Home>Vloerisolatie>Soorten en materialen

Soorten vloerisolatie

Leestijd:
6 minuten
Laatste update:
23 aug 2022

Met het isoleren van de vloer verbeter je het binnenklimaat van de woning, vochtproblemen worden voorkomen en je bespaart ook nog eens op de gasrekening. Hoeveel de besparing is, hangt af van het type woning en van de isolatiewaarde van de isolatiematerialen die zijn toegepast.

Hier vind je een overzicht van de diverse soorten isolatiematerialen die geschikt zijn om de vloer van de woning van bovenaf of via de kruipruimte te isoleren. We bespreken de isolatie van zowel een houten vloer als van een betonvloer.

Isolatiewaarde van verschillende soorten vloerisolatie

Belangrijk bij het kiezen van de soort isolatie voor de vloer is de isolatiewaarde. Deze wordt op de verpakkingen vermeld als de Rd-waarde, oftewel de warmteweerstand. Hoe hoger de Rd-waarde, des te beter isoleert het materiaal.

Onderstaande tabel vermeldt de isolatiewaarden bij een dikte van 10 centimeter isolatiemateriaal (bron: NBD-online.nl):

Isolatiewaarden bij 10 centimeter isolatiemateriaal
Type vloerisolatieRd-waarde
Purschuim3,2
Glaswol (dekens)3,1
Purplaten3,3
Steenwol (dekens)2,8
PIR-platen3,9
Hennep (dekens)2,6
Icyneneschuim2,6
Vlas (dekens)2,6
EPS-platen2,7
EPS-korrels2,9
XPS-platen3,7
TONZON thermokussen4,2
Toelichting +-

Let op: de isolatiewaarde is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Is het materiaal 2x zo dik? Dan vermenigvuldig je de isolatiewaarde met 2. Zo bereik je snel de gewenste isolatiewaarde voor een energieneutrale woning (Rd >= 6).

Let op: soms staat enkel de lambda (λ) van het materiaal vermeld op de verpakking. Dit is de warmtegeleidingscoëfficiënt. Je berekent zelf eenvoudig de Rd-waarde door de dikte van het isolatiemateriaal (in meters) te delen door de lambdawaarde.

Soorten vloerisolatie bij isolatie van bovenaf

Je isoleert de vloer van bovenaf als je geen kruipruimte onder de woning hebt. Zowel een houten als betonvloer wordt van bovenaf geïsoleerd met isolatieplaten. Houd er rekening mee dat je vloer wordt opgehoogd als je voor deze wijze van isoleren kiest. Deuren, plinten en dergelijke zal je moeten aanpassen.

De vloerisolatiematerialen moeten bestand zijn tegen hoge druk, want er wordt op gelopen en ook huisraad, zoals kasten, stoelen en banken, oefenen een flinke druk uit op de vloer. Er zijn twee soorten vloerisolatieplaten geschikt voor een goede isolatie van de vloer van bovenaf:

 • PIR-isolatieplaten: een verbeterde versie van pur met hogere warmteweerstand en drukbestendig
 • XPS-isolatieplaten: de drukbestendige versie van EPS-platen

Meestal wordt op de isolatielaag een afwerklaag geplaatst van hout. Er zijn ook speciaal voor de vloer isolatieplaten verlijmd op underlayment (hout) in de handel. De houten toplaag beschermt de isolatielaag, waardoor je geen afwerklaag meer hoeft te plaatsen.

Soorten vloerisolatie bij isolatie via de kruipruimte

Heb je een kruipruimte die minimaal zo’n 50 tot 60 centimeter hoog is, dan kun je de vloer het beste van onderaf via de kruipruimte isoleren. Het grote voordeel hiervan is dat je niets in de woning hoeft aan te passen.

Er is een ruime keus in diverse soorten vloerisolatie voor de kruipruimte. Welk isolatiemateriaal het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren:

 • Het type vloer: betonvloer of houten vloer.
 • Vocht in de kruipruimte: als er sprake is van veel vocht moeten vochtwerende materialen gekozen worden.
 • Eigen wensen: wil je milieuvriendelijke isolatiematerialen of maakt het niet uit?
 • Gewenste isolatiewaarde: wil je een energieneutrale woning of enkel een goede isolatie van de vloer?
 • Het budget: kies het beste materiaal wat binnen je budget past. Vergeet niet dat je mogelijk subsidie kunt aanvragen.

Let op: behalve het isoleren van de vloer via de kruipruimte is ook het ventileren van de kruipruimte belangrijk. Hierdoor kan de vochtige lucht de kruipruimte verlaten. Dit voorkomt vochtproblemen en isolatiematerialen worden niet aangetast door bijvoorbeeld schimmels. Onderstaand geven we een overzicht van de meest gangbare soorten isolatie voor houten vloeren en betonvloeren.

Soorten vloerisolatie voor de houten vloer

Een houten vloer isoleren doe je het beste via de kruipruimte. Hout is een natuurproduct dat decennialang mee kan gaan, mits je het goed behandeld. Hout moet ademen en daarom mag je een houten vloer niet luchtdicht isoleren. Voor isolatie via de kruipruimte moet voor ademende isolatiematerialen gekozen worden. Hierbij heb je de keuze uit minerale en natuurlijke isolatiematerialen:

 • glaswol in de vorm van dekens
 • steenwoldekens
 • hennep
 • vlas
 • katoen

Een houten vloer kun je ook van onderaf met icyneneschuim isoleren. Dit is een milieuvriendelijk schuim met een open celstructuur. Het kan ademen, maar neemt in tegenstelling tot het zeer milieuonvriendelijke purschuim geen water op.

Aangezien de meeste natuurlijke materialen ook vocht doorlaten, is het aan te raden ook de bodem van de kruipruimte te isoleren met bijvoorbeeld een isolatiefolie. Zorg in ieder geval dat er een goede ventilatie in de kruipruimte is, zodat vochtige lucht wordt afgevoerd. Zo gaat je houten vloer langer mee en wordt houtrot voorkomen.

Soorten vloerisolatie voor de betonvloer

Voor de isolatie van een betonvloer via de kruipruimte kun je bijna alle beschikbare materialen gebruiken: natuurlijke, minerale en kunststof isolatiematerialen. Voor het isoleren van betonnen vloeren wordt vaak gekozen voor gespoten schuim, bijvoorbeeld gespoten purschuim.

Ga je de betonvloer via de kruipruimte isoleren, dan heb je de keus uit:

 • vloerisolatieplaten: pur-, PIR-, EPS- en XPS-isolatieplaten
 • vloerisolatieschuim: purschuim en icyneneschuim
 • thermokussens: TONZON
 • vloerisolatiedekens: steenwol-, hennep-, vlas en glaswoldekens

Belangrijk is de isolatiewaarde van de verschillende materialen niet uit het oog te verliezen. Heb je veel vocht in de kruipruimte, kies dan geen materialen die water opnemen. Purschuim neemt bijvoorbeeld water op, al is het weinig, maar op den duur kunnen hierdoor vochtproblemen ontstaan. Een goed alternatief is bijvoorbeeld het toepassen van icynene of thermokussens.

Voor het kiezen van het meest geschikte isolatiemateriaal voor de betonvloer vraag je het beste advies aan de ervaren vakman. Deze kan de situatie bij je thuis bekijken en een vakkundig advies geven.

Soorten isolatie voor de bodem

Is de kruipruimte te laag om erin te kunnen werken? Dan kun je kiezen om niet de vloer zelf, maar de bodem van de kruipruimte te isoleren. Bodemisolatie van de kruipruimte zorgt ervoor dat de lucht in de kruipruimte een stuk droger wordt, waardoor er minder vochtproblemen ontstaan.

Voor isolatie van de bodem kan gebruik gemaakt worden van EPS parels of chips. Deze kunnen eenvoudig via een slang de kruipruimte ingeblazen worden. Belangrijk is dat de kruipruimte wel goed geventileerd blijft.

Ook als je de vloer via de kruipruimte geïsoleerd hebt, kun je alsnog de bodem van de kruipruimte isoleren. Dit kan eenvoudig door het aanbrengen van een isolatiefolie op de bodem, maar ook met schelpen als je een natuurlijk materiaal wilt gebruiken.

De bodemisolatie vormt een eerste barrière tegen de kou en het vocht. Een combinatie van vloerisolatie met bodemisolatie geeft in alle situaties de beste resultaten en de hoogste besparing op de energierekening.

Vloerisolatie, wat zijn de kosten?

De kosten van vloerisolatie zijn opgebouwd uit de hoeveelheid te gebruiken isolatie- en bevestigingsmaterialen, arbeidsloon en voorrijkosten. Deze kosten zijn vaak al verwerkt in de vierkantemeterprijs. Daarnaast moeten er mogelijk kosten gemaakt worden om de kruipruimte bereikbaar te maken. Deze worden vaak apart gespecificeerd.

Ga je de vloer van bovenaf isoleren, dan krijg je mogelijk te maken met kosten om de vloerbedekking te verwijderen. Ook moet je in dat geval rekening houden met kosten om deuren, drempels en plinten aan te passen, want je vloer komt een flink aantal centimeters hoger te liggen.

Als je een offerte aanvraagt, komt men vaak eerst ter plekke kijken hoe de situatie is. Vraag verschillende offertes aan, zodat je de beste service kiest.

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Er zijn vele materialen die voor het isoleren van de vloer gebuikt kunnen worden. We geven onderstaand een opsomming van de meest voorkomende materialen. Het beste bepaal je samen met de ervaren isolatiespecialist welke soort vloerisolatie voor jouw woning het meest geschikt is. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn:

 • minerale isolatiematerialen: glaswol, steenwol, schelpen
 • natuurlijke isolatiematerialen: hennep, vlas, katoen
 • kunststoffen: pur, PIR, EPS-korrels en chips, XPS

Wat is het beste materiaal voor vloerisolatie?

Dat hangt mede af van het type vloer, de aanwezigheid van een kruipruimte en de beschikbare ruimte in de kruipruimte. Het beste resultaat wordt behaald door vloerisolatie te combineren met bodemisolatie. Kies samen met een ervaren vakman het isolatiemateriaal voor jouw vloer.

Welk materiaal is niet zo goed voor vochtige kruipruimtes?

Heb je een vochtige kruipruimte, dan is isolatie met purschuim af te raden. Zowel purschuim met een open cel als purschuim met een gesloten cel neemt water op. Na verloop van tijd kan dit voor problemen zorgen. Kies voor een materiaal dat water afstoot, zoals thermokussens.

Bij veel vocht in de kruipruimte is het verstandig ook de bodem te isoleren met bijvoorbeeld een isolatiefolie. Laat een vakman ter plekke de situatie inspecteren voor een vakkundig advies.

Wat is de beste vloerisolatie voor een houten vloer?

Hout is een natuurlijk materiaal dat moet kunnen ademen. Je zult dus moeten kiezen voor een ademend isolatiemateriaal, zoals glas- en steenwol of icynene. Zorg tevens voor een goede ventilatie van de kruipruimte, zodat vochtige lucht wordt afgevoerd.

Het beste resultaat krijg je door ook de bodem te isoleren. Zo voorkom je vochtproblemen en gaat je houten vloer een stuk langer mee.

Wat is de beste isolatie voor een betonnen vloer?

In tegenstelling tot een houten vloer hoeft de betonvloer niet te ademen. Daarom worden vaak PIR-, XPS- of EPS-platen gebruikt. Zorg wel dat de naden tussen de platen goed worden afgedicht. Je kunt ook kiezen voor thermokussens. Een en ander is ook afhankelijk van jouw wensen: wil je bijvoorbeeld een energieneutrale woning of gewoon een goede isolatie?

Welke vloerisolatie bij vloerverwarming?

Vloerisolatie voorkomt dat warmte van de vloerverwarming via de vloer naar de kruipruimte wordt uitgestraald en verdwijnt. Vloerverwarming is een zogenaamde lagetemperatuurverwarming (LTV). Het is dus belangrijk dat er een isolatiemateriaal met een hoge Rd-waarde (> 4) wordt gekozen. TONZON thermokussens zijn een goede optie. Laat je goed adviseren door de vakman!

Ook interessant voor jou

Wat is vloerisolatie?

Lees meer

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Lees meer

Wat kost vloerisolatie?

Lees meer

De voor- en nadelen van vloerisolatie

Lees meer

Subsidie voor vloerisolatie

Lees meer

Een houten vloer isoleren

Lees meer

Een betonvloer isoleren

Lees meer

Bodemisolatie in de kruipruimte

Lees meer

Een convectorput isoleren

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog