Home>Vloerisolatie>Kruipruimte isoleren

Kruipruimte isoleren

Leestijd:
7 minuten
Laatste update:
8 mei 2024
Onderkant van een vloer isoleren via de kruipruimte

Met het isoleren van de kruipruimte voorkom je dat warmte via de vloer van de begane grond naar buiten verdwijnt. Zo bespaar je tussen de 10 en 15 procent op de energierekening. De kruipruimte kan ruwweg op twee verschillende manieren worden geïsoleerd: vloerisolatie of bodemisolatie. Welke van de twee je kiest, wordt in veel situaties bepaald door de beschikbare ruimte in de kruipruimte. Lees hier welke kruipruimte isolatie het meest geschikt is voor jouw woning!

Wat zijn de voordelen van het isoleren van de kruipruimte?

De kruipruimte vormt een barrière van lucht tussen de bodem en de vloer van de begane grond. Zo wordt de vochtige Nederlandse bodem gescheiden van onze huizen. Ventilatieopeningen zorgen dat de vochtige lucht onder de vloer zo veel mogelijk wordt afgevoerd. Met isolatie van de kruipruimte verminder je onder andere de luchtvochtigheid, maar er zijn nog meer voordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

  • Je verkrijgt een relatief lage luchtvochtigheid in de kruipruimte en dus minder vochtproblemen binnenshuis.
  • Een temperatuurstijging van de vloer op de begane grond met enkele graden, dus meer comfort in de woning.
  • Minder warmteverlies, dus een besparing op de energierekening.
  • De vloer binnenshuis blijft onaangetast. Je hoeft dus niet de vloerbedekking of het parket te verwijderen.
  • Waardestijging van de woning.

Beste vloerisolatie voor je kruipruimte

Zoals je hebt gelezen, zijn er veel voordelen aan het isoleren van de kruipruimte. Denk jij erover na de vloer vanuit de kruipruimte te isoleren? Dan moet je voor jezelf wel enkele vragen beantwoorden. Welke methodes en materialen zijn er beschikbaar en wat kost vloerisolatie voor een kruipruimte? Moet je het zelf doen of uitbesteden? Zijn er subsidies beschikbaar?

Het beantwoorden van deze vragen, doe je na het lezen van de informatie op deze pagina. We geven je alle handvaten die nodig zijn om kruipruimte isolatie te plannen.

Is de kruipruimte hoog genoeg?

Voor het isoleren van de vloer via de kruipruimte moet de ruimte tussen vloer en de bodem minimaal 50 centimeter zijn, zodat je ook werkelijk in de beschikbare ruimte kunt kruipen. Er moet bovenhands gewerkt worden, dus elke centimeter meer is mee genomen. Is de ruimte tussen vloer en bodem minder dan 45-50 centimeter, dan wordt vaak gekozen voor bodemisolatie van de kruipruimte.

Een kruipruimte met een houten vloer isoleren

Een kruipruimte isoleren via de vloer is ook mogelijk, zelfs wenselijk, als je een houten vloer hebt. Zo blijft het hout in optimale conditie en voorkom je dat het hout door het vocht en houtrot wordt aangetast. Hout is een natuurproduct dat moet kunnen ademen en bij de keuze van het isolatiemateriaal moet je daar wel rekening mee houden.

Bij een houten vloer kan bijvoorbeeld steenwol of glaswol worden gebruikt als je vloerisolatie wilt. Dit zijn zogenaamde ademende materialen. Ook is het mogelijk gebruik te maken van isolatieschuim voor isolatie van een houten vloer. Icyneneschuim heeft bijvoorbeeld een open structuur en is geschikt om een houten vloer vanuit de kruipruimte te isoleren.

In woningen met een houten vloer kan ook bodemisolatie worden toegepast. De houten vloer kan hiermee ongehinderd blijven doorademen. Door de isolatie zal de lucht in de kruipruimte veel minder vochtig en koud zijn, wat de levensduur van de vloer verlengt.

Een kruipruimte met een betonnen vloer isoleren

Een betonnen vloer heeft van zichzelf al een isolerende werking, maar bij bijna elke constructie is ook sprake van koudebruggen. Dit zijn plekken in de constructie waar de constructiedelen met elkaar worden verbonden of waar bijvoorbeeld leidingen en buizen passeren.

Bij koudebruggen in de vloer gaat warmte verloren en is de kans groot op vochtproblemen door condensatie. Door het isoleren van de kruipruimte behoren koudebruggen in de vloer en bijkomende vochtproblemen tot het verleden. Hierdoor gaat er geen warmte meer verloren en behoud je een behaaglijk binnenklimaat.

Onderkant vloer (plafond kruipruimte) isoleren

Het isoleren van de onderkant van de vloer van de begane grond via de kruipruimte verdient de voorkeur. Het isolatiemateriaal wordt tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Het voordeel hiervan is dat de vloer direct beschermd wordt tegen koude en vochtige lucht. Je kunt kiezen tussen isolatieschuim en isolatieplaten.

Plafond kruipruimte isoleren met isolatieplaten

Er kunnen verschillende materialen en isolatiemethoden worden gebruikt. Zo kun je kiezen voor isolatieplaten. De meest gebruikte materialen voor isolatieplaten zijn EPS (piepschuim), pur (polyurethaan), PIR (polyisocyanuraat), glaswol en rotswol. De platen worden tegen het plafond van de kruipruimte bevestigd met lijm of met ankers.

Het voordeel van glas- en rotswolplaten is dat ze flexibel zijn, wat makkelijk is als je met onregelmatige oppervlakten te maken hebt, of als er leidingen en buizen langs het plafond van de kruipruimte zijn aangebracht. EPS-platen zijn licht, maar hebben het nadeel dat ze niet brandvertragend zijn.

Plafond kruipruimte isoleren met isolatieschuim

Je kunt ook voor isolatieschuim kiezen. Dit wordt onder druk tegen het plafond van de kruipruimte gespoten. Het voordeel van schuim is dat eventuele kieren en naden automatisch worden afgedicht. Ook is de aanwezigheid van oneffenheden en eventueel aanwezige leidingen geen probleem. Voor isolatie van de kruipruimte wordt meestal van pur- en icyneneschuim gebruikgemaakt. Icyneneschuim is de fluorkoolwaterstofvrije versie van purschuim.

Een vochtige kruipruimte isoleren

Een vochtige kruipruimte kan diverse oorzaken hebben, waaronder een hoog grondwaterpeil, lekkages of condensvorming door gebrek aan ventilatie. Is er sprake van veel vocht, dan kan het nodig zijn dat over de isolatieplaten een dampscherm wordt aangebracht. Dit voorkomt dat het vocht met het isolatiemateriaal in contact komt en na verloop van tijd de isolatie aantast.

Heb je te maken met veel optrekkend vocht vanuit de bodem, dan kun je vloerisolatie met bodemisolatie van de kruipruimte combineren. In alle gevallen zal je moeten zorgen voor een goede ventilatie van de kruipruimte.

Ventilatie van de kruipruimte

Ventilatie van de kruipruimte is tegenwoordig niet meer verplicht, maar alle deskundigen raden het desondanks aan, voornamelijk om vochtproblemen te voorkomen. Het is tevens lastig om de vloer op de begane grond 100 procent luchtdicht te maken. Zonder ventilatie komt de vochtige, muffe lucht uit de kruipruimte vaak via de meterkast het huis binnen.

Ook bij een goed geïsoleerde kruipruimte adviseren bouwkundigen om de kruipruimte te blijven ventileren. Een geïsoleerde kruipruimte zal een stuk minder vochtig zijn, maar met een juiste ventilatie verklein je de kans op mogelijke vochtproblemen. Het is een kleine ingreep en veel goedkoper dan het repareren van mogelijke vochtproblemen in de toekomst.

Bijkomend voordeel is dat het isolatiemateriaal niet snel door vocht wordt aangetast, waardoor het zijn isolerende eigenschappen blijft behouden. Ventilatie is overigens ook best fijn als er in de kruipruimte gewerkt moet worden.

Bodem van de kruipruimte isoleren

Bij bodemisolatie is het rendement van de isolatie wat minder dan bij vloerisolatie. Dat komt doordat de ventilatielucht nog steeds in contact komt met de onderkant van de vloer. Voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte wordt gekozen als er sprake is van een overmatige vochtigheid: bodemisolatie wordt in dit geval gecombineerd met vloerisolatie. Ook als de ruimte tussen de vloer en de bodem van de kruipruimte beperkt is (minder dan 40-45 centimeter), wordt er gekozen om de bodem van de kruipruimte te isoleren.

Bij bodemisolatie wordt de kruipruimte opgevuld met een isolatiemateriaal dat uit korrels, vlokken of chips bestaat. Deze houden het (condens)vocht op de bodem. Zelfs als je last hebt van water in de kruipruimte blijven ze drijven en houden ze het vocht gescheiden van de vloer. Daarbij zijn deze materialen ook bestand tegen schimmelvorming. Als de kruipruimte erg laag is, worden de korrels of vlokken de kruipruimte ingeblazen met een slang.

Isolerend vermogen isolatiematerialen

Belangrijk bij het kiezen van het materiaal is het isolerend vermogen. Er zijn twee variabelen die hierbij van belang zijn: de warmtegeleidingscoëfficiënt (de lambdawaarde λ) en de warmteweerstand (de Rd-waarde).

De warmtegeleidingscoëfficiënt (λ) geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal de warmte geleidt. Dus hoe groter de lambdawaarde, hoe beter het materiaal de warmte geleidt. Isolatiematerialen moeten dus een lage lambdawaarde hebben.

Als je isolatiemateriaal koopt, wordt op de verpakking echter meestal de Rd-waarde door de fabrikant vermeld. Dit is een maat voor de warmteweerstand van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De Rd-waarde wordt berekend door de dikte van het isolatiemateriaal (in meters) te delen door de lambdawaarde. De Rd-waarde is dus afhankelijk van de dikte van het materiaal. Een goede Rd-waarde (isolatie) ligt tussen de 2,5 en 4. Een zeer goede isolatie wordt bereikt met een Rd-waarde van 6 en hoger.

Een voorbeeld: glaswol heeft een lambda van 0,033. Een glaswoldeken met een dikte van 8 centimeter heeft een gemiddelde Rd-waarde van 0,08 / 0,033 = 2,424. In dit voorbeeld zou het dus beter zijn een glaswoldeken van 10 centimeter of dikker te gebruiken (Rd > 3,030).

Kruipruimte isolatie materialen

Er zijn tegenwoordig veel isolatiematerialen voor de kruipruimte beschikbaar en er worden steeds nieuwe materialen ontwikkeld. Bij isolatieplaten wordt bijvoorbeeld vaak gebruikgemaakt van een combinatie van verschillende materialen. Let bij de keuze van het isolatiemateriaal ook op de brandveiligheid.

Om je een idee te geven van het isolerend vermogen van de verschillende materialen vind je onderstaand een lijst van materialen voor het isoleren van de kruipruimte met hun λ-waarde. Hoe kleiner de λ, des te beter het materiaal isoleert:

Lambdawaarde per isolatiemateriaal
MateriaalLambdawaarde (λ)
Purschuim0,019 – 0,035
Icyneneschuim0,022
PIR-isolatieplaten0,019 – 0,027
Pur-isolatieplaten0,022 – 0,028
XPS-isolatieplaten0,027
EPS-isolatieplaten0,036 – 0,040
Glaswoldeken0,031 – 0,041
Steenwoldeken0,038 – 0,041
EPS-korrels0,033 – 0,042
Schelpen0,155

Duurzame isolatiematerialen voor de kruipruimte

Het isoleren van de kruipruimte is op zich al een duurzame maatregel. Je verstookt immers minder gas. Je gebruikt dus minder fossiele brandstof, waardoor je minder CO2 uitstoot. Het kan echter nog beter. Je kunt namelijk ook gebruikmaken van natuurlijke, duurzame materialen om de kruipruimte te isoleren.

Een voorbeeld hiervan is katoen. Met een lambda van gemiddeld 0,04 bereik je met een katoenplaat van 10 centimeter dikte een goede isolatie (Rd 2,5). Katoen is een damp-open en vochtregulerend isolatiemateriaal en dus geschikt voor vloerisolatie. Voor bodemisolatie kun je denken aan schelpen: zeer duurzaam. Schelpen absorberen vooral het vocht. De lambda van schelpen is 0,155, dus voor een goede isolatie heb je wel een laag schelpen van zo’n 35 centimeter nodig.

Ook bij de ontwikkeling van kunststof isolatiematerialen wordt aan duurzaamheid gedacht. Zo is bijvoorbeeld icyneneschuim een purschuim dat niet gebruikmaakt van HFK’s, oftewel fluorkoolwaterstoffen. HFK’s zijn zeer schadelijk voor het milieu en de ozonlaag.

Kruipruimte isoleren kosten

Wat kost vloerisolatie voor de kruipruimte? De kosten voor vloerisolatie in de kruipruimte bestaan uit materiaal, arbeidsloon, voorrijkosten en eventueel machinekosten, bijvoorbeeld in geval van spuiten. De prijzen liggen ruwweg tussen € 15 en € 50 per vierkante meter. In de tabel hieronder zie je welke materialen het goedkoopst zijn.

KOSTEN ISOLATIE
MateriaalPrijs per m2
Purschuim€ 25 - € 40
Icyneneschuim€ 30 - € 40
EPS-isolatieplaten€ 15 - € 25
Pur-isolatieplaten€ 20 à € 40
Glaswoldeken€ 15 à € 30
Steenwoldeken€ 15 à € 30
EPS-korrels€ 20 à € 35
Schelpen€ 25 à € 50
Toelichting +-

Bovengenoemde prijzen zijn inclusief materiaal, btw en arbeidsloon en zijn indicatieprijzen voor 2022. Voor een exacte prijs vraag je een vrijblijvende offerte aan bij de isolatiespecialist.

Subsidie voor het isoleren van je kruipruimte

De overheid helpt huiseigenaren met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) hun woning te verduurzamen. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen, hoef je vanaf 2024 niet meer minimaal twee maatregelen te nemen, maar kun je er ook voor kiezen om maar één maatregelen te treffen bij het verduurzamen van je woning. Let er wel op dat de subsidie bij één maatregel 15% is en wanneer je kiest voor twee maatregelen dat de subsidie dan hoger ligt op 30%.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl) vind je alle informatie en de eisen waaraan je als huiseigenaar moet voldoen om voor de subsidie in aanmerking te komen. Zo moet bijvoorbeeld de Rd-waarde van het gebruikte isolatiemateriaal minimaal 3,5 bedragen. De subsidiebedragen voor 2024 zijn € 5,50 per m2> en € 3 per m2> voor bodemisolatie. Belangrijk om te weten: kies je voor een bio-based materiaal, dan kun je nog een bonus van ongeveer 2 of 1 euro per m2 krijgen.

Je vraagt de ISDE-subsidie in één keer aan voor alle uitgevoerde maatregelen, nadat deze zijn uitgevoerd door een erkend bouwbedrijf/installateur. Je moet echter eerst zelf de kosten voorfinancieren. Gelukkig kun je bij het Nationaal Warmtefonds de Energiebespaarlening aanvragen. Hiermee kun je de kosten voor verduurzamingsmaatregelen financieren onder zeer gunstige voorwaarden.

Sommige gemeenten geven daarbovenop nog gemeentelijke subsidies voor het isoleren van de woning. Je hebt in dit geval recht op de ISDE én een eventuele gemeentelijke subsidie. Deze mag je bij elkaar optellen (stapelen). Om de isolatiemaatregelen te stimuleren, heeft de overheid het btw-tarief voor het arbeidsloon verlaagd van 21 naar 9 procent. Let hierop als je de factuur krijgt.

Subsidie voor het isoleren van de kruipruimte voor VvE’s

Verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen aanspraak maken op de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Een van de voorwaarden is dat minimaal 70 procent van het vloeroppervlak van het gehele gebouw geïsoleerd moet worden. Ook hier geldt dat de Rd-waarde van het gebruikte isolatiemateriaal minimaal 3,5 moet bedragen. Alle info is te vinden op rvo.nl.

Offerte voor het isoleren van je kruipruimte

Heb je een idee hoe je de kruipruimte wilt laten isoleren? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan bij verschillende gespecialiseerde bouwbedrijven bij jou in de regio. Zo kun je gemakkelijk onderling vergelijken. Let niet alleen op de prijs, maar dus ook op de Rd-waarde van het isolatiemateriaal in verband met de subsidie. Ook de service is van belang; er zijn bedrijven die je helpen met het aanvragen van de subsidie.

De kruipruimte zelf isoleren

Ben je handig en heb je enige ervaring? Dan kun je er ook voor kiezen je kruipruimte zelf te isoleren. Bodemisolatie is vrij eenvoudig uit te voeren. Wil je zelf de vloer via de kruipruimte isoleren? Dan gebruik je het beste isolatieplaten. Het spuiten van schuim kun je het beste gewoon aan de vakman overlaten.

Let op: als je de kruipruimte zelf gaat isoleren, spaar je de loonkosten uit, maar je hebt dan geen recht meer op de subsidie van de overheid. Even uitrekenen dus wat het meest voordelig is.

Tips bij het isoleren van een kruipruimte

Voordat je begint, controleer je hoeveel ruimte er beschikbaar is. Kun je in de kruipruimte kruipen? Dan kun je het beste kiezen voor vloerisolatie voor jouw kruipruimte.

Reken goed uit hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt. Houd bij de keuze van het materiaal rekening met de Rd-waarde. Houd de standaard van de overheid aan en kies minimaal voor een Rd van 3,5. Wil of heb je vloerverwarming, dan is een Rd van 5 of hoger aan te raden.

Zorg voor goede ventilatie in de kruipruimte en gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens het werk. Bij de meeste bouwmarkten is gratis informatie over isoleren te vinden.

Leidingen in de kruipruimte isoleren

Loopt de waterleiding door de kruipruimte? Dan is het verstandig deze te isoleren. Hiermee voorkom je dat de vochtige lucht op de koude waterleiding condenseert. Door de leiding te isoleren, voorkom je dat het condensatievocht voor problemen gaat zorgen.

Verwarmingsbuizen in de kruipruimte isoleren

Als er verwarmingsbuizen door de kruipruimte lopen, is het aan te raden deze goed te isoleren. Hiermee bespaar je energie en voorkom je temperatuurverschillen in de kruipruimte. Neem ze dus gelijk mee als je de vloer isoleert.

Het luik van de kruipruimte isoleren

Het luik van de kruipruimte mag je niet vergeten te isoleren. Doe je dit niet, dan creëer je een koudebrug en kun je rekenen op vochtproblemen op en bij het luik. Je kunt het isolatiemateriaal op maat snijden en aan de onderzijde van het luik bevestigen met bijvoorbeeld een polymeerkit. Daarna werk je het luik af met tochtstrips.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om de kruipruimte te isoleren?

De beste manier om de kruipruimte te isoleren, is zowel de vloer- als de bodemisolatie toe te passen.

Wat kost het om de kruipruimte te isoleren?

De kosten hangen af van de wijze van isoleren en de toegankelijkheid en grootte van de kruipruimte. Voor een juiste schatting vraag je het beste een offerte aan bij de vakman in jouw omgeving.

Wat kost kruipruimte-isolatie per m2?

Prijzen wijzigen en verschillen per isolatiebedrijf en isolatiemateriaal. Ter indicatie kun je voor 2022 onderstaande bedragen aanhouden. Deze zijn inclusief btw en arbeidsloon.

  • Kruipruimte-isolatie via de vloer met gebruik van isolatieschuim: € 25 tot € 40 per m2
  • Kruipruimte-isolatie via de vloer met isolatieplaten/deken: € 15 tot € 40 per m2
  • Bodemisolatie met korrels/chips/vlokken: € 20 tot € 35 per m2
  • Bodemisolatie met schelpen: € 25 tot € 50 per m2

Kun je na isolatie nog in de kruipruimte komen?

In principe wel, maar dat hangt in de praktijk af van de hoogte van de kruipruimte en de dikte van de isolatielaag die je wilt aanbrengen. Heb je voor bodemisolatie met korrels of vlokken gekozen, dan wordt de isolatielaag het liefst niet verstoord.

Is er subsidie voor kruipruimte isolatie?

De overheid helpt mee met het verduurzamen van je woning. Als je behalve isolatie van de kruipruimte ook een tweede isolatiemaatregel neemt, of een warmtepomp koopt, dan kun je gebruikmaken van de ISDE subsidie. (Vanaf 2023 geldt de ISDE subsidie ook al bij het uitvoeren van één isolatiemaatregel.) Daarnaast betaal je slechts 9 procent btw over het arbeidsloon. Je hebt ook de mogelijkheid tegen zeer voordelige voorwaarden geld te lenen bij het Nationaal Warmtefonds. Tot slot geven sommige gemeentes ook subsidie voor isolatie.

Hoe hoog moet de kruipruimte zijn voor isolatie?

Voor bodemisolatie moet de kruipruimte minimaal 35 tot 40 centimeter hoog zijn. Voor vloerisolatie is een hoogte van minimaal 50 centimeter nodig, zodat in de kruipruimte gewerkt kan worden.

Moet de kruipruimte geventileerd zijn?

Volgens het bouwbesluit hoeft het niet meer, maar deskundigen raden aan de kruipruimte altijd te ventileren, zowel bij vloer- als bodemisolatie. Zo kan eventueel aanwezig vocht worden afgevoerd en wordt voorkomen dat nare luchtjes via de meterkast of andere openingen het huis binnendringen. Ook is er een veel kleinere kans op vochtproblemen bij een juiste ventilatie van de kruipruimte.

Wat is beter: vloer- of bodemisolatie?

Vanuit het oogpunt van rendement is vloerisolatie het beste. De onderkant van de vloer wordt beschermd tegen de koude ventilatielucht en vocht. Hierdoor gaat er geen warmte meer verloren. Bij bodemisolatie is er nog altijd een klein warmteverlies door de ventilatielucht.

Ook interessant voor jou

Wat is vloerisolatie?

Lees meer

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Lees meer

Wat kost vloerisolatie?

Lees meer

De voor- en nadelen van vloerisolatie

Lees meer

Subsidie voor vloerisolatie

Lees meer

Een houten vloer isoleren

Lees meer

Een betonvloer isoleren

Lees meer

Bodemisolatie in de kruipruimte

Lees meer

Een convectorput isoleren

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog