Home>Spouwmuurisolatie>Subsidie

Spouwmuurisolatie subsidie in 2024

Leestijd:
4 minuten
Laatste update:
8 mei 2024
Spouwmuurisolatie subsidie in 2024

Is er nog subsidie op spouwmuurisolatie in 2024? Ja! Woningeigenaren die in 2024 hun spouwmuren laten isoleren, komen in aanmerking voor subsidie. Welke subsidie je als particulier voor spouwmuurisolatie in 2024 kunt krijgen en welke voorwaarden hierbij gelden, lees je in dit artikel.

Welke subsidie regelingen zijn er?

Er zijn diverse mogelijkheden om je spouwmuren voordelig te laten isoleren in 2024. Dit kan in de vorm van subsidie, goedkope leningen en met btw-voordeel. In onderstaand overzicht hebben wij ze voor je op een rijtje gezet:

 • ISDE subsidie voor spouwmuurisolatie (particulieren)
 • Laag btw tarief op isolatie
 • Groene lening met vaste lage rente
 • Subsidie vanuit gemeente of provincie
 • SEEH subsidie voor isolatie (VVE's)

ISDE subsidie voor spouwmuurisolatie

Woningeigenaren die hun huis verduurzamen kunnen bij RVO (Rijkdienst voor Ondernemend Nederland) de ISDE subsidie aanvragen. ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

Voor particulieren vergoedt deze nationale subsidie een deel van de gemaakte kosten voor isolatiemaatregelen, een warmtepomp, een zonneboiler en een aansluiting op een warmtenet. Spouwmuurisolatie valt binnen deze subsidie, dus hier kun je als woningeigenaar van profiteren. Er gelden wel enkele voorwaarden.

Bedrijven en VvE's kunnen ook gebruik maken van de ISDE subsidie. Hiervoor gelden andere voorwaarden. In dit artikel beperken we ons tot de ISDE regeling voor particuliere woningeigenaren.

ISDE subsidiebedragen per isolatiemaatregel

De subsidiebedragen verschillen per isolatiemaatregel en worden uitbetaald aan de hand van het aantal vierkante meters die je isoleert. Gemiddeld vergoedt de ISDE subsidie 15% tot 30% van de isolatiekosten. Sinds 2023 is het namelijk zo dat je niet meer verplicht bent om meer dan één andere energiebesparende maatregel te treffen. Je kunt er nu ook voor kiezen om alleen spouwmuurisolatie toe te passen. Let wel op dat je subsidie dan lager is.

Wanneer je geen andere energiebesparende maatregel treft, dan vergoedt de ISDE 15%. Dit komt ongeveer overeen tot 4 euro per m². Kies je er voor om wel nog een maatregel toe te voegen, dan wordt er 30% vergoedt, wat gelijk staat aan 8 euro per m².

Welke isolatie komt in aanmerking voor subsidie? In onderstaande tabel zie je voor welke isolatiemaatregelen je subsidie kunt krijgen en welke subsidiebedragen en minimale oppervlaktes hierbij gelden.

ISDE subsidie bedragen en minimale oppervlakte
MaatregelSubsidiebedrag per m²Minimale oppervlakte
Spouwmuurisolatie€ 4 - 810 m²
Gevelisolatie€ 19 - 3810 m²
Dakisolatie€ 15 - 3020 m²
Zolder/vlieringvloer€ 4 - 820 m²
Vloerisolatie€ 5,50 - 1120 m²
Bodemisolatie€ 3 - 620 m²
HR++ glas€ 23 - 538 m²
Triple glas€ 115 - 1508 m²

Voorwaarden van de ISDE subsidie voor isolatie

Wanneer je isolatiemaatregelen aan je huis laat uitvoeren en je hierbij gebruik wilt maken van de ISDE subsidie, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hier zijn de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

 • Je bent eigenaar van de woning en de woning is je hoofdverblijf (of wordt je hoofdverblijf direct na renovatie).
 • Je voert minimaal 2 isolatiemaatregelen uit, of je combineert één isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
 • De klussen worden uitgevoerd door een bedrijf.
 • Je vraagt de subsidie maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste (isolatie)maatregel aan.
 • In geval van vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie met gespoten PIR of PUR schuim, moet dit worden aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.

Hoeveel subsidie op spouwmuurisolatie?

Als je spouwmuurisolatie combineert met een tweede maatregel krijg je € 8 subsidie voor elke vierkante meter muur die je isoleert. Je kunt de subsidie voor isolatie als volgt berekenen:

Stel je isoleert de spouwmuren van een 2-onder-1-kapwoning met een totaal muuroppervlak van 100 m².

De isolatiekosten zijn dan bijvoorbeeld € 20 per vierkante meter + € 400 aan bijkomende kosten, waarmee de totale isolatiekosten uitkomen op € 2.400. Je ontvangt in dit geval 100 x 8 = € 800 subsidie. Je ontvangt ook subsidie voor de tweede (isolatie)maatregel die je treft.

Het maximale muuroppervlak waarvoor je subsidie kan krijgen voor spouwmuurisolatie is 170 m². Voor alle vierkante meters hierboven krijg je geen subsidie. Daarnaast geldt een minimale Rd waarde van 1,1. Het isolatiebedrijf kan je hierin adviseren.

Hoe vraag ik spouwmuurisolatie subsidie aan voor isolatie?

Deze nationale subsidie voor o.a. spouwmuurisolatie wordt uitgegeven door de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zodra de isolatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd, kun je de ISDE subsidie voor spouwmuurisolatie aanvragen. Je moet de factuur dus eerst zelf aan het isolatiebedrijf betalen en krijgt het subsidiebedrag later van RVO terug.

ISDE subsidie aanvragen doe je op de website van RVO. Tijdens de aanvraag moet je een aantal documenten uploaden en gegevens invullen. Hiervoor heb je de volgende zaken nodig:

 • Nederlandse DigiD om in te loggen
 • Een factuur en betaalbewijs van de isolatiemaatregel(en)
 • Het betaalde bedrag en de datum van betaling
 • Een omschrijving van het product (terug te vinden op de factuur)
 • Foto's van de uitvoering en het isolatiemateriaal
 • Het aantal geïsoleerde vierkante meters
 • De datum van de aanschaf en de uitvoering
 • Het adres van de woning en van het uitvoerende isolatiebedrijf
 • De meldcode van de isolatiemaatregel en het isolatiemateriaal

Tip

Wil jij ook spouwmuurisolatie en ben je hiervoor op zoek naar een betrouwbaar isolatiebedrijf? Ontvang nu gratis en vrijblijvend tot 4 offertes van isolatiebedrijven in jouw regio. Start je offerte aanvraag hier.

Spouwmuurisolatie spuit

Laag btw tarief op isolatie

Een andere manier om spouwmuren voordeliger te laten isoleren, is het laag btw tarief op isolatie. Isolatiewerkzaamheden, die door een bedrijf worden uitgevoerd, zijn belast met het lage btw tarief van 9% in plaats van de reguliere 21% btw. Deze btw-korting geldt alleen voor de arbeid, oftewel de werkzaamheden. Het isolatiemateriaal zelf is belast met het normale btw tarief van 21%.

Het isolatiebedrijf zal dus op de factuur een splitsing maken tussen de kosten van de arbeid en de kosten van het materiaal en hiervoor twee verschillende btw tarieven hanteren.

Als je zelf isolatiemateriaal koopt bij de bouwmarkt, betaal je gewoon 21% btw. De btw korting geldt immers alleen voor de arbeid die uitgevoerd wordt door een bedrijf.

Groene lening met vaste lage rente

Een groene lening, ook wel duurzame lening genoemd, is een lening met een vaste lage rente die je gebruikt om energiebesparende maatregelen aan je woning te financieren. Bijvoorbeeld voor isolatie of zonnepanelen.

Er zijn diverse fondsen waar je deze groene leningen kan afsluiten. Zowel de overheid als banken bieden groene leningen aan.

Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds

De bekendste groene lening is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds werkt in opdracht van Rijksoverheid en biedt betaalbare financiering voor de verduurzaming van huizen en gebouwen van particulieren, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en scholen.

Particulieren kunnen tot € 25.000 lenen. Wanneer je een ´Nul op de Meter woning´ realiseert (netto energieverbruik van 0) is het maximale bedrag € 65.000.

Je betaalt een vast maandbedrag gedurende de looptijd van de lening (84 tot 240 maanden), met een effectieve jaarrente tussen 1,5 en 1,9%. Het is mogelijk om boetevrij vervoegd af te lossen. Zie voor meer informatie de website van het Nationaal Warmtefonds.

Duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is een stichting die samen met lokale overheden hulp biedt bij financieringen voor bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Als woningeigenaar kun je bij het SVn terecht voor een groene lening voor het verduurzamen van je huis. SVn werkt nauw samen met gemeentes en provincies. Voor iedere provincie of gemeente kunnen de voorwaarden van de lening verschillen.

Over het algemeen geldt een rentepercentage tussen de 1,5 en 2% met een vast maandbedrag en een looptijd tussen de 120 en 180 maanden. Je kunt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 lenen. Zie voor meer informatie de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Een duurzaamheidslening bij de bank

Je kunt ook bij de bank aankloppen voor een groene lening. Zo kun je bij de Rabobank terecht voor een duurzaamheidslening of bij Greenloans, een dochteronderneming van ABN AMRO. ING klanten kunnen ook bij de ING bank terecht voor het afsluiten van een lening om hun huis te verduurzamen.

Groene leningen die door banken worden verstrekt, kennen hogere rentepercentages dan de groene leningen van de overheid.

Subsidie vanuit gemeente of provincie

Sommige gemeentes en provincies bieden, los van de nationale isolatiesubsidie, zelf ook subsidie aan voor het isoleren van je woning. Het beste kun je hiervoor de website van jouw gemeente checken of bellen met het gemeente loket.

Sommige gemeenten geven geen subsidie meer, omdat de nationale isolatiesubsidie van kracht is. Als je gemeente wel subsidie geeft, mag je deze combineren met de landelijke ISDE subsidie en krijg je dubbel korting.

SEEH subsidie voor isolatie (VvE)

Voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's) zoals in een gezamenlijk flatgebouw of appartementencomplex, is het mogelijk om subsidie te krijgen voor isolatiewerkzaamheden, waaronder spouwmuurisolatie.

De SEEH subsidie voor VVE's vergoedt een deel van de kosten voor spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en hoogrendementsglas.

Voor spouwmuurisolatie geldt een subsidiebedrag van € 4 - 8 per vierkante meter.

Daarnaast gelden er enkele voorwaarden. Zie de website van RVO voor een uitgebreid overzicht van alle voorwaarden.

Veelgestelde vragen

Is er nog subsidie op spouwmuurisolatie?

Ja, ook in 2024 is er subsidie voor spouwmuurisolatie. Je kunt als eigenaar-bewoner van een koopwoning ongeveer 15% - 30% van de kosten voor spouwmuurisolatie vergoed krijgen via de ISDE regeling. Voor 2024 moest je als voorwaarde minimaal 2 isolatiemaatregelen uitvoeren. Sinds 2024 is dit niet meer verplicht. Het voldoen aan de isolatiemaatregelen geeft je echter wel de mogelijkheid om een hogere subsidie aan te vragen. Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan kun je maximaal 15% subsidiëren, doe je dit wel dan is er een percentage van 30% subsidie mogelijk.

Hoeveel subsidie krijg je op spouwmuurisolatie?

Voor spouwmuurisolatie krijg je € 4 - € 8 per vierkante meter subsidie. Hierbij geldt een minimale oppervlakte van 10 m² en een maximale oppervlakte van 170 m². Je kunt dus tussen de € 80 en € 1.360 subsidie ontvangen voor spouwmuurisolatie. Vóór 2024 was een eis dat je twee of meer maatregelen moest combineren. In 2024 is dit niet meer verplicht. Het is wel van belang dat je voldoet aan de juiste voorwaarden, doe je dit niet dan heeft dit invloed op de subsidie.

Hoeveel kost spouwmuur isolatie per m2?

Spouwmuurisolatie kost ongeveer € 15 tot € 20 per vierkante meter. Dit geldt voor de meest gebruikte isolatiematerialen EPS parels en glaswol vlokken. Voor spouwmuurisolatie met PUR schuim zijn de kosten hoger, namelijk € 25 tot € 40 per m2.

Hoe vraag je subsidie aan voor spouwmuurisolatie?

Je vraagt de ISDE subsidie voor spouwmuurisolatie aan bij RVO, nadat de isolatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd. De subsidieaanvraag gebeurt online op de website van RVO.

Welke isolatie komt in aanmerking voor subsidie?

De volgende isolatiemaatregelen komen in aanmerking voor ISDE subsidie:

 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Zolder/vlieringvloer
 • Vloerisolatie
 • Bodemisolatie
 • HR++ glas
 • Triple glas
Spouwmuurisolatie

Kosten

€ 700 - 3.500

Subsidie

30%

i

Bij uitvoering van minimaal 2 isolatiemaatregelen kom je in aanmerking voor subsidie.

Klik hier voor meer info

Besparing

15 - 30%

TVT

3 - 4 jaar

i

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is gemiddeld 3 tot 4 jaar. I.c.m. subsidie kan dit nog korter zijn.

30%
CO₂ impact
i

Met spouwmuurisolatie bespaar je tot 30% op het gasverbruik van je woning. Hiermee voorkom je jaarlijks 500 tot 1.000 kg CO₂ uitstoot (afhankelijk van woningtype en huidige isolatie). Inschatting besparing: gasverbruik (1.500 m³) x uitstoot (1,89 kg CO₂/m³) x 30% = 850 kg CO₂/jaar.

Deze besparing staat per jaar gelijk aan:

4.545 km met de auto

85 spijkerbroeken

35 bomen planten

Leestijd
4 minuten
Datum
8 mei 2024

Ook besparen met spouwmuurisolatie?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat is spouwmuurisolatie?

Lees meer

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

Lees meer

Spouwmuur na-isoleren, hoe werkt dat?

Lees meer

Welke isolatiemateriaal is het beste?

Lees meer

Spouwmuurisolatie nadelen

Lees meer

Subsidie voor spouwmuurisolatie

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog