Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

De warmtepomp

De warmtepomp… hoe zit het daar mee? De meeste cv-ketels in de Nederlandse huishoudens worden gestookt op gas. Deze fossiele brandstof is echter langzaam aan het opraken en de Nederlandse overheid wil dat we van het gas af gaan. We moeten dus op zoek naar alternatieven om ons huis te verwarmen.

Een zeer populair alternatief is de warmtepomp. In dit artikel kom je te weten wat een warmtepomp is, hoe deze werkt en wat de prijzen hiervan zijn.

Het buitenste deel van een warmtepomp.

Warmtepomp

Haal 75% van je warmte
uit de natuur.

Kosten: € 4.000 - € 25.000

Terugverdientijd: 7 tot 14 jaar

Warmtepomp bij jou in huis?
Ontvang een gratis maatwerk offerte.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de omgeving opneemt. Dit kan bijvoorbeeld warmte uit de bodem, de lucht of het grondwater zijn. Deze warmte wordt door de warmtepomp omgezet in energie.

Deze energie kun je vervolgens weer gebruiken om het huis en/ of het tapwater te verwarmen. Daarom sluit je een warmtepomp meestal rechtstreeks aan op de cv- ketel. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Een cv- ketel werkt op gas, waardoor je gasverbruik (aanmerkelijk) zal dalen en dit merk je direct in je portemonnee. Veel mensen combineren een warmtepomp met zonnepanelen.

Wil jij weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Ontvang gratis advies van een vakman in de buurt.

Het buitenste deel van een warmtepomp.
Met een warmtepomp kun je je huis verwarmen.
Met een warmtepomp kun je water verwarmen voor de douche.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt aan de hand van drie onderdelen: de bron, de warmtepomp en het afgiftesysteem. Er zijn diverse bronnen die een warmtepomp kan gebruiken om warmte uit te halen, bijvoorbeeld: de buitenlucht, grondwater of oppervlaktewater.

De opgenomen energie wordt in de warmtepomp verwarmd van een lage naar een hoge temperatuur. Dit gebeurt met behulp van een vloeistof (koudemiddel) die de opgenomen warmte verdampt en in water omzet (condenseren). Bij dit proces komt energie vrij en deze energie kun je gebruiken om het huis of tapwater te verwarmen.

Een schematische weergave van de werking van een warmtepomp.

Welke types warmtepompen zijn er?

Er zijn verschillende types warmtepompen die alle hun eigen werking hebben. Het is van belang dat je het type warmtepomp kiest dat het best bij jouw woonsituatie past.

Lucht-lucht warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt deze. Vervolgens wordt deze warme lucht in de kamers van je woning geblazen. Dit systeem werkt dus niet met radiatoren, maar met speciale units die aan het plafond, de wand of de vloer bevestigd zijn.

Het voordeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat deze ook bij lage temperaturen (tot min twintig graden Celsius) nog steeds warmte uit de lucht kan halen, al is op sommige dagen (bij)verwarming wel nodig.

Lucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt eveneens zijn warmte uit de lucht. Vervolgens geeft de pomp deze warmte af aan het water in het systeem. Het water kun je gebruiken als tapwater, maar ook om de radiatoren in je woning te verwarmen. Een lucht-water warmtepomp is ook heel geschikt voor vloerverwarming.

Voor dit systeem zijn meestal weinig aanpassingen nodig in een woning, zodat deze ook veel in bestaande huizen wordt toegepast en niet alleen in nieuw te bouwen woningen.

Water-water warmtepomp

Een water-waterpomp haalt zijn warmte uit het grondwater. Er zal dus een put geslagen moeten worden, waaruit het grondwater omhoog gepompt wordt. Grondwater heeft een constante temperatuur die tussen zeven en twaalf graden Celsius ligt. Daardoor is het uitstekend te gebruiken als warmtebron.

Het afgekoelde grondwater gaat via een lozingsput de grond weer in. Dit systeem vergt behoorlijke ingrepen en is een dure investering, waardoor het meestal bij meerdere woningen collectief wordt toegepast.

Bodem-water warmtepomp

Dit type warmtepomp maakt gebruik van de aardwarmte. Door middel van een buizensysteem wordt met een vloeistof de aardwarmte getransporteerd naar de warmtepomp. Deze zet de energie weer om in warm water.

Een bodem-water warmtepomp is eveneens een forse investering, omdat er bijvoorbeeld diepteboringen nodig zijn en er een buizensysteem moet worden aangelegd. Daar staat tegenover dat dit systeem het hoogste rendement heeft van alle warmtepompsystemen.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. Afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht zullen de hybride pomp en de cv-ketel afwisselend zorgen voor warmte. In de praktijk blijkt dat je alleen op zeer koude dagen je nog de cv-ketel nodig hebt voor verwarming van de woning en warm tapwater.

Een hybride warmtepomp is heel geschikt voor bestaande huizen, omdat deze vrijwel allemaal zijn aangesloten op het gasnet. Je sluit deze warmtepomp dan ook rechtstreeks op de cv-ketel aan.

Warmtepomp kosten

De kosten voor een warmtepomp liggen nogal uiteen. Een goede en relatieve goedkope warmtepomp is de hybride warmtepomp. Deze kost 5.000 tot 7.000 euro en je kunt een zeer groot deel van het jaar je huis verwarmen. Een goed alternatief is een lucht- lucht warmtepomp, waar je 4.000 tot 8.000 euro voor neertelt, maar die minder rendement heeft dan een hybride pomp.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

De andere soorten warmtepompen vallen, door de hoge installatiekosten, een stuk duurder uit. Een lucht- water warmtepomp kost 10.000 tot 15.000 euro, een water- water warmtepomp 15.000 tot 20.000 euro en een bodem- water warmtepomp 15.000 tot 25.000 euro.

Type warmtepomp Gemiddelde kosten
Hybride warmtepomp € 5.000 – 7.000
Lucht-lucht warmtepomp € 4.000 – 8.000
Lucht-water warmtepomp € 10.000 – 15.000
Water-water warmtepomp € 15.000 – 20.000
Bodem-water warmtepomp € 15.000 – 25.000

Let op: alle hier genoemde prijzen zijn inclusief btw en installatiekosten. We benadrukken dat het richtprijzen zijn en dat de actuele prijzen anders kunnen liggen.

Subsidie warmtepomp 2021

Je kunt van de overheid subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Je maakt dan gebruik van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Er is een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om deze subsidie te krijgen. Zo moet je bijvoorbeeld een nieuwe warmtepomp kopen en een aankoopbewijs kunnen overhandigen. Tevens moet de warmtepomp aangeschaft zijn na 1 januari 2016 en voor eigen gebruik zijn.

De subsidie voor een warmtepomp in 2021 bedraagt 500 tot 2.500 euro. Lees meer over de ISDE subsidie op de website van RVO.

Zie ons artikel over warmtepomp subsidies voor meer informatie over de verschillende subsidies en mogelijkheden.

Vloerverwarming is ideaal om te combineren met een warmtepomp.

Warmtepomp voordelen

Een warmtepomp heeft veel voordelen. Hieronder noemen we de belangrijkste:

 • Met een warmtepomp verbruik je minder aardgas. Bij het verbruik van aardgas komt Co2 vrij en dus verminder je de Co2- uitstoot.
 • Doordat je minder aardgas verbruikt, bespaar je op je stookkosten. Dit kan voor een huishouden gemiddeld € 550,- per jaar schelen.
 • Je hebt weinig tot geen onderhoud aan een warmtepomp. In de meeste gevallen komt de installateur één keer per twee jaar langs voor een preventieve onderhoudsbeurt.
 • Door een warmtepomp te installeren, vermeerdert de waarde van de woning. Dit levert bij een eventuele verkoop weer financieel voordeel op.
 • Behalve verwarmen, kun je sommige warmtepompsystemen ook laten koelen. De warmtepomp werkt dan als een airco en dat is heel fijn op warme dagen.
 • Er zijn in principe geen grote verbouwingen nodig om een warmtepompsysteem aan te kunnen leggen. Bestaande leidingen en radiatoren zijn meestal geschikt voor het systeem.

Warmtepomp nadelen

Er kleven ook nadelen aan de aanschaf van een warmtepomp. Hieronder noemen we de belangrijkste:

 • Een warmtepomp is duur in aanschaf. Een cv- ketel kost gemiddeld 1.500 tot 2.000 euro, terwijl de goedkoopste warmtepomp gemakkelijk het dubbele kost. Gelukkig verdient een warmtepomp zichzelf terug, maar je moet de investering wel kunnen doen.
 • Voor een hoog rendement is een goede isolatie van het huis onontbeerlijk. Alleen dan werkt de installatie optimaal.
 • Niet ieder warmtepompsysteem past bij iedere woning. Heb je bijvoorbeeld geen tuin? Dan hoef je niet aan een bodem- water warmtepomp te beginnen.
 • Een warmtepomp neemt meer ruimte in dan een cv- ketel. Die ruimte moet wel beschikbaar zijn in de woning.
 • Een warmtepomp is niet geluidloos. Gelukkig valt de mate van geluid in de praktijk wel mee. Het is echter niet handig om deze in de buurt van een slaapkamerraam te plaatsen.

Een warmtepomp kopen

Als je eenmaal besloten hebt om een warmtepomp aan te schaffen dan blijft de vraag over bij wie je dat doet. Er zijn verschillende installateurs die een warmtepomp kunnen leveren en installeren. Het is daarom verstandig om je goed te oriënteren en niet zomaar voor de eerste de beste aanbieder te kiezen.

Laat offertes maken bij meerdere installateurs en leg deze naast elkaar. Door offertes te vergelijken, krijg je een goed inzicht welke aanbieder de beste prijs- kwaliteitsverhouding heeft. Op deze manier kun je al snel behoorlijk besparen op de aanschaf van een warmtepomp.

Een warmtepomp huren

Mocht je geen warmtepomp willen of kunnen kopen dan is er altijd nog de mogelijkheid tot huren. Het huren van een warmtepomp kan aantrekkelijk zijn, omdat je niet in één keer een forse investering hoeft te doen en dat je altijd een vast maandbedrag betaalt. Je komt dan dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Daarnaast is bij een huurcontract meestal het onderhoud en hulp bij storingen inbegrepen. Er zijn verschillende installateurs waar je een warmtepomp kunt huren. Ook hiervoor geldt weer: laat je goed voorlichten.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Zoek je meer informatie over warmtepompen? Lees verder:

warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp… hoe zit het daar mee? In dit artikel kom je te weten wat een warmtepomp is, hoe deze werkt en wat de prijzen hiervan zijn.

werking warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van de (gratis) energie uit de omgeving, bijvoorbeeld uit de lucht, de bodem of uit het grondwater.

kosten warmtepomp

Kosten van een warmtepomp

Het beeld dat een warmtepomp €10.000 of €20.000 moet kosten, klopt niet. Vanaf €5.000 zijn er prima warmtepompen te koop.

subsidie warmtepomp

Warmtepomp subsidies

In dit artikel kun je meer lezen over welke subsidies er voor warmtepompen zijn, welke voorwaarden hiervoor gelden en hoe je deze kunt aanvragen.

warmtepomp kopen

Het kopen van een warmtepomp

Een warmtepomp kopen is een forse investering en goede informatie is cruciaal om de juiste keuze te maken. Dit artikel is een goede leidraad als je veel te weten wilt komen over het aanschaffen van een warmtepomp.

Omhoog