Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Spouwmuurisolatie nadelen

Naast de vele voordelen van spouwmuurisolatie zijn er ook nadelen. Niet elke woning is namelijk geschikt voor spouwmuurisolatie. Wanneer een ongeschikte woning toch geïsoleerd wordt, kunnen er vervelende problemen ontstaan. In dit artikel lees je hoe je de grootste fouten bij spouwmuurisolatie voorkomt en wat de nadelen en voordelen van spouwmuurisolatie zijn.

Endoscopisch onderzoek van de spouw.

Spring snel naar de volgende kopjes:

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Nadelen van spouwmuurisolatie bij een bestaande woning

1. Verminderde ventilatie in huis

Wanneer de spouwmuren van een bestaande woning geïsoleerd worden, vervalt de luchtcirculatie tussen de muren grotendeels. De natuurlijke ventilatie in huis zal hierdoor verminderen. Als er minder warmte naar buiten kan ontsnappen, is het logisch dat er ook minder frisse lucht naar binnen komt.

De toevoer van frisse lucht door spleetjes en kiertjes in de muren neemt dus af. Hierdoor wordt de lucht in huis minder ververst en kan eventueel woonvocht sneller condenseren op koude plekken op de muren, plafonds of beglazing.

Oplossing:

Zorg er altijd voor dat de ruimtes in je woning goed geventileerd zijn en voorkom vochtproblemen. Je kunt je woning van een goede ventilatie voorzien met behulp van kiepende ramen, kozijnen met ventilatieroosters (dauerluftung) en ventilatiesystemen. Ook de kruipruimte moet geventileerd blijven met behulp van ventilatiekokers.

Is jouw woning al goed geventileerd? Dan hoef je je hier geen zorgen om te maken.

2. Het voegwerk moet in goede staat zijn

Spouwmuurisolatie zit tussen de binnen- en de buitenmuur. Hierdoor blijft de warmte beter in huis en lekt er minder warmte weg naar de buitenmuur. Dit resulteert in een koudere buitenmuur. Na een natte periode zal de buitenmuur dus trager drogen.

Dit is geen probleem zolang je buitenmuur in goede staat is. Maar als je buitenmuur in slechte conditie is door scheuren in de stenen of voegen, trekt hierdoor extra vocht de muur in. Dit kan, in combinatie met spouwmuurisolatie, vochtproblemen veroorzaken omdat de muur vanuit de spouw minder snel opdroogt.

Oplossing:

Heb je slecht voegwerk of kapotte stenen? Laat dit dan herstellen. Bekijk ook of de muur aan de slagregenkant staat of niet. Je kunt de muur ook impregneren.

Laat de buitenmuur altijd goed beoordelen door een specialist. Isolatiebedrijven geven immers garantie dat het goed gaat, dus dit is ook in hun belang.

3. Vervuiling in de spouw moet eruit

Het kan voorkomen dat er spouwvervuiling aanwezig is tussen de buiten- en binnenmuren. Dit is vaak bouwpuin. Deze vervuiling is in het verleden in de spouw terecht gekomen tijdens het bouwen of tijdens breekwerk.

Een isolatiebedrijf gebruikt een speciale camera, ook wel endoscoop genoemd, om de spouw van binnen te controleren op eventuele vervuiling.

Is er spouwvervuiling aanwezig en isoleer je toch? Dan heb je kans dat dit in de toekomst vochtproblemen oplevert. De vervuiling kan vochtig worden en krijgt door het isolatiemateriaal, dat hierop ligt, minder kans om te drogen. Dit vocht kan doorslaan naar de binnenmuur.

Ook vormt de vervuiling een koudebrug tussen de buitenmuur en de binnenmuur waardoor er een koude plek ontstaat op de binnenmuur. Hierop kan woonvocht in huis sneller condenseren.

Oplossing:

Voor bovenstaand probleem bestaat er maar één oplossing. Een deskundige beoordeling door een specialist met de juiste apparatuur. De specialist boort kleine gaatjes van 1 cm in de voegen, waardoor hij met de camera de spouwmuur van binnen kan bekijken.

Wordt er vervuiling aangetroffen, dan moet deze verwijderd worden. Hiervoor wordt er een opening gemaakt in de buitenmuur waardoor de vervuiling met de hand of met een bouwstofzuiger verwijderd kan worden. Hierna worden de stenen weer netjes terug gemetseld. De kosten voor het puin verwijderen zijn gemiddeld €50 tot €150 per strekkende meter.

4. Niet elk type steen is geschikt

Niet elke bouwsteen is geschikt voor spouwmuurisolatie. Bij de volgende typen stenen moet je opletten:

Geglazuurde bakstenen

Deze bakstenen zijn dampdicht. Hierdoor kan de buitenmuur niet ademen en zal de muur aan de buitenzijde geen vocht kunnen afgeven aan de lucht. Vanwege de spouwmuurisolatie vindt dit binnen in de spouw ook minder plaats en kan het vocht geen kant op. Dit kan leiden tot vochtproblemen of vorstschade aan de muur. Het wordt dan ook afgeraden om bij glazuurbakstenen spouwmuurisolatie toe te passen.

Poreuze betonstenen

Sommige betonstenen zijn erg poreus. Hierdoor nemen deze stenen veel meer regenwater op dan de gebruikelijke harde bakstenen. Wanneer door spouwisolatie de luchtcirculatie in de spouw vervalt, kan dit vochtproblemen veroorzaken. Ook hier wordt afgeraden om spouwmuurisolatie toe te passen, tenzij de buitenmuur van een gevelafwerking wordt voorzien.

Stenen niet bestand tegen vorst

Sommige bakstenen zijn niet bestand tegen vorst. Wanneer de buitenmuur nat is en het gaat flink vriezen, dan kunnen de stenen scheuren. Je ziet dit aan kleine haarscheurtjes in de stenen. Zie je deze scheurtjes in je buitenmuur? Dan moet je voorzichtig zijn met spouwmuurisolatie. Gele bakstenen zijn vaak zwakker dan rode bakstenen.

Oplossing:

Het aanbrengen van gevelbekleding, impregneren of verven met een dampopen verf kan een oplossing bieden. Dit is afhankelijk van de exacte situatie, dus laat je altijd goed adviseren door een specialist.

5. Spouwmuurisolatie alleen toepassen bij dampopen verf

Bij een geschilderde woning bepaalt het type verf of spouwmuurisolatie hier verstandig is of niet. Is de woning geschilderd met een dampdichte verf, dan kan de buitenmuur niet meer goed ademen.

Er is altijd een bepaalde mate van vocht aanwezig in de muur. Dit vocht moet weg kunnen. Deze vochtafvoer kan door de spouwmuurisolatie minder plaatsvinden binnen in de spouw, dus zal het vocht via de buitenmuur moeten verdampen. Een dampopen verf zal dit vocht gewoon doorlaten, maar een dampdichte verf niet. Hierdoor kan de verf op termijn van de muur af gedrukt worden, met afbladerende verf als gevolg.

Let op: Meerdere lagen dampopen verf over elkaar kunnen ook een dampdichte werking hebben.

Oplossing:

De oplossing voor dit probleem is ten eerste verven met kwalitatieve dampopen verf. Indien er al geverfd is met dampdichte verf, kan dit eraf gestraald worden en eventueel na het isoleren opnieuw geverfd worden met dampopen verf. Er zijn ook mensen die de gok wagen en toch spouwmuurisolatie toepassen bij dampdicht geverfde gevels. In deze gevallen zal het isolatiebedrijf geen garantie geven op de staat van het verfwerk.

6. Regendoorslag naar de binnenmuur via het isolatiemateriaal

Gelukkig is regendoorslag door het isolatiemateriaal tegenwoordig niet meer aan de orde. Vroeger zijn er isolatiematerialen gebruikt die vocht opnamen. Hierdoor kon regendoorslag ontstaan. Deze verouderde ongeschikte materialen worden nu niet meer gebruikt.

Oplossing:

Alle materialen zijn tegenwoordig vochtwerend en zullen geen vocht verplaatsen van de buitenmuur naar de binnenmuur. Nieuwe isolatiematerialen worden altijd uitvoerig getest in laboratoria en testopstellingen voordat deze bij woningen worden toegepast.

7. Minimale spouwbreedte

Een nadeel van spouwmuurisolatie is dat niet elke spouwmuur hiervoor geschikt is. Men heeft onder andere een minimale spouwbreedte nodig om het materiaal goed te kunnen verdelen. Tevens geldt: hoe dikker de isolatie, des te hoger het rendement.

Oplossing:

Isoleer met EPS of glaswol alleen spouwen die minimaal 5 centimeter breed zijn. Is de spouw smaller, dan wordt vaak voor PUR gekozen als isolatiemateriaal vanwege de optimale verspreiding en hoge isolatiewaarde.

8. Vochtige kruipruimte

Een kruipruimte moet altijd goed geventileerd zijn. Deze ventilatie vindt plaats via ventilatiekokers of via de spouw. Wanneer de kruipruimte via de spouw ventileert, zal deze ventilatie gehinderd worden door het isolatiemateriaal. De luchtcirculatie in de spouw zal immers vervallen.

Oplossing:

Er moeten ten alle tijden ventilatiekanalen aanwezig zijn, wanneer de spouwmuren geïsoleerd worden. Ontbreken deze kanalen of zijn er nog niet genoeg kanalen aanwezig? Laat het uitvoerende isolatiebedrijf deze dan plaatsen.

Een ervaren isolatiespecialist zal hier altijd rekening mee houden en ventilatiekanalen plaatsen. Gemiddeld kost het aanbrengen van deze kanalen tussen de €25 ten €40 per stuk.

9. Gevels onderhevig aan zware slagregen zijn een risico

Bij dit nadeel geldt ook: wanneer de buitenmuren en het voegwerk in goede staat zijn, zal slagregen geen risico vormen. Maar wanneer de staat van de buitengevel en het voegwerk slecht is, dan kan dit voor vochtproblemen zorgen wanneer er veel slagregen op de gevel staat.

Oplossing:

Laat slecht en verweerd voegwerk herstellen. Impregneren of het plaatsen van een gevelbekleding kunnen ook een oplossing bieden.

10. Allergische reacties bij PUR

Sommige mensen zijn overgevoelig voor de gassen die vrijkomen wanneer PUR expandeert. Deze stoffen komen alleen vrij tijdens het aanbrengen van de PUR. Dit duurt meestal enkele uren.

Oplossing:

Het is voor deze mensen aan te raden om niet in de woning aanwezig te zijn tijdens het aanbrengen van de isolatie. Dit duurt slechts enkele uren. Het langdurig vrijkomen van deze schadelijke stoffen komt overigens alleen voor wanneer de PUR niet juist wordt aangebracht. Zoek daarom een betrouwbare installateur via onze website om deze problemen te voorkomen.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kent naast de bovenstaande nadelen een hoop voordelen. Daarom is spouwmuurisolatie zo populair. Een korte opsomming van de voordelen:

Spouwmuurisolatie nadelen: glaswol

Glaswol is een bekend isolatiemateriaal en wordt al decennialang toegepast voor spouwmuurisolatie. Bij na-isolatie van een spouwmuur wordt de glaswol in kleine vlokken de spouw in geblazen en vormt hier een stevig pakket. De glaswol heeft een prima isolatiewaarde, brandt niet en is relatief goedkoop. Hierdoor is glaswol een veelgebruikt isolatiemateriaal.

Een spouwmuur gevuld met glaswol

Echter zijn er ook nadelen bij spouwmuurisolatie met glaswol. Het bekendste nadeel is het verzakken van het materiaal. Tegenstanders gebruiken dit argument vaak om niet voor glaswol te kiezen.

Gelukkig is dit nadeel niet meer van deze tijd. Vroeger waren glaswolvlokken voor spouwisolatie nog niet van goede kwaliteit. In feite waren dit normale glaswoldekens, in kleine stukjes geknipt. Deze stukjes werden de spouw ingeblazen, zonder te weten of dit qua vochtopname geschikt was voor deze omstandigheden. Hier ontstonden problemen.

Tegenwoordig staan er hele fabrieken die deze fijne glaswolvlokjes produceren. Knauf is de bekendste producent van deze glaswol vlokken. Zij hebben een enorme reputatie hoog te houden en zullen geen troep op de markt brengen. De glaswol van tegenwoordig wordt uitgebreid getest, is volledig waterafstotend en zal niet verzakken in de spouw, mits het juist wordt aangebracht.

Wanneer er voor spouwmuurisolatie met glaswol gekozen wordt, kun je wel rekening houden met de volgende overige nadelen:

 • Er is een groter boorgat (18mm) in de voeg nodig dan bij EPS parels of PUR;
 • Glaswol is niet geschikt voor een smalle spouw (<5 cm);
 • Glaswol is niet geschikt voor een spouw met veel cementbaarden;
 • De isolatiewaarde van glaswol neemt af naarmate het nat wordt;
 • Oude, kwalitatief slechte, glaswol van vroeger kan verzakken.

Wil jij offertes aanvragen voor spouwmuurisolatie met glaswol? Via onze offertepagina vraag je eenvoudig tot 5 offertes aan. Geheel gratis en vrijblijvend.

Spouwmuurisolatie nadelen: EPS parels

Het gebruik van EPS parels bij spouwmuurisolatie wordt vaak als meest veilige toepassing gezien. De kunststof balletjes kleven aan elkaar, maar vormen geen dichte massa. Hierdoor ontstaat er één groot ademend pakket van piepschuimkorrels. De EPS parels zijn waterafstotend, nemen geen vocht op en zijn relatief goedkoop. Vandaar is EPS een populair isolatiemateriaal.

Een spouwmuur gevuld met EPS parels

Maar… Er zijn ook enkele nadelen wanneer spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd met EPS parels. Kies jij voor EPS parels in de spouw, houdt dan rekening met de volgende zaken:

 • Er is een groter boorgat (> 14mm) in de voeg nodig dan bij PUR;
 • EPS parels kunnen bij vorst lastig aangebracht worden. De lijm bevriest in de slangen;
 • EPS parels kunnen verzakken bij een slechte verlijming of slechte kwaliteit lijm;
 • De EPS parels werden vroeger niet verlijmd. Verouderde EPS isolatie kan dus verzakt zijn.

Tip

Door openingen in de binnenmuur kunnen er isolatiekorrels op zolder, kruipruimte, plafonds of meterkast terecht komen. Deze openingen kun je meestal makkelijk dichtmaken met een bus PUR van de bouwmarkt, of bijvoorbeeld een stuk glaswol. Laat dit even checken tijdens de woninginspectie.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Wil je meer te weten komen over de diverse soorten materialen? Lees dan ons artikel over de soorten spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie nadelen: PUR schuim

PUR schuim, oftewel polyurethaan, is het meest besproken isolatiemateriaal ooit. Veel mensen betwijfelen de veiligheid, vanwege de dampen die kunnen ontstaan bij het aanbrengen. Maar moet je dat spul dan wel in je spouwmuren laten spuiten? En wat zijn de nadelen? Terechte vragen. Het komt in principe op het volgende neer.

Een spouwmuur gevuld met PUR

PUR schuim wordt al decennia lang verwerkt in allerlei producten die wij dagelijks gebruiken. Zoals koelkasten, meubels, schoenen, matrassen, het interieur van een auto, misschien zelfs wel de stoel waar je nu op zit.

Al deze producten worden in een fabriek gemaakt onder de gewenste omstandigheden. PUR schuim wordt gemaakt door twee vloeibare componenten samen te voegen, waarna het uitzet en ‘opdroogt’ tot een harde of zachte schuim. Hierbij komen gassen vrij, die afgevoerd moeten worden.

Wanneer je PUR toepast voor spouwmuurisolatie, vindt dit proces niet in een fabriek plaats, maar in je spouwmuur. De twee componenten worden ter plekke gemixt. Zo kan de vloeibare PUR schuim de spouw in elk hoekje en kiertje opvullen en vervolgens expanderen tot een vaste massa. De omstandigheden op locatie bij een woning zijn natuurlijk anders dan in een fabriek.

Het is dus een klus voor een professional. Goed onderhouden apparatuur, de juiste mengverhouding en de juiste machine instellingen zijn noodzakelijk voor een veilige uitvoering.

Wanneer deze zaken in orde zijn en de PUR schuim wordt op de juiste manier aangebracht, dan is er niks aan de hand. Je moet waarschijnlijk tijdens het aanbrengen een paar uurtjes je huis uit. Maar dan heb je de beste isolatie die je kan wensen.

Veel negatieve berichten in de media over PUR isolatie gaan overigens over isolatie van kruipruimtes. Dit is een ander soort PUR schuim dan bij spouwmuurisolatie. Bij vloerisolatie luistert het proces nog nauwer. Een goede afzuiging, de juiste mengverhouding en goed onderhouden apparatuur is hier van groot belang. Ook hier geldt: Wanneer al deze zaken in orde zijn, hoef je je geen zorgen te maken.

Zie hieronder een lijstje met nadelen van spouwmuurisolatie met PUR schuim:

 • Er kan een onaangename geur ontstaan bij het aanbrengen;
 • De kosten voor spouwmuurisolatie met PUR schuim zijn hoger dan EPS of glaswol;
 • PUR schuim is, wanneer het eenmaal is aangebracht, extreem lastig te verwijderen;
 • Er kan een giftige damp ontstaan bij foutief aanbrengen van het materiaal. Goed onderhouden apparatuur en de juiste expertise zijn noodzakelijk voor een veilige uitvoering;
 • PUR schuim is niet recyclebaar.

Wil jij offertes aanvragen voor spouwmuurisolatie met PUR schuim? Via onze offertepagina vraag je eenvoudig tot 5 offertes aan. Geheel gratis en vrijblijvend.

Grootste fouten bij spouwmuurisolatie

De grootste fouten bij spouwmuurisolatie zijn meestal te wijten aan een slechte inspectie. Er kan namelijk snel iets over het hoofd worden gezien als de inspectie niet juist wordt uitgevoerd.

De meeste isolatiebedrijven nemen hun vak serieus en zorgen voor een goede inspectie van de woning. Hierbij worden alle punten uit dit artikel nagekeken. Tijdens deze inspectie heb je snel in de gaten of je te maken hebt met een professional of met iemand die de kantjes ervan af loopt, ook wel ´beunhaas´ genoemd.

Is de inspecteur al binnen tien minuten klaar, boort hij geen gaatjes in de muur en wordt er geen woord gerept over ventilatie, spouwscheiding of de staat van de spouwmuren? Dan kun je je afvragen hoe zorgvuldig je woning is beoordeeld en of de uitvoering wel van de juiste kwaliteit zal zijn.

Een goede woninginspectie vergt moeite en kost tijd. Om alle zaken te beoordelen en om de klant van de benodigde uitleg te voorzien, heeft een inspecteur minimaal een uur de tijd nodig. Dit hangt natuurlijk ook af van het formaat van de woning, maar je kunt een uur als minimum nemen.

Uiteraard is de uitvoering van de klus uiteindelijk bepalend voor de kwaliteit van de isolatie, maar dit begint bij een goede inspectie. Dus houd je ogen open als er iemand van het isolatiebedrijf op bezoek komt om je woning te inspecteren en maak heldere afspraken over de uitvoering. Je kunt het isolatiebedrijf ook vragen voor referenties in de buurt.

Spouwmuurisolatie: Zoek een installateur met ervaring

Isoleren is een vak. Hiervoor heb je dus een vakman nodig. Wanneer je serieus overweegt om je spouwmuren te isoleren, zoek dan altijd een betrouwbaar bedrijf met ervaring.

Ons advies is om altijd minimaal 3 offertes met elkaar te vergelijken zodat je een gevoel krijgt bij de aanbieders en de prijs en kwaliteit die zij hanteren.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Spouwmuurisolatie

Nu met subsidie

Wie in 2021 zijn woning laat isoleren, komt in aanmerking voor 20% subsidie. Vergelijk offertes en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Wat betekent spouwmuurisolatie voor jouw woning?

Tot 30% lagere stookkosten;

Bespaar jaarlijks tot €800 aan gas;

Binnen 4 jaar terugverdiend;

Koude muren en tocht zijn verleden tijd;

Je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

Zoek je meer informatie over spouwmuurisolatie? Lees verder:

spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie zorgt voor een besparing op je stookkosten die kan oplopen tot 30%. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over spouwmuurisolatie.

kosten spouwmuurisolatie

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

Gemiddeld zijn de kosten voor spouwmuurisolatie tussen de 700 euro en 3.000 euro, dit bedrag is meestal binnen 4 jaar terug verdiend. Een goede indicatie, maar er is meer om te weten.

kosten berekenen spouwmuurisolatie

Zelf de kosten voor spouwmuurisolatie berekenen

We delen onze jarenlange ervaring uit de branche graag met je, zodat jij de kosten voor jouw spouwmuurisolatie zelf kunt berekenen. In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt.

spouwmuren isoleren

Spouwmuur isoleren, hoe werkt dat?

Er isolatie aangebracht in de holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van een woning, genaamd de spouw. In dit artikel lees je hoe het isoleren van een spouwmuur in zijn werk gaat.

soorten spouwmuurisolatie

Welke isolatiemateriaal is het beste?

Er zijn diverse soorten spouwmuurisolatie. In dit artikel richten we ons op de ingeblazen isolatie. Dit wordt toegepast bij spouwmuurisolatie voor bestaande woningen.

nadelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie nadelen

In dit artikel lees je hoe je de grootste fouten bij spouwmuurisolatie voorkomt en wat de nadelen en voordelen van spouwmuurisolatie zijn.

Omhoog