Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Subsidie warmtepomp 2021

Een warmtepomp aanschaffen betekent dat je met een behoorlijke financiële investering te maken krijgt. Natuurlijk verdien je dit bedrag op den duur weer terug, maar de aanschafkosten dien je wel in één keer te voldoen. Om je het een beetje gemakkelijker te maken op dit gebied kun je gebruik maken van diverse subsidies voor de aanschaf van een warmtepomp. In dit artikel kun je meer lezen over welke subsidies er zijn, welke voorwaarden hiervoor gelden en hoe je deze kunt aanvragen.

Een warmtepomp met subsidie heeft een kortere terugverdientijd.

Navigeer naar:

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Welke subsidies zijn er voor een warmtepomp?

Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je een subsidieaanvraag doen voor de aanschaf van een warmtepomp. Dit is de zogenaamde Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en hier vallen warmtepompen ook onder.

Bij de RVO kun je tevens een Energiebespaarlening afsluiten. Met deze lening kun je geld lenen voor de aanschaf van een warmtepomp tegen gunstige tarieven en zonder afsluitkosten.

Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om een groene hypotheek of lening bij een bank af te sluiten en ook zijn er gemeenten die lokale subsidies verstrekken voor de aanschaf van een warmtepomp.

Bij deze een opsomming van de subsidiemogelijkheden:

 • ISDE subsidie vanuit RVO
 • Energiebespaarlening vanuit RVO
 • Gemeentelijke subsidies
 • Groene hypotheek

ISDE Subsidie warmtepomp 2021 - RVO

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft als belangrijkste tegemoetkoming de ISDE subsidie warmtepomp. Deze subsidie geldt voor de aanschaf van een warmtepomp, maar je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

 • De warmtepomp moet door een erkende installateur geplaatst worden;
 • De warmtepomp moet een onderdeel zijn van een verwarmingstoestel;
 • De warmtepomp mag geen hoger vermogen hebben dan 70 kW;
 • Bij de warmtepomp hoort een etiket, een productkaart en bijbehorende documentatie.

ISDE subsidie warmtepomp 2021 - RVO: welke warmtepompen?

Niet iedere warmtepomp komt in aanmerking voor de ISDE subsidie warmtepomp. Bij de aanschaf van lucht-lucht warmtepompen krijg je geen subsidie. De ISDE subsidie geldt wel voor: water-water warmtepompen, lucht-water warmtepompen, bodem-water warmtepompen en hybride warmtepompen (deze laatste wordt ook gezien als een lucht-water warmtepomp).

Deze warmtepompen moeten dan wel aan aantal specificaties moeten voldoen, voordat ze in aanmerking komen voor subsidie. Voor een complete specificatielijst en alle vergoedingen per merk en type warmtepomp, kun je terecht op deze pagina van de RVO.

RVO subsidie warmtepomp 2021: welk bedrag krijg je?

Met de ISDE subsidie op een warmtepomp vanuit de RVO krijg je tussen de €1.000,- en €2.500,- terug voor de aanschaf van een warmtepomp. De hoogte van de ISDE subsidie warmtepomp is afhankelijk van het type pomp en het vermogen hiervan.

Daarnaast heb je nog kans op een extra subsidie als je een hoog vermogen-, of extra zuinige pomp neemt met het A+ label of A++ label. Hierdoor kan het subsidiebedrag tot €3.000,- oplopen. We geven hier een aantal voorbeelden van mogelijke subsidies per warmtepomp:

• ISDE subsidie voor warmtepompen op buitenlucht

Als je een hybride warmtepomp of een lucht-water warmtepomp koopt, is de minimale ISDE subsidie warmtepomp 1.300 euro. Dit geldt voor een pomp met een vermogen van 3 kW. Neem je een pomp met een hoger vermogen (5 of 8 kW) dan zijn de subsidiebedragen respectievelijk 1.500 en 1.800 euro.

Let op: deze pompen zijn duurder in aanschaf. In principe gaat het ook niet om de hoogte van het subsidiebedrag, maar dat je een warmtepomp koopt met het juiste vermogen voor de woonsituatie.

• ISDE subsidie voor bodem-water en water-water warmtepompen

Overweeg je de aanschaf op een bodem-warmtepomp dan is de minimale ISDE subsidie warmtepomp 2.500 euro. Ook voor deze pompen geldt dat hoe meer vermogen de pomp heeft, hoe hoger het subsidiebedrag is.

Als je een bodem- water of water-waterpomp neemt met een A+ label krijg je nog eens 150 euro extra subsidie. Voor een warmtepomp met een A++ label is deze extra subsidie 300 euro.

Je vindt alle subsidiebedragen per merk en type warmtepomp op deze pagina van de RVO.

Wil jij weten welke warmtepomp voor jouw woning de beste keuze is en wat deze kost? Vraag dan gratis en vrijblijvend advies aan bij erkende installateurs in jouw regio.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

ISDE Subsidie warmtepomp 2021 aanvragen

Via de website van de RVO kun je een ISDE subsidie warmtepomp aanvragen. Je hebt hier in ieder geval een DigiD voor nodig. Er is voor 2021 een totaalbudget van 100 miljoen euro en men werkt volgens het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wees dus wel op tijd met het indienen van je aanvraag en laat dit niet weken liggen.

In bijna alle gevallen worden de aanvragen binnen een termijn van acht weken behandeld. Op deze pagina van de RVO volg je een stappenplan voor de aanvraag en word je duidelijk gemaakt welke documenten je mee moet sturen. Uiteindelijk leidt dit tot de definitieve aanvraag.

Wanneer kan ik de subsidie voor een warmtepomp aanvragen?

Je kunt subsidie aanvragen voor een warmtepomp als je deze na 1 januari 2016 gekocht hebt. De geldende datum is de dag waarop de koopovereenkomst gesloten is en niet wanneer de warmtepomp betaald is. Binnen zes maanden na de installatie van de warmtepomp kun je de aanvraag indienen bij de RVO.

Er zijn diverse mogelijkheden om subsidie te ontvangen voor een warmtepomp.

RVO subsidie warmtepomp 2021: Energiebespaarlening

Als je in energiebesparende maatregelen voor je woning wilt investeren, kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening. De aanschaf van een warmtepomp valt ook onder deze lening.

Het idee achter deze lening is dat je door de aanschaf van een warmtepomp bespaart op je energierekening. Met deze besparing kun je de Energiebespaarlening (of een deel ervan) weer aflossen.

De lening is er voor particuliere huiseigenaren en voor de zogenaamde Verenigingen van Eigenaren. De Energiebespaarlening heeft de volgende voordelen:

 • Je betaalt geen afsluitkosten;
 • Je betaalt een aantrekkelijke rente (1,9 procent bij een looptijd van 10 jaar);
 • Je mag de hele lening (of een deel ervan) boetevrij aflossen;
 • Je leent minimaal 2.500 en maximaal 25.000 euro;
 • De lening wordt onderhands verstrekt.

Op de website van de Energiebespaarlening vind je alle informatie en aanvullende voorwaarden voor deze lening.

De groene hypotheek

Wil je investeren in energiebesparende maatregelen, zoals de aanschaf van een warmtepomp? Dat kan ook via een hypotheekverstrekker. Je kunt dan een groene hypotheek afsluiten (deze komt bovenop je huidige hypotheek).

Het bedrag wordt door de verstrekker in een speciaal depot weggezet. Door het laten zien van aankoopnota’s kan de aanschaf van een warmtepomp hieruit vergoed worden. Ook als je een nieuw huis koopt dat al voorzien is van energiebesparende maatregelen kom je in aanmerking voor een dergelijke hypotheek. Voor een groene hypotheek gelden onder andere de volgende voorwaarden:

 • Voor investeringen in een warmtepomp die nog moeten plaatsvinden, kun je maximaal 9.000 euro lenen;
 • Als je woning een energielabel heeft van A++ kun je nog eens 9.000 euro extra lenen;
 • Je moet een minimaal gezinsinkomen hebben van 33.000 euro (bruto) om in aanmerking te komen voor een groene hypotheek. Deze wordt buiten de inkomenstoets gehouden.

Meer informatie over groene hypotheken kun je krijgen bij diverse hypotheekverstrekkers.

Gemeentelijke subsidie warmtepomp 2021

Er zijn gemeenten die een bepaald budget beschikbaar hebben voor het investeren in energiebesparende maatregelen. Deze subsidie verschilt per gemeente en het aanbod hierin verschilt.

Wil jij weten of jouw woongemeente subsidie beschikbaar stelt voor de aanschaf van een warmtepomp? Het beste kun je dan even informeren bij de gemeente zelf. Ook erkende installateurs bij jou in de buurt zijn vaak op de hoogte van regionale subsidies.

Op zoek naar een erkende installateur in jouw regio? Je vindt hem via Duurzaamheidsvergelijker.

Subsidie warmtepomp 2021 nieuwbouw

Ook bij nieuwbouw kom je in aanmerking voor een ISDE subsidie warmtepomp. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen dan is de EPC- berekening (Energie Prestatie Coëfficiënt) van de woning van belang. De EPC geeft aan hoe energiezuinig de nieuw te bouwen woning is. Als de woning zonder gebruik van een warmtepomp (dus met een cv- ketel) een EPC haalt van 0,4 kom je in aanmerking voor de ISDE subsidie.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Lagere Lasten

Meer Comfort

Ontvang gratis op maat gemaakte offertes voor warmtepompen. Geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Wat betekent een warmtepomp voor jouw woning?

Haal 75% van je warmte uit de natuur;

Bespaar jaarlijks honderden euro's;

Flinke stap naar CO2-neutrale woning;

Prima rendement en een duurzame investering;

Je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

Zoek je meer informatie over warmtepompen? Lees verder:

warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp… hoe zit het daar mee? In dit artikel kom je te weten wat een warmtepomp is, hoe deze werkt en wat de prijzen hiervan zijn.

werking warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van de (gratis) energie uit de omgeving, bijvoorbeeld uit de lucht, de bodem of uit het grondwater.

kosten warmtepomp

Kosten van een warmtepomp

Het beeld dat een warmtepomp €10.000 of €20.000 moet kosten, klopt niet. Vanaf €5.000 zijn er prima warmtepompen te koop.

subsidie warmtepomp

Warmtepomp subsidies

In dit artikel kun je meer lezen over welke subsidies er voor warmtepompen zijn, welke voorwaarden hiervoor gelden en hoe je deze kunt aanvragen.

warmtepomp kopen

Het kopen van een warmtepomp

Een warmtepomp kopen is een forse investering en goede informatie is cruciaal om de juiste keuze te maken. Dit artikel is een goede leidraad als je veel te weten wilt komen over het aanschaffen van een warmtepomp.

Omhoog