Home>Vloerisolatie>Betonvloer isoleren

Betonvloer isoleren

Leestijd:
5 minuten
Laatste update:
25 aug 2022

De voordelen van vloerisolatie zijn een comfortabel binnenklimaat, nooit meer koude voeten en een aanzienlijke besparing op de stookkosten. Deze kan oplopen tot ongeveer 15 procent.

Hoe kun je de betonvloer isoleren en welke isolatiematerialen zijn daarvoor geschikt? Wat zijn de kosten van het isoleren van een betonvloer en is er subsidie beschikbaar? Onderstaand nemen we alle facetten van het isoleren van een betonvloer met je door. Lees dus gerust even verder.

Kosten betonvloer isoleren

De kosten van het isoleren van de betonvloer zijn afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal en het aantal te isoleren vierkante meters en de dikte van de gewenste isolatielaag.

Belangrijk is de toegankelijkheid van de kruipruimte. Moet deze eerst toegankelijk gemaakt worden, dan worden deze werkzaamheden apart in rekening gebracht. Dit geldt ook bij vloerisolatie van bovenaf als de vloerbedekking eerst verwijderd moet worden. Voor een gedetailleerde offerte wordt altijd eerst de situatie ter plekke bekeken.

In onderstaande tabel vindt je een indicatie voor de totale kosten (incl. btw) van vloerisolatie bij de verschillende typen woningen (bron: milieucentraal.nl).

Totale kosten vloerisolatie
Type woningKosten excl. subsidieSubsidieNetto kosten
Tussenwoning – rijtjeshuis€ 1.500€ 500€ 1.000
Hoekwoning€ 1.500€ 500€ 1.000
2-onder-1-kap€ 1.900€ 650€ 1.250
Vrijstaande woning€ 2.900€ 1000€ 1.900

Soorten isolatie voor de betonvloer

Bij het kiezen van het isolatiemateriaal let je in de eerste plaats op de eigenschappen: waterafstotend, vochtregulerend, brandbaarheid, et cetera. Ook deze wijze van isoleren is belangrijk. Is het materiaal geschikt voor op de vloer of voor isolatie via de kruipruimte?

Ook jouw wensen zijn van belang. Wil je bijvoorbeeld voldoen aan de norm voor een energieneutrale woning of is dat niet belangrijk? Vraag advies aan de ervaren vakman bij het kiezen van het voor jouw situatie en wensen juiste isolatiemateriaal en let niet alleen op de prijs, maar vooral ook op de isolatiewaarde. Voor een energieneutrale woning moet de isolatiewaarde groter zijn dan 6.

Materialen die geschikt zijn voor het isoleren van een betonvloer met enkele belangrijke eigenschappen:

Materialen geschikt voor isoleren betonvloer
IsolatiemateriaalVochtige ruimte?BrandklasseRd (m2K/W) bij 10 cm isolatie
purjaB (moeilijk brandbaar)3,2
PIRjaB (moeilijk brandbaar)3,9
icyneneschuimjaE (zeer brandbaar)2,6
EPSjaC (brandbaar)2,7
XPSjaE (zeer brandbaar)3,7
steenwolneeA1 (onbrandbaar)2,8
hennepneeE (zeer brandbaar)2,6
vlasneeA1 (onbrandbaar)2,6
glaswolneeA1 (onbrandbaar)3,1
thermokussensjaC (brandbaar)4,2

Rd-waarde van isolatiemateriaal voor de betonvloer

In bovenstaande tabel staat ook de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het materiaal. De Rd-waarde staat op de verpakking vermeld. Het is een maat voor de warmteweerstand: hoe hoger de Rd-waarde, des te beter de isolatie.

De Rd-waarde is afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal. Een PIR-plaat met een dikte van 10 centimeter heeft een Rd van 3,9 m2K/W . Een PIR-plaat van 20 centimeter dik heeft dan een Rd van 2 x 3,9 = 7,8 m2K/W.

Betonvloer van de bovenkant isoleren

Heb je geen kruipruimte onder de vloer, dan kun je de betonvloer van bovenaf isoleren. Hiervoor moet je wel de kamers uitruimen en de vloerbedekking verwijderen. Isoleren van bovenaf doe je met isolatieplaten of reflecterende isolatiefolie. Vaak wordt er voor XPS- of PIR-platen gekozen, aangezien deze drukbestendig zijn en een goede isolatiewaarde hebben.

De PIR-platen zijn voorzien van een dampdichte laag om vocht tegen te houden. XPS-platen zijn van zichzelf al dampdicht. Op de platen wordt een afwerklaag geplaatst om de platen te beschermen. Er zijn ook PIR-platen in de handel die al verlijmd zijn op underlaymentplaten. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Door de isolatielaag wordt de binnenvloer met enkele centimeters opgehoogd. Je moet hierdoor de deuren, drempels en plinten aanpassen. De isolatiefolies zijn veel dunner, waardoor er mogelijk geen aanpassingen nodig zijn.

Betonvloer van onderaf isoleren

Heb je een kruipruimte, dan is het praktischer om de betonvloer via de kruipruimte te isoleren. Zo hoef je binnenshuis niets aan te passen. De kruipruimte moet dan wel een minimale hoogte van 50 centimeter hebben, zodat er in gewerkt kan worden. Bepaal samen met de ervaren vakman wat het beste isolatiemateriaal is voor jouw situatie.

Betonvloer met opgespoten schuim isoleren

Dit moet door een gespecialiseerd bedrijf gedaan worden. Kies je voor isolatie met opgespoten schuim, dan heb je de keus uit twee materialen:

  • Purschuim. Purschuim met een open celstructuur wordt opgespoten met water als inblaasmiddel. De open celstructuur zorgt dat de isolatie dampopen is, waardoor het vocht kan opnemen en afgeven. Purschuim met een gesloten celstructuur wordt ingeblazen met hfo’s (hydrofluoroolefin) en neemt bijna geen vocht op en is dus geschikt voor vochtige ruimtes. Pur heeft wel het nadeel dat het een paar dagen duurt voordat het helemaal is uitgehard en dat je het huis uit moet tijdens het aanbrengen en tot enkele uren daarna. Pur is milieubelastend en kan in sommige gevallen gezondheidsklachten veroorzaken.
  • Icyneneschuim. Dit is de milieuvriendelijke versie van purschuim. Het wordt ook wel eco-schuim genoemd. Icyneneschuim wordt met water ingeblazen en heeft een open celstructuur. Het wordt daarom ook voor de isolatie van houten vloeren gebruikt. Icynene zet uit tot 100 maal zijn volume, waardoor het ook alle kieren dicht. Het hardt binnen enkele seconden uit en er komen geen giftige gassen bij vrij. Als het nat wordt, door bijvoorbeeld een lekkende waterleiding, neemt het geen vocht op.

Betonvloer isoleren met isolatieplaten

Je kunt ook gebruikmaken van isolatieplaten. Deze bevestig je met schroeven of plak je tegen de onderkant van de betonvloer. Hier zijn vooral PIR- en EPS-platen geschikt. Vanwege het feit dat in kruipruimten veel vocht aanwezig is, zijn natuurlijke isolatiematerialen, zoals steenwol of glaswol, minder geschikt. Zij absorberen vocht, waardoor de isolerende werking vermindert.

Betonvloer isoleren met thermokussens

Thermokussens bestaan uit drie of meer lagen dunne folie, waartussen droge lucht wordt vastgehouden. Thermokussens worden onder de betonvloer geplakt of met schroeven bevestigd. Zij hebben een uitstekende isolatiewaarde (4,2 m2K/W bij drie lagen).

Isolatie van de betonvloer met thermokussens gaat (bijna) altijd samen met bodemisolatie van de kruipruimte. Door eerst de bodem met een folie te isoleren, wordt de lucht gedroogd. De droge lucht, nodig voor de isolerende werking, wordt in de thermokussens ingesloten.

Betonvloer op zand isoleren

Is de betonvloer direct op een zandbed gestort, dan kun je vloer alleen nog maar van bovenaf isoleren. Voor het na-isoleren van de betonvloer maak je gebruik van isolatieplaten met een hoge isolatiewaarde. Zo krijg je met dunne platen toch een goede isolatie.

Bij isolatie van bovenaf zijn PIR- en XPS-platen een goed alternatief. Beide zijn drukvast en hebben een goede isolatiewaarde. De keuze van het juiste materiaal hangt ook af van de afwerkvloer, bijvoorbeeld underlayment of een gietvloer. Laat je adviseren door een ervaren vakman.

Betonvloer nieuwbouw op zand isoleren

Moet de vloer nog gestort worden, dan leg je de isolatieplaten op de zandbedding. De betonvloer wordt dan gestort op de isolatielaag. Voor isolatie onder de betonvloer op een zandbedding wordt vaak voor XPS-platen gekozen, aangezien dit materiaal uitstekend bestand is tegen vocht.

Kruipruimte onder de betonvloer isoleren

De beste isolatie wordt verkregen als niet alleen de betonvloer via de kruipruimte wordt geïsoleerd, maar ook de bodem van de kruipruimte. Door het isoleren van de kruipruimte worden kou en vocht grotendeels op de bodem gekeerd, waardoor de lucht in de kruipruimte warmer en droger wordt. Hierdoor heb je veel minder kans dat het isolatiemateriaal wordt aangetast door vocht en schimmel.

Hoewel het tegenwoordig niet meer verplicht is, adviseren deskundigen toch om de kruipruimte goed te ventileren, zodat het altijd aanwezige vocht afgevoerd wordt. Zorg wel dat er geen ongedierte de kruipruimte kan binnenkomen.

Subsidie voor betonvloer isoleren

De overheid wil energiebesparende maatregelen in de woning stimuleren en heeft daarvoor de ISDE subsidie beschikbaar gesteld. Het isoleren van de betonvloer komt ook in aanmerking voor deze subsidie. De subsidie voor vloerisolatie bedraagt voor 2022 € 11 per m2. De drie belangrijkste voorwaarden voor deze subsidie zijn:

  • Je moet minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen, dus bijvoorbeeld behalve het isoleren van de vloer ook het dak isoleren of HR-glas plaatsen.
  • Je mag alleen toegestane isolatiematerialen gebruiken.
  • De isolatiewerkzaamheden moeten zijn uitgevoerd door een erkend bouw- of aannemingsbedrijf.

De ISDE subsidie kun je pas aanvragen als de isolatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd. Je moet het dus wel voorfinancieren, maar ook daar zijn aantrekkelijke regelingen voor beschikbaar.

Wat is de beste vloerisolatie voor een betonnen vloer?

Dat hangt helemaal af van de situatie en de wensen. Ga je via de kruipruimte isoleren of van bovenaf? Heb je veel vocht in de kruipruimte? Wat is het budget? Zo zijn er nog meer afwegingen te maken. Een ervaren vakman kan je voorzien van een vakkundig advies op maat.

Hoe dik moet de isolatie onder een betonvloer?

Dat hangt af van de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het gebruikte isolatiemateriaal. Wil je een energieneutrale woning, dan heb je een Rd van minimaal 6 nodig. De isolatiewaarde is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Heeft een isolatielaag van 10 centimeter bijvoorbeeld een Rd van 3, dan bereik je met een laag van 20 centimeter een isolatiewaarde van 6.

Welke isolatie voor een betonvloer op zand?

Bij bestaande bouw kun je de vloer enkel nog van bovenaf met isolatieplaten isoleren. Moet de vloer nog gestort worden? Dan kun je isolatie onder de betonvloer aanbrengen. Hiervoor worden vaak EPS- of XPS-platen gebruikt. Soms wordt er nog een (reflecterend) isolatiefolie over de platen gelegd voordat het beton wordt gestort. Hierdoor heb je meer profijt van de vloerverwarming.

Kan je een betonnen vloer isoleren met pur?

De betonvloer isoleren met purschuim was een populaire manier om de vloer te isoleren. Pur is echter belastend voor het milieu en de gezondheid. Vandaar dat je tijdens en een uur na het aanbrengen van purschuim niet de woning in mag.

Zowel de productie als de verwerking van overschotten van pur is belastend voor het milieu. Purafval valt onder de categorie chemisch afval. Veel bedrijven hebben pur voor icyneneschuim vervangen.

Kun je een betonnen vloer isoleren met icynene?

Icynene is een milieuvriendelijk isolatieschuim. Het wordt met water opgespoten, waardoor je rustig in huis kunt blijven als de kruipruimte geïsoleerd wordt. Icynene wordt zowel voor houten vloeren als betonvloeren gebruikt.

Kan ik mijn betonnen vloer zelf isoleren?

Ben je handig? Dan kun je het isoleren van de betonnen vloer ook zelf uitvoeren. Als je de isolatie zelf uitvoert, heb je geen recht meer op de ISDE subsidie van de overheid. Even goed uitrekenen dus wat het beste voor de portemonnee is.

Wat is beter TONZON of pur?

TONZON thermokussens hebben een veel hogere isolatiewaarde dan purschuim en purplaten, en dat merk je in de energiekosten. TONZON is dus beter. Pur is tevens zeer milieubelastend; overschotten van purschuim en platen moeten bij het chemisch afval worden ingeleverd.

Ook interessant voor jou

Wat is vloerisolatie?

Lees meer

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Lees meer

Wat kost vloerisolatie?

Lees meer

De voor- en nadelen van vloerisolatie

Lees meer

Subsidie voor vloerisolatie

Lees meer

Een houten vloer isoleren

Lees meer

Een betonvloer isoleren

Lees meer

Bodemisolatie in de kruipruimte

Lees meer

Een convectorput isoleren

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog