Kosten en materialen bij vloer en kruipruimte isolatie

Waarmee isoleer je een vloer?

Er bestaan verschillende soorten isolatiematerialen voor het isoleren van je vloer of kruipruimte, waaronder PURschuim, glaswol / steenwol, folies en losse isolatiekorrels. Dit zijn de meest gangbare materialen voor vloerisolatie. De materialen worden vaak gespoten of los aangebracht omdat isolatieplaten in een kruipruimte moeilijk aangebracht kunnen worden.

Een bestaande vloer kan, via de kruipruimte, op drie manieren worden geïsoleerd:

 • Aan de onderkant van de vloer;
  gemiddelde kosten per vierkante meter: €25 – €30
  gemiddelde kosten bij 30-60m² vloeroppervlak: €1.000 – €2.000
 • Tussen de bodem en de vloer;
  gemiddelde kosten per vierkante meter: €35 – €50
  gemiddelde kosten bij 30-60m² vloeroppervlak: €1.500 – €2.500
 • Op de bodem.
  gemiddelde kosten per vierkante meter: €25 – €30
  gemiddelde kosten bij 30-60m² vloeroppervlak: €1.000 – €2.000

Niet alle materialen zijn geschikt voor elke vloer. Zo mag bijvoorbeeld een houten vloer nooit geïsoleerd worden met een materiaal met gesloten celstructuur omdat hout moet blijven ademen. Voor een betonvloer zijn de meeste materialen geschikt en veilig om te gebruiken. Hieronder lees je meer over de verschillende materialen voor vloerisolatie.

PURschuim (polyurethaan)

PURschuim heeft de allerhoogste isolatiewaarde. Het schuim wordt vloeibaar tegen de onderkant van de vloer gesprayd. PURschuim vult alle naden en kieren, zodat er een naadloos resultaat ontstaat. PURschuim expandeert binnen enkele seconden tot een hardschuim, waardoor de warmte van boven wordt vastgehouden en de kou en het vocht van onder worden tegengehouden.

Het expanderen van PURschuim is een chemische reactie waarbij mogelijk giftige dampen vrijkomen. Als je een luchtwegaandoening hebt, zoals astma, ben je hier gevoeliger voor dan anderen. Let hier dus goed mee op. De dampen komen alleen tijdens het aanbrengen van de vloerisolatie vrij en moeten goed geventileerd worden. Na de installatie is het gewoon weer veilig. Zeer belangrijk is een goede ventilatie zodat de dampen niet in de kruipruimte blijven hangen. Een gecertificeerd isolatiebedrijf zal tijdens en na het isoleren zorgen voor een degelijke ventilatie van de kruipruimte.

Eigenschappen PURschuim

 • PUR is een gesloten-cellig hardschuim
 • Vocht en kou worden tegengehouden
 • Vult naden en kieren, dus een naadloos resultaat
 • Beste isolatiewaarde (λ-waarde: 0.026 W/m.K) (warmtegeleidingcoëfficiënt)
 
Knauf Yetspray vloerisolatie wordt aangebracht door installateur
Gespoten vloerisolatie aangebracht vanuit de kruipruimte.

Alternatief isolatieschuim

Naast PURschuim bestaan er alternatieve gespoten isolatiematerialen om de onderkant van de vloer mee te isoleren. Er zijn materialen beschikbaar met open celstructuur die toepasbaar zijn voor het isoleren van houten vloeren. Ook kan bijvoorbeeld glaswol in combinatie met een lijm tegen de onderkant van de vloer aangebracht worden. Vraag je isolatieadviseur naar alle mogelijke isolatiematerialen.

Luchtzakken

Met behulp van folies of luchtzakken in de kruipruimte kan de lucht tussen de vloer en de bodem stilgezet worden. Dit isoleert goed, maar zorgt ervoor dat de kruipruimte niet meer eenvoudig toegankelijk is. Als je nooit in de kruipruimte hoeft te komen in verband met leidingen en dergelijke is dit een prima optie. Als je een beetje handig bent, kun je dit materiaal zelf aanbrengen. Anders kun je op deze link klikken om via onze website een isolatiespecialist te vinden.

Eigenschappen luchtzakken

 • Er komen geen schadelijke dampen of materialen vrij
 • Het isolatiemateriaal houdt vocht en kou tegen
 • De isolatie is eenvoudig weer te verwijderen
 • Prima warmteweerstand (Rc waarde: > 3,8 m² K/W)

Vloerisolatie op de bodem

De bodem van de kruipruimte kan bedekt worden met los isolatiemateriaal of met een bodembedekker (dampwerende folie). Indien je in de kruipruimte last hebt van opkomend grondwater kan dit een uitkomst bieden. Ook kruipruimtes die erg laag zijn kunnen gevuld worden met losse isolatiekorrels of chips. In dit geval wordt er vaak gekozen voor EPS. Dit is dezelfde EPS die in de spouwmuur gebruikt wordt.

Het is ook mogelijk om zogenaamde chips aan te brengen. Deze chips kom je steeds vaker tegen in verpakkingsmateriaal. Vroeger werden echte schelpen uit de zee gebruikt om de bodem van de kruipruimte te bedekken. Dit proces is inefficiënt en wordt tegenwoordig niet meer toegepast.

Offertes aanvragen op Duurzaamheidsvergelijker.nl

Ontvang gratis offertes!