Home>Vloerisolatie>Bodemisolatie

Bodemisolatie in de kruipruimte

Leestijd:
5 minuten
Laatste update:
25 aug 2022

Bodemisolatie is de isolatie van de bodem van de kruipruimte. Door de kruipruimte te isoleren, wordt een eerste barrière gevormd om vocht en kou tegen te houden. De kruipruimte wordt een stuk droger en vochtproblemen worden voorkomen. Ook wordt de vloer op de begane grond veel minder koud in de winter.

Bodemisolatie heeft voor- en nadelen. Je bespaart op de stookkosten, maar niet zoveel als bij vloerisolatie. Bodemisolatie is een goede optie als de kruipruimte te laag is om vloerisolatie aan te brengen. De combinatie van bodemisolatie met vloerisolatie zorgt voor de grootste besparing op de stookkosten: tot wel 15 procent.

Wil jij de bodem in de kruipruimte isoleren? Onderstaand komen alle ins and outs van bodemisolatie aan de orde.

Kosten van bodemisolatie per m2

De kosten voor isolatie van de bodem liggen ruwweg tussen € 20 en € 55 per m2. In de prijs per vierkante meter zijn meestal de kosten voor materiaal en arbeidsloon inbegrepen, net als de voorrijkosten en btw. De prijs is afhankelijk van de dikte van de op te brengen isolatielaag, de isolatiemethode en het isolatiemateriaal.

Er kunnen bijkomende kosten in rekening gebracht worden als de kruipruimte eerst toegankelijk moet worden gemaakt. Belangrijk is niet alleen te focussen op de prijs, maar ook de isolatiewaarde (Rd) niet uit het oog te verliezen. Verderop lees je hier meer over.

Welke isolatiematerialen voor bodemisolatie?

Het kiezen van de juiste soorten isolatiematerialen voor de bodem van de kruipruimte is erg belangrijk. Het beste doe je dit met de hulp van een ervaren isolatiespecialist. Deze kan de situatie ter plekke bekijken: is er veel vocht, wat is de hoogte van de kruipruimte, is er voldoende ventilatie, is er al vloerisolatie aangebracht, et cetera. Samen met de vakman kies je de beste isolatiemateriaal voor de kruipruimte:

 • isolatiefolie voor de bodem
 • isolatiedekens of matrassen op de bodem
 • kunststof korrels en chips
 • natuurlijke materialen

Isolatiewaarde van materialen

Belangrijk is niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook de warmte-isolatie niet uit het oog te verliezen. Deze wordt aangegeven met de Rd-waarde. Hoe hoger deze isolatiewaarde, des te beter het materiaal isoleert. Gebruik onderstaande tabel als indicatie voor het isolerend vermogen:

Isolatiewaarde (Rd) versus Isolerend vermogen
Isolatiewaarde (Rd)Isolerend vermogen
minder dan 1,0laag
1,0 – 2,5matig
2,5 – 4,0redelijk
4,0 – 6,0goed
hoger dan 6,0zeer goed
Toelichting +-

De Rd-waarde staat meestal op de verpakking van het materiaal vermeld en is afhankelijk van de dikte: materiaal twee keer zo dik, Rd tweemaal zo hoog. Voor isolatie met materialen met een Rd van 3,5 of hoger kun je subsidie aanvragen.

Bodemisolatie met isolatiematrassen en dekens

Isolatiematrassen of dekens bestaan uit twee lagen folie waartussen isolerend materiaal is opgesloten. De matrassen nemen geen vocht op en zijn dus geschikt voor een natte kruipruimte. Dit soort bodemisolatie is snel en eenvoudig aan te brengen en de kruipruimte blijft begaanbaar na het aanbrengen van de isolatie, al moet je oppassen dat je de dekens niet beschadigt.

De isolatiedekens voor de bodem zijn slechts enkele centimeters dik en hebben een matige tot goede isolatiewaarde. Er zijn isolatiedekens met een Rd van 4,5 in de handel.

Bodemisolatie met isolatiefolie

Isolatiefolie wordt vaak gebruikt als extra isolatie bij vloerisolatie als er sprake is van veel vocht in de kruipruimte. Het folie keert het vocht, maar houdt de kou slechts een beetje tegen. Hierdoor wordt de lucht in de kruipruimte droger en iets warmer, waardoor isolatiematerialen en de vloer niet door vocht worden aangetast.

Folie wordt aan de wanden van de kruipruimte bevestigd en over de bodem uitgespreid. Aangezien de folie voornamelijk gebruikt wordt om vocht tegen te houden, is de isolatiewaarde (Rd-waarde) over het algemeen laag.

Bodemisolatie met kunststof korrels en chips

EPS-parels en chips worden veel gebruikt voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte als deze te laag is om in te werken. De isolatieparels en chips worden door een dikke slang de kruipruimte ingeblazen, waarbij er van achter naar voren gewerkt wordt.

De isolatiewaarde van EPS-parels is hoog. Met een laag van 20 centimeter HR++ parels bereik je een isolatiewaarde van 5. Hiermee voldoen ze ruim aan de eis van minimaal een Rd van 3,5 voor het verkrijgen van subsidie.

Bodemisolatie met natuurlijke materialen

Wil je de bodem isoleren met een natuurlijk materiaal, dan zijn schelpen ook een optie. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je een laag van 35 centimeter schelpen nodig hebt om een isolatiewaarde van 2 te krijgen. De kruipruimte moet tevens voldoende hoog zijn om de schelpen te kunnen aanbrengen.

Bodemisolatie en convectorputisolatie

Heb je een convectorput in de woonkamer? Dan zorgt bodemisolatie dat er minder warmte verloren gaat. De convectorput straalt warmte naar de bodem uit. Deze warmte gaat dus verloren. Door de convectorput te isoleren, voorkom je dit. De convectorput isoleren kan met bijvoorbeeld PIR-platen en kun je gelijk (laten) uitvoeren met de bodemisolatie.

Ventilatie kruipruimte bij bodemisolatie

Voor welke wijze van bodemisolatie je ook kiest, het is verstandig ook voor een goede ventilatie van de kruipruimte te zorgen. Eventueel aanwezige vochtige lucht kan hierdoor constant worden afgevoerd, zodat er geen condensatie plaatsvindt en isolatiematerialen niet aangetast worden door vocht en schimmels.

Als vuistregel wordt per m2 bodemoppervlak minimaal 1 cm2 ventilatieopening aangehouden. Zorg dat de verschillende openingen op tegenover elkaar gelegen muren worden aangebracht.

Subsidie voor bodemisolatie

De overheid geeft voor bodem- en vloerisolatie subsidie. Dit is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte kun je in 2022 een subsidie van € 6 per m2 ontvangen. Je komt voor subsidie in aanmerking als je isolatiemateriaal met een Rd van 3,5 of hoger hebt gebruikt. Je moet aan nog meer voorwaarden voldoen, waaronder:

 • De isolatiewerkzaamheden moeten zijn uitgevoerd door een erkend bouw- of aannemingsbedrijf.
 • Je moet tenminste twee energiebesparende maatregelen nemen, dus bijvoorbeeld behalve de bodemisolatie ook de vloer of het dak isoleren.
 • Je mag alleen isoleren met materialen op de lijst van toegestane isolatiematerialen gebruiken.
 • De ISDE vraag je pas aan nadat de isolatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd.

Sommige provincies en gemeenten hebben ook subsidieregelingen voor isolatie van de woning. Informeer bij de gemeente of de lokale aannemer. Deze is vaak goed op de hoogte van lokale subsidieregelingen. Ook als je subsidie bij de gemeente hebt aangevraagd, kun je daarna nog steeds de ISDE subsidie van de overheid aanvragen. Sinds 2021 mag je namelijk de subsidies stapelen. Hierdoor wordt de terugverdientijd flink ingekort.

Is bodemisolatie zinvol?

Bodemisolatie is zeker zinvol. Hoewel vloerisolatie betere resultaten oplevert, is bodemisolatie een goede optie als de kruipruimte te laag is om vloerisolatie te kunnen plaatsen. Vakkundig aangebrachte bodemisolatie houdt een groot gedeelte van de kou en het vocht tegen. Dit merk je vooral in de winter met de stookkosten.

Doordat ook de vochtigheid in de kruipruimte sterk wordt verminderd, voorkomt bodemisolatie ook aantasting van de onderkant van de vloer en problemen door optrekkend vocht in huis.

Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?

Bodemisolatie is de isolatie van de bodem van de kruipruimte. Het is een eerste barrière voor vocht en kou en dat merk je in de stookkosten. Vloerisolatie wordt tegen de onderkant van de beganegrondvloer aangebracht. Hierdoor blijft de warmte in huis, doordat uitstraling naar de kruipruimte wordt voorkomen.

Met vloerisolatie bespaar je meer op de stookkosten dan met bodemisolatie. Het beste resultaat wordt echter bereikt met een combinatie van de twee.

Wat is beter: vloerisolatie of bodemisolatie?

Vloerisolatie wordt direct tegen de onderkant van de vloer aangebracht en isoleert daardoor beter dan bodemisolatie. De vloer kan de warmte niet meer naar beneden uitstralen, waardoor de warmte in huis blijft. Het beste resultaat wat betreft comfort in huis en besparing op stookkosten bereik je met een combinatie van vloer- én bodemisolatie.

Wat kost bodemisolatie?

De kosten van bodemisolatie worden vaak aangegeven in kosten per m2 en zijn opgebouwd uit voorrijkosten, arbeidsloon en materiaal. Door de besparing op de stookkosten worden deze kosten terugverdiend over een periode van 7 tot 10 jaar. Maak je gebruik van de subsidie, dan wordt deze terugverdientijd aanzienlijk verkort.

Wat kost bodemisolatie per m2?

Voor de kosten van bodemisolatie per m2 kun je onderstaande indicatieve bedragen aanhouden. De bedragen zijn inclusief plaatsing en btw:

 • EPS-parels of chips (20 centimeter) € 20 – € 30 per m2
 • schelpen (30 centimeter) € 30 – € 50 per m2
 • isolatiedekens / matrassen € 20 – € 35 per m2
 • isolatiefolie bodem € 20 – € 25 per m2

Is er subsidie voor bodemisolatie?

De overheid geeft subsidie voor energiebesparende maatregelen in de woning (ISDE). Bodemisolatie valt hier ook onder. Je krijgt in 2022 een vergoeding van € 6 per vierkante meter. Je vraagt de subsidie aan nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd.

Hoe dik moet bodemisolatie zijn?

Dat hangt af van de warmteweerstand (Rd-waarde) van het gekozen isolatiemateriaal en de door jou gewenste isolatiewaarde. Gebruik je isolatiefolie, dan is de isolatielaag slechts enkele centimeters dik. Met isolatiekorrels wordt vaak een minimale dikte van 20 centimeter aangehouden.

Hoe lang duurt bodemisolatie?

Het aanbrengen van bodemisolatie is meestal binnen een dag klaar. Een en ander is afhankelijk van de oppervlakte en de bereikbaarheid van de kruipruimte.

Kun je nog in de kruipruimte na isolatie?

Een en ander hangt af van de hoogte van de kruipruimte. Gebruik je folie, isolatiedekens of matrassen, dan blijft de kruipruimte meestal begaanbaar, maar je moet wel opletten dat je de dekens of folie niet beschadigt.

Bij gebruik van los gestorte isolatie, zoals een dikke laag EPS-korrels, wordt de isolatielaag het liefst niet verstoord. De isolerende werking neemt af wanneer de isolatie niet meer egaal verdeeld is. Hierdoor wordt aangeraden de kruipruimte niet of zo min mogelijk te betreden.

Kan ik zelf bodemisolatie aanbrengen?

Het aanbrengen van bodemisolatie in de kruipruimte is relatief eenvoudig, zeker als je gebruikmaakt van isolatiedekens of matrassen. Als je zelf de isolatiewerkzaamheden uitvoert, spaar je het arbeidsloon uit, maar heb je geen recht meer op de ISDE subsidie (€ 6 per m2) van de overheid. Reken dus van tevoren goed uit wat voor jou het voordeligste is.

Leestijd
5 minuten
Datum
25 aug 2022

Ook besparen met vloerisolatie?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat is vloerisolatie?

Lees meer

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Lees meer

Wat kost vloerisolatie?

Lees meer

De voor- en nadelen van vloerisolatie

Lees meer

Subsidie voor vloerisolatie

Lees meer

Een houten vloer isoleren

Lees meer

Een betonvloer isoleren

Lees meer

Bodemisolatie in de kruipruimte

Lees meer

Een convectorput isoleren

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog