Home>Warmtepomp

Warmtepomp

Leestijd:
6 minuten
Laatste update:
4 apr 2024
Verwarm je huis met een warmtepomp

Een warmtepomp is een alternatief voor de cv-combi-ketel waarmee je een woning en het tapwater kunt verwarmen. Een warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit waardoor er geen gas meer nodig is voor warm water in huis. Gas is een fossiele brandstof die langzaam opraakt, dus vanuit de Nederlandse overheid en de EU wordt er gestuurd op duurzame alternatieven.

Een zeer populair alternatief is de warmtepomp. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende soorten warmtepompen, hoe deze werken en wat de prijzen en subsidiemogelijkheden voor een warmtepomp zijn.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de omgeving opneemt en hiermee tapwater en verwarmingswater kan verwarmen. Met behulp van een warmtepomp kun je een heel huis verwarmen, mits alles goed geïsoleerd is.

Een warmtepomp verbruikt veel elektriciteit, daarom combineren veel mensen een warmtepomp met zonnepanelen. Er zijn ook hybride warmtepompen die je met de cv-ketel koppelt. Een hybride warmtepomp ontlast de cv-ketel waardoor het gasverbruik aanmerkelijk zal dalen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt aan de hand van drie onderdelen: de bron, de warmtepomp en het afgiftesysteem. Er zijn diverse bronnen waar een warmtepomp energie uit kan halen: de buitenlucht, de bodem of (grond)water.

Een warmtepomp bevat een koelvloeistof met een zeer laag kookpunt. De warmte uit de bron is genoeg om deze koelvloeistof te laten koken. Dit gebeurt bij temperaturen ver onder 0 graden Celcius. De damp die hierbij vrijkomt, wordt gecomprimeerd, waardoor de temperatuur stijgt en deze warmte gebruikt kan worden om de verwarming of tapwater te verwarmen.

Lees hier meer informatie over de werking van een warmtepomp.

De werking van een warmtepomp

De werking van een warmtepomp

Welke types warmtepompen zijn er?

Er zijn diverse types warmtepompen die elk hun eigen werking hebben. Het is belangrijk dat je het type warmtepomp kiest die het best past bij jouw woonsituatie.

 • Hybride warmtepomp
 • Lucht-lucht warmtepomp
 • Lucht-water warmtepomp
 • Water-water warmtepomp
 • Bodem-water warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een gasgestookte cv-ketel. Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee het water van de cv-ketel. Afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht zullen de hybride warmtepomp en de cv-ketel afwisselend zorgen voor warmte. In de praktijk blijkt dat je alleen op zeer koude dagen de cv-ketel nodig hebt voor verwarming van de woning en warm tapwater.

Een hybride warmtepomp is geschikt voor bestaande huizen, omdat deze vrijwel allemaal zijn aangesloten op het gasnet en over een cv-ketel beschikken. Je sluit de hybride pomp rechtstreeks op de cv-ketel aan. De kosten van de warmtepomp en de installatie hiervan vallen mee, waardoor de hybride warmtepomp de afgelopen jaren in populariteit sterk toeneemt.

Lucht-lucht warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en verhoogt de temperatuur hiervan. Vervolgens wordt deze warme lucht in de kamers van je woning geblazen. Dit systeem werkt dus niet met radiatoren, maar met ventilatie-units die aan het plafond, de wand of de vloer bevestigd zijn.

Het voordeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat deze relatief laag geprijsd is en ook bij lage temperaturen (tot min twintig graden Celsius) warmte uit de lucht kan halen. Op koude dagen kan bij-verwarmen wel nodig zijn.

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp haalt net als een lucht-lucht warmtepomp zijn warmte uit de lucht. Vervolgens geeft de pomp deze warmte af aan het water in het systeem. Het water kun je gebruiken als tapwater, maar ook om de radiatoren in je woning te verwarmen. Dit type warmtepomp kan in hybride vorm gekoppeld worden aan een CV-ketel, maar er zijn ook volledig elektrische lucht-water warmtepompen waarbij je geen cv-ketel meer nodig hebt. Een lucht-water warmtepomp is zeer geschikt voor vloerverwarming.

Voor dit systeem zijn meestal weinig aanpassingen nodig in een woning. Hierdoor is een lucht-water warmtepomp niet alleen geschikt voor nieuwbouw woningen, maar ook voor bestaande woningen.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt zijn warmte uit het grondwater en gebruikt deze energie om verwarmings- en tapwater te verwarmen. Er moet een diepe put geslagen worden, waaruit het grondwater omhoog gepompt wordt. Grondwater heeft een constante temperatuur tussen 7 en 12 graden Celsius. Daardoor is het uitstekend te gebruiken als warmtebron.

Het afgekoelde grondwater gaat via een lozingsput terug de grond in. Dit systeem vergt behoorlijke ingrepen en is een dure investering, waardoor het meestal bij meerdere woningen collectief wordt toegepast.

Bodem-water warmtepomp

Dit type warmtepomp maakt gebruik van de aardwarmte. Door middel van een buizensysteem wordt met een vloeistof de aardwarmte getransporteerd naar de warmtepomp. Deze verhoogt de temperatuur van het water zodat dit gebruikt kan worden om tapwater en verwarmingswater te verwarmen.

Een bodem-water warmtepomp vergt een forse investering, omdat er meestal diepe boringen nodig zijn en een buizensysteem moet worden aangelegd. Daar staat tegenover dat dit systeem het hoogste rendement heeft van alle warmtepompsystemen.

Warmtepomp units

De kosten van een warmtepomp

De kosten voor een warmtepomp liggen nogal uiteen. Een goede en relatieve goedkope warmtepomp is de hybride warmtepomp. Deze kost € 4.000 tot € 7.000 en je kunt een groot deel van het jaar je huis verwarmen. Je hebt hiernaast wel nog steeds een cv-ketel nodig voor de koudere dagen. Een goed alternatief is een lucht- lucht warmtepomp, waar je € 3.000 tot € 8.000 euro voor neertelt, maar die minder rendement heeft dan een hybride pomp.

De andere soorten warmtepompen vallen, door de hoge installatiekosten, een stuk duurder uit. Een lucht-water warmtepomp kost gemiddeld € 7.000 tot € 15.000, een water-water warmtepomp € 10.000 tot € 20.000 en een bodem-water warmtepomp € 15.000 tot € 25.000. Deze laatste twee types worden dan ook vaak collectief toegepast.

Gemiddelde kosten per type warmtepomp
Type warmtepompGemiddelde kosten
Hybride warmtepomp€ 4.000 – 7.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 3.000 – 8.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.000 – 15.000
Water-water warmtepomp€ 10.000 – 20.000
Bodem-water warmtepomp€ 15.000 – 25.000
Toelichting +-

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw en installatiekosten van de warmtepomp. Eventuele subsidie is nog niet in deze prijzen verwerkt. We benadrukken dat dit richtprijzen zijn en dat actuele prijzen kunnen verschillen.

Meer weten? Hier vind je meer uitleg over de kosten van warmtepomp.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een warmtepomp voor jouw woning? Ontvang nu tot 4 offertes van installateurs in jouw regio. Klik op onderstaande knop om je offerteaanvraag te starten. Offertes aanvragen is kosteloos en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Warmtepomp subsidie in 2024

In 2024 kun je van de overheid subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Je kunt namelijk gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Er zijn enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen om deze subsidie te krijgen. Zo moet je bijvoorbeeld een nieuwe warmtepomp kopen en moet de warmtepomp dienen voor eigen gebruik. Per 1 januari 2020 geldt ISDE subsidie voor warmtepompen alleen nog voor bestaande woningen en niet meer voor nieuwbouwwoningen. Bovendien moet de warmtepomp voldoen aan enkele technische eisen. Denk dan aan vermogen en rendement.

Daarbij kun je alleen nog subsidie krijgen wanneer de warmtepomp een energielabel heeft van A++ of hoger. De meest warmtepompen beschikken over dit energielabel, maar het is altijd belangrijk om dit op voorhand te controleren. Koop je een warmtepomp met een energielabel van A+++ dan kun je ongeveer €225 extra ISDE subsidie krijgen.

Je warmtepomp dient daarbij ook op de apparatenlijst te staan van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Op deze lijst kun je warmtepompen vinden die in aanmerking komen voor subsidie.

Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het type warmtepomp en van het vermogen.

 • Voor een hybride warmtepomp (lucht-water warmtepomp) kun je tussen de € 1.950 en € 3.000 subsidie ontvangen. Dit staat gelijk aan ongeveer de helft van de aankoopprijs.
 • Voor een volledig elektrische lucht-water warmtepomp is het subsidiebedrag € 1.950 tot € 3.750
 • Een bodem-water warmtepomp vergt een hogere investering. De subsidie voor een bodem-water warmtepomp varieert van € 3.750 tot € 5.100

Lees hier meer over de beschikbare warmtepomp subsidies in 2024.

Tip

Wie binnen een jaar een warmtepomp aanschaft en een deel van zijn of haar woning laat isoleren, krijgt naast de subsidie voor de warmtepomp ook subsidie voor de isolatiewerkzaamheden.

De voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp heeft veel voordelen. Hieronder noemen we de belangrijkste:

Voordelen

 • Met een warmtepomp verbruik je minder aardgas. Bij het verbruik van aardgas komt CO₂ vrij en dus verminder je de CO₂ uitstoot.
 • Doordat je minder aardgas verbruikt, bespaar je flink op je stookkosten. Dit kan voor een huishouden honderden euro's tot meer dan duizend euro op jaarbasis schelen.
 • Door het gebruik van een warmtepomp zal het Energielabel van de woning beter worden.
 • Er is een hoge subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp.
 • Je hebt weinig tot geen onderhoud aan een warmtepomp. In de meeste gevallen komt de installateur één keer per twee jaar langs voor een preventieve onderhoudsbeurt.
 • Door een warmtepomp te installeren, verhoog je de waarde van de woning. Dit levert bij een eventuele verkoop financieel voordeel op.
 • Behalve verwarmen, kun je sommige warmtepompsystemen ook koelen. De warmtepomp werkt dan als een airco en dat is heel fijn op warme dagen.
 • Er zijn in principe geen grote verbouwingen nodig om (de meest voorkomende) warmtepompsystemen aan te kunnen leggen. Bestaande leidingen, radiatoren en vloerverwarming zijn meestal geschikt voor het systeem.

De nadelen van een warmtepomp

Er kleven ook enkele nadelen aan het verwarmen met een warmtepomp. Zie hieronder de belangrijkste nadelen:

Nadelen

 • Een warmtepomp is relatief duur in aanschaf. Een cv- ketel kost gemiddeld € 1.000 tot € 3.000, terwijl de goedkoopste warmtepomp al snel het dubbele kost. Gelukkig verdient een warmtepomp zichzelf terug, maar je moet de investering wel kunnen doen.
 • Voor een hoog rendement is een goede isolatie van het huis onmisbaar. Alleen dan werkt de warmtepomp optimaal.
 • Niet ieder warmtepompsysteem past bij iedere woning. Heb je bijvoorbeeld geen tuin? Dan hoef je niet aan een bodem- water warmtepomp te beginnen.
 • Een warmtepomp neemt meer ruimte in dan een cv- ketel. Die ruimte moet wel beschikbaar zijn in de woning.
 • Een warmtepomp is niet geluidloos. Gelukkig valt de mate van geluid in de praktijk wel mee. Het is echter niet handig om deze in de buurt van een slaapkamerraam te plaatsen.

Een warmtepomp kopen

Als je eenmaal besloten hebt om een warmtepomp aan te schaffen, blijft de vraag over bij wie je dat doet. Er zijn verschillende warmtepomp installateurs met ieder hun eigen prijzen en kwaliteit. Het is daarom verstandig om je goed te oriënteren en niet zomaar voor de eerste de beste aanbieder te kiezen.

Ontvang nu gratis tot 4 offertes van betrouwbare installateurs in jouw regio. Door offertes te vergelijken, krijg je een goed inzicht in welke aanbieder de beste prijs- kwaliteitsverhouding heeft. Op deze manier kun je al snel behoorlijk besparen op de aanschaf van een warmtepomp.

Ben je op zoek naar handige tips voor het aanschaffen van een warmtepomp? Lees dan dit artikel over het kopen van een warmtepomp.

Een warmtepomp huren

Mocht je geen warmtepomp willen of kunnen kopen dan is er, net zoals bij een cv-ketel, de mogelijkheid tot huren. Het huren van een warmtepomp kan aantrekkelijk zijn, omdat je niet in één keer een forse investering hoeft te doen en dat je altijd een vast maandbedrag betaalt. Je komt dan niet voor onverwachte kosten te staan.

Daarnaast is bij een huurcontract meestal het onderhoud en hulp bij storingen inbegrepen. Er zijn verschillende installateurs waar je een warmtepomp kunt huren. Ook hiervoor geldt weer: Vergelijk het aanbod en laat je goed voorlichten.

Warmtepomp

Kosten

€ 3.000 - 15.000

i

Dit zijn de kosten van een hybride- of lucht-water- of lucht-luchtwarmtepomp. Bodemwarmtepompen zijn duurder, namelijk €15.000 tot 25.000.

Subsidie

€ 1.950 - 5.100

i

De subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen.

Klik hier voor meer info

Besparing

10 - 30%

i

Met een warmtepomp wordt er minder, of zelfs geen gas verbruikt voor verwarming. De elektriciteitskosten stijgen wel.

Gemiddeld wordt er 10 tot 30% bespaard op energiekosten.

TVT

5 - 15 jaar

i

De terugverdientijd is van veel factoren afhankelijk. Een hybride warmtepomp is sneller terugverdiend dan een bodemwarmtepomp.

50%
CO₂ impact
i

Een warmtepomp bespaart veel gas, maar verbruikt ook veel stroom. De totale CO₂ uitstoot voor het verwarmen van je woning wordt met een warmtepomp tot 50% lager, zo voorkom je jaarlijks tot 1.400 kg CO₂ uitstoot. Inschatting besparing: gasverbruik (1.500 m³) x uitstoot (1,89 kg CO₂/m³) x 50% = 1.417 kg CO₂/jaar.

Deze besparing staat per jaar gelijk aan:

7.577 km met de auto

141 spijkerbroeken

59 bomen planten

Leestijd
6 minuten
Datum
4 apr 2024

Ook besparen met een warmtepomp?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat is een warmtepomp?

Lees meer

Hoe werkt een warmtepomp?

Lees meer

Kosten van een warmtepomp

Lees meer

Warmtepomp subsidies

Lees meer

Het kopen van een warmtepomp

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog