Home>Vloerisolatie>Subsidie

Vloerisolatie subsidie

Leestijd:
5 minuten
Laatste update:
23 aug 2022

De overheid helpt je ook in 2022 met het isoleren van de kruipruimte of vloer door middel van een aantrekkelijke subsidie: de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is beschikbaar voor vloerisolatie van bovenaf of via de kruipruimte, bodemisolatie van de kruipruimte, gevelisolatie en spouwmuurisolatie, en dakisolatie en isolatie van de vliering- of zoldervloer.

De subsidieregeling loopt door tot 2030. Vanwege de hoge energieprijzen hebben er in 2022 al veel woningeigenaren in de isolatie van hun woning geïnvesteerd en van deze subsidie gebruikgemaakt.

Er zijn nog meer aantrekkelijke regelingen die de kosten van vloerisolatie drukken. Wil je weten welke? Lees dan verder. Onderstaand vertellen wij je welke regelingen er zijn en hoe je er gebruik van kunt maken.

Wat zijn de kosten van vloerisolatie?

De kosten van vloerisolatie worden bepaald door de methode van isoleren, de prijs van de isolatiematerialen, voorrijkosten, arbeidsloon en eventueel bijkomende werkzaamheden. Onderstaande tabel geeft een ruwe indicatie (bron: milieucentraal.nl):

Kosten vloerisolatie
Type woningkostensubsidienetto kosten
Rijtjeshuis€ 1.500€ 500€ 1.000
Hoekwoning€ 1.500€ 500€ 1.000
2-onder-1-kap€ 1.900€ 650€ 1.250
Vrijstaand€ 2.900€ 1.000€ 1.900

Van welke subsidieregelingen kan ik gebruikmaken bij vloerisolatie?

Met betrekking tot vloerisolatie en isolatie van de kruipruimte kun je van de onderstaande regelingen gebruikmaken.

 • ISDE subsidie van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Dit is de meest bekende en is er zowel voor de particuliere woning als voor de zakelijke markt.
 • Gemeentelijke en provinciale subsidies. Sommige provincies en gemeenten hebben een extra budget beschikbaar voor het isoleren van de woning. Het loont de moeite hiernaar te informeren.
 • Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Deze subsidie van de RvO is voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s).
 • Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Hier leen je tegen zeer gunstige voorwaarden om de isolatiemaatregelen van je woning te financieren.
 • Duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Via dit fonds worden leningen voor financiering van energiebesparende maatregelen verstrekt via de provinciale en gemeentelijke overheden.
 • Duurzame of groene leningen via de bank. Ook bieden sommige banken leningen aan tegen gunstige voorwaarden als het om verduurzaming van de woning gaat.
 • Laag btw-tarief. Het btw-tarief voor het arbeidsloon van de isolatiewerkzaamheden is verlaagd van 21 naar 9 procent. Zo heb je toch nog een kleine meevaller als je eventueel geen subsidie voor de vloerisolatie wilt of kunt aanvragen. Bijvoorbeeld bij het isoleren van een uitbouw aan de woning. Op het gebruikte isolatiemateriaal voor de vloer of bodem wordt wel gewoon 21 procent btw berekend. Op de factuur moet de uitsplitsing van de toegepaste btw-tarieven worden vermeld.

Wat is de ISDE subsidie voor vloerisolatie?

De ISDE subsidie wordt door de overheid gegeven om het toepassen van energiebesparende maatregelen te stimuleren. Let op: de regeling geldt niet voor het isoleren van vloeren van nieuwbouwwoningen (na 2018) en uitbreidingen van bestaande woningen, zoals het isoleren van een uitbouw.

De ISDE subsidie voor 2022 is verhoogd tot 30 procent van de investeringskosten en wordt bij vloer- en bodemisolatie uitgekeerd afhankelijk van het aantal geïsoleerde vierkante meters. Hieraan is tevens een minimum en maximum verbonden.

Wat zijn de ISDE subsidiebedragen voor vloerisolatie 2022?

De subsidiebedragen voor vloerisolatie in 2022 zijn flink opgehoogd van € 7 naar € 11 per vierkante meter en van € 4 naar € 6 voor de bodemisolatie. De onderstaande eisen gelden voor het aantal vierkante meters en de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het toegepaste isolatiemateriaal.

Eisen subsidie voor vloerisolatie in 2022
Type isolatieSubsidieMin. Rd-waardeMin. m2Max. m2
Vloerisolatie€ 113,520 m2130 m2
Bodemisolatie€ 63,520 m2130 m2
Toelichting +-

De RvO heeft een lijst van de toegestane isolatiematerialen voor de vloer en bodem op haar website staan. De in de lijst vermelde soorten vloerisolatie hebben een meldcode. Deze heb je nodig voor de aanvraag van de ISDE subsidie voor de vloerisolatie.

Wat zijn de ISDE voorwaarden voor vloerisolatie?

Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent eigenaar van de woning en deze moet in Nederland staan en jouw hoofdverblijf zijn.
 • De subsidie wordt pas aangevraagd als de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Dat kan tot maximaal 12 maanden na uitvoering. Je moet de werkzaamheden dus eerst voorfinancieren.
 • Maak je gebruik van gespoten schuimisolatie (pur, PIR of icynene) voor isolatie, dan moet dit zijn opgebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
 • De isolatiewerkzaamheden moeten zijn uitgevoerd door een erkend bedrijf; facturen moeten overlegd worden bij de aanvraag.
 • Je moet minimaal twee energiebesparende maatregelen laten uitvoeren. Dus behalve vloerisolatie moet je bijvoorbeeld ook het dak, zoldervloer, gevel of bodem isoleren. Ook kun je hoogrendementsglas, een warmtepomp of zonneboiler laten plaatsen.

Zorg altijd dat je voldoet aan de bovengenoemde oppervlakte-eisen en de materiaaleisen, zoals deze in de lijst van toegestane isolatiematerialen staan vermeld.

Hoe vraag je ISDE subsidie voor vloerisolatie aan?

De kosten van vloerisolatie verdienen zich ongeveer in 5 tot 10 jaar terug, afhankelijk van de toegepaste isolatie en de ontwikkeling van de energieprijzen. Met de ISDE subsidie wordt de terugverdientijd van isolatiemaatregelen echter aanzienlijk verkort.

De aanvraagprocedure lijkt ingewikkeld, maar dat valt best mee. Het bouwbedrijf verschaft de technische gegevens die je nodig hebt voor de aanvraag. Voor het aanvragen van de ISDE subsidie heeft de RvO een stappenplan op haar website staan. Hier staat duidelijk aangegeven wat je moet doen en in welke volgorde. Door dit stap voor stap te volgen, loopt de aanvraag geen vertraging op.

Provinciale en gemeentelijke subsidies voor isolatiemaatregelen

Sommige gemeenten en provincies hebben een budget beschikbaar voor het stimuleren van energiebesparende maatregelen. Deze mag je aanvragen naast de ISDE subsidie. Zo kun je van beide subsidies profiteren. Stapelen wordt dat genoemd. Dit is sinds april 2021 toegestaan.

Check dus even de mogelijkheden bij jouw provincie en gemeente. Het kan zeker de moeite lonen. Lokale bouwbedrijven zijn ook vaak goed op de hoogte van eventuele subsidies binnen de gemeente. Dus informeer ook bij het bouw- of isolatiebedrijf als je een offerte aanvraagt.

Energiebespaarlening bij vloerisolatie

De Energiebespaarlening wordt door het Nationaal Warmtefonds ter beschikking gesteld. Met deze lening kun je de vloerisolatiemaatregelen financieren. Je kunt geld lenen onder zeer gunstige voorwaarden, zonder je woning met een extra hypotheek te belasten. Je kunt minimaal € 1.000 en maximaal € 25.000 lenen. De lening is ook toegankelijk voor personen van 75+.

Ook voor deze Energiebespaarlening gelden voorwaarden, waaronder:

 • Je moet eigenaar en bewoner van de woning zijn.
 • Je vraagt de lening aan voordat de werkzaamheden zijn uitgevoerd.
 • De warmteweerstand (Rd-waarde) van de isolatie moet minimaal 3,5 m2K/W zijn.
 • De vloer- en/of bodemisolatie moeten door een erkend aannemingsbedrijf geplaatst worden.

Lening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) verstrekt duurzaamheidsleningen. Op de SVn-website zie je snel of er in jouw gemeente duurzaamheidsleningen beschikbaar zijn, waar je mogelijk gebruik van wilt maken.

Vul je postcode of gemeente in en je ziet direct of er in jouw gemeente duurzaamheidsleningen beschikbaar zijn, wat de voorwaarden zijn en hoe je deze kunt aanvragen.

Duurzame leningen bij de commerciële banken

Diverse commerciële banken bieden duurzaamheidsleningen aan. Probeer echter eerst of je de Energiebespaarlening of een duurzaamheidslening bij je gemeente kunt afsluiten. Deze hebben gunstigere voorwaarden.

Kan ik subsidie krijgen voor vloerisolatie?

De overheid heeft de ISDE subsidie beschikbaar voor vloerisolatie. Je kunt deze subsidie ook voor vloerisolatie aanvragen, maar dat kan pas nadat de isolatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd. Ook hebben sommige gemeenten subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen.

Welke isolatiemaatregelen krijgen subsidie?

Voor de volgende isolatiemaatregelen kun je de ISDE subsidie aanvragen: gevelisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, isolatie van de zoldervloer / vliering, vloerisolatie en bodemisolatie. Ook voor het plaatsen van hoogrendementsglas kun je subsidie krijgen.

Kun je subsidie krijgen als je zelf de vloer isoleert?

Een van de voorwaarden van de ISDE subsidie is dat de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een erkende installateur of bouwbedrijf. Als je zelf de vloer isoleert, kun je dus geen aanspraak meer maken op de subsidieregeling van de overheid.

Mogelijk heb je nog wel kans op subsidie bij jouw gemeente, maar niet iedere gemeente geeft subsidie voor isolatiemaatregelen. Informeer dus eerst ook even bij de gemeente en provincie.

Kan ik ISDE subsidie én gemeentelijke subsidie combineren?

Ja, dat kan! Heb je bij jouw gemeente of provincie subsidie gekregen voor het isoleren van de vloer of bodem? Dan heb je sinds 21 april 2021 ook nog recht op de ISDE subsidie. Stapelen wordt dat genoemd. Zo profiteer je van beide subsidies.

Hoeveel procent scheelt vloerisolatie?

Met een goed geïsoleerde vloer op de begane rond kun je 10 tot 15 procent op de stookkosten besparen, afhankelijk van de gekozen wijze van isoleren.

Ook interessant voor jou

Wat is vloerisolatie?

Lees meer

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Lees meer

Wat kost vloerisolatie?

Lees meer

De voor- en nadelen van vloerisolatie

Lees meer

Subsidie voor vloerisolatie

Lees meer

Een houten vloer isoleren

Lees meer

Een betonvloer isoleren

Lees meer

Bodemisolatie in de kruipruimte

Lees meer

Een convectorput isoleren

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog