Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Spouwmuurisolatie kosten berekenen

Voordat je een isolatiebedrijf uitnodigt om een offerte te maken, kun je zelf al een aardige inschatting maken. We delen onze jarenlange ervaring uit de branche graag met je, zodat jij de kosten voor jouw spouwmuurisolatie zelf kunt berekenen. In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt.

Een foto van een spouwmuurisolatie installateur.

In deze berekening kijken we stap voor stap naar de volgende gegevens. Onderaan de pagina vind je een voorbeeldberekening.

 • Bouwjaar woning;
 • Oppervlakte van de buitenmuren (exclusief ramen, deuren, etc.);
 • Spouwbreedte;
 • Gewenste isolatiemateriaal;
 • Breedte van de voegen;
 • Bereikbaarheid van de woning;
 • Huidige ventilatievoorzieningen kruipruimte en zolder;
 • Eventuele scheiding naar buren;
 • Eventuele verontreinigingen in de spouw;
 • Stuk- of schilderwerk.

Bouwjaar woning

Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1976? Dan is deze geschikt voor spouwmuurisolatie. Je hebt een holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur die gevuld kan worden met isolatiemateriaal.

Woningen van vóór 1920 hebben doorgaans geen spouw. Woningen uit 1976 en later zijn al voorzien van spouwmuurisolatie tijdens de bouw. De kwaliteit van deze isolatie is vaak niet hoogstaand, maar het is een kostbare klus om de oude isolatie eruit te halen. Woningen vanaf 1991 zijn gebouwd met spouwmuurisolatie van goede kwaliteit.

Een steense muur en een spouwmuur

Weet jij niet zeker of jouw woning al eens geïsoleerd is? Laat het gratis inspecteren door een isolatie specialist in de regio. Je kunt een geschikte vakman vinden via het netwerk van Duurzaamheidsvergelijker.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Oppervlakte van de buitenmuren

Om het aantal vierkante meters te berekenen, meet je de oppervlakte van de buitenmuren. Tel lengte maal breedte van elke gevel en trek hier de ramen en deuren vanaf.

 • Het gemiddelde muuroppervlak van een tussenwoning is 50 m2;
 • Het gemiddelde muuroppervlak van een 2-onder-1-kapwoning is 100 m2;
 • Het gemiddelde muuroppervlak van een vrijstaande woning is 150 m2.

Spouwbreedte

De breedte van de spouw bepaalt mede hoe veel materiaal er in je spouwmuren gaat. Hier geldt: hoe breder de spouw hoe beter, want een dikker isolatiepakket zorgt voor een hogere isolatiewaarde.

De meeste woningen hebben een spouwbreedte van 5, 6 of 7 cm. Voor deze spouwbreedtes gelden de gemiddelde prijzen die je in de volgende stap leest.

Een foto van de binnenkant van een niet geïsoleerde spouwmuur

Je kunt de spouwbreedte zelf op twee manieren opmeten:

1. Via een opening in de muur

Zoek een opening in de buitenmuur, zoals een open stootvoeg. Deze open voegen zitten net boven de grond of boven kozijnen. Steek hier een duimstok of meetlat in, zover dat je tegen de binnenmuur aan zit. Als je met de duimstok een soort rubber voelt, dan zit hier een waterkering. Deze wil je niet kapot drukken, dus doe dit met beleid.

Je kunt nu de breedte meten van de spouw + buitenmuur. Trek hier 10 centimeter van af (de breedte van de buitenmuur) en je weet de spouwbreedte.

2. Door de muur te meten

Ga bij een deur- of raamopening staan en meet de totale breedte van de muur. Meet vanaf het stukwerk op de binnenmuur tot aan de buitenkant van de buitenmuur. Meestal is dit zo’n 27 centimeter.

Trek hier de dikte van de stenen en het stukwerk vanaf. Beiden muren zijn 10 centimeter dik en het stukwerk ongeveer 1 centimeter. Dus: je gemeten afstand – 20 cm (stenen) – 1 cm (stukwerk) = spouwbreedte.

Gewenste isolatiemateriaal – kosten per m2

Je weet nu de totale oppervlakte van de muren en de breedte van de spouw. Aan de hand van het gekozen isolatiemateriaal kun je de kosten per vierkante meter bepalen.

We kijken naar de drie meest gebruikte materialen: glaswol, EPS parels en PUR schuim. Lees ons artikel voor meer informatie over de verschillende isolatiematerialen.

Gemiddelde kosten per m2 met glaswol en EPS parels

50 m² oppervlakte 100 m² oppervlakte 150 m² oppervlakte
Prijs per m² € 15 - 20 € 14 - 16 € 13 - 15

Gemiddelde kosten per m2 met PUR schuim

50 m² oppervlakte 100 m² oppervlakte 150 m² oppervlakte
Prijs per m² € 30 - 35 € 25 - 35 € 20 - 30

Hoe groter de te isoleren oppervlakte, des te lager de prijs per vierkante meter. Dit heeft te maken met de opstartkosten.

Voor een spouwbreedte van 5, 6 of 7 cm kun je bovenstaande gemiddelden hanteren. Is de spouw breder dan 7 cm, dan kun je rekenen op €1 meerprijs per m² voor elke extra centimeter spouwbreedte.

Bovenstaande prijzen zijn indicaties. Voor een exacte prijsopgaaf kun je gratis een offerte laten opmaken door een isolatiespecialist in de buurt.

Breedte van de voeg

De breedte van de voeg bepaalt hoe groot de boorgaten worden. Men wil immers altijd binnen de voeg boren en geen omliggende stenen beschadigen. Hier geldt: hoe kleiner de boorgaatjes, des te langzamer het isolatiemateriaal er doorheen gaat. Hierdoor kan de klus zomaar een paar uur langer duren. Heb je een erg smalle voeg? Dan kan dit tot extra kosten leiden.

Een foto van het opmeten van de voegbreedte met behulp van een duimstok.

Is de breedte van de voeg 16 mm of meer? Dan hoef je hier geen extra kosten voor te verwachten. Is de voeg smaller dan 16 mm, dan kun je rekenen op € 1 per vierkante meter meerprijs. Dit geldt ook als je speciale voegen hebt, zoals een knipvoeg. Dit duurt langer om achteraf weer te herstellen.

Bereikbaarheid van de woning

De meeste isolatie bedrijven werken met ladders. Maar als de muren van de woning hoger dan 9 meter zijn, of als ze moeilijk bereikbaar zijn door een overkapping of aanbouw, dan kan een hoogwerker of steigermateriaal noodzakelijk zijn voor een veilige uitvoering.

Kosten voor een steiger kunnen oplopen tot € 250. De kosten voor een hoogwerker kunnen oplopen tot € 500. Gelukkig komen deze kosten niet vaak voor.

Een foto van een huis dat met ladders bereikbaar is.

Bekijk je huis eens en vraag jezelf af: Zou ik overal met een ladder bijkomen? Is je antwoord ja, dan hoef je hiervoor geen extra kosten te verwachten.

Tip

Isolatiebedrijven mogen niet hoger dan 9 meter op ladders werken. Is jouw gevel hoger dan 9 meter? Wellicht kan de zolderetage via de binnenkant geïsoleerd worden. Zo voorkom je kosten van een hoogwerker.

Huidige ventilatievoorzieningen kruipruimte en zolder

Voor een gezond leefklimaat is ventilatie in huis van groot belang. Wanneer je de spouwmuren van je woning isoleert, kan dit ervoor zorgen dat de ventilatie van je kruipruimte en zolder gehinderd wordt. Dit is gelukkig eenvoudig op te lossen door extra ventilatiekanalen te laten plaatsen door de installateur.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Een kruipruimte moet altijd extra geventileerd worden als je de spouwmuren isoleert. Er worden meestal vier ventilatiekanalen geplaatst in de muur. Een standaard ventilatiekanalen kost ongeveer € 25 tot € 40 per stuk.

Tip

Ook bij vloerisolatie is het extra ventileren van de kruipruimte noodzakelijk. Hier worden deze ventilatiekokers ook toegepast.

Een foto van een ventilatiekanaal naar een kruipruimte.

Op een zolder is dit alleen nodig wanneer de spouw hier voor ventilatie zorgt en een dakraam ontbreekt. In dat geval kan hier een extra ventilatiekanaal aangebracht worden.

Eventuele scheiding naar buren

Heb jij een tussenwoning of een half vrijstaande woning? Dan heb je te maken met buren. De spouwmuren lopen bijna altijd door naar de buren. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal in de muren van de buren terecht komt, worden er scheidingsborstels in de spouw geplaatst op de scheidingslijn.

Een foto van het aanbrengen van een spouwscheidingsborstel.

Deze borstels kosten ongeveer €10 per strekkende meter. Je hebt ze op elke hoek van het huis nodig, waar deze grenst aan de buren. Een gevel is meestal 5 meter hoog.

Heb jij aan één kant buren? Dan zijn hier 2 x 5 borstels nodig à €10 per stuk (= €100).

Heb jij aan twee kanten buren? Dan zijn hier 4 x 5 borstels nodig à €10 per stuk (= €200).

Als jouw buren al spouwmuurisolatie hebben, dan zijn de borstels niet nodig.

Eventuele verontreinigingen in de spouw

Het kan voorkomen dat er spouwvervuiling aanwezig is tussen de buiten- en binnenmuren. Deze vervuiling is in het verleden in de spouw terecht gekomen tijdens het bouwen of tijdens breekwerk. Ook dieren zoals muizen of vleermuizen kunnen het een en ander meenemen naar de spouw.

Een foto van een spouwmuur die vervuild is met bouwpuin.

Een isolatiebedrijf gebruikt een speciale camera, ook wel endoscoop genoemd, om de spouw van binnen te controleren op eventuele vervuiling. Zonder camera is dit lastig te doen. Heb je vochtplekken op de binnenmuur, die onderaan langs de plint ontstaan? Dan is de kans aanwezig dat dit door spouwvervuiling komt. Kosten voor het verwijderen hiervan variëren van € 50 tot € 150 per strekkende meter.

Een foto van endoscopisch onderzoek van een spouwmuur.

Stuk- en schilderwerk

Als je woning geschilderd of gestukadoord is, dan zal je het stukwerk of de verf achteraf moeten herstellen. De meeste isolatiebedrijven doen dit niet.

Een foto van een geschilderde woning waarvan de verf begint los te laten.

Let op als je een geschilderde woning isoleert! Oude, niet ademende, verflagen kunnen op termijn loslaten als de temperatuur in de buitenmuur verandert.

Als je spouwmuurisolatie laat aanbrengen zal de temperatuur van de buitenmuur dalen en kan de verf gaan afbladeren. Laat je hierover goed adviseren door een isolatiespecialist.

Voorbeeldberekening prijs spouwmuurisolatie

Zie onderstaande voorbeeldberekening voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie bij een gemiddelde 2-onder-1-kap woning uit 1968:

Onderdeel Aantal Stukprijs
Muuroppervlakte: 100 m² € 15 / m²
Spouwbreedte: 6 cm
Benodigde ventilatiekanalen: 4 stuks € 35 / stuk
Benodigd aantal borstels: 10 stuks € 10 / stuk
Staat spouwmuren: Schoon Geen meerprijs
Voegbreedte: 18 mm Geen meerprijs
Kosten:
Isoleren: 100 x € 15 = € 1.500
Ventilatiekanalen: 4 x € 35 = € 140
Scheidingsborstels: 10 x € 10 = € 100

Totale kosten: € 1.740 inclusief btw

Spouwmuurisolatie wordt aangebracht

Deze voorbeeldberekening is slechts een indicatie. Voor een exacte prijsopgaaf kun je gratis een offerte laten opmaken door een isolatiespecialist in de buurt. Start jouw aanvraag via het offerteformulier op onze website. Wij zetten de aanvraag uit binnen ons netwerk van isolatiebedrijven. Je ontvangt maximaal 5 offertes, geheel vrijblijvend.

Spouwmuurisolatie kosten berekenen: conclusie

Als je alle stappen uit het artikel doorlopen hebt, kun je alles bij elkaar optellen. Dit geeft je een goede inschatting van de totale kosten.

Wees ervan bewust dat er bij de meeste isolatiebedrijven wat valt te onderhandelen. Misschien krijg je een hele scherpe prijs, waardoor korting niet mogelijk is. Maar voor hetzelfde geld is er een korting mogelijk. Doe hier je voordeel mee.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Spouwmuurisolatie

Nu met subsidie

Wie in 2021 zijn woning laat isoleren, komt in aanmerking voor 20% subsidie. Vergelijk offertes en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Wat betekent spouwmuurisolatie voor jouw woning?

Tot 30% lagere stookkosten;

Bespaar jaarlijks tot €800 aan gas;

Binnen 4 jaar terugverdiend;

Koude muren en tocht zijn verleden tijd;

Je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

Zoek je meer informatie over spouwmuurisolatie? Lees verder:

spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie zorgt voor een besparing op je stookkosten die kan oplopen tot 30%. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over spouwmuurisolatie.

kosten spouwmuurisolatie

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

Gemiddeld zijn de kosten voor spouwmuurisolatie tussen de 700 euro en 3.000 euro, dit bedrag is meestal binnen 4 jaar terug verdiend. Een goede indicatie, maar er is meer om te weten.

kosten berekenen spouwmuurisolatie

Zelf de kosten voor spouwmuurisolatie berekenen

We delen onze jarenlange ervaring uit de branche graag met je, zodat jij de kosten voor jouw spouwmuurisolatie zelf kunt berekenen. In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt.

spouwmuren isoleren

Spouwmuur isoleren, hoe werkt dat?

Er isolatie aangebracht in de holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van een woning, genaamd de spouw. In dit artikel lees je hoe het isoleren van een spouwmuur in zijn werk gaat.

soorten spouwmuurisolatie

Welke isolatiemateriaal is het beste?

Er zijn diverse soorten spouwmuurisolatie. In dit artikel richten we ons op de ingeblazen isolatie. Dit wordt toegepast bij spouwmuurisolatie voor bestaande woningen.

nadelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie nadelen

In dit artikel lees je hoe je de grootste fouten bij spouwmuurisolatie voorkomt en wat de nadelen en voordelen van spouwmuurisolatie zijn.

Omhoog