Vloer en kruipruimte isoleren

Een lekker warme vloer

Je betonvloer of houten vloer isoleren is niet alleen warm en comfortabel, het bespaart ook veel geld en energie. Bovendien verbeter je je energielabel en het is goed voor het milieu.

Veel huizen hebben geen vloerisolatie. Als er een kruipruimte aanwezig is, kan de vloer aan de onderkant na-geïsoleerd worden . De kruipruimte scheidt de vloer van het huis met de bodem. In deze ruimte lopen leidingen en kabels. Warmte in huis gaat verloren via de kruipruimte naar de koude bodem. Hierdoor komt de vloer nooit op temperatuur. Door de vloer of kruipruimte te isoleren kan deze tot 5 graden warmer worden, waardoor het comfort aanzienlijk verbetert. Bovendien kunnen de energiekosten tot wel 20% dalen, wat weer goed is voor het milieu, je energielabel en je portemonnee.

Wil je weten wat jouw energielabel is? Kijk dan op deze pagina van de Rijksoverheid. De overheid, provincies en gemeenten maken het isoleren van je woning regelmatig extra interessant door het geven van subsidie voor isolatie van je woning. Check de website van RVO voor landelijke subsidieregelingen.

Wanneer je vloerisolatie combineert met spouwmuurisolatie en dakisolatie behaal je hogere rendementen en een nog beter energielabel.

Welke voordelen biedt vloerisolatie?

  • Tot 20% lagere energiekosten door het verminderen van je energieverbruik;
  • Je draagt bij aan een beter milieu, omdat er minder CO2-uitstoot plaatsvindt bij het verwarmen van je woning;
  • Er ontstaat een gelijkmatiger en beheersbaar binnenklimaat in je woning;
  • De vloer voelt aanzienlijk warmer aan. Je hebt geen last meer van koude trek over de grond;
  • Er komt geen tocht of vocht meer vanuit de kruipruimte naar de woonruimte;
  • Je woning komt in aanmerking voor een beter energielabel, waardoor de waarde van de woning stijgt.
 
Vloerisolatie wordt gespoten uit een isolatiepistool
Gespoten PURschuim wordt onder andere gebruikt voor vloerisolatie.

Hoe gaat het in z’n werk?

De vloer of kruipruimte kan op drie manieren na-geïsoleerd worden:

  • Aan de onderkant van de vloer;
  • Tussen de bodem en de vloer;
  • Op de bodem.

Het meest efficiënt is het plaatsen van isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer. Hierdoor wordt de vloer als het ware ingepakt met een warme deken waardoor deze zijn temperatuur het beste zal behouden. Er kunnen ook folies of luchtzakken gespannen worden tussen de bodem en de vloer. Dit levert een hoge isolatiewaarde op, maar houd wel rekening met de toegankelijkheid van je kruipruimte. De bodem isoleren zal voornamelijk gunstige effecten hebben op eventueel vocht dat uit de bodem komt. Dit wordt vaak toegepast als de kruipruimte erg laag is of niet goed toegankelijk is. Meer uitleg over het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt voor vloerisolatie of kruipruimte isolatie leest u in dit artikel.

Een kruipruimte die geïsoleerd is zal per definitie minder goed ventileren dan een ongeïsoleerde kruipruimte. Hierdoor is het bij kruipruimte isolatie erg belangrijk dat deze goed geventileerd wordt. Een gecertificeerd isolatiebedrijf zal daarom indien nodig extra ventilatiekokers plaatsen om een goede kruipruimte ventilatie te garanderen. Vul het formulier op deze pagina in om met gespecialiseerde installateurs in contact te komen.

Kruipruimte met betonvloer
Een ongeïsoleerde betonvloer vanuit de kruipruimte gezien.
Kruipruimte met houten vloer
Een ongeïsoleerde houten vloer vanuit de kruipruimte gezien.

Zijn er ook risico’s aan verbonden?

Het aanbrengen van vloerisolatie is alleen risicoloos indien je huis hiervoor geschikt is. Hierbij maken we qua isolatiemateriaal een onderscheid tussen een houten vloer en een betonvloer. Zo mag een houten vloer bijvoorbeeld niet luchtdicht ingepakt worden. Het hout moet kunnen ademen om houtrot te voorkomen. Een type isolatieschuim met gesloten celstructuur is hiervoor dus niet geschikt. Kies in het geval van een houten vloer voor een type isolatieschuim met open celstructuur. Voor betonnen vloeren zijn vrijwel alle isolatiematerialen geschikt, mits er niet teveel vocht in de kruipruimte aanwezig is.

Let bij een houten vloer ook op de afwerking die erop ligt. Omdat de temperatuur en vochtigheidsgraad van de vloer zal veranderen kan parket eventueel gaan werken. Laat je hierover dus goed adviseren door het isolatiebedrijf. Zoals eerder aangegeven is de ventilatie zeer belangrijk. Als de kruipruimte na de isolatie niet goed geventileerd is kan deze te vochtig worden. Een goede kruipruimte ventilatie is daarom dus van groot belang.

In dit artikel lees je meer over welk isolatiemateriaal geschikt is voor het isoleren van jouw vloer of kruipruimte.

Bekijk deze video van Milieu Centraal over het isoleren van je spouwmuur.

Offertes aanvragen op Duurzaamheidsvergelijker.nl

Ontvang gratis offertes!