Home>Spouwmuurisolatie>Spouwmuur na isoleren

Spouwmuur na isoleren

Leestijd:
5 Minuten
Laatste update:
8 mei 2024
Spouwmuur na isoleren

Bij het na isoleren van een spouwmuur wordt er isolatiemateriaal aangebracht in de holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur, genaamd de spouw. Na-isolatie wordt toegepast bij bestaande woningen. In dit artikel lees je hoe het isoleren van een spouwmuur in zijn werk gaat.

Spouwmuurisolatie in het kort

Bij oudere woningen ontbreekt vaak isolatie van de muren. Als er spouwmuren aanwezig zijn, kun je deze in veel gevallen met spouwmuurisolatie na isoleren. Hierdoor lekt er minder warmte weg door de muren en wordt het klimaat in huis beter beheersbaar.

Zo blijft je huis in de wintermaanden warm en in de zomermaanden koel. Dit kant tot 30% schelen in je gasverbruik waardoor je jaarlijks tot wel € 2.000 kan besparen, afhankelijk van het type woning.

De kosten van spouwmuurisolatie vallen mee. Meestal ligt de prijs voor het isoleren van je spouwmuren tussen de € 700 (voor een klein appartement) en € 3.500 (voor een grote vrijstaande woning).

Gemiddeld is de investering binnen 4 jaar terugverdiend. Met subsidie is de terugverdientijd nog korter. Lees hier meer over de kosten van spouwmuurisolatie.

Doorgaans wordt een spouwmuur na-geïsoleerd met EPS parels, glaswol of PUR schuim. Indien er al isolatie aanwezig is in de spouw, kan deze in sommige gevallen aangevuld worden met isolatiefoam. Lees hier meer over de soorten spouwmuurisolatie.

Er is subsidie beschikbaar voor het na isoleren van je spouwmuren. Voorheen moest je minimaal 2 energiebesparende maatregelen uitvoeren, tegenwoordig is dit anders. Je komt nu ook in aanmerking voor ISDE subsidie wanneer je slechts één maatregel uitvoert. Houd er wel rekening mee dat de subsidie lager uitvalt wanneer je maar één energiebesparende maatregel uitvoert. Bij één maatregel krijg je ongeveer 15% subsidie en bij 2 maatregelen kun je rekenen op 30% subsidie.

Spouwmuur na isolatie: Is de woning geschikt?

Je kunt zelf al het een en ander voorbereiden als je overweegt om je spouwmuren te laten isoleren. Zie hieronder welke stappen nodig zijn voordat je kunt beginnen:

1. Check je bouwjaar

Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1976? Dan is deze geschikt voor spouwmuurisolatie. Je hebt een holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur die tijdens de bouw niet geïsoleerd is. Deze spouw kan na-geïsoleerd worden.

Spouwmuur na isoleren

Binnenkant van een lege spouwmuur

Woningen van voor 1920 hebben meestal geen spouw maar een massieve dubbele muur. Hier is geen spouw te isoleren, tenzij er een extra muur wordt geplaatst.

Woningen van na 1976 zijn tijdens het bouwen meestal wel voorzien van spouwmuurisolatie. De kwaliteit van deze isolatie is vaak matig. In sommige gevallen kan deze verbeterd worden. Dit kan met endoscopisch muuronderzoek bepaald worden.

Woningen van na 1990 zijn gebouwd met goede spouwmuurisolatie.

2. Zijn de buitenmuren geverfd?

Zijn de buitenmuren van jouw woning niet geverfd? Dan is deze geschikt voor spouwmuurisolatie. Zijn de muren wel geverfd, onderzoek dan of deze verflaag ademend (dampdoorlatend) is of niet.

Damp-dichte verf op een geschilderde woning

Deze woning is geverfd met niet-ademende verf

Wanneer de verflaag niet ademend is, kan het isoleren van de spouwmuur problemen opleveren met de verf. Met spouwmuurisolatie wordt de binnenmuur warmer en de buitenmuur kouder. De buitenmuur zal hierdoor trager opdrogen. Ook de trek in de spouw neemt af waardoor de buitenmuur aan de spouwzijde minder vocht kan afgeven.

Vocht moet dus via de buitenzijde van de muur verdampen. Zit hier een niet-ademende verflaag op, dan kan deze verf op termijn van de muur af gedrukt worden.

Laat je hierover goed adviseren door het isolatiebedrijf en vraag eventueel bij je schilder na welk type verf gebruikt is.

3. In welke staat is de buitenmuur?

Het is belangrijk dat de buitenmuren in goede staat zijn. Dat wil zeggen dat er geen scheuren, spleten en gaten zitten in de stenen of in het voegwerk. Kleine scheurtjes zijn soms geen probleem, maar door grotere scheuren of openingen kan ongewenst vocht in je muur terecht komen.

Muur met slechte staat voegwerk

Het voegwerk van deze muur is in slechte staat

Laat dit altijd goed checken door een isolatiebedrijf. In sommige gevallen kunnen scheuren eenvoudig hersteld worden door bij te voegen of door enkele nieuwe stenen in te metselen. De open stootvoegen (zoals je ook op bovenstaande foto ziet) worden meestal dicht gevoegd.

4. Hoe breed zijn de voegen?

Te smalle voegen kunnen een probleem zijn bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Het materiaal moet immers door gaatjes in de voegen aangebracht worden. Zijn de voegen te smal, dan worden de stenen geraakt tijdens het boren van de gaten en dit wil je voorkomen.

Hoe smaller de voegen hoe beperkter je wordt in de materiaalkeuze. Als de voegen 18mm of breder zijn, is elk materiaal mogelijk.

Voegbreedte meten spouwmuur isoleren

De voegbreedte meten met een duimstok

5. Zijn er vochtproblemen?

Heb je last van vochtproblemen in je woning? Dit kan diverse oorzaken hebben. Als dit woonvocht betreft dat in huis condenseert op de koude binnenmuren, dan is spouwmuurisolatie een oplossing. Hierdoor wordt de binnenmuur namelijk een aantal graden warmer, waardoor condensatie minder snel zal plaatsvinden.

Condenserend woonvocht treedt meestal op in vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken of slaapkamer. Zorg er altijd voor dat de ruimtes in je woning goed geventileerd zijn. Vaak kan condensatievocht opgelost worden door beter te ventileren.

Vochtproblemen op een muur

Vochtproblemen in een muur kunnen tot schimmel leiden

Zit er vocht in de muren, maar komt dit vocht niet van binnen, maar van buiten of uit de grond? Dan is het verstandig om dit goed te laten onderzoeken door een isolatiebedrijf of zelfs door een vochtbestrijdingsbedrijf voordat je spouwmuurisolatie laat aanbrengen. Je wilt niet dat de spouwmuurisolatie de vochtproblemen verergert.

Oorzaken van vocht in de muren vanuit buiten kunnen o.a. zijn:

 • Slecht gevelmetselwerk
 • Slechte voegen
 • Scheuren in de muren
 • Beplanting tegen de muur
 • Vervuiling in de spouw
 • Een kapotte waterkering

6. Is de woning goed bereikbaar?

Zijn alle buitenmuren bereikbaar met een ladder of steiger? En kan de isolatieploeg hun auto ergens neerzetten? Als dit niet het geval is, kan de klus soms niet doorgaan of worden er extra kosten gemaakt voor een hoogwerker. Dit zijn bijkomstigheden waar je alvast bij kan stilstaan om verassingen te voorkomen.

Muur isoleren met ladders

Muur isoleren met ladders

Isolatiebedrijven mogen niet hoger dan 9 meter op ladders werken. Is jouw gevel hoger dan 9 meter? Wellicht kan de zolderetage dan via de binnenkant geïsoleerd worden. Zo voorkom je ook kosten van een hoogwerker.

7. Wat zijn je huidige stookkosten?

Het is altijd goed om op de hoogte te zijn van je gasverbruik. Hiermee kun je de afweging maken of spouwmuurisolatie interessant is voor jouw woonsituatie en bereken hoe snel jij je geld gaat terugverdienen.

Spouwmuurisolatie levert doorgaans de volgende besparing op je stookkosten:

 • Tussenwoning: tot 15%
 • 2-onder-1-kap woning of hoekwoning: tot 25%
 • Vrijstaande woning: tot 30%

Stel je sluit in 2022 een energiecontract af en betaalt voor een m³ gas € 1,50. Heb jij bijvoorbeeld een 2-onder-1-kapwoning met een jaarlijks gasverbruik van 1.500 m3? Dan bespaar je met spouwmuurisolatie zo’n 25%, dus 375 m³ gas per jaar.

Dit betekent een besparing van €562 op jaarbasis. Stel de klus kost € 2.250, dan heb je dit in 4 jaar terugverdiend. Na aftrek van subsidie zal dit korter zijn. Een keurig rendement en goed voor het milieu.

8. Vergelijk altijd meerdere offertes

Isolatiebedrijven komen graag bij jou langs om de woning te beoordelen en een maatwerkofferte te maken. Dit duurt ongeveer een uur en het is gratis en vrijblijvend.

Wij adviseren altijd om niet van de eerste offerte uit te gaan, maar minimaal drie offertes met elkaar te vergelijken. Zo bepaal jij bij welk bedrijf je een goed gevoel hebt en uiteraard of je de juiste prijs betaalt. Ben je op zoek naar offertes? Klik op onderstaande knop om jouw gratis offerte aanvraag te starten.

Spouwmuur na isoleren: de uitvoering

Hieronder lees je stapsgewijs hoe een spouwmuur na isoleren in zijn werk gaat.

1. Woninginspectie en offerte

Een isolatiebedrijf onderzoekt altijd eerst of de woning geschikt is voor spouwmuurisolatie. Ze kijken hierbij naar de staat van de muren, de staat van het voegwerk, eventuele vochtproblemen/risico’s, eventuele vervuiling tussen de muren, de ventilatievoorzieningen en de bereikbaarheid van de woning.

Als alle gegevens verzameld zijn en de maten zijn opgenomen, wordt er een offerte opgesteld.

Spouwmuur isoleren endoscopisch onderzoek

Endoscopisch onderzoek van de spouw

2. Offerte akkoord, de klus wordt ingepland

Als de offerte akkoord is, wordt er een datum besproken voor het isoleren van de spouwmuren. De klus is meestal binnen één dag geklaard en het levert weinig tot geen rommel op.

Er komt een team van twee of drie mensen. Ze hebben een bus of vrachtauto bij zich waarin alle materialen zitten en meestal een aparte compressor aggregaat. Meestal wordt er gewerkt met ladders. In sommige gevallen wordt er een steiger of hoogwerker ingezet.

3. De klus gaat van start. Is de spouw van binnen schoon?

Indien er tijdens de opname van de isolatiespecialist spouwvervuiling is aangetroffen, zal deze eerst worden verwijderd. Hiervoor worden op de betreffende plek enkele stenen uit de buitenmuur los geboord.

Spouwvervuiling

Vervuiling in de spouwmuur moet worden verwijderd

Deze stenen worden uit de muur gehaald, zodat er een opening ontstaat naar de spouw. Nu kan de spouw schoongemaakt worden door de vervuiling eruit te pakken. Als alles schoon is, worden de stenen weer terug gemetseld met dezelfde kleur voegcement.

4. Ventilatiekanalen naar de kruipruimte of zolder

Een kruipruimte staat vaak in verbinding met de spouw (door openingen in de muur) zodat deze door de trek in de spouw geventileerd wordt. Wanneer de spouw gevuld wordt met isolatiemateriaal, kunnen deze ventilatieopeningen geblokkeerd worden.

Om dit te voorkomen worden er vanuit de buitenmuur extra ventilatiekanalen geboord naar de kruipruimte. Deze worden voorzien van een kunststof koker en een roostertje op de buitenmuur. Hierdoor blijft de kruipruimte na het isoleren goed geventileerd.

Ventilatiekokers door de spouwmuur

Ventilatiekokers worden afgewerkt met een rooster

Ventilatiekokers door de spouwmuur

Doorsnede van een spouwmuur met ventilatiekoker

Wanneer een zolder slecht geventileerd is, kun je ervoor kiezen om dit type ventilatiekanaal ook door de muur naar je zolder te laten aanbrengen.

5. Spouwscheiding naar de buren

Bij een tussenwoning, hoekwoning of 2-onder-1-kapwoning heb je te maken met buren. Indien de spouwmuren van het huis doorlopen naar de buren, kan er isolatiemateriaal weglopen naar de spouw van de buren.

Om dit te voorkomen worden er scheidingsborstels geplaatst op de scheidingslijn tussen de huizen.

Spouwscheiding bij spouwmuurisolatie

De spouwborstels worden door een gaatje in de voeg in de spouwmuur aangebracht

Spouwborstels bij spouwmuurisolatie

Doorsnede van een spouwmuur met spouwborstels

Zijn de spouwmuren van het aangrenzende huis al geïsoleerd? Dan zijn de borstels niet meer nodig.

6. Boorpatroon in de muur

Het isolatiebedrijf boort een slim uitgedacht boorpatroon op elke buitengevel die geïsoleerd moet worden. Op elke vierkante meter van de buitenmuur komt een gat in de voeg. Langs de randen van de muren en rondom kozijnen en deuren worden extra gaten geboord om een goede vulling van de spouw te garanderen.

Muur isoleren boorpatroon

Boorpatroon bij spouwmuurisolatie

Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal de spouw in geblazen. Deze gaten zijn, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, 1 tot 2 centimeter in doorsnede en worden in de kruising van de voegen geboord.

7. Het isoleren van de spouwmuur kan beginnen

Als alle voorbereidingen hierboven zijn getroffen, kan het isoleren beginnen. Het isolatiebedrijf blaast het isolatiemateriaal door de geboorde gaten de spouw in. Het isolatiemateriaal wordt van onder naar boven, in laagjes aangebracht.

Spouwmuur na isoleren

Het isolatiemateriaal wordt aangebracht

Door het standaard boorpatroon structureel te volgen, wordt een volledige vulling van de spouwmuur gerealiseerd.

8. Boorgaten dichtvoegen

Als de spouwmuren helemaal gevuld zijn, worden de boorgaten weer dicht gevoegd. Het isolatiebedrijf maakt voegcement aan op exact dezelfde kleur als de bestaande voegen. Een goed isolatiebedrijf kan deze boorgaten zo goed herstellen dat je er helemaal niks meer van ziet.

Boorgat in voeg herstellen met cement

Zodra deze cement is opgedroogd, zie je er niks meer van

Heeft jouw woning een speciale voeg zoals een knipvoeg? Maak dan goede afspraken met het isolatiebedrijf over het herstellen hiervan. Dit vergt expertise.

9. De klus is geklaard: Opruimen en inpakken

Als de klus geklaard is, wordt het achtergebleven boorstof en isolatiemateriaal netjes opgeruimd en kan jij gaan genieten van je geïsoleerde woning.

Het wordt altijd aangeraden om zelf aanwezig te zijn tijdens het isoleren van de spouwmuren.

Tip

Op zoek naar een isolatiebedrijf voor het isoleren van jouw spouwmuren? Ontvang nu gratis en vrijblijvend tot 4 offertes van vakmensen in jouw regio.

Spouwmuur na isoleren: nadelen

Wat zijn de grootste nadelen bij het isoleren van een spouwmuur? Wellicht heb je wel eens gehoord dat spouwmuurisolatie leidt tot vochtproblemen. Gelukkig is deze stelling niet juist.

Het is wel een feit dat bepaalde huizen niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Als deze huizen toch geïsoleerd worden, kunnen er problemen ontstaan. Er zijn dus nadelen. Een kort overzicht van de aandachtspunten bij spouwmuurisolatie:

 • Verminderde ventilatie in huis
 • Buitenmuur zal trager opdrogen
 • Vervuiling in de spouw vormt koudebruggen
 • Verf mag niet dampdicht zijn
 • Bouwsteen mag niet dampdicht zijn (glazuur bakstenen)
 • Voegwerk moet in goede staat zijn
 • Gevels onderhevig aan zware slagregen zijn een risico

Lees het volgende artikel om meer te weten te komen over de nadelen van spouwmuurisolatie.

Spouwmuur na isoleren: garantie

Wanneer je de spouwmuren van je woning laat isoleren is het gebruikelijk dat je van het isolatiebedrijf garantie krijgt op de werkzaamheden. De gebruikelijke garantietermijn is 10 of 15 jaar. In sommige gevallen krijg je zelfs 20 jaar garantie op de spouwmuurisolatie.

Het is altijd verstandig om de garantievoorwaarden vooraf te bespreken met het isolatiebedrijf. Enkele voorbeelden:

 • De staat van het isolatiemateriaal na verloop van tijd
 • Eventuele verzakkingen van het isolatiemateriaal
 • De controle op spouwvervuiling
 • Eventuele vochtproblemen
 • Eventuele beschadigingen tijdens het werk

Let goed op: wanneer jijzelf, of een derde partij, na het isoleren van de spouwmuur, andere werkzaamheden uitvoert die invloed hebben op een van deze punten, kan de garantie vervallen.

Ook wanneer de woning achteraf geschilderd wordt of wanneer het voegwerk na verloop van tijd slecht wordt, kan dit ervoor zorgen dat de garantie vervalt. Bespreek dit goed met het isolatiebedrijf.

Zelf spouwmuur isoleren

Zelf je spouwmuren isoleren is niet onmogelijk, maar het is geen slim plan. De isolatiematten uit de bouwmarkt gaan lastig in je spouwmuur, want de muren staan er al. Het isolatiemateriaal moet dus door gaatjes in de buitenmuur aangebracht worden. Hiervoor heb je speciaal gereedschap nodig.

Hier komt bij dat een goede woninginspectie altijd noodzakelijk is. Wellicht zit er bouwpuin in de spouw of zijn de stenen en voegen niet geschikt. Als het om na isoleren van een bestaande spouwmuur gaat, kun je dit het beste overlaten aan een specialist.

Erkende isolatiebedrijven zijn gecertificeerd door SKG-IKOB, de Nederlandse certificatie-instelling voor de bouw- en vastgoedsector. Deze bedrijven kunnen de woning goed inschatten, werken volgens specifieke richtlijnen en gebruiken de juiste gereedschappen. Zo zorgen zij ervoor dat jouw na-isoleren van reeds geïsoleerde spouwmuur op een verantwoorde manier wordt verwerkt.

Daarnaast worden gecertificeerde bedrijven steekproefsgewijs gecontroleerd op de kwaliteit van hun werk. Het kan dus zo zijn dat er tijdens jouw isolatieklus een inspecteur van SKG-IKOB aanwezig is om het werk van het isolatiebedrijf te controleren.

Spouwmuurisolatie

Kosten

€ 700 - 3.500

Subsidie

30%

i

Bij uitvoering van minimaal 2 isolatiemaatregelen kom je in aanmerking voor subsidie.

Klik hier voor meer info

Besparing

15 - 30%

TVT

3 - 4 jaar

i

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is gemiddeld 3 tot 4 jaar. I.c.m. subsidie kan dit nog korter zijn.

30%
CO₂ impact
i

Met spouwmuurisolatie bespaar je tot 30% op het gasverbruik van je woning. Hiermee voorkom je jaarlijks 500 tot 1.000 kg CO₂ uitstoot (afhankelijk van woningtype en huidige isolatie). Inschatting besparing: gasverbruik (1.500 m³) x uitstoot (1,89 kg CO₂/m³) x 30% = 850 kg CO₂/jaar.

Deze besparing staat per jaar gelijk aan:

4.545 km met de auto

85 spijkerbroeken

35 bomen planten

Leestijd
5 Minuten
Datum
8 mei 2024

Ook besparen met spouwmuurisolatie?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat is spouwmuurisolatie?

Lees meer

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

Lees meer

Spouwmuur na-isoleren, hoe werkt dat?

Lees meer

Welke isolatiemateriaal is het beste?

Lees meer

Spouwmuurisolatie nadelen

Lees meer

Subsidie voor spouwmuurisolatie

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog