Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Vraag jij je af: wat kost spouwmuurisolatie voor mijn woning? Dan zit je goed op deze pagina. Grofweg genomen kost spouwmuurisolatie tussen de €700 en €3.000. Deze ruime indicatie vind je op zo’n beetje elke isolatiewebsite terug. Maar jij wilt waarschijnlijk weten wat spouwmuurisolatie nou exact kost voor jouw specifieke woning.

In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf kunt uitrekenen wat spouwmuurisolatie voor jouw woning gaat kosten. De exacte kosten zijn afhankelijk van een hoop factoren.

Een foto van spouwmuurisolatie in uitvoering.

Na jarenlang als isolatieadviseur gewerkt te hebben en duizenden woninginspecties te hebben verricht, hebben we alle scenario’s wel een keer meegemaakt. Het leek ons leuk en nuttig om deze kennis en ervaring met jullie te delen.

Navigeer naar:

Tip

Wil jij een vrijblijvende prijsopgaaf ontvangen van een erkend isolatiebedrijf uit jouw regio? Start hier je gratis aanvraag via Duurzaamheidsvergelijker.

Wat kost spouwmuurisolatie gemiddeld?

Zoals eerder aangegeven kost spouwmuurisolatie gemiddeld tussen de € 700 en € 3.000. Dit bedrag is (afhankelijk van je stookgedrag) meestal binnen vier jaar terugverdiend. Je kunt een besparing op je stookkosten verwachten van 20 tot 30%. Dit levert jaarlijks al snel € 500 of meer op.

Per type woning kun je rekenen op de volgende kosten:

 • Tussenwoning: € 700 - € 1.000
 • 2-onder-1-kap- of hoekwoning: € 1.400 - € 2.000
 • Vrijstaande woning: € 2.000 - € 3.000

We hebben ruim duizend uitgebrachte offertes met elkaar vergeleken om tot deze gemiddelden te komen.

Wat kost spouwmuurisolatie per m2?

Gemiddeld kost spouwmuurisolatie zo´n €15 per m2. Dit geldt voor de meest gebruikte isolatiematerialen glaswol en EPS parels. Voor isoleren met PUR schuim zijn de kosten hoger, namelijk €25 tot €30 per m2.

Een vierkante meter muur klaar voor isolatie.

Dit is een indicatie van de kosten per m2 voor de geleverde arbeid en het isolatiemateriaal onder normale omstandigheden. Naast de kosten per m2 kun je rekening houden met eventuele extra werkzaamheden zoals het plaatsen van ventilatiekanalen of scheidingsborstels, breekwerk etc.

Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je de exacte kosten kunt berekenen.

Spouwmuurisolatie kosten berekenen

Voordat je een isolatiebedrijf via onze website uitnodigt om een offerte te maken, kun je zelf al een aardige inschatting maken. We nemen je stap voor stap mee in de kostenberekening.

Voor de kostenberekening heb je de volgende gegevens nodig:

 • Het bouwjaar van de woning;
 • De oppervlakte van de buitenmuren (excl. ramen, deuren);
 • De spouwbreedte;
 • Het gewenste isolatiemateriaal;
 • De breedte van de voegen;
 • De bereikbaarheid van de woning;
 • De huidige ventilatievoorzieningen van de kruipruimte en zolder;
 • Een eventuele scheiding naar de buren;
 • Eventuele verontreinigingen in de spouw;
 • Het herstellen van stuk- of schilderwerk.

We lichten de benodigde gegevens stuk voor stuk toe. Tot slot vind je onderaan de pagina een voorbeeldberekening.

Bouwjaar woning

Als je woning gebouwd is tussen 1920 en 1976, dan is deze geschikt voor spouwmuurisolatie. Je hebt een ongeïsoleerde spouw. Met andere woorden, een holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur die gevuld kan worden met isolatiemateriaal.

Een steense muur en een spouwmuur

Woningen van vóór 1920 hebben doorgaans geen spouw. Woningen uit 1976 en later zijn al voorzien van spouwmuurisolatie tijdens de bouw. De kwaliteit van deze isolatie is vaak niet hoogstaand, maar het is een kostbare klus om de oude isolatie eruit te halen. Woningen vanaf 1991 zijn gebouwd met spouwmuurisolatie van goede kwaliteit.

Weet jij niet zeker of jouw woning al eens geïsoleerd is? Laat het gratis inspecteren door een isolatie specialist in de regio. Vind via Duurzaamheidsvergelijker een geschikte vakman.

Oppervlakte van de buitenmuren

Spouwmuurisolatie wordt per m2 muuroppervlak afgerekend. Om de kosten te berekenen moet je dus het totale muuroppervlak weten. Meet de oppervlakte van de buitenmuren van je woning exclusief ramen en deuren.

Over het algemeen gelden de volgende oppervlaktes per woningtype:

Type woning Oppervlak
Tussenwoning: 50 m2
Hoekwoning: 100 m2
2-onder-1-kapwoning: 100 m2
Vrijstaande woning: 150 m2

Spouwbreedte

De breedte van de spouw bepaalt mede hoe veel materiaal er in je spouwmuren gaat. Hier geldt: hoe breder de spouw hoe beter, want een dikker isolatiepakket zorgt voor een hogere isolatiewaarde.

Bij een bredere spouw zal er ook meer isolatiemateriaal nodig zijn. Maar deze meerkosten zijn het zeker waard omdat je met een hogere isolatiewaarde een hoger rendement behaalt.

Een foto van de binnenkant van een niet geïsoleerde spouwmuur

Je kunt de spouwbreedte zelf op twee manieren opmeten:

1. Via een opening in de muur

Zoek een opening in de muur, zoals een open stootvoeg. Deze zitten meestal net boven het maaiveld (de grond) of boven kozijnen. Steek hier een duimstok of meetlat in, zover dat je tegen de binnenmuur aan zit. Meet de afstand tot aan de buitenkant van de buitenmuur. Trek hier 10 centimeter van af (de breedte van de buitenmuur) en je weet je spouwbreedte.

2. Door de muur te meten

Ga bij een deur- of raamopening staan en meet de totale breedte van de muur. Meet vanaf het stukwerk op de binnenmuur tot aan de buitenkant van de buitenmuur. Meestal is dit zo’n 27 centimeter.

Trek hier de dikte van de stenen en het stukwerk vanaf. Beiden muren zijn 10 centimeter dik en het stukwerk ongeveer 1 centimeter. Dus: je gemeten afstand – 20 cm (stenen) – 1 cm (stukwerk) = spouwbreedte.

Van woningen uit bouwjaar 1920 – 1976 is de spouw meestal 5, 6 of 7 centimeter breed. Eén centimeter verschil in spouwbreedte betekent ongeveer € 1 verschil in prijs per vierkante meter.

Gewenste isolatiemateriaal

Je weet nu de totale oppervlakte van de muren en de breedte van de spouw. De volgende stap is het bepalen van het isolatiemateriaal. We kijken naar de drie meest gebruikte materialen: glaswol, EPS parels en PUR schuim. Lees ons artikel over soorten spouwmuurisolatie en maak de juiste keuze voor jouw woning.

Prijsindicatie isolatie kosten per m2 met glaswol en EPS parels

50 m² oppervlakte 100 m² oppervlakte 150 m² oppervlakte
Prijs per m² € 15 - 20 € 14 - 16 € 13 - 15

Prijsindicatie isolatie kosten per m2 met PUR schuim

50 m² oppervlakte 100 m² oppervlakte 150 m² oppervlakte
Prijs per m² € 30 - 35 € 25 - 35 € 20 - 30

Breedte van de voeg

De breedte van de voeg bepaalt hoe groot de boorgaten in de voegen kunnen worden. Je wil namelijk altijd binnen de voeg boren en de omliggende stenen niet beschadigen.

Hier geldt: hoe kleiner de boorgaatjes, des te langzamer het isolatiemateriaal er doorheen gaat. Hierdoor kan de klus zomaar een paar uur langer duren. Heb je een erg smalle voeg? Dan kan dit tot extra kosten leiden.

Een foto van het opmeten van de voegbreedte met behulp van een duimstok.

Is de breedte van de voeg 16 mm of meer? Dan hoef je hier geen extra kosten voor te verwachten. Is de voeg smaller dan 16 mm, dan kun je rekenen op een meerprijs van € 1 per m2. Deze meerprijs per m2 geldt ook als je speciale voegen hebt, zoals een knipvoeg. Dit duurt langer om achteraf te herstellen.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Bereikbaarheid van de woning

Isolatie bedrijven werken doorgaans met ladders. Maar als de muren van de woning erg hoog zijn (9 meter of meer) dan is het niet verantwoord om met ladders te werken. In dit geval moet er soms een hoogwerker of steiger ingezet worden.

Ook wanneer gevels moeilijk bereikbaar zijn door bijvoorbeeld een overkapping of een aanbouw met zwak dak, kan een hoogwerker of steiger noodzakelijk zijn voor een veilige uitvoering.

Kosten voor een steiger kunnen oplopen tot € 250. De kosten voor een hoogwerker kunnen oplopen tot € 500. Gelukkig komen deze kosten niet vaak voor.

Bekijk je huis eens en vraag jezelf af: Zou ik overal met een ladder bijkomen? Is je antwoord ja, dan hoef je hiervoor geen extra kosten te verwachten.

Huidige ventilatievoorzieningen kruipruimte en zolder

Voor een gezond leefklimaat is ventilatie in huis belangrijk. Wanneer je de spouwmuren van je woning isoleert, dan kan dit de ventilatie van de kruipruimte en zolder blokkeren. Dit is gelukkig eenvoudig op te lossen door extra ventilatiekanalen te laten plaatsen door de installateur.

Een kruipruimte moet altijd extra geventileerd worden als je de spouwmuren isoleert. Er worden meestal vier ventilatiekanalen geplaatst. Een standaard ventilatiekanalen kost ongeveer € 25 tot € 40 per stuk.

Een foto van een ventilatiekanaal naar een kruipruimte.

Op een zolder is extra ventileren alleen nodig als hier een dakraam ontbreekt. In dat geval wordt hier meestal één extra ventilatiekanaal aangebracht om ervoor te zorgen dat de ruimte geventileerd blijft.

Eventuele scheiding naar buren

Heb jij een tussenwoning of een half vrijstaande woning? Dan grenst je huis aan het huis van je buren. De spouwmuren zijn uit één stuk en lopen bijna altijd door. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal in de spouw van je buren terecht komt, wordt er op de grens een scheiding gemaakt. Hiervoor worden scheidingborstels in de spouw geplaatst.

Deze borstels kosten ongeveer €10 per strekkende meter. Je hebt ze nodig op elke hoek waar het huis grenst aan de buren. Een gevel is meestal 5 meter hoog.

Heb jij aan één kant buren? Dan zijn er 2 x 5 borstels nodig à €10 per stuk (= €100).

Heb jij aan twee kanten buren? Dan zijn er 4 x 5 borstels nodig à €10 per stuk (= €200).

Een foto van het aanbrengen van een spouwscheidingsborstel.

Als jouw buren al spouwmuurisolatie hebben, dan zijn de borstels niet nodig.

Eventuele verontreinigingen in de spouw

Het kan voorkomen dat de spouwmuren van binnen vervuild zijn. Er is dan sprake van spouwvervuiling tussen de buiten- en binnenmuren.

Een foto van een spouwmuur die vervuild is met bouwpuin.

Deze vervuiling kan tijdens het bouwen of tijdens verbouwingen in de spouw terecht zijn gekomen. Ook dieren zoals muizen of vleermuizen kunnen het een en ander meenemen naar de spouw.

Een isolatiebedrijf gebruikt een speciale camera, ook wel endoscoop genoemd, om de spouw van binnen te controleren op eventuele vervuiling. Zonder camera is dit lastig te doen.

Een foto van endoscopisch onderzoek van een spouwmuur.

Heb je vochtplekken op de binnenmuur die onderaan langs de plint ontstaan? Dan is de kans aanwezig dat dit door spouwvervuiling komt. Kosten voor het verwijderen hiervan variëren van € 50 tot € 150 per strekkende meter.

Stuk- en schilderwerk

Als je buitenmuren geschilderd of gestukadoord zijn, zul je het stukwerk of schilderwek achteraf moeten herstellen op de plekken waar geboord is. Isolatiebedrijven vullen de boorgaatjes wel met cement, maar schilder- of stukwerk zul je zelf moeten (laten) herstellen.

Let op als je een geschilderde woning voorziet van spouwmuurisolatie! De temperatuur van de buitenmuren zal dalen, omdat de warmte beter binnen gehouden wordt. Dit kan gevolgen hebben voor een geschilderde gevel. Oude, niet ademende, verflagen kunnen op termijn loslaten als deze temperatuur in de buitenmuur verandert.

Een foto van een geschilderde woning waarvan de verf begint los te laten.

Laat je hierover goed adviseren door de isolatiespecialist en maak heldere afspraken over de garantie.

Voorbeeldberekening prijs spouwmuurisolatie

Zie onderstaande voorbeeldberekening voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie bij een gemiddelde 2-onder-1-kap woning uit 1968:

Onderdeel Aantal Stukprijs
Muuroppervlakte: 100 m² € 15 / m²
Spouwbreedte: 6 cm
Benodigde ventilatiekanalen: 4 stuks € 35 / stuk
Benodigd aantal borstels: 10 stuks € 10 / stuk
Staat spouwmuren: Schoon Geen meerprijs
Voegbreedte: 18 mm Geen meerprijs
Kosten:
Isoleren: 100 x € 15 = € 1.500
Ventilatiekanalen: 4 x € 35 = € 140
Scheidingsborstels: 10 x € 10 = € 100

Totale kosten: € 1.740 inclusief btw

Deze voorbeeldberekening is slechts een indicatie. Voor een exacte prijsopgaaf kun je gratis een offerte laten opmaken door een isolatiespecialist in de buurt. Dit is 100% vrijblijvend. Klik hier om jouw aanvraag te starten.

Hoeveel kost spouwmuurisolatie, conclusie

Tel alle bedragen uit de behandelde kostenposten bij elkaar op en je hebt een vrij accuraat antwoord op je vraag: Wat kost spouwmuurisolatie voor mijn woning?

Onthoud ook dat er bij de meeste isolatiebedrijven ruimte is om te onderhandelen. De ene keer krijg je een scherp aanbod waar geen korting meer van af kan, maar in andere gevallen is een extra korting mogelijk om jouw als klant over de streep te trekken.

Vind een betrouwbare installateur

Ben jij enthousiast en wil je ook € 500 per jaar besparen met spouwmuurisolatie? Laat dan gratis uitzoeken of jouw woning geschikt is en start vandaag nog met besparen.

Je kunt gratis gebruik maken van ons landelijk netwerk van erkende installateurs. Hier kun je offertes aanvragen bij de beste bedrijven in jouw regio. De offertes zijn altijd 100% vrijblijvend, dus je zit nooit ergens aan vast. Wel zo handig.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Spouwmuurisolatie

Nu met subsidie

Wie in 2021 zijn woning laat isoleren, komt in aanmerking voor 20% subsidie. Vergelijk offertes en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Wat betekent spouwmuurisolatie voor jouw woning?

Tot 30% lagere stookkosten;

Bespaar jaarlijks tot €800 aan gas;

Binnen 4 jaar terugverdiend;

Koude muren en tocht zijn verleden tijd;

Je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

Zoek je meer informatie over spouwmuurisolatie? Lees verder:

spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie zorgt voor een besparing op je stookkosten die kan oplopen tot 30%. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over spouwmuurisolatie.

kosten spouwmuurisolatie

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

Gemiddeld zijn de kosten voor spouwmuurisolatie tussen de 700 euro en 3.000 euro, dit bedrag is meestal binnen 4 jaar terug verdiend. Een goede indicatie, maar er is meer om te weten.

kosten berekenen spouwmuurisolatie

Zelf de kosten voor spouwmuurisolatie berekenen

We delen onze jarenlange ervaring uit de branche graag met je, zodat jij de kosten voor jouw spouwmuurisolatie zelf kunt berekenen. In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt.

spouwmuren isoleren

Spouwmuur isoleren, hoe werkt dat?

Er isolatie aangebracht in de holle ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van een woning, genaamd de spouw. In dit artikel lees je hoe het isoleren van een spouwmuur in zijn werk gaat.

soorten spouwmuurisolatie

Welke isolatiemateriaal is het beste?

Er zijn diverse soorten spouwmuurisolatie. In dit artikel richten we ons op de ingeblazen isolatie. Dit wordt toegepast bij spouwmuurisolatie voor bestaande woningen.

nadelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie nadelen

In dit artikel lees je hoe je de grootste fouten bij spouwmuurisolatie voorkomt en wat de nadelen en voordelen van spouwmuurisolatie zijn.

Omhoog