Home>Vloerisolatie

Vloerisolatie, via de kruipruimte of van bovenaf

Leestijd:
5 minuten
Laatste update:
5 apr 2024

Bij isolatie voeg je isolatiemateriaal toe aan holle ruimtes in een gebouw. Door vloeren te isoleren, wordt voorkomen dat warmte snel ontsnapt naar de koude grond onder het huis. Vloerisolatie verbetert het woonklimaat en zorgt dat de stookkosten, dus ook de CO2-uitstoot, een stuk lager worden. Kou en vocht krijgen geen kans meer en ook in de winter kun je gewoon op sokken door de kamer lopen zonder koude voeten te krijgen.

Door de benedenvloer te isoleren, stijgt de temperatuur van de vloer gemiddeld met 2°C tot 4°C. De besparing met vloerisolatie kan oplopen tot gemiddeld 10 tot 15 % van de stookkosten.

Vloerisolatie: de voor- en nadelen

De meeste voor- en nadelen van vloerisolatie spreken voor zich. We hebben hierboven al enkele voordelen van vloerisolatie aangestipt, waaronder de verbetering van het binnenklimaat en de besparing op de stookkosten. Dit is zeker het geval als je vloerisolatie combineert met vloerverwarming.

Het grootste nadeel van vloerisolatie ten opzichte van spouwmuurisolatie is het kostenplaatje. Vergeleken met andere isolatiemaatregelen, heeft vloerisolatie een langere terugverdientijd. Uiteindelijk zal je de investering echter wel terugverdienen en vergeet ook niet dat het isoleren van de vloer een investering in de woning is, die ook de waarde van de woning blijvend verhoogt. Daarnaast kun je aanspraak maken op subsidies van de gemeente en overheid om de kosten van de vloerisolatie deels te dekken.

Hoe de vloer isoleren?

Er zijn verschillende manieren om de vloer te isoleren. Welke het meest geschikt is, hangt af van de bereikbaarheid van de vloer aan de onderzijde, het type vloer en natuurlijk jouw budget. Wil jij je door een specialist laten adviseren? Hier vind je een erkende vakman in jouw buurt.

Vloer isoleren via de kruipruimte

Als er een kruipruimte onder de vloer aanwezig is, kun je de vloer via de kruipruimte isoleren. Vaak wordt er in dit geval gekozen voor gespoten isolatieschuim, maar isoleren kan ook met plaatmateriaal of isoleren luchtzakken. De kruipruimte moet hiervoor wel hoog genoeg zijn (minimaal 50 centimeter), zodat er onder de vloer gewerkt kan worden.

Gespoten vloerisolatie wordt aangebracht vanuit de kruipruimte

Vloer vanuit de kruipruimte isoleren met isolatieschuim

Is de kruipruimte te laag, dan kan er ook voor bodemisolatie met korrels gekozen worden. Deze korrels worden in de kruipruimte geblazen zonder dat je de kruipruimte in hoeft. Voorheen werden hiervoor schelpen gebruikt. Tegenwoordig worden als alternatief ook EPS-korrels (piepschuim) gebruikt.

Vloerisolatie zonder kruipruimte

Een vloer isoleren vanaf boven is ingrijpender dan isoleren via de kruipruimte. Als isolatie vanaf de onderkant niet mogelijk is, kun je drukvaste vloerisolatieplaten (bijv. PIR) boven op de vloer leggen en deze afwerken. Het nadeel van vloerisolatie van bovenaf is dat de binnenvloer met enkele centimeters wordt opgehoogd.

Vaak wordt ervoor gekozen om een oude vloer in zijn geheel te verwijderen en een nieuwe vloer aan te leggen inclusief isolatie (en meestal vloerverwarming).

Soorten vloer isolatie

Je hebt tegenwoordig een ruime keuze uit verschillende soorten vloerisolatie. Onderstaand zetten we de verschillende vloerisolatie materialen voor je op een rijtje:

 • Vloerisolatie met chips en korrels: EPS-korrels en chips
 • Vloerisolatie met platen: PIR, EPS (tempex), XPS-isolatieplaten
 • Vloerisolatie met schuim: purschuim en icyneneschuim
 • Vloerisolatie met thermokussens: TONZON
 • Vloerisolatie met dekens: steenwol- en glaswoldekens

Isolatiewaarde van vloerisolatiematerialen

Bij het kiezen van het materiaal voor de vloerisolatie is het belangrijk om het isolerend vermogen van het vloerisolatiemateriaal niet uit het oog te verliezen. Hierbij is de waarde van de warmteweerstand belangrijk: de Rd-waarde. Deze staat vermeld op de verpakking van het isolatiemateriaal. De Rd-waarde is een maat voor de warmteweerstand, dus hoe hoger de Rd-waarde, des te beter isoleert het materiaal.

In onderstaande tabel vind je een globale indeling van de Rd-waarden.

Rd-waarde / isolerend vermogen
Rd-waarde / isolerend vermogenIsolerend vermogen
< 1,5Matig
1,5 - 3,0 Redelijk
3,0 - 5,0 Goed
hoger dan 5,0Zeer goed

Houten vloer isoleren

Hout is een natuurproduct dat 'ademt' en dat niet luchtdicht mag worden afgesloten. Als een houten vloer ingepakt wordt met isolatiemateriaal moeten ademende isolatiematerialen worden gebruikt, zoals steenwol of icynene vloerisolatieschuim, zodat het hout in goede staat blijft. Andere isolatiemogelijkheden voor een houten vloer zijn bodemisolatie en drukvaste PIR vloerisolatieplaten.

De onderkant van een houten vloer vanuit de kruipruimte gezien

De onderkant van een houten vloer kan via de kruipruimte geïsoleerd worden

Een houten vloer isoleren wordt bij voorkeur via de kruipruimte gedaan. Het voordeel van vloerisolatie van een houten vloer via de kruipruimte is dat het vocht uit de kruipruimte wordt tegengehouden. Zo blijft het hout in optimale conditie en wordt houtrot voorkomen, wat weer goed is voor de levensduur van de vloer.

Betonvloer isoleren

Hoewel een betonnen vloer van zichzelf enigszins een isolerende werking heeft, is vloerisolatie van een betonvloer toch zinvol. Zeker bij een koude kruipruimte kan vloerisolatie veel schelen.

Betonnen vloerconstructies hebben vaak zogenaamde koudebruggen op de plekken waar vloerdelen worden verbonden. Hierdoor gaat veel warmte verloren en kan vocht de woning binnenkomen. Ook op plekken waar gas-, water- of elektriciteitsleidingen door de vloer de woning in komen, bijvoorbeeld de meterkast, is sprake van koudebruggen.

De onderkant van een betonvloer vanuit de kruipruimte gezien

De onderkant van een betonvloer kan via de kruipruimte geïsoleerd worden

Door de betonvloer te isoleren via de kruipruimte krijgt de vloer een betere isolatiewaarde en worden koudebruggen geïsoleerd. Zo worden vochtproblemen en warmteverlies voorkomen. Een betonvloer wordt meestal geïsoleerd met gespoten isolatieschuim zoals Icynene of PURschuim.

Bodemisolatie

Bodemisolatie wordt vaak toegepast als de kruipruimte te laag is, of als men met vochtproblemen te maken heeft. Afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal wordt er een isolatielaag van gemiddeld 20 tot 30 centimeter aangebracht op de bodem van de kruipruimte.

Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal los op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Vloerisolatie wordt tegen het 'plafond' van de kruipruimte aangebracht en verschilt op dat vlak dus van bodemisolatie.

Bodemisolatie wordt vaak gekozen als de kruipruimte te laag is om erin te werken. Voor het aanbrengen wordt een slang in de kruipruimte gebracht, waardoor isolatiemateriaal in de vorm van korrels of chips naar binnen wordt geblazen.

Convectorput isoleren

Doordat een convectorput opwarmt, kan er veel warmte naar de kruipruimte verloren gaan. Door de wanden van de convectorput te isoleren voorkom je warmteverlies

Een convectorput isoleren, kan net als bij vloerisolatie via de kruipruimte. Vaak worden de wanden van convectorput meegenomen bij het aanbrengen van de vloerisolatie vanuit de kruipruimte. Je kan ook zelf een laag isolatiemateriaal aanbrengen aan de binnen- of buitenkant van de wanden van de bak.

Subsidie vloerisolatie 2024

Ben je van plan de voer te isoleren? Goed nieuws! Je kan nu een fors gedeelte (tot ongeveer 30%) van de kosten terugvragen bij de overheid via de zogenaamde ISDE subsidie: de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Deze subsidie is geldig voor bijna alle isolatiemaatregelen die je laat uitvoeren door een bedrijf.

Voer jij één isolatiemaatregel uit, dan krijg je tot 15% subsidie. Bij twee of meer isolatiemaatregelen heb je recht op ongeveer 30% subsidie.

Er wordt dit jaar volop aanspraak gemaakt op de subsidie voor vloerisolatie, mede vanwege de hoge energieprijzen. De subsidie is zowel voor woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren als voor het bedrijfsleven beschikbaar.

Wat kost vloerisolatie via de kruipruimte?

De kosten van vloerisolatie via de kruipruimte hangen sterk af van de manier waarop je de kruipruimte wilt isoleren en het aantal vierkante meters. Voor een juiste schatting vraag je het beste een offerte aan bij de vakman in jouw omgeving. Onderstaand overzicht geeft je een indicatie, met de kosten zonder en met subsidie:

 • Rijtjeshuis / € 1.500 / € 500
 • Hoekwoning / € 1.500 / € 500
 • 2-onder-1-kap / € 1.900 / € 650
 • Vrijstaande woning / € 2.900 / € 1000

Wat is de beste vloerisolatie?

De beste vloerisolatie is vloerisolatie via de kruipruimte gecombineerd met bodemisolatie. Dat kan met een grote verscheidenheid aan isolatiematerialen. Het beste kies je samen met de vakman welke isolatiematerialen voor jouw situatie het beste geschikt zijn.

Wat kost vloerisolatie per m2?

Dat is afhankelijk van het gebruikte materiaal. Houd er rekening mee dat de prijzen van de isolatiematerialen sterk afhankelijk zijn van de energieprijzen. Onderstaande prijzen zijn slechts ter indicatie en zijn inclusief btw en arbeidsloon.

 • onderkant vloer isoleren via de kruipruimte met isolatieschuim: € 25 tot € 40 per m2
 • onderkant vloer isoleren via de kruipruimte met isolatieplaten/dekens: € 15 tot € 40 per m2
 • bodemisolatie van de kruipruimte met korrels/chips/vlokken: € 20 tot € 35 per m2
 • bodemisolatie van de kruipruimte met schelpen: € 25 tot € 50 per m2

Welke Rd-waarde moet vloerisolatie hebben?

Een Rd-waarde van 4 tot 6 is over het algemeen goed, maar bijvoorbeeld voor een energieneutrale woning is een Rd-waarde hoger dan 6 vereist. De Rd-waarde is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Gebruik je een vloerisolatieplaat of deken met een dikte van 5 centimeter en een Rd-waarde van 4, dan moet je dus twee lagen aanbrengen (Rd=8) om aan deze eis te voldoen.

Wat levert vloerisolatie op?

Vloerisolatie levert je warme voeten en een besparing op de energierekening op. Onderstaand een indicatie van de besparing voor de verschillende typen woningen (bron: milieucentraal.nl):

 • Rijtjeshuis: 250 m3
 • Hoekwoning: 260 m3
 • 2-onder-1-kap: 330 m3
 • Vrijstaande woning: 500 m3

Wat is de beste vloerisolatie voor een houten vloer?

Voor een houten vloer is vloerisolatie met 'ademende' isolatiematerialen het beste. Ook voor een houten vloer geldt dat isolatie via de kruipruimte gecombineerd met bodemisolatie de voorkeur geniet.

Wat is de beste vloerisolatie voor betonnen vloer?

Vanuit het oogpunt van rendement is ook bij een betonnen vloer de combinatie van bodemisolatie met isolatie van de vloer via de kruipruimte het beste. Samen met de vakspecialist kun je het meest geschikte isolatiemateriaal kiezen voor de omstandigheden van jouw woning.

Kan ik zelf de vloerisolatie aanbrengen?

Ben je handig en heb je ervaring, dan kun je de vloerisolatie best zelf aanbrengen. Zo spaar je de loonkosten uit en kun je zelf shoppen waar je het isolatiemateriaal het goedkoopst kunt kopen. Houd er wel rekening mee dat je geen aanspraak kunt maken op de aantrekkelijke overheidssubsidie als je zelf de werkzaamheden uitvoert. Maak dus eerst een rekensommetje wat voor jou het voordeligste is!

Ook interessant voor jou

Wat is vloerisolatie?

Lees meer

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Lees meer

Wat kost vloerisolatie?

Lees meer

De voor- en nadelen van vloerisolatie

Lees meer

Subsidie voor vloerisolatie

Lees meer

Een houten vloer isoleren

Lees meer

Een betonvloer isoleren

Lees meer

Bodemisolatie in de kruipruimte

Lees meer

Een convectorput isoleren

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog