Home>Vloerisolatie>Convectorput isoleren

Convectorput isoleren

Leestijd:
4 minuten
Laatste update:
25 aug 2022

Je kunt al met een kleine ingreep de convectorput isoleren. Je verbetert zo het rendement, waardoor je minder gas of elektriciteit verbruikt. Onderstaand bekijken we hoe je een convectorput kunt isoleren, wat de kosten ongeveer zijn en welke materialen gebruikt worden.

Maak je gebruik van een convector voor de verwarming, dan gebruik je de natuurlijke circulatie van de warme lucht. De convector bevat vele lamellen die de warmte van het hete (cv-water) of een elektrisch verwarmingselement overdraagt aan de lucht. Koude lucht warmt op, stijgt, circuleert door de kamer en koelt zo langzaam weer af. De afgekoelde lucht wordt door de circulatie naar de convectorput gezogen, waar de lucht weer wordt opgewarmd.

Meestal is de convector in de vloer verzonken aangebracht: in de convectorput. Deze staat in direct contact met de kruipruimte. Een gedeelte van de warmte wordt in een niet geïsoleerde put uitgestraald naar de kruipruimte en gaat dus verloren. Oudere convectorputten zijn meestal nog niet geïsoleerd.

Hoe kun je de convectorput van binnen isoleren?

Heb je geen kruipruimte of is deze te laag? Dan kun je de convectorput vanuit de binnenzijde vrij gemakkelijk isoleren. Je hoeft enkel het afdekrooster te verwijderen om toegang te krijgen. Je kunt kiezen uit de onderstaande isolatiematerialen:

  • Radiatorfolie. Deze dunne folie breng je vrij gemakkelijk op de bodem en tegen de wanden van de convectorput aan, bijvoorbeeld met behulp van lijmspray of dubbelzijdig plakband.
  • Isolatiekussens. Er zijn dunne isolatiekussens of matten in de handel met een lage aluminiumreflectie. Deze plaats je tegen de wanden van de convectorput en op de bodem van de convector. Gebruik lijm of een latje, waarachter je de matten lichtjes klemt, zodat ze op hun plaats blijven.
  • Isolatieplaten. PIR-isolatieplaten hebben een goede isolatiewaarde en zijn makkelijk op maat te snijden. Omdat PIR een hoge isolatiewaarde heeft, is een dunne PIR-isolatieplaat (12 mm) al voldoende voor het isoleren van de convectorput. Kies PIR voor platen met een aluminium reflectielaag. De platen bevestig je het makkelijkst met lijm tegen de wanden.

Kosten isolatie van de convectorput van binnenuit

De kosten van het isoleren van de binnenkant van de convectorput hangen af van de grootte van de put en het gebruikte materiaal. De materiaalkosten bedragen ongeveer € 20 tot € 30 per m2. Je kunt het makkelijk zelf uitvoeren, dus het arbeidsloon bespaar je.

Hoe kun je de convectorput via de kruipruimte isoleren?

Je kunt de convectorput ook via de kruipruimte isoleren. In plaats van enkel de convectorput te isoleren, kies je er in dat geval beter voor de hele begane grond via de kruipruimte te isoleren. Dit heeft zowel voor- als nadelen.

Met vloerisolatie bespaar je 10 tot 15 procent op de stookkosten en kun je ook nog gebruikmaken van een aantrekkelijke isolatiesubsidie van de overheid. Nadeel is dat het isoleren van de hele vloer een stuk duurder is dan alleen maar de convectorput isoleren.

Voor het isoleren van de convectorput via de kruipruimte worden meestal onderstaande soorten vloerisolatie gebruikt:

  • Gespoten purschuim. Dit is de meest bekende vorm van vloerisolatie. Het purschuim wordt via de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer gespoten. Vanwege de gezondheidseffecten en milieubelasting wordt pur steeds minder gebruikt. In plaats hiervan wordt icyneneschuim gebruikt.
  • Icynene. Het icynene wordt net als het purschuim tegen de onderkant van de vloer gespoten. Het is veel minder milieubelastend dan pur. Door met opgespoten schuim te isoleren, wordt de ook convectorput automatisch geïsoleerd.
  • Isolatieplaat. De onderkant van de convectorput en de vloer kan ook met isolatieplaten worden geïsoleerd. Deze worden gelijmd of geschroefd.

Kosten isoleren convectorput via de kruipruimte

Maak je gebruik van gespoten schuim, dan moet je een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. De kosten van vloerisolatie inclusief de convectorput bedragen ongeveer € 25 tot € 40 per m2. Ga je isoleren met isolatieplaten, dan zijn de kosten ongeveer € 15 tot € 40 per m2.

De kosten zijn opgebouwd uit voorrijkosten, arbeidsloon en materiaal en zijn inclusief btw. Laat je de werkzaamheden uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf, dan heb je recht op een aantrekkelijke overheidssubsidie van € 11 per m2.

Isolatie convectorput en bodemisolatie

Is de kruipruimte te laag om isolatieplaten of schuim onder de vloer te aan te brengen? Dan kun je de isolatie van de convectorput van binnenuit combineren met bodemisolatie van de kruipruimte. EPS-parels worden via een slang in de kruipruimte geblazen. Zo bereik je tóch een betere isolatie van de convectorput en vloer en een leuke besparing op de stookkosten in de winter.

Wat is een convectorput?

De convectorput is de uitsparing in de vloer waarin de convectorverwarming is verzonken. De convector verwarmt de koude lucht van de vloer. De warme lucht stijgt op en circuleert door de kamer en komt afgekoeld weer in de convectorput terug.

Convectorputten wordt vaak geplaatst onder glazen buitenwanden, zoals een schuifpui of een groot raamoppervlak. Zo wordt de koudeval bij deze wandoppervlakten voorkomen.

Hoe kun je een convectorput isoleren?

Je isoleert de convectorput van bovenaf met radiatorfolie, PIR-plaat of dunne isolatiedekens of matten. Isoleer je van onderaf via de kruipruimte, dan isoleer je de convectorput op dezelfde wijze als de vloer.

Is er subsidie voor het isoleren van je convectorput?

Voor het isoleren van enkel de convectorput kun je geen subsidie krijgen. Laat je echter de vloer van onderaf via de kruipruimte isoleren, dan neem je de convectorput automatisch mee en kun je subsidie aanvragen.

Kun je de convectorput isoleren met TONZON?

TONZON heeft een hoogwaardige radiatorfolie, waarmee je de convectorput van binnenuit kunt isoleren. Isoleer je de put via de kruipruimte, dan kun je de TONZON thermokussens gebruiken voor isolatie van convectorput en vloer.

Leestijd
4 minuten
Datum
25 aug 2022

Ook besparen met vloerisolatie?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat is vloerisolatie?

Lees meer

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Lees meer

Wat kost vloerisolatie?

Lees meer

De voor- en nadelen van vloerisolatie

Lees meer

Subsidie voor vloerisolatie

Lees meer

Een houten vloer isoleren

Lees meer

Een betonvloer isoleren

Lees meer

Bodemisolatie in de kruipruimte

Lees meer

Een convectorput isoleren

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog