Home>Vloerisolatie>Houten vloer isoleren

Houten vloer isoleren

Leestijd:
7 minuten
Laatste update:
25 aug 2022

Ook als je een woning met houten vloeren hebt, heb je ‘s winters graag warme voeten en is een besparing op de energierekening altijd welkom. Door de houten vloer te isoleren sla je twee vliegen in één klap. Het voordeel van vloerisolatie is dat het zich terugverdient.

Hout is een natuurproduct dat ‘ademt’ en daar moet met het isoleren van de houten vloer rekening mee gehouden worden. Hierdoor mag je de vloer niet zowel aan de boven- als onderkant dampdicht isoleren. Hout leeft, het krimpt en zet uit. Hierdoor kunnen er spleten in de vloer ontstaan, waardoor er veel warmte verloren kan gaan.

In dit artikel beschrijven we de verschillende manieren waarop een houten vloer met een houten draagconstructie geïsoleerd kan worden.

Kosten houten vloer isoleren

De kosten van het isoleren worden bepaald door een aantal factoren:

 • het aantal te isoleren vierkante meters
 • de dikte van de aan te brengen isolatielaag
 • het gebruikte isolatiemateriaal
 • de manier van isoleren: van bovenaf of van onder de vloer
 • de omstandigheden ter plekke

Voor een standaard rijtjeshuis liggen de kosten ongeveer tussen € 1.000 en € 1.500. Na het aanvragen van een offerte komt men altijd ter plekke de situatie opnemen en opmeten.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor een houten vloer?

Voor het isoleren van een betonvloer zijn veel chemische producten geschikt, maar voor de houten vloer zijn voornamelijk de natuurlijke isolatiematerialen geschikt.

 • glaswol
 • steenwol
 • mineral wol
 • katoenvezel
 • hennep
 • vlas

Deze natuurlijke materialen zijn vochtregulerend en dampopen. Hierdoor kan het hout blijven ademen en worden problemen als optrekkend vocht, schimmelvorming en houtrot voorkomen. Behalve deze natuurlijke materialen kun je ook gebruikmaken van:

 • isolatieschuim
 • EPS-platen
 • thermokussens

Hoe kun je de houten vloer isoleren?

Er zijn diverse manieren om de vloer te isoleren. Welke manier het beste is, hangt af van de situatie ter plekke en de wensen. Heb je bijvoorbeeld wel of geen kruipruimte of wil je vloerbedekking op de houten vloer? Het belangrijkste is dat de vloer moet kunnen ademen, ook nadat de isolatie is aangebracht. In principe heb je de keus uit drie mogelijkheden:

 • de houten vloer isoleren aan de onderzijde via de kruipruimte
 • de houten vloer isoleren van bovenaf op de houten vloer
 • van bovenaf tussen de draagbalken de houten vloer isoleren

Heb je een kruipruimte met een hoogte van minimaal 50 centimeter onder de vloer? Dan kun je via de kruipruimte de onderkant van de vloer isoleren. Dit is de meest praktische manier van het isoleren van een houten vloer, want je hoeft binnenshuis niets overhoop te halen en aan te passen. Het isolatiemateriaal wordt tussen de houten draagbalken onder de vloer aangebracht.

Overleg met een erkend bouw- of isolatiebedrijf wat voor jouw situatie en wensen het beste materiaal is om de houten vloer te isoleren. Niet alleen de prijs, maar ook de isolatiewaarde van het materiaal is belangrijk. Hieronder bespreken we enkele opties.

Houten vloer isoleren met thermokussens

Thermokussens zijn een goed en milieuvriendelijk alternatief voor een uitstekende isolatie van de houten vloer. Een thermokussen bestaat uit twee of drie lagen dunne reflecterende folie die zich met lucht vullen, waardoor de isolerende werking ontstaat. Thermokussens worden niet tussen maar onder de draagbalken aangebracht. Het kussen reflecteert de warmte van de vloer terug naar boven.

Alvorens thermokussens toe te passen, wordt vaak eerst de bodem van de kruipruimte geïsoleerd met een folie, zodat de lucht die wordt ingesloten droog is en zijn isolerende werking behoudt. Thermokussens met drie lagen folie hebben een Rd-waarde (isolatiewaarde) van 4,2.

Houten vloer isoleren met glaswol

Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand. Voor het isoleren van de houten vloer met glaswol via de kruipruimte gebruik je glaswolplaten. Deze zijn veel makkelijker te plaatsen dan de slappe dekens. Nadeel van glaswol is dat de vezels die vrijkomen bij de verwerking huidirritatie kunnen veroorzaken. Glaswol is wel dampopen, maar mag niet nat worden. Glaswol heeft een Rd-waarde van 3,1 bij een dikte van 10 centimeter.

Houten vloer isoleren met steenwol

Steenwol wordt verkregen door verschillende steensoorten te smelten en te bewerken. Het isoleert de warmte wat minder goed dan glaswol. Ook steenwol reguleert het vocht, maar mag niet nat worden. Steenwol heeft een Rd-waarde van 2,8 bij een isolatielaag van 10 centimeter.

Houten vloer isoleren met purschuim

Purschuim werd veel gebruikt bij isolatiewerkzaamheden, maar wordt tegenwoordig vanwege milieu- en vooral ook gezondheidsaspecten steeds minder gebuikt. De nieuwere versie is PIR. PIR is beter voor de gezondheid en isoleert beter dan pur, maar is ook milieubelastend. Overschotten van pur en PIR vallen onder het chemisch afval. Pur heeft een Rd-waarde van 3,2 bij een dikte van 10 centimeter.

Houten vloer isoleren met PIR-platen

PIR is dampdicht en dus niet vochtregulerend. Voor isolatie van de houten vloer via de onderkant kun je dus PIR-platen gebruiken, als er geen dampdichte vloerbedekking op de houten vloer komt te liggen. Zo kan de vloer naar boven blijven ademen. PIR heeft een Rd-waarde van 3,9 bij een isolatiedikte van 10 centimeter.

Houten vloer isoleren met icyneneschuim

Met schuimisolatie worden snel alle naden en kieren afgedicht. Icyneneschuim is een opencellig isolatieschuim dat zorgt dat het hout kan blijven ademen. Het wordt opgespoten met water, dus veroorzaakt geen problemen voor de gezondheid. Icynene mag nat worden en houdt geen vocht vast. Het is een goed alternatief voor purschuim. Icynene heeft een Rd-waarde van 2,6 bij een dikte van 10 centimeter.

Houten vloer isoleren met piepschuim

Piepschuimplaten of EPS-platen kunnen ook gebruikt worden voor isolatie van een houten vloer. EPS laat geen water door en is daardoor niet dampopen. Je kunt het gebruiken bij isolatie via de kruipruimte van een houten vloer als je de bovenkant van de vloer niet met een dampdichte vloerbedekking afdekt. EPS heeft een Rd-waarde van 2,7 bij isolatieplaten met een dikte van 10 centimeter.

Zelf aanbrengen van isolatieplaten bij een houten vloer

Ben je handig en wil je zelf de kruipruimte in voor het plaatsen van isolatieplaten? Dan ga je als volgt te werk:

 • Snijd de isolatieplaten ongeveer 1 centimeter breder af dan de afstand tussen de balken. Zo blijven de isolatieplaten tussen de balken geklemd.
 • Zorg dat de platen onderling goed aansluiten. Eventueel kun je de naden tussen de platen onderling en tussen de platen en de balken afplakken met tape. Zorg ook dat de platen strak tegen de muur zitten.
 • Sla om de 30 tot 40 centimeter spijkers aan beide zijden in de draagbalk onder de platen. Sla de spijker enkel tot de helft in de vloerbalk. Zo kunnen de platen niet vallen. Eventueel kun je aan de spijker zigzagsgewijs een nylonkoord bevestigen.

Vocht in de kruipruimte

Is er sprake van een erg vochtige of natte kruipruimte? Dan is het verstandig om ook de bodem van de kruipruimte te isoleren. Met bodemisolatie wordt het vocht en de kou uit de grond op de bodem van de kruipruimte gehouden. Hierdoor wordt de lucht boven de isolatielaag warmer en droger, wat de levensduur van de houten vloer ten goede komt.

Je isoleert de bodem snel door een dampremmend PE-folie op de bodem te plaatsen. Staan er waterplassen in de kruipruimte? Leg dan eerst een noppenfolie over de bodem voordat je de PE-folie gaat plaatsen. Het noppenfolie drijft op het water. De randen van de folie bevestig je op ongeveer 20 centimeter hoogte aan de wanden van de kruipruimte en je spreidt de folie over de bodem uit. Zo blijft het vocht altijd onder de folie.

Ventilatie van de kruipruimte

Een goede ventilatie van de kruipruimte is niet meer verplicht, maar blijft toch belangrijk. Het zorgt dat vochtige lucht snel kan worden afgevoerd, waardoor schimmelvorming en aantasting van de isolatiematerialen en hout worden voorkomen. Ook de houten draagconstructie vaart er wel bij.

Standaardregel is dat er per m2 vloeroppervlak 1 cm2 ventilatieopening nodig is. Heb je dus een vloer van 50 m2, dan heb je 50 cm2 aan ventilatieopeningen nodig. Zorg dat de openingen op tegenover elkaar liggende muren worden geplaatst en dat er geen ongedierte naar binnen kan komen.

De houten vloer isoleren van bovenaf op de houten vloer

Heb je geen kruipruimte onder de vloer? Dan kun je een houten vloer ook van bovenaf isoleren door isolatieplaten op de vloer te leggen. Dit klinkt eenvoudig, maar als je hiervoor kiest, moet je wel bedenken dat de vloerbedekking moet worden verwijderd. Houd er ook rekening mee dat de vloer met een paar centimeter wordt opgehoogd. Hierdoor moet je plinten, drempels en deuren aanpassen.

Er zijn diverse isolatieplaten in de handel die gebruikt kunnen worden voor vloerisolatie van bovenaf. Over de isolatie wordt een drukbestendige afwerklaag geplaatst, om schade aan de isolatieplaten te voorkomen. Er zijn ook isolatieplaten die al zijn verlijmd met een houten afwerklaag (underlaymentplaten) in de handel.

Kies voor een materiaal met een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde), zodat er minder dikke isolatieplaten kunnen worden gebruikt. Dit is een van de redenen dat er vaak voor PIR-platen wordt gekozen. Als de isolatie op de vloer dampdicht is, zorg dan dat de vloer naar beneden toe kan blijven ademen. Overleg met de erkende aannemer wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

Van bovenaf tussen de draagbalken de houten vloer isoleren

Er is nog een optie voor het isoleren van een houten vloer als er geen kruipruimte is: je kunt de planken van de vloer verwijderen om zo de houten vloer vanaf de onderkant tussen de draagbalken te isoleren. Omdat de isolatie meestal in contact komt met de bodem wordt hier gekozen voor een waterafstotend isolatiemateriaal voor onder de houten vloer.

Het voordeel van deze manier van isoleren is dat er binnenshuis geen aanpassingen aan deuren en dergelijke nodig zijn. Je zit natuurlijk wel even in de rommel. Zorg bij de afwerking dat de vloer naar boven kan blijven ademen.

Vaak wordt voor EPS-isolatieplaten gekozen bij deze wijze van isoleren, maar ook icynene kan een optie zijn. Net als altijd geldt ook hier dat de ervaren vakman je van een deskundig advies kan voorzien.

Subsidie isolatie houten vloer

Voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen in de woning biedt de overheid de ISDE subsidie. Deze geldt voor alle isolatiemaatregelen, dus voor het isoleren van een houten vloer. Voorwaarde is dat je de vloerisolatie laat aanbrengen door een erkend bedrijf. Voor 2022 bedraagt de subsidie voor vloerisolatie € 11 per m2. Hierdoor wordt de terugverdientijd van de investering in de woning aanzienlijk verkort.

Hoe kan ik mijn houten vloer isoleren?

Je kunt een houten vloer op drie manieren isoleren:

 • aan de onderzijde via de kruipruimte
 • van bovenaf met isolatieplaten op de houten vloer
 • van bovenaf in de ruimte tussen de draagbalken (vloerplanken verwijderen)

Met welk materiaal isoleer je een houten vloer?

Hout moet blijven ademen en daarom isoleer je een houten vloer het liefst met natuurlijke isolatiematerialen, zoals steenwol, glaswol of minerale wol. Ook thermokussens zijn goed geschikt voor het isoleren van een houten vloer. Bespreek samen met een ervaren isolatiespecialist wat in jouw situatie het beste isolatiemateriaal is.

Wat is de beste geluidsisolatie voor houten vloer?

Zacht materiaal dempt contactgeluiden het beste, dus voor geluidsisolatie worden het beste isolatiedekens of inblaaswol tussen de balken gebruikt. Deze materialen worden veel gebruikt voor geluidsisolatie van houten verdiepingsvloeren en zoldervloeren. Je profiteert tevens van warmte-isolatie.

Kun je een houten vloer isoleren met pur?

Het isoleren van een houten vloer met purschuim is niet echt aan te raden. Ook pur met een open celstructuur absorbeert toch enigszins vocht, wat op den duur voor problemen zorgt. Pur wordt overigens steeds minder gebruikt, vanwege de gezondheidsaspecten en omdat het schadelijk is voor het milieu.

Kun je een houten vloer isoleren met icynene?

Icynene heeft een open celstructuur, waardoor het hout kan blijven ademen. Het schuim wordt in de kruipruimte met water opgespoten en droogt op natuurlijke wijze. Icynene trekt volgens de fabrikant geen water aan en houdt het ook niet vast. Wel is het belangrijk dat de kruipruimte goed geventileerd is.

Kan ik mijn houten vloer zelf isoleren?

Als je handig bent, kun je de houten vloer via de kruipruimte ook zelf isoleren. Houd er wel rekening mee dat je dan geen recht meer hebt op de ISDE subsidie van de overheid. Mogelijk heeft de gemeente nog een subsidiepotje voor energiebesparende maatregelen aan de woning.

Wil je isoleren met icynene, dan kan dat alleen door een erkend bedrijf worden gedaan. Hiervoor kun je wel subsidie aanvragen.

Ook interessant voor jou

Wat is vloerisolatie?

Lees meer

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Lees meer

Wat kost vloerisolatie?

Lees meer

De voor- en nadelen van vloerisolatie

Lees meer

Subsidie voor vloerisolatie

Lees meer

Een houten vloer isoleren

Lees meer

Een betonvloer isoleren

Lees meer

Bodemisolatie in de kruipruimte

Lees meer

Een convectorput isoleren

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog