Home>Warmtepomp>Subsidie warmtepomp

Subsidie voor een warmtepomp in 2024

Leestijd:
4 minuten
Laatste update:
8 mei 2024
Warmtepomp met subsidie

Een warmtepomp is een behoorlijke investering, maar zorgt ook voor een besparing op de stookkosten. Wie in 2024 een warmtepomp aanschaft, komt in aanmerking voor subsidie. Met behulp van de ISDE subsidie krijg je van de overheid een tegemoetkoming in de aanschafkosten. Hierdoor is de investering die je zelf moet doen kleiner en verdien je de warmtepomp sneller terug.

In dit artikel lees je meer over de subsidiemogelijkheden, de subsidiebedragen, welke voorwaarden hiervoor gelden en hoe je subsidie voor een warmtepomp kunt aanvragen.

Welke subsidies zijn er voor een warmtepomp?

Er zijn diverse mogelijkheden om een warmtepomp voordelig aan te schaffen in 2024. Dit kan in de vorm van subsidie of met een goedkope lening. In onderstaand overzicht hebben wij het voor je op een rijtje gezet:

 • ISDE subsidie voor een warmtepomp (particulieren)
 • Subsidie vanuit gemeente of provincie
 • Groene lening met vaste lage rente
 • ISDE subsidie voor een warmtepomp (bedrijven en VvE's)

ISDE subsidie voor een warmtepomp

Woningeigenaren die hun huis verduurzamen kunnen bij RVO (Rijkdienst voor Ondernemend Nederland) de ISDE subsidie aanvragen voor een warmtepomp. ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

Voor particulieren vergoedt deze nationale subsidie een deel van de gemaakte kosten voor een warmtepomp, een zonneboiler, isolatiemaatregelen en een aansluiting op een warmtenet. De aanschaf van een warmtepomp valt binnen deze subsidie, dus hier kun je als woningeigenaar van profiteren. Er gelden wel enkele voorwaarden.

Bedrijven en VVE's kunnen ook gebruik maken van de ISDE subsidie. Hiervoor gelden andere voorwaarden. Verderop in dit artikel lees je meer over de subsidie voor zakelijke gebruikers. We gaan het eerst hebben over de warmtepomp subsidie voor particulieren.

De hoogte van de subsidie hangt af van het type en het vermogen van de warmtepomp. Over het algemeen gelden de volgende subsidiebedragen voor de ISDE regeling:

Hybride warmtepomp subsidie

Voor een hybride warmtepomp kun je tussen de € 1.950 en € 3.000 subsidie ontvangen. Dit staat gelijk aan ongeveer de helft van de aankoopprijs.

Een hybride warmtepomp is een lucht-water warmtepomp die je koppelt aan de cv-ketel. In de praktijk hoeft de cv-ketel alleen nog maar op zeer koude dagen en voor heet tapwater bij te verwarmen. Een hybride warmtepomp verlaagt het gasverbruik tot wel 50%.

Subsidie voor een elektrische lucht-water warmtepomp

Voor een volledig elektrische lucht-water warmtepomp is het subsidiebedrag € 1.950 tot € 3.750.

Een volledig elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, verhoogt de temperatuur hiervan en verwarmt hiermee het verwarmingswater en tapwater van de woning. Met een lucht-water warmtepomp heb je geen cv-ketel meer nodig.

Subsidie voor een bodem-water warmtepomp

De subsidie voor een bodem-water warmtepomp varieert van € 3.750 tot € 5.100.

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de bodem en verwarmt hiermee het verwarmingswater en tapwater van de woning. Hierdoor heb je geen cv-ketel meer nodig. Voor een bodem-water warmtepomp zijn diepe grondboringen nodig, dit vergt een hogere investering dan bij een elektrische lucht-water waterpomp.

Subsidie voor een lucht-lucht warmtepomp of airco

Voor een lucht-lucht warmtepomp of airco kun je helaas geen subsidie krijgen. Dit type warmtepomp valt niet binnen de ISDE regeling.

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de lucht, verhoogt de temperatuur hiervan en blaast warme lucht de woning in. Dit is vergelijkbaar met de werking van een airco.

Tip

Wil jij een warmtepomp aanschaffen, maar kan de isolatie van je huis nog verbeterd worden? Begin dan met isoleren. Een goed geïsoleerde woning is noodzakelijk voor het gebruik van een warmtepomp. Ook woningisolatie valt binnen de ISDE subsidie, dus je kunt nu dubbel subsidie ontvangen.

Warmtepompen
Warmtepompen
Warmtepompen

RVO subsidie warmtepomp apparatenlijst

Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, des te hoger wordt het subsidiebedrag. Om exact te weten hoeveel subsidie je kan krijgen voor een warmtepomp, kun je het model van de warmtepomp opzoeken in de apparatenlijst van RVO. Je vindt een up-to-date versie van de apparatenlijst op de website van RVO.

Subsidie voor een warmtepomp bij een nieuwbouwwoning

Nieuwbouw woningen waarvan de omgevingsvergunning is aangevraagd na 30 juni 2018, komen niet in aanmerking voor subsidie voor een warmtepomp. Voorheen kwamen nieuwbouwwoningen wel in aanmerking voor subsidie, maar tegenwoordig is nieuw bouwen zonder gasaansluiting de norm.

Wellicht zijn er wel regionale subsidie mogelijkheden. Om dit te controleren, kun je navraag doen bij jouw gemeente of provincie.

Voorwaarden van de ISDE subsidie voor een warmtepomp

Wanneer je een warmtepomp aanschaft en je wil hierbij gebruik maken van de ISDE subsidie, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

 • Je bent eigenaar van de woning en de woning is je hoofdverblijf (of wordt je hoofdverblijf direct na renovatie).
 • De klus wordt uitgevoerd door een installatiebedrijf.
 • De warmtepomp is nieuw en heeft een energielabel van A++ of hoger. Voor een tweedehands warmtepomp krijg je geen subsidie. Koop je een warmtepomp met een energielabel van A+++ dan kom je in aanmerking voor € 225 meer subsidie.
 • De warmtepomp is geïnstalleerd voordat je de subsidieaanvraag doet.
 • Voor nieuwbouw woningen geldt de subsidie niet. De omgevingsvergunning van de woning moet zijn aangevraagd voor 1 juli 2018.
 • Je vraagt de subsidie maximaal 12 maanden na installatie van de warmtepomp aan. Combineer je de aanvraag met isolatiemaatregelen, dan geldt een maximum van 12 maanden na uitvoering van de eerste maatregel.
 • Je kunt de subsidieaanvraag voor een warmtepomp combineren met de subsidieaanvraag voor isolatiemaatregelen.

Subsidie voor een warmtepomp aanvragen als particulier

De subsidie voor een warmtepomp wordt uitgegeven door de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zodra de warmtepomp geïnstalleerd is, kun je de ISDE subsidie aanvragen. Je moet de factuur dus eerst zelf aan het installatiebedrijf betalen en krijgt het subsidiebedrag later van RVO terug.

Investeringssubsidie Duurzame energie en energiebesparing subsidie aanvragen voor je warmtepomp doe je op de website van RVO. Tijdens de aanvraag moet je een aantal documenten uploaden en gegevens invullen. Hiervoor heb je de volgende zaken nodig:

 • Nederlandse DigiD om in te loggen
 • Een factuur en betaalbewijs van de warmtepomp
 • Foto's van de installatie en het product
 • Het betaalde bedrag en de datum van de betaling
 • Een omschrijving van het product (terug te vinden op de factuur)
 • De datum van de aanschaf en de installatie
 • Het adres van de woning en van het uitvoerende installatiebedrijf
 • De meldcode van de warmtepomp

Tip

Wil jij je huis ook verwarmen met een warmtepomp en ben je hiervoor op zoek naar een betrouwbaar installatiebedrijf? Ontvang nu gratis en vrijblijvend tot 4 offertes van installateurs in jouw regio. Start je offerte aanvraag hier.

Groene lening met vaste lage rente

Een groene lening, ook wel duurzame lening genoemd, is een lening met een vaste lage rente die je gebruikt om energiebesparende maatregelen aan je woning te financieren. Bijvoorbeeld voor een warmtepomp of isolatie.

Er zijn diverse fondsen waar je deze groene leningen kan afsluiten. Zowel de overheid als banken bieden groene leningen aan.

Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds

De bekendste groene lening is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds werkt in opdracht van Rijksoverheid en biedt betaalbare financiering voor de verduurzaming van huizen en gebouwen van particulieren, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en scholen.

Particulieren kunnen tot € 25.000 lenen. Wanneer je een ´Nul op de Meter woning´ realiseert (netto energieverbruik van 0) is het maximale bedrag € 60.000.

Je betaalt een vast maandbedrag gedurende de looptijd van de lening (84 tot 240 maanden), met een effectieve jaarrente tussen 1,5 en 1,9%. Boetevrij vervroegd aflossen is mogelijk. Zie voor meer informatie de website van het Nationaal Warmtefonds.

Duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is een stichting die samen met lokale overheden hulp biedt bij financieringen voor bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Als woningeigenaar kun je bij het SVn terecht voor een groene lening voor het verduurzamen van je huis. SVn werkt nauw samen met gemeentes en provincies. Voor iedere provincie of gemeente kunnen de voorwaarden van de lening verschillen.

Over het algemeen geldt een rentepercentage tussen de 1,5 en 2% met een vast maandbedrag en een looptijd tussen de 120 en 180 maanden. Je kunt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 lenen. Zie voor meer informatie de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Een duurzaamheidslening bij de bank

Je kunt ook bij de bank aankloppen voor een groene lening. Zo kun je bij de Rabobank terecht voor een duurzaamheidslening of bij Greenloans, een dochteronderneming van ABN AMRO. ING klanten kunnen ook bij de ING bank terecht voor het afsluiten van een lening om hun huis te verduurzamen.

Groene leningen die door banken worden verstrekt, kennen hogere rentepercentages dan de groene leningen van de overheid.

Subsidie vanuit gemeente of provincie

Sommige gemeentes en provincies bieden, los van de nationale ISDE subsidie, zelf ook subsidie aan voor duurzame maatregelen zoals een warmtepomp. Het beste kun je hiervoor de website van jouw gemeente controleren of contact opnemen met het gemeente loket.

Sommige gemeenten geven geen subsidie meer, omdat de landelijke subsidie van kracht is. Als je gemeente wel subsidie geeft, mag je deze twee subsidies combineren en krijg je dubbel korting.

ISDE subsidie voor een warmtepomp voor bedrijven en VvE's

Voor zakelijke gebruikers zoals bedrijven en Verenigingen van Eigenaars (VvE's) is het mogelijk om subsidie te krijgen voor het plaatsen van een warmtepomp middels de ISDE subsidie. Hiervoor gelden enkele voorwaarden. Zie de website van RVO voor een uitgebreid overzicht van alle voorwaarden.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je subsidie voor een warmtepomp aanvragen?

Je vraagt de ISDE subsidie voor een warmtepomp aan bij RVO, nadat de warmtepomp is geïnstalleerd. De subsidieaanvraag gebeurt online op de website van RVO. Hiervoor heb je een geldige DigiD nodig.

Tot wanneer kun je de subsidie voor een warmtepomp aanvragen?

Je kunt de ISDE subsidie tot maximaal 12 maanden na plaatsing van de warmtepomp aanvragen. Als je de subsidie combineert met een isolatiemaatregel, geldt een maximum van 12 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregel.

Hoeveel subsidie krijg je op een warmtepomp in 2024?

Het exacte subsidiebedrag voor een warmtepomp in 2024 hangt af van het type warmtepomp en het vermogen hiervan. Binnen de ISDE subsidie kun je rekenen op de volgende subsidiebedragen:

 • Hybride warmtepomp: € 1.950 tot € 3.000
 • Volledig elektrische lucht-water warmtepomp: € 1.950 tot € 3.750
 • Bodem-water warmtepomp: € 3.750 tot € 5.100
 • Lucht-lucht warmtepomp: geen subsidie

Wat kost een warmtepomp met subsidie?

De exacte kosten van een warmtepomp en de hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Gemiddeld kun je rekenen op de volgende kosten na aftrek van ISDE subsidie.

 • Hybride warmtepomp: € 2.000 tot € 4.000
 • Lucht-lucht warmtepomp: € 3.000 tot € 8.000 (geen subsidie mogelijk)
 • Volledig elektrische lucht-water warmtepomp: € 5.000 tot € 11.000
 • Bodem-water warmtepomp: € 10.000 tot € 20.000

Kan ik een warmtepomp zelf installeren en subsidie krijgen?

Nee, je komt alleen in aanmerking voor ISDE subsidie wanneer je de warmtepomp laat installeren door een installatiebedrijf.

Warmtepomp

Kosten

€ 3.000 - 15.000

i

Dit zijn de kosten van een hybride- of lucht-water- of lucht-luchtwarmtepomp. Bodemwarmtepompen zijn duurder, namelijk €15.000 tot 25.000.

Subsidie

€ 1.950 - 5.100

i

De subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen.

Klik hier voor meer info

Besparing

10 - 30%

i

Met een warmtepomp wordt er minder, of zelfs geen gas verbruikt voor verwarming. De elektriciteitskosten stijgen wel.

Gemiddeld wordt er 10 tot 30% bespaard op energiekosten.

TVT

5 - 15 jaar

i

De terugverdientijd is van veel factoren afhankelijk. Een hybride warmtepomp is sneller terugverdiend dan een bodemwarmtepomp.

50%
CO₂ impact
i

Een warmtepomp bespaart veel gas, maar verbruikt ook veel stroom. De totale CO₂ uitstoot voor het verwarmen van je woning wordt met een warmtepomp tot 50% lager, zo voorkom je jaarlijks tot 1.400 kg CO₂ uitstoot. Inschatting besparing: gasverbruik (1.500 m³) x uitstoot (1,89 kg CO₂/m³) x 50% = 1.417 kg CO₂/jaar.

Deze besparing staat per jaar gelijk aan:

7.577 km met de auto

141 spijkerbroeken

59 bomen planten

Leestijd
4 minuten
Datum
8 mei 2024

Ook besparen met een warmtepomp?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat is een warmtepomp?

Lees meer

Hoe werkt een warmtepomp?

Lees meer

Kosten van een warmtepomp

Lees meer

Warmtepomp subsidies

Lees meer

Het kopen van een warmtepomp

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog