor een groot deel wordt tegengehouden door de spouwmuurisolatie. Hierdoor bereikt minder warmte de buitenmuren en zullen deze muren dus trager opdrogen. Ook zal de buitenmuur door de isolatie meer vocht aan de buitenlucht afgeven. Zit hier een niet-ademende verflaag op, dan wordt deze verf op termijn van de muur gedrukt.

Laat je hierover goed adviseren door het isolatiebedrijf en vraag eventueel bij je schilder na welk type verf gebruikt is.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

3. Check de buitenmuur op scheuren en gaten.

Het is belangrijk dat de buitenmuren in goede staat zijn. Dat wil zeggen dat er geen scheuren, spleten en gaten zitten in de stenen of in het voegwerk. Kleine scheurtjes zijn soms geen probleem, maar door grotere scheuren of openingen kan ongewenst vocht in je muur terecht komen.

Een foto van een muur met slecht en verweerd voegwerk.

Laat dit altijd goed checken door een isolatiebedrijf. In sommige gevallen kunnen scheuren eenvoudig hersteld worden door bij te voegen of door enkele nieuwe stenen in te metselen.

4. Check de breedte van de voegen.

Te smalle voegen kunnen een probleem zijn bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Het materiaal moet immers door gaatjes in de voegen aangebracht worden. Zijn de voegen te smal, dan worden de stenen geraakt bij het boren van de gaten. Hoe smaller de voegen hoe beperkter je wordt in de materiaalkeuze. Als de voegen 18mm of breder zijn, is elk materiaal mogelijk.

Een foto van het opmeten van de voegbreedte met behulp van een duimstok.

5. Check je woning op vocht.

Heb je last van vochtproblemen in je woning? Dit kan diverse oorzaken hebben. Als dit woonvocht betreft, dat in huis condenseert op de koude binnenmuren, dan is spouwmuurisolatie een oplossing. Hierdoor wordt de binnenmuur namelijk een aantal graden warmer, waardoor condensatie minder snel zal plaatsvinden.

Condenserend woonvocht treedt meestal op in vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken of slaapkamer. Zorg er altijd voor dat de ruimtes in je woning goed geventileerd zijn. Vaak kan condensatievocht opgelost worden door beter te ventileren.

Zit er vocht in de muren, maar komt dit vocht niet van binnen maar van buiten? Dan is het verstandig om dit goed te laten onderzoeken door een isolatiebedrijf of zelfs door een vochtbestrijdingsbedrijf voordat je spouwmuurisolatie laat aanbrengen. Je wilt niet dat de spouwmuurisolatie de vochtproblemen verergert.

Een foto van ernstige vochtproblemen in een muur.

Oorzaken van vocht in de muren vanuit buiten kunnen o.a. zijn:

 • Slecht gevelmetselwerk;
 • Slechte voegen;
 • Scheuren in de muren;
 • Beplanting tegen de muur;
 • Vervuiling in de spouw;
 • Een kapotte waterkering.

6. Check de bereikbaarheid van je woning.

Zijn alle buitenmuren bereikbaar met een ladder of steiger? En kan de isolatieploeg hun auto ergens neerzetten? Als dit niet het geval is, kan de klus soms niet doorgaan of worden er extra kosten gemaakt voor een hoogwerker. Dit zijn kleine bijkomstigheden waar je alvast bij kan stilstaan om verassingen te voorkomen.

Tip

Isolatiebedrijven mogen niet hoger dan 9 meter op ladders werken. Is jouw gevel hoger dan 9 meter? Wellicht kan de zolderetage via de binnenkant geïsoleerd worden. Zo voorkom je kosten van een hoogwerker.

Een foto van een huis dat met ladders bereikbaar is.

7. Check je gasverbruik.

Het is altijd goed om op de hoogte te zijn van je gasverbruik. Hiermee kun je de inschatting maken of spouwmuurisolatie interessant is voor jouw woonsituatie en berekenen hoe snel jij je geld gaat terugverdienen.

Spouwmuurisolatie levert doorgaans de volgende besparing op je stookkosten:

 • Tussenwoning: tot 15%;
 • 2-onder-1-kap woning of hoekwoning: tot 25%;
 • Vrijstaande woning: tot 30%.

Een m3 gas kost in 2021 ongeveer € 0,80. Heb jij bijvoorbeeld met je hoekwoning een jaarlijks gasverbruik van 2.000 m3, dan bespaar je hier met spouwmuurisolatie zo’n 25% op, dus 500 m3 gas per jaar.

Dit betekent een besparing van € 400 op jaarbasis. Stel de klus kost € 1.500, dan heb je dit in 4 jaar terugverdiend. Een keurig rendement en goed voor het milieu.

8. Vergelijk altijd meerdere offertes.

Isolatiebedrijven komen graag bij jou langs om de woning te beoordelen en een maatwerkofferte te maken. Dit duurt ongeveer een uur en het is gratis en vrijblijvend.

Wij adviseren altijd om niet van de eerste offerte uit te gaan, maar minimaal drie offertes met elkaar te vergelijken. Zo bepaal jij bij welk bedrijf je een goed gevoel hebt en uiteraard of je de juiste prijs betaalt.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Spouwmuur isoleren

Hieronder lees je hoe het isoleren van een spouwmuur in zijn werk gaat.

1. Vergelijk minimaal 3 offertes van erkende isolatiespecialisten.

Het is altijd verstandig om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. De kostprijs en de kwaliteit kunnen flink verschillen per installateur.

2. Een isolatiebedrijf komt op bezoek voor een maatwerk offerte.

Een isolatiebedrijf onderzoekt altijd eerst of de woning geschikt is voor spouwmuurisolatie. Ze kijken hierbij naar de staat van de muren, de staat van het voegwerk, eventuele vochtproblemen/risico’s, eventuele vervuiling tussen de muren, de ventilatievoorzieningen en de bereikbaarheid van de woning.

Als alle gegevens verzameld zijn en de maten zijn opgenomen, wordt er een offerte opgesteld.

Een foto van endoscopisch onderzoek van een spouwmuur.

3. Als de offerte akkoord is, wordt er een afspraak gepland om de klus uit te voeren.

De klus is meestal binnen één dag geklaard en het levert weinig tot geen rommel op. Er komt een team van twee of drie mensen. Ze hebben een bus of vrachtauto bij zich waarin alle materialen zitten. Meestal wordt er gewerkt met ladders. In sommige gevallen wordt er een steiger of hoogwerker ingezet.

4. De klus gaat van start. Zijn de muren van binnen schoon?

Indien er tijdens de opname van de isolatiespecialist spouwvervuiling is aangetroffen, zal deze eerst worden verwijderd. Hiervoor worden op de betreffende plek enkele stenen voorzichtig los geboord. Deze stenen worden uit de muur gehaald, zodat er een opening ontstaat naar de spouw. Nu kan de spouw schoongemaakt worden door de vervuiling eruit te pakken. Als alles schoon is, worden de stenen weer terug gemetseld met dezelfde kleur voegcement.

Een foto van een spouwmuur die vervuild is met bouwpuin.

5. Ventilatiekanalen naar de kruipruimte of zolder.

Een kruipruimte staat vaak in verbinding met de spouw (door openingen in de muur) zodat deze door de trek in de spouw geventileerd wordt. Wanneer de spouw gevuld wordt met isolatiemateriaal, kunnen deze ventilatieopeningen geblokkeerd worden.

Om dit te voorkomen worden er vanuit de buitenmuur extra ventilatiekanalen geboord naar de kruipruimte. Deze worden voorzien van een kunststof koker en een roostertje op de buitenmuur. Hierdoor blijft de kruipruimte na het isoleren goed geventileerd.

Een foto van een ventilatiekanaal naar een kruipruimte.

Wanneer een zolder slecht geventileerd is, kun je ervoor kiezen om dit type ventilatiekanaal ook door de muur naar je zolder te laten aanbrengen.

6. Spouwscheiding naar de buren.

Bij een tussenwoning, hoekwoning of 2-onder-1-kapwoning heb je te maken met buren. Indien de spouwmuren van het huis doorlopen naar de buren, kan er isolatiemateriaal weglopen naar de spouw van de buren. Om dit te voorkomen worden er scheidingsborstels geplaatst op de scheidingslijn.

Een foto van het aanbrengen van een spouwscheidingsborstel.

Hebben je buren al spouwmuurisolatie? Dan zijn de borstels niet meer nodig.

7. Gaten boren in de buitenmuur.

Het isolatiebedrijf boort een standaard boorpatroon op elke buitengevel die geïsoleerd moet worden. Op elke vierkante meter van de buitenmuur komt een gat in de voeg. Langs randen en rondom kozijnen en deuren worden extra gaten geboord om een goede vulling van de spouw te garanderen.

Een foto van het boorpatroon voor spouwmuurisolatie.

Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal de spouw in geblazen. Deze gaten zijn, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, 1 tot 2 centimeter in doorsnede en worden in de kruising van de voegen geboord.

8. Aanbrengen van het isolatiemateriaal

Het isolatiebedrijf blaast het isolatiemateriaal door de geboorde gaten de spouw in. Het isolatiemateriaal wordt van onder naar boven in laagjes aangebracht.

Isolatiemateriaal wordt aangebracht in de spouw.

Door het standaard boorpatroon structureel te volgen, wordt een volledige vulling van de spouwmuur gerealiseerd.

9. Boorgaten herstellen met cement.

Als de spouwmuren helemaal gevuld zijn, worden de boorgaten weer dicht gevoegd. Het isolatiebedrijf maakt voegcement aan op exact dezelfde kleur als de bestaande voegen. Een goed isolatiebedrijf kan deze boorgaten zo goed herstellen dat je er helemaal niks meer van ziet.

Een foto van een boorgat dat met voegcement hersteld is.

Heeft jouw woning een speciale voeg zoals een knipvoeg? Maak dan goede afspraken met het isolatiebedrijf over het herstellen hiervan.

10. Opruimen en inpakken.

Als de klus geklaard is, wordt het achtergebleven boorstof en isolatiemateriaal netjes opgeruimd en kan jij gaan genieten van je geïsoleerde woning.

Spouwmuur isoleren nadelen

Wat zijn de grootste spouwmuurisolatie nadelen? Je hoort regelmatig dat spouwmuurisolatie leidt tot vochtproblemen. Gelukkig is deze stelling niet juist.

Het is wel een feit dat bepaalde huizen niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Als deze huizen toch geïsoleerd worden, kunnen er vervelende problemen ontstaan. Er zijn dus nadelen. Een kort overzicht van de aandachtspunten bij spouwmuurisolatie:

 • Verminderde ventilatie in huis;
 • Vervuiling in de spouw vormt koudebruggen;
 • Verf mag niet dampdicht zijn;
 • Bouwsteen mag niet dampdicht zijn (glazuur bakstenen);
 • Voegwerk moet in goede staat zijn;
 • Gevels onderhevig aan zware slagregen zijn een risico;
 • Allergische reacties bij foutief aanbrengen PUR.

Lees het volgende artikel om meer te weten te komen over de nadelen van spouwmuurisolatie.

Het is uiterst belangrijk om een grondige inspectie te laten uitvoeren voordat je jouw spouwmuren laat isoleren. Een erkende vakman uit jouw buurt komt deze woninginspectie gratis doen. Vind de juiste vakman voor jouw klus via Duurzaamheidsvergelijker.

Spouwmuurisolatie garanties

Het is gebruikelijk dat je van het isolatiebedrijf garantie krijgt op de werkzaamheden. De gebruikelijke garantietermijn is 10 of 15 jaar. In sommige gevallen krijg je zelfs 20 jaar garantie op de spouwmuurisolatie.

Het is altijd verstandig om de garantievoorwaarden vooraf te bespreken met het isolatiebedrijf. Enkele voorbeelden:

 • De staat van het isolatiemateriaal na verloop van tijd;
 • Eventuele verzakkingen van het isolatiemateriaal;
 • De controle op spouwvervuiling;
 • Eventuele vochtproblemen;
 • Eventuele beschadigingen tijdens het werk.

Let goed op: wanneer jijzelf, of een derde partij, na het isoleren werkzaamheden uitvoert die invloed hebben op een van deze punten, kan de garantie vervallen. Ook wanneer de woning achteraf geschilderd wordt of wanneer het voegwerk na verloop van tijd slecht wordt, kan dit ervoor zorgen dat de garantie vervalt. Bespreek dit goed met het isolatiebedrijf.

Zelf spouwmuur isoleren

Zelf je spouwmuren isoleren is niet onmogelijk, maar het is geen slim plan. De isolatiematten uit de bouwmarkt gaan lastig in je spouwmuur, want de muren staan er al. Het isolatiemateriaal moet dus door gaatjes in de buitenmuur aangebracht worden. Hiervoor heb je speciaal gereedschap nodig.

Hier komt bij dat een goede woninginspectie altijd noodzakelijk is. Wellicht zit er bouwpuin in de spouw of zijn de stenen en voegen niet geschikt. Als het om na-isolatie van een bestaande spouwmuur gaat, kun je dit het beste overlaten aan een specialist.

Erkende isolatiebedrijven zijn gecertificeerd door SKG-IKOB, de Nederlandse certificatie-instelling voor de bouw- en vastgoedsector. Deze bedrijven kunnen de woning goed inschatten, werken volgens specifieke richtlijnen en gebruiken de juiste gereedschappen.

Zo zorgen zij ervoor dat jouw woning op een verantwoorde manier wordt geïsoleerd.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Spouwmuurisolatie

Nu met subsidie

Wie in 2021 zijn woning laat isoleren, komt in aanmerking voor 20% subsidie. Vergelijk offertes en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Wat betekent spouwmuurisolatie voor jouw woning?

Tot 30% lagere stookkosten;

Bespaar jaarlijks tot €800 aan gas;

Binnen 4 jaar terugverdiend;

Koude muren en tocht zijn verleden tijd;

Je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

Zoek je meer informatie over spouwmuurisolatie? Lees verder:

spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie zorgt voor een besparing op je stookkosten die kan oplopen tot 30%. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over spouwmuurisolatie.

kosten spouwmuurisolatie

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

Gemiddeld zijn de kosten voor spouwmuurisolatie tussen de 700 euro en 3.000 euro, dit bedrag is meestal binnen 4 jaar terug verdiend. Een goede indicatie, maar er is meer om te weten.

kosten berekenen spouwmuurisolatie

Zelf de kosten voor spouwmuurisolatie berekenen

We delen onze jarenlange ervaring uit de branche graag met je, zodat jij de kosten voor jouw spouwmuurisolatie zelf kunt berekenen. In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt.

spouwmuren isoleren

Spouwmuur isoleren, hoe werkt dat?

Er isolatie aangebracht in de holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van een woning, genaamd de spouw. In dit artikel lees je hoe het isoleren van een spouwmuur in zijn werk gaat.

soorten spouwmuurisolatie

Welke isolatiemateriaal is het beste?

Er zijn diverse soorten spouwmuurisolatie. In dit artikel richten we ons op de ingeblazen isolatie. Dit wordt toegepast bij spouwmuurisolatie voor bestaande woningen.

nadelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie nadelen

In dit artikel lees je hoe je de grootste fouten bij spouwmuurisolatie voorkomt en wat de nadelen en voordelen van spouwmuurisolatie zijn.

Omhoog