Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Spouwmuurisolatie kosten

Gemiddeld zijn de kosten voor spouwmuurisolatie tussen de 700 euro en 3.000 euro, dit bedrag is meestal binnen 4 jaar terugverdiend.

Wie zijn woning in 2021 laat isoleren kan een subsidie ontvangen via de regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie en energiebesparing (ISDE). Middels deze subsidie kun je tot 5 euro per m2 ontvangen wanneer je woningeigenaar bent. Per type woning kun je rekenen op de volgende spouwmuurisolatie kosten:

 • Tussenwoning of hoekwoning: € 700 - € 1.000
 • 2-onder-1-kap-woning: € 1.400 - € 2.000
 • Vrijstaande woning: € 2.000 - € 3.000

Bovenstaande bedragen zijn de gemiddelde kosten inclusief btw. We hebben ruim duizend uitgebrachte offertes met elkaar vergeleken om tot deze gemiddelden te komen.

Spouwmuurisolatie wordt aangebracht

De exacte prijs is afhankelijk van diverse factoren. In dit artikel leggen we je uit hoe de prijzen voor spouwmuurisolatie tot stand komen en wat het jou gaat kosten als jij je spouwmuren laat isoleren.

We hebben de belangrijkste thema’s voor je op een rijtje gezet. Navigeer naar:

 1. Spouwmuurisolatie kosten per m2
 2. Subsidie spouwmuurisolatie
 3. Kosten spouwmuurisolatie tussenwoning of hoekwoning
 4. Kosten spouwmuurisolatie 2-onder-1 kap woning
 5. Kosten spouwmuurisolatie vrijstaande woning
 6. Kosten spouwmuurisolatie met parels
 7. Kosten spouwmuurisolatie met wol
 8. Kosten spouwmuurisolatie met PUR schuim
 9. Kosten spouwmuurisolatie verwijderen
 10. Vind een betrouwbare installateur
 11. Spouwmuurisolatie kosten berekenen

Tip

Wil jij een vrijblijvende prijsopgaaf ontvangen van een erkend isolatiebedrijf uit jouw regio? Start je gratis offerteaanvraag geheel vrijblijvend.

Spouwmuurisolatie kosten per m2

Gemiddeld kost spouwmuurisolatie zo´n € 15 per m2. Dit geldt voor de meest gebruikte isolatiematerialen glaswol of EPS parels. Voor isoleren met PUR schuim zijn de kosten hoger, namelijk € 25 tot € 30 per m2.

Dit zijn kosten voor de geleverde arbeid en het isolatiemateriaal. Deze spouwmuurisolatie kosten per m2 zijn afhankelijk van:

 • Muuroppervlak: Hoe meer vierkante meter er in één keer geïsoleerd kan worden, des te lager wordt de prijs per m2.
 • Spouwbreedte: Hoe breder de spouw, des te meer isolatiemateriaal er in je muur gaat. Hierdoor wordt de prijs per m2 hoger, maar je isolatiewaarde en je besparing stijgen ook.
 • Voegbreedte: Bij smalle voegen moeten er kleine gaatjes geboord worden, waardoor het vullen van de spouw langer duurt en de prijs per m2 hoger wordt.
 • Type voegen: Het herstellen van speciale voegen, zoals knipvoegen, duurt langer en vergt expertise. Dit kan in de prijs per m2 berekend worden.
 • Afstand die het isolatiebedrijf moet rijden: Als het isolatiebedrijf om de hoek ligt, dan hebben ze weinig reiskosten. Maar wanneer ze ver moeten rijden, dan is het waarschijnlijk dat de reiskosten in de prijs per m2 worden doorberekend.
 • Man-uren: Als delen van een huis moeilijk bereikbaar zijn, duurt de klus langer. Deze meerkosten worden soms in de prijs per m2 doorberekend.
Een vierkante meter muur klaar voor isolatie.

Naast de kosten per m2 kun je ook rekening houden met eventuele extra werkzaamheden zoals het schoonmaken van de spouw, het plaatsen van extra ventilatievoorzieningen of het plaatsen van scheidingsborstels naar de spouw van de buren. Deze extra kosten zijn specifiek per woning en deze vind je meestal apart terug op de offerte. Deze worden niet in de prijs per m2 berekend. Meer uitleg over deze extra werkzaamheden lees je verderop in het artikel.

Subsidie spouwmuurisolatie 2021

Je kunt de kosten voor spouwmuurisolatie verlagen door gebruik te maken van een van de volgende subsidies:

SEEH subsidie voor particulieren

De subsidie: Investerings Subsidie Duurzame Energie en energiebesparing kun je ontvangen wanneer je eigenaar bent van een koopwoning en deze woning uw hoofdverblijf is of direct na renovatie wordt. Combineer je spouwmuurisolatie met vloerisolatie, dakisolatie of kozijnen, dan krijg je subsidie voor beide klussen.

De uitvoering dient uitgevoerd te worden door een bouw installatiebedrijf, dit mag je niet zelf doen om in aanmerking te komen voor de subsidie. Voor spouwmuurisolatie geldt:

 • Subsidiebedrag per m2: €5,-
 • Minimaal vereiste m2: 15 m2
 • Maximaal m2: 170 m2
 • Minimale Rd-waarde [m2 K/W]: 1,1

ISDE subsidie voor zakelijke gebruikers

Binnen deze nieuwe subsidieregeling (sinds 1 januari 2021) is er helaas geen budget beschikbaar gesteld voor isolatiemaatregelen.

Lage btw tarief van 9%

Waar iedereen automatisch gebruik van maakt, is het verlaagde btw tarief op arbeid. Dit wil zeggen dat de kosten voor de arbeid (man-uren) belast zijn met het lage btw tarief van 9%. De materiaalkosten zijn wel belast met 21% btw. De korting wordt door het isolatiebedrijf in de prijs verwerkt en vind je terug in de offerte.

Subsidie vanuit je gemeente

In sommige gemeenten is het mogelijk om vanuit de gemeente subsidie te ontvangen voor energiebesparende maatregelen. Het beste kun je hiervoor de website van jouw gemeente checken. Sommige gemeenten geven geen subsidie meer, omdat de landelijke regeling van kracht is. Als je gemeente wel subsidie geeft, mag je deze combineren met de landelijke ISDE subsidie en isoleer je voor een fractie van de prijs.

Een foto van spouwmuurisolatie in uitvoering.

Kosten spouwmuurisolatie tussenwoning of hoekwoning

De kosten voor spouwmuurisolatie van een tussenwoning of hoekwoning vallen reuze mee. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de €700 en €1.000. Dit geldt voor de meest gebruikte materialen: wol of EPS parels.

Omdat er alleen een voor- en achtergevel geïsoleerd hoeft te worden, heb je weinig vierkante meters. Meestal is dit voor een tussenwoning maximaal 50 vierkante meter. Als we uitgaan van €15 per vierkante meter, kost het isoleren rond de €750. Als er een aanbouw mee geïsoleerd moet worden, is de oppervlakte groter en zal de prijs hoger worden.

Er kunnen kosten bijkomen voor bijvoorbeeld het plaatsen van ventilatiekanalen naar de kruipruimte (€25 – 40 / stuk) of het verwijderen van aanwezige spouwmuurvervuiling tussen de muren (€50 – 150 / strekkende meter).

Ook heb je bij een tussenwoning te maken met buren. De spouwmuren lopen bijna altijd door naar de buren. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal in de spouw van de buren terecht komt, worden er scheidingsborstels in de spouw geplaatst op de scheidingslijn.

Deze borstels kosten ongeveer €10 per strekkende meter. Je hebt ze op elke hoek van het huis nodig. Een gevel is meestal 5 meter hoog. Als er dus op elke hoek 5 borstels geplaatst moeten worden, zijn dit 20 borstels à €10 per stuk. Als jouw buren al spouwmuurisolatie hebben, dan zijn de borstels niet nodig.

Kosten spouwmuurisolatie 2-onder-1 kapwoning

De kosten voor spouwmuurisolatie van een 2-onder-1-kapwoning liggen gemiddeld tussen de €1.400 en €2.000. Dit geldt voor de meest gebruikte materialen: wol of EPS parels.

Je hebt hier te maken met drie gevels. De voor- en achtergevels zijn meestal rond de 25 vierkante meter per stuk. Een gemiddelde zijgevel is 50 vierkante meter. Samen zal dit ongeveer 100 vierkante meter tellen.

Als we uitgaan van €15 per vierkante meter, kost het isoleren rond de €1.500. Als er een aanbouw mee geïsoleerd moet worden, is de oppervlakte groter en zal de prijs hoger worden.

Er kunnen kosten bijkomen voor bijvoorbeeld het plaatsen van ventilatiekanalen naar de kruipruimte (€25 – 40 / stuk) of het verwijderen van aanwezige spouwmuurvervuiling tussen de muren (€50 – 150 / strekkende meter).

Ook heb je te maken met buren. De spouwmuren lopen bijna altijd door naar de buren. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal in de spouw van de buren terecht komt, worden er scheidingsborstels in de spouw geplaatst op de scheidingslijn.

Deze borstels kosten ongeveer €10 per strekkende meter. Deze heb je waarschijnlijk aan één zijde van het huis nodig (links of rechts). Een gevel is meestal 5 meter hoog. Als er dus 5 borstels aan de voorzijde en 5 borstels aan de achterzijde geplaatst moeten worden, komt dit neer op 10 borstels à €10 per stuk. Als jouw buren al spouwmuurisolatie hebben, dan zijn de borstels niet nodig.

Kosten spouwmuurisolatie vrijstaande woning

De kosten voor spouwmuurisolatie van een vrijstaande woning liggen gemiddeld tussen de €2.000 en €3.000. Dit geldt voor de meest gebruikte materialen: wol of EPS parels.

Je hebt hier te maken met vier gevels. De voor- en achtergevels zijn meestal rond de 25 vierkante meter per stuk. De zijgevel zijn meestal rond de 50 vierkante meter per stuk. Samen zal dit ongeveer 150 vierkante meter tellen.

Als we uitgaan van €15 per vierkante meter, kost het isoleren rond de €2.250. Als er een aanbouw mee geïsoleerd moet worden, is de oppervlakte groter en zal de prijs hoger worden.

Er kunnen kosten bijkomen voor bijvoorbeeld het plaatsen van ventilatiekanalen naar de kruipruimte (€25 – 40 / stuk) of het verwijderen van aanwezige spouwmuurvervuiling tussen de muren (€50 – 150 / strekkende meter).

Bij een vrijstaande woning heb je niet te maken met buren. Hier hoeven dus geen scheidingsborstels in de spouw geplaatst te worden. Deze extra kosten zul je bij een vrijstaande woning dus niet hebben.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Kosten spouwmuurisolatie met parels

De kosten voor spouwmuurisolatie met parels liggen gemiddeld tussen de €700 en €3.000. Dit bedrag is meestal binnen 4 jaar terugverdiend. EPS parels (piepschuim korrels) zijn een van de goedkopere isolatiematerialen en hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dit materiaal wordt, samen met glaswol, het vaakst toegepast.

Per type woning kun je rekenen op de volgende kosten als je isoleert met EPS parels:

 • Tussenwoning of hoekwoning: € 700 - € 1.000
 • 2-onder-1-kap woning: € 1.400 - € 2.000
 • Vrijstaande woning: € 2.000 - € 3.000
Een spouwmuur gevuld met EPS parels

De exacte kosten worden bepaald door diverse factoren, zoals de oppervlakte van de muren, de breedte van de spouw, de bereikbaarheid van de woning en eventuele meerkosten zoals het schoonmaken van de spouw, het plaatsen van extra ventilatievoorzieningen of het plaatsen van scheidingsborstels naar de spouw van de buren.

Lees meer over de verschillende isolatiematerialen in het artikel op onze website.

Kosten spouwmuurisolatie met wol

De kosten voor spouwmuurisolatie met wol liggen gemiddeld tussen de €700 en €3.000. Dit bedrag is meestal binnen 4 jaar terugverdiend. Wol vlokken (glaswol) is een van de goedkopere isolatiematerialen en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dit materiaal wordt, samen met EPS parels, het vaakst toegepast.

Per type woning kun je rekenen op de volgende kosten als je isoleert met wol:

 • Tussenwoning of hoekwoning: € 700 - € 1.000
 • 2-onder-1-kap woning: € 1.400 - € 2.000
 • Vrijstaande woning: € 2.000 - € 3.000
Een spouwmuur gevuld met glaswol

De exacte kosten worden bepaald door diverse factoren, zoals de oppervlakte van de muren, de breedte van de spouw, de bereikbaarheid van de woning en eventuele meerkosten zoals het schoonmaken van de spouw, het plaatsen van extra ventilatievoorzieningen of het plaatsen van scheidingsborstels naar de spouw van de buren.

Lees meer over de verschillende isolatiematerialen in het artikel op onze website.

Kosten spouwmuurisolatie met PUR schuim

De kosten voor spouwmuurisolatie met PUR schuim liggen gemiddeld tussen de €1.200 en €4.500, Dit bedrag is meestal binnen 6 jaar terugverdiend. PUR schuim (polyurethaan) is een van de duurdere isolatiematerialen en heeft de hoogste isolatiewaarde. Dit materiaal wordt minder vaak toegepast dan de gebruikelijke isolatiematerialen EPS parels of glaswol.

Per type woning kun je rekenen op de volgende kosten als je isoleert met PUR schuim:

 • Tussenwoning of hoekwoning: € 1.200 - € 1.600
 • 2-onder-1-kap woning: € 2.500 - € 3.500
 • Vrijstaande woning: € 3.000 - € 4.500
Een spouwmuur gevuld met PUR

De exacte kosten worden bepaald door diverse factoren, zoals de oppervlakte van de muren, de breedte van de spouw, de bereikbaarheid van de woning en eventuele meerkosten zoals het schoonmaken van de spouw, het plaatsen van extra ventilatievoorzieningen of het plaatsen van scheidingsborstels naar de spouw van de buren.

Lees meer over de verschillende isolatiematerialen in het artikel op onze website.

Kosten spouwmuurisolatie verwijderen

Ben jij benieuwd naar de kosten om spouwmuurisolatie te verwijderen? Dan kun je rekenen op een prijs tussen de € 20,- en € 30,- per m2 voor het verwijderen van oude spouwmuurisolatie.

Misschien zijn de spouwmuren van jouw woning in het verleden al eens geïsoleerd. Als dit recent gebeurd is, dan kun je er van uitgaan dat de kwaliteit hiervan in orde is. Maar is deze isolatie geplaatst in de jaren ‘80 of ’90, dan is de kans groot dat de kwaliteit hiervan niet meer goed is.

De isolatiewaardes waren destijds lager dan tegenwoordig. Het kan dus zo zijn dat de oude isolatie zijn werk niet meer goed doet. Soms zien we zelfs dat deze verouderde isolatie verzakt of verpulverd is, waardoor er vochtproblemen en schimmelplekken kunnen ontstaan.

In sommige gevallen kan verouderde isolatie hersteld worden door er nieuwe isolatie aan toe te voegen. Echter is dit niet zonder risico’s omdat de vochtregulerende eigenschappen van de verschillende isolatiematerialen kunnen verschillen. Het is uiterst belangrijk om dit te laten beoordelen middels een endoscopisch muuronderzoek. Wil je de spouwmuren van jouw woning ook laten onderzoeken? Vraag gratis en vrijblijvend een onderzoek aan via Duurzaamheidsvergelijker.

De beste en meest veilige aanpak is om de bestaande isolatie te laten verwijderen en nieuwe moderne isolatie aan te brengen. Houd hierbij rekening met hogere kosten.

Vind een betrouwbare installateur

Ben jij enthousiast en wil je ook € 500 per jaar besparen met spouwmuurisolatie? Laat dan snel uitzoeken of jouw woning geschikt is en start vandaag nog met besparen.

Je kunt gratis gebruik maken van ons landelijk netwerk van erkende installateurs. Hier kun je in contact komen met de beste bedrijven in jouw regio. Een offerte aanvragen is altijd 100% vrijblijvend dus je zit nooit ergens aan vast. Wel zo handig.

Klik hier om ons landelijk netwerk van installateurs te contacteren.

Een foto van een spouwmuurisolatie installateur.

Spouwmuurisolatie kosten berekenen

Wil jij zelf uitrekenen wat het kost om jouw woning te voorzien van spouwmuurisolatie? We hebben een stappenplan gemaakt waarmee je het zelf eenvoudig berekent.

Het stappenplan geeft je een goede indicatie van de kosten. Voor een exacte prijsopgave zal een isolatiespecialist altijd ter plekke moeten komen.

Een grondige woninginspectie is van groot belang om zeker te stellen dat de woning geschikt is voor spouwmuurisolatie. Een isolatiespecialist zal altijd met een speciale camera (endoscoop) in de spouw kijken, om te zien of deze geschikt is. Na het uitvoeren van een endoscopisch muuronderzoek zit je nergens aan vast.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Spouwmuurisolatie

Nu met subsidie

Wie in 2021 zijn woning laat isoleren, komt in aanmerking voor 20% subsidie. Vergelijk offertes en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Wat betekent spouwmuurisolatie voor jouw woning?

Tot 30% lagere stookkosten;

Bespaar jaarlijks tot €800 aan gas;

Binnen 4 jaar terugverdiend;

Koude muren en tocht zijn verleden tijd;

Je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

Zoek je meer informatie over spouwmuurisolatie? Lees verder:

spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie zorgt voor een besparing op je stookkosten die kan oplopen tot 30%. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over spouwmuurisolatie.

kosten spouwmuurisolatie

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

Gemiddeld zijn de kosten voor spouwmuurisolatie tussen de 700 euro en 3.000 euro, dit bedrag is meestal binnen 4 jaar terug verdiend. Een goede indicatie, maar er is meer om te weten.

kosten berekenen spouwmuurisolatie

Zelf de kosten voor spouwmuurisolatie berekenen

We delen onze jarenlange ervaring uit de branche graag met je, zodat jij de kosten voor jouw spouwmuurisolatie zelf kunt berekenen. In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt.

spouwmuren isoleren

Spouwmuur isoleren, hoe werkt dat?

Er isolatie aangebracht in de holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van een woning, genaamd de spouw. In dit artikel lees je hoe het isoleren van een spouwmuur in zijn werk gaat.

soorten spouwmuurisolatie

Welke isolatiemateriaal is het beste?

Er zijn diverse soorten spouwmuurisolatie. In dit artikel richten we ons op de ingeblazen isolatie. Dit wordt toegepast bij spouwmuurisolatie voor bestaande woningen.

nadelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie nadelen

In dit artikel lees je hoe je de grootste fouten bij spouwmuurisolatie voorkomt en wat de nadelen en voordelen van spouwmuurisolatie zijn.

Omhoog