Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Warmtepomp kopen

Een warmtepomp kopen is een forse investering en goede informatie is cruciaal om de juiste keuze te maken. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om te weten welke warmtepomp het beste bij jouw woonsituatie past en welk vermogen deze moet hebben. Aan iedere warmtepomp hangt overigens weer een ander prijskaartje. Daarbij kun je bij de aanschaf ook nog eens profiteren van allerlei subsidies. Kortom: het kopen van een warmtepomp is geen sinecure. Dit artikel is dan ook een goede leidraad als je veel te weten wilt komen over het aanschaffen van een warmtepomp.

Een warmtepomp kopen, wat komt er bij kijken?

Navigeer naar:

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Hoe koop ik een warmtepomp?

Een warmtepomp kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Als je een warmtepomp overweegt, dan is het belangrijk dat je in gesprek gaat met specialisten. Door diverse installateurs te spreken krijg je vanzelf een goed beeld van de mogelijkheden.

Zijn jouw oude radiatoren wel geschikt? Of kun je met enkel je vloerverwarming voldoen? Heb je straks nog wel genoeg warm water zodat alle vier de meiden uitgebreid kunnen douchen? En welk type warmtepomp is dan het beste voor jouw woning? Deze vragen wil je beantwoord hebben voordat jij je keuze maakt.

Een warmtepomp installeren is maatwerk en een goede voorbereiding is hierbij onmisbaar. Op internet (zoals op deze website) vind je veel informatie, waardoor je je goed kan oriënteren. Zodra je genoeg gelezen hebt en actie wil ondernemen, is het verstandig om meerdere offertes op te vragen bij verschillende installateurs. Zij zullen je gratis en vrijblijvend van advies en een voorstel voorzien.

Een warmtepomp kopen is dus maatwerk en iedere installateur hanteert zijn eigen prijzen en werkwijze. Een richtlijn is dat je minimaal drie en maximaal zes offertes laat opstellen. Door de adviezen en offertes naast elkaar te leggen, krijg je een goed inzicht in de mogelijkheden en de prijsopbouw.

Het geeft je de gelegenheid om je verder te verdiepen en te kiezen voor de installateur met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Op deze manier kun je veel euro’s besparen op de aanschaf van een warmtepomp. Offertebedragen kunnen in de meest extreme gevallen wel tot 40% van elkaar verschillen.

Wil jij direct in contact komen met lokale installateurs? Dit doe je via het aanvraag formulier op onze website. Je krijgt dan maximaal 5 offertes inclusief advies van erkende installateurs die werkzaam zijn in jouw regio.

Wat is de prijs van een warmtepomp?

Er zijn vijf verschillende soorten warmtepompen en iedere soort heeft een eigen prijskaartje. Ook onderling verschillen deze pompen nog van prijs, omdat ze ook verschillen qua vermogen. Een pomp met meer vermogen is logischerwijs duurder dan een warmtepomp met minder vermogen.

Hieronder volgt een overzicht van richtprijzen per soort warmtepomp. Voor exacte prijzen moet er op locatie een prijsopgave gemaakt worden. Het is immers maatwerk.

Lucht-lucht warmtepomp 4.000 tot 8.000 euro
Hybride warmtepomp 5.000 tot 7.000 euro
Lucht-water warmtepomp 10.000 tot 15.000 euro
Water-water warmtepomp 15.000 tot 20.000 euro
Bodem-water warmtepomp 20.000 tot 25.000 euro

Deze prijzen zijn inclusief de installatiekosten en de btw. Het gaat om richtprijzen en de actuele kosten kunnen anders liggen. Met eventuele subsidies is geen rekening gehouden.

Wil je meer informatie over de prijzen van een warmtepomp? Lees dan ons artikel over warmtepomp kosten.

De werking van de warmtepomp

Een warmtepomp werkt in principe hetzelfde als een koelkast, maar dan omgekeerd. Een koelkast onttrekt warmte aan de binnenkant van de kast en voert deze af aan de buitenlucht. Daarom is een koelkast aan de achterkant zo warm. Een warmtepomp doet ongeveer hetzelfde, alleen wordt de warmte hier gebruikt om je huis en eventueel tapwater te verwarmen.

Een schematische weergave van de werking van een warmtepomp.

Een warmtepomp haalt zijn energie uit hernieuwbare bronnen, zoals de buitenlucht, grondwater en aardwarmte. De energie die hij hier uithaalt, wordt omgezet in warmte en de temperatuur hiervan wordt vervolgens nog eens flink verhoogd door compressie. Als de temperatuur hoog genoeg is, kun je deze warmte gebruiken om het huis te verwarmen via radiatoren of vloerverwarming. Ook is het mogelijk om tapwater te verwarmen.

Met een warmtepomp heb je dus (veel) minder kosten aan aardgas. Een warmtepomp werkt namelijk op elektriciteit en dat is goedkoper dan gas. Het is bovendien de verwachting dat de gasprijzen de komende jaren blijven stijgen. Wil je meer lezen over de werking van een warmtepomp? Lees dan ons artikel over de werking van een warmtepomp.

Een warmtepomp kopen met subsidie

Voor de aanschaf van energiebesparende maatregelen, waaronder de warmtepomp ook valt, kun je subsidie krijgen van de overheid.

De belangrijkste subsidie die je kunt krijgen als je een warmtepomp gaat kopen, is de zogenaamde Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het subsidiebedrag begint bij 1.100 euro en kan oplopen tot 3.000 euro, afhankelijk van welke soort warmtepomp je koopt.

Er zijn ook nog mogelijkheden voor andere subsidievormen als energiebesparende leningen of groene hypotheken, maar de ISDE-subsidie is veruit de voordeligste en de bekendste. Meer lezen over de verschillende subsidies? Lees dan ons artikel over warmtepomp subsidie.

Een goede installateur kan je ook uitstekend adviseren over het aanvragen van subsidie op de warmtepomp. Op zoek naar een erkende installateur? Gebruik de handige offerte-tool van Duurzaamheidsvergelijker en ontvang direct tot 5 offertes inclusief advies van lokale installateurs.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Een warmtepomp kopen of huren?

Zoals gezegd is het kopen van een warmtepomp een behoorlijke uitgave. Als je dit bedrag niet in één keer kan of wilt uitgeven, kan het huren van een warmtepomp een goede oplossing zijn. Bij het huren van een warmtepomp betaal je een vast maandelijks bedrag. Meestal is er een onderhoudscontract en een storingsservice bij het huurcontract inbegrepen.

Het voordeel van een warmtepomp huren, is dan ook dat je nooit voor vervelende extra kosten komt te staan. Het nadeel van huren, is dat de pomp nooit van jezelf wordt. Dit kan een nadeel zijn wanneer je je woning verkoopt.

Waar kan ik een warmtepomp kopen?

Een warmtepomp koop je bij een erkende installateur. Je hebt dan te maken met een echte vakman en voor het toekennen van subsidie is dit ook nog eens een vereiste. Er zijn genoeg erkende installateurs bij jou in de buurt te vinden.

Hier hoef je niet eens voor rond te reizen. Via het formulier op onze website kun je gemakkelijk meerdere offertes op laten stellen van installateurs bij jou in de buurt. Je ontvangt maximaal vijf offertes van erkende vakmannen.

Het voordeel van een plaatselijke installateur is dat je voordeliger uit bent met de voorrijkosten. Daarbij is vaak de service van lokale installateur zeer goed, omdat hij in zijn eigen regio graag een goede naam wil behouden.

Welke warmtepomp moet ik kopen?

Welke warmtepomp je gaat kopen, is afhankelijk van: de woonsituatie, de staat van de woning en je persoonlijke wensen.

Woon je bijvoorbeeld in een tussenwoning dan wordt het lastig om een bodem-water of een water-water warmtepomp te kopen, omdat je hier wel de nodige ruimte voor moet hebben. Mocht je woning niet goed geïsoleerd zijn, dan heb je ook niet zoveel mogelijkheden. Meestal is een hybridepomp dan de beste oplossing.

Het kopen van een warmtepomp is dus echt een kwestie van maatwerk en daarom kan je het beste een erkend installateur hiervoor laten komen. Een goede vakman kan precies uitleggen welke warmtepomp voor jou het beste is en je alle advies geven over het gebruik hiervan.

Bij een warmtepomp hoort een juist type radiator en manier van verwarmen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een warmtepomp?

Er is een aantal zaken erg belangrijk als je besluit om een warmtepomp te kopen. Simpel gezegd bestaat een warmtepompinstallatie uit: de bron, de warmtepomp zelf en het afgiftesysteem. Bij al deze onderdelen is het belangrijk dat deze goed op elkaar afgestemd zijn.

Hieronder geven we puntsgewijs aan wat de belangrijkste zaken zijn waar je op moet letten bij het kopen van een warmtepomp.

De bron

De bron is een belangrijk onderdeel van het warmtepompsysteem, deze voert immers de warmte aan. Je kunt kiezen voor de buitenlucht als bron van de warmtepomp. Dit systeem is gemakkelijk te installeren en relatief goedkoop in aanschaf.

Een warmtepomp met grondwater of aardwarmte als bron vergt veel meer ingrepen qua installatie en is (fors) duurder in aanschaf. Het rendement van deze pompen is wel weer hoger dan een warmtepomp met lucht als bron.

Het afgiftesysteem

Het afgiftesysteem bestaat bijvoorbeeld uit een vloerverwarming of radiatoren. Deze moeten geschikt zijn om de temperaturen van de warmtebron aan te kunnen. De temperatuur van het water is bij een warmtepomp lager dan bij een CV ketel. Het is daarom belangrijk dat je genoeg verwarmingsoppervlakte hebt.

In principe levert een warmtepomp alleen warmte om het huis te verwarmen. Als je ook het tapwater verwarmd wilt hebben dan heb je nog een warmwaterboiler nodig.

De warmtevraag

De warmtevraag van de woning moet afgestemd zijn op de capaciteit van de warmtepomp. Stel dat jouw woning slecht geïsoleerd is. Dan moet de pomp meer capaciteit leveren en heb je misschien wel een warmtepomp met meer vermogen nodig dan die je zou kopen als je huis wel goed geïsoleerd was.

Je kunt in dit geval beter eerst de isolatie in orde maken en dan een geschikte warmtepomp kopen. Lees hier meer over het isoleren van je muren, vloer en dak of het plaatsen van isolerende ramen en kozijnen.

Vergunning

Het kan zijn dat je voor het aanleggen van een warmtepompinstallatie een vergunning aan moet vragen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als het buitendeel van de pomp aan de gevel in het zicht wordt geplaatst.

Meestal is een vergunning niet nodig, maar vraag dit voor de zekerheid wel even na bij de gemeente van je woonplaats. Een installateur kan je hierover ook goed informeren.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Lagere Lasten

Meer Comfort

Ontvang gratis op maat gemaakte offertes voor warmtepompen. Geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Wat betekent een warmtepomp voor jouw woning?

Haal 75% van je warmte uit de natuur;

Bespaar jaarlijks honderden euro's;

Flinke stap naar CO2-neutrale woning;

Prima rendement en een duurzame investering;

Je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

Zoek je meer informatie over warmtepompen? Lees verder:

warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp… hoe zit het daar mee? In dit artikel kom je te weten wat een warmtepomp is, hoe deze werkt en wat de prijzen hiervan zijn.

werking warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van de (gratis) energie uit de omgeving, bijvoorbeeld uit de lucht, de bodem of uit het grondwater.

kosten warmtepomp

Kosten van een warmtepomp

Het beeld dat een warmtepomp €10.000 of €20.000 moet kosten, klopt niet. Vanaf €5.000 zijn er prima warmtepompen te koop.

subsidie warmtepomp

Warmtepomp subsidies

In dit artikel kun je meer lezen over welke subsidies er voor warmtepompen zijn, welke voorwaarden hiervoor gelden en hoe je deze kunt aanvragen.

warmtepomp kopen

Het kopen van een warmtepomp

Een warmtepomp kopen is een forse investering en goede informatie is cruciaal om de juiste keuze te maken. Dit artikel is een goede leidraad als je veel te weten wilt komen over het aanschaffen van een warmtepomp.

Omhoog