Home>Vloerisolatie>Voordelen en nadelen

Vloerisolatie nadelen en voordelen

Leestijd:
5 minuten
Laatste update:
28 dec 2022
Vloerisolatie nadelen en voordelen

Isolatie van de vloer op de begane grond kan je een leuke besparing op de energierekening opleveren én een comfortabeler binnenklimaat. De voordelen van vloerisolatie worden vaak uitvoerig besproken, maar er zijn ook nadelen bij vloerisolatie. in dit artikel leggen we de focus vooral op de nadelen, zodat je weet waar je op moet letten als je de vloer gaat of laat isoleren.

Nadelen van vloerisolatie in het algemeen

Allereerst is vloerisolatie vergeleken met spouwmuur- of dakisolatie financieel de minst renderende optie. Vloerisolatie geeft lekker warme voeten, maar is iets minder snel terugverdiend dan de overige isolatievormen.

Een nadeel dat verder voor alle soorten vloerisolatie geldt, is de rommel en overlast die het aanbrengen van vloerisolatie met zich meebrengt. Dit valt in de praktijk reuze mee als de vloerisolatie wordt aangebracht door een ervaren isolatiespecialist. Zij werken netjes en ruimen eventueel veroorzaakte rommel ook weer op voordat ze vertrekken.

Oplossing:

Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt met het uitvoerende isolatiebedrijf. Heb het tijdens de voorbereiding met de adviseur dus ook even over de eventuele rommel en het opruimen hiervan.

Nadelen van vloerisolatie per isolatiemateriaal

De grootste nadelen van vloerisolatie hangen vooral samen met de verschillende soorten isolatiematerialen. Hieronder lees je per isolatiemateriaal wat de grootste nadelen zijn en hoe je deze voorkomt.

Een nadeel dat voor alle soorten vloerisolatie geldt, is de rommel en overlast die het aanbrengen van vloerisolatie met zich meebrengt. Dit valt in de praktijk reuze mee als de vloerisolatie wordt aangebracht door een ervaren isolatiespecialist. Zij werken netjes en ruimen eventueel veroorzaakte rommel ook weer op voordat ze vertrekken.

Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt met het uitvoerende isolatiebedrijf. Heb het tijdens de voorbereiding met de adviseur dus ook even over de eventuele rommel en het opruimen hiervan.

Nadelen van vloerisolatie met gespoten PUR schuim

Purschuim is een sneldrogend schuim dat onder andere wordt gebruikt voor het isoleren van betonvloeren. Het heeft een goede isolatiewaarde. Handig, maar er kleven ook nadelen aan het gebruik van purschuim voor vloerisolatie.

 • Purschuim laat weinig vocht door. Door de kruipruimte hiermee te isoleren, sluit je de kruipruimte als het ware af. Bij onvoldoende ventilatie in kruipruimte kan vocht zich hier nestelen.
 • Zijn er veel leidingen onder de vloer aanwezig, dan is de toepassing van schuim om de vloer te isoleren af te raden. Het schuim bemoeilijkt de toegang tot het leidingwerk indien er reparaties nodig zijn. Isolatie door middel van thermokussens (TONZON) kan in dit geval uitkomst bieden.
 • Pur is zeer belastend voor het milieu en moeilijk of niet te recyclen en wordt door veel bedrijven al niet meer gebruikt. Er zijn minder belastende alternatieven, zoals icyneneschuim.

Oplossing:

Om vochtproblemen te voorkomen wordt de kruipruimte geventileerd met behulp van ventilatiekokers. Wanneer er veel optrekkend vocht uit de bodem in de kruipruimte terecht komt, kun je de bodem van de kruipruimte bedekken met een plastic folie.

 • Bij het aanbrengen (uitharden) van purschuim komen voor de gezondheid schadelijke stoffen vrij.

Oplossing:

Voor het aanbrengen van PUR schuim is beschermende kleding en adembescherming een vereiste. Ook moet de kruipruimte extra geventileerd worden tijdens de klus, zodat er veilig gewerkt kan worden.

Vanwege de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het opspuiten van purschuim mag je niet in de woning aanwezig zijn als het wordt aangebracht. De kruipruimte is voor minimaal 2 weken verboden terrein.

Professionals kunnen PUR schuim aanbrengen zonder risico's. Zorg altijd dat je met een ervaren en gecertificeerd isolatiebedrijf in zee gaat.

Pur-vloerisolatieplaten: de nadelen

Voor de pur-vloerisolatieplaten gelden dezelfde nadelen voor het milieu als voor het purschuim: een milieubelastende wijze van produceren en het is niet recyclebaar.

Aangezien pur-vloerisolatieplaten in de fabriek onder gecontroleerde omstandigheden worden uitgehard, heb je geen last van schadelijke gassen bij het aanbrengen van de platen. Bij het versnijden van de platen komt wel altijd een zeer kleine hoeveelheid gas vrij. Zorg dus altijd voor een goede ventilatie.

Hoewel polyurethaan vloerisolatie enigszins brandwerend is, komen er giftige gassen (blauwzuur) vrij als het brandt. Oppassen dus met laswerkzaamheden en tijdens eventuele calamiteiten.

PIR vloerisolatie: de nadelen

PIR is het verbeterde broertje van pur. Het isoleert beter en kan ook hogere temperaturen weerstaan, maar PIR vloerisolatie is net als pur een milieubelastend isolatiemateriaal. Als je het weggooit, valt het (net als pur) onder chemisch afval.

Wil je de vloer via de kruipruimte isoleren, dan zijn icynene en thermokussens een goed en meer milieuvriendelijk en duurzaam alternatief. Voor isolatie van bovenaf verdienen PIR-platen nog steeds de voorkeur boven pur-isolatieplaten, mede omdat ze drukbestendig zijn.

Icynene vloerisolatie: de nadelen

Icynene is een duurzaam alternatief voor pur- en PIR-schuim, dat ook voor het isoleren van houten vloeren kan worden gebruikt. Het wordt met water onder druk opgespoten en er komen geen giftige gassen vrij. Icyneneschuim kent maar weinig nadelen.

Ook al ben je een handige doe-het-zelver, je mag icynene niet zelf aanbrengen. Dit moet door een gespecialiseerd bedrijf gebeuren. Is het schuim eenmaal uitgehard, dan kun je het alleen nog mechanisch verwijderen. Oppassen dus als je veel leidingwerk onder de vloer hebt liggen. Thermokussens kunnen dan een uitstekend alternatief zijn.

Nadelen TONZON vloerisolatie

Ze zijn al enkele malen ter sprake gekomen: de thermokussens. TONZON thermokussens zorgen voor een uitstekende isolatie, maar ook hier zijn er zaken waar je rekening mee moet houden.

 • De kussens zijn gemaakt van een dun folie. Dit is op zich geen probleem, maar als de folie beschadigd wordt door bijvoorbeeld ongedierte, dan wordt de isolerende werking teniet gedaan. Zorg dus dat er geen ongedierte in de kruipruimte kan komen.
 • De thermokussens moeten tegen een droge vloer worden aangebracht. Hiervoor kun je het beste eerst de bodem van de kruipruimte met een folie isoleren, voordat je de thermokussens aanbrengt.
 • Heb je veel leidingen onder de vloer, dan is het aanbrengen van de thermokussens best een lastig karwei. In dat geval is het aan te raden een installateur met ervaring in het aanbrengen van TONZON thermokussens in te schakelen.

Vloerisolatie met chips: de nadelen

Vloerisolatie met chips is eigenlijk bodemisolatie. De chips of korrels worden op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Hoewel dit een relatieve goedkope wijze van isoleren is, zijn er ook hier enkele nadelen te vinden.

 • De isolatiechips hebben een vrij lage warmteweerstand. Om toch een goede isolatie te verkrijgen, heb je minimaal een laag van 30 centimeter chips nodig.
 • Hoewel de lucht in de kruipruimte droger wordt door de isolatie met chips kan er door temperatuurverschillen en koudebruggen toch condensatie optreden, waardoor er alsnog vochtproblemen kunnen ontstaan. Dit kan grotendeels voorkomen worden door de kruipruimte goed te ventileren.

Voordelen vloerisolatie

Laat je niet ontmoedigen door het voorgaande. Natuurlijk heeft vloerisolatie ook interessante voordelen. We zetten ze onderstaand voor je op een rijtje.

 • lagere stookkosten door de energiebesparing, dus het verdient zichzelf terug
 • meer comfort in de woning, doordat de temperatuur van de vloer met 2°C tot 4°C stijgt
 • minder vochtproblemen binnenshuis, dus een gezonder woonklimaat
 • een goede isolatie zorgt voor een waardestijging van de woning
 • je kunt overheidssubsidie aanvragen voor vloerisolatie

Waar moet je op letten bij vloerisolatie?

Onderstaand enkele tips:

 • Wil je de vloer isoleren via de kruipruimte, dan moet de kruipruimte minimaal 50 tot 60 centimeter hoog zijn, zodat erin gewerkt kan worden.
 • Kijk voordat je begint of je gebruik kunt maken van de ISDE subsidie van de overheid en check ook even bij de gemeente of er subsidies beschikbaar zijn. De installateur kan je hierbij van dienst zijn.
 • Kies het juiste isolatiemateriaal voor het isoleren van de vloer. Hiervoor neem je het beste de ervaren vakman in de arm. Een verkeerde keuze kan je later veel (vocht)problemen opleveren.
 • Kijk bij het kiezen van het isolatiemateriaal niet alleen naar de prijs, maar vooral ook naar de warmteweerstand of Rd-waarde van het materiaal. Hoe hoger de Rd, des te beter de isolatie.

Hoeveel graden scheelt vloerisolatie?

Met een goed geïsoleerde vloer kan de temperatuur van de vloer tot 4°C stijgen. Een en ander is afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal. Het maximale resultaat bereik je door de vloer via de kruipruimte te isoleren en tevens de bodem van de kruipruimte te isoleren.

Wat is het beste materiaal voor vloerisolatie?

Dat is afhankelijk van het type vloer. Een houten vloer wordt geïsoleerd met zogenaamde ademende isolatiematerialen, terwijl een betonnen vloer luchtdicht kan worden geïsoleerd. De ervaren isolatiespecialist kan je helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw vloer.

Welk materiaal is niet zo goed in vochtige kruipruimtes?

In vochtige kruipruimtes gebruik je liever geen isolatiematerialen die water op kunnen nemen. Hierdoor kunnen na verloop van tijd problemen met vocht optreden.

Het beste is in dit geval de bodem van de kruipruimte te isoleren en ventilatieroosters in de kuipruimte aan te brengen, zodat deze droog blijft en er geen schade aan beton, hout en/of leidingwerk kan ontstaan.

Wat is beter: TONZON of pur?

Bij bepaling van het energielabel wordt aan een isolatielaag van 6 centimeter purschuim een warmteweerstand van 1,65 m2K/W toegekend, terwijl dat bij toepassing van TONZON thermokussens 3,8 m2K/W is.

TONZON voorkomt uitstraling van warmte naar beneden en isoleert daardoor beter. Bekend verschijnsel is dat bij purschuim de randen van de vloer koud aanvoelen door de koudebruggen. Bij het toepassen van thermokussens is de gehele vloer warm. TONZON is ook veel milieuvriendelijker, zowel in fabricatie als verwerking en na gebruik.

Kan vloerisolatie altijd?

Vloerisolatie kan in principe altijd, ook als je geen kruipruimte hebt. Je kunt de vloer van bovenaf isoleren met bijvoorbeeld PIR-platen. Een nadeel van isolatie van bovenaf is dat je eerst de vloerbedekking moet verwijderen. Doordat de vloer met enkele centimeters wordt opgehoogd, zul je ook de deuren, drempels en plinten moeten aanpassen.

Leestijd
5 minuten
Datum
28 dec 2022

Ook besparen met vloerisolatie?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat is vloerisolatie?

Lees meer

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Lees meer

Wat kost vloerisolatie?

Lees meer

De voor- en nadelen van vloerisolatie

Lees meer

Subsidie voor vloerisolatie

Lees meer

Een houten vloer isoleren

Lees meer

Een betonvloer isoleren

Lees meer

Bodemisolatie in de kruipruimte

Lees meer

Een convectorput isoleren

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog