Home>Warmtepomp>Warmtepomp kopen

Een warmtepomp kopen: Waar let je op?

Leestijd:
5 minuten
Laatste update:
8 mei 2024
Warmtepomp kopen

Een warmtepomp is een forse investering en goede informatie is cruciaal om de juiste keuze te maken. Waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een warmtepomp? Je leest het in dit artikel.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten welke warmtepomp het beste bij jouw woonsituatie past en welk vermogen deze moet hebben. Aan iedere warmtepomp hangt overigens weer een ander prijskaartje. Daarbij kun je bij de aanschaf ook nog eens profiteren van subsidie. Op deze pagina lees je waar je op moet letten bij het aanschaffen van een warmtepomp.

Waar kan ik een warmtepomp kopen en laten installeren?

Je kunt een warmtepomp online kopen en zelf installeren, maar het wordt niet aangeraden zelf een warmtepomp te installeren, tenzij je een ervaren installateur bent. De installatie van de warmtepomp is vakwerk en dit kun je het beste aan vakmensen overlaten. Bovendien kom je alleen in aanmerking voor subsidie als je de warmtepomp door een bedrijf laat plaatsen. In de meeste gevallen koop je een warmtepomp dus bij een installateur.

Voordat je een warmtepomp koopt, komt er veel uitzoekwerk aan te pas. Welke warmtepomp heb je nodig? Zijn jouw oude radiatoren wel geschikt? Of kun je met alleen de vloerverwarming voldoen? Veel mensen vragen zich ook af; heb ik straks nog wel genoeg warm water zodat alle kinderen uitgebreid kunnen douchen? En is zonnepanelen en een warmtepomp samen kopen misschien ook een optie? Wij snappen dat je deze vragen wilt beantwoorden voordat jij een warmtepomp kiest.

Ga in gesprek met verschillende specialisten en laat je goed voorlichten. Iedere installateur hanteert zijn eigen prijzen en werkwijze, dus het is verstandig om te vergelijken. Wil jij offertes vergelijken van installateurs in jouw buurt? Start je gratis offerte aanvraag hier.

Welke warmtepomp ga ik kopen?

Welke warmtepomp je kunt kopen, is afhankelijk van je woonsituatie, je budget en je persoonlijke wensen.

Woon je bijvoorbeeld in een appartement, dan wordt het lastig om een bodem-water warmtepomp te kopen. Hiervoor moeten namelijk diepe grondboringen gedaan worden. Wil of kan jij (nog) niet van het gas af? Dan is een hybride warmtepomp een oplossing. Lees hier hoe een warmtepomp werkt.

Om te beginnen moet je kiezen tussen een hybride warmtepomp of een all-electric warmtepomp.

Een hybride warmtepomp kopen

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel om je huis te voorzien van verwarmingswater en tapwater. De hybride warmtepomp is een lucht-water warmtepomp. Deze onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft de warmte af aan het verwarmingswater.

De hybride warmtepomp wordt rechtstreeks op de cv-ketel aangesloten. Op koude dagen zal de cv-ketel bijverwarmen, maar voor de rest doet de warmtepomp het zware werk. Daarnaast zorgt de cv-ketel voor warm tapwater.

Een hybride warmtepomp is een populair instapmodel en dient in de transitie naar elektrisch verwarmen als prima oplossing. De prijs van een hybride warmtepomp ligt tussen de € 4.000 en € 7.000. Hier gaat nog € 1.950 tot € 3.000 subsidie vanaf. Deze kosten zijn exclusief de cv-ketel.

Een all-electric warmtepomp bestellen

Een all-electric warmtepomp neemt de complete verwarming van de woning voor zijn rekening, in de meeste gevallen inclusief warm tapwater. Je hebt hierbij dus geen cv-ketel meer nodig. All-electric is de verzamelnaam voor alle warmtepompen die volledig elektrisch werken zonder een cv-ketel.

  • Lucht-water warmtepomp: Deze warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, verhoogt de temperatuur hiervan en verwarmt hiermee het water van de centrale verwarming en tapwater van je woning. De kosten van een all-electric lucht-water warmtepomp liggen tussen de € 7.000 en € 15.000. Hier gaat nog € 1.950 tot € 3.750 subsidie vanaf.
  • Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht warmtepomp werkt net als een airco. De pomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en blaast warme lucht de woning in. Deze warmtepomp wordt niet aangesloten op radiatoren of vloerverwarming. Deze warmtepomp voorziet dus ook niet in warm tapwater. De kosten van een lucht-lucht warmtepomp liggen tussen de € 3.000 en € 8.000. Er is geen subsidie beschikbaar voor dit type warmtepomp.
  • Bodem-water warmtepomp: Een bodem-water warmtepomp maakt gebruik van de aardwarmte. Er worden gaten geboord tot een diepte waar een constante temperatuur heerst. Deze warmte wordt gebruikt om het verwarmingswater en tapwater van de woning te verwarmen. Een bodem-water warmtepomp is de meest ingrijpende pomp en heeft hiermee ook het hoogste prijskaartje. De kosten variëren van € 15.000 tot € 25.000. Hier gaat nog € 3.750 tot € 5.1000 subsidie vanaf.

De prijzen van een warmtepomp

De prijs van een warmtepomp is van veel factoren afhankelijk. Hierboven zie je gemiddelde richtprijzen per soort warmtepomp, maar voor een exacte prijs kun je het beste offertes laten opstellen door installateurs.

Wil je verder lezen over de prijzen van een warmtepomp? Lees dan dit artikel over de warmtepomp kosten.

Een warmtepomp kopen met subsidie

Als je een warmtepomp koopt, kom je in veel gevallen in aanmerking voor subsidie. De ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) kun je na de installatie van de warmtepomp aanvragen bij RVO (Rijkdienst voor Ondernemend Nederland).

Sinds 2024 kom je in aanmerking wanneer je een waterpomp aanschaft met een energielabel van minimaal A++. De meeste waterpompen hebben dit label al. Schaf jij in 2024 een waterpomp aan met een energielabel van A+ of lager, dan krijg je geen subsidie.

Heb je een waterpomp gekocht met een energielabel van A+ of lager in 2023, dan mag krijg je hier wel nog subsidie voor. De subsidie voor warmtepompen met een energielabel van A++ of hoger, is niet veranderd. Koop je een warmtepomp met een energielabel A+++, dan krijg je daar een bonus van € 225 bij.

Wil je meer lezen over de subsidie en andere financiële voordelen bij het kopen van een warmtepomp? Bekijk dan dit artikel over warmtepomp subsidies.

Een warmtepomp huren of kopen

Een warmtepomp huren of kopen? Het kan een lastige beslissing zijn. Zoals gezegd is het kopen van een warmtepomp een behoorlijke uitgave. Als je dit bedrag niet in één keer kan of wilt uitgeven, kan het huren van een warmtepomp een goed alternatief zijn. Bij het huren van een warmtepomp betaal je een vast maandelijks bedrag. Meestal is er een onderhoudscontract en een storingsservice bij het huurcontract inbegrepen. Veel installateurs bieden naast kopen ook het huren van een warmtepomp aan.

Het voordeel van een warmtepomp huren is dat je geen grote investering hoeft te doen en niet voor onverwachte extra kosten komt te staan. Het nadeel van huren, is dat je uiteindelijk duurder uit bent dan wanneer je de pomp zelf koopt.

Je kunt ook gebruik maken van een groene lening. Hierbij leen je geld van de overheid, provincie of gemeente tegen een vaste lage rente. Er zijn ook banken die groene leningen aanbieden. Hierbij betaal je wel een hogere rente dan wanneer je leent van de overheid.

Het voordeel van een groene lening is dat je, net zoals bij huren, vooraf geen grote investering hoeft te doen, maar de warmtepomp uiteindelijk wel jouw eigendom wordt. Door de lage vaste rente is financieren met een groene lening goedkoper dan het huren van een warmtepomp.

Wat kost het huren van een warmtepomp?

Bij het huren van een warmtepomp betaal je meestal eenmalig installatiekosten en daarna een vast bedrag per maand. Ook wanneer je een warmtepomp huurt, kom je in aanmerking voor subsidie. De subsidie wordt verrekend en hierdoor wordt het maandbedrag aanzienlijk lager.

Afhankelijk van de prijs van de warmtepomp kost het huren van een warmtepomp enkele tientallen euro's tot honderden euro's per maand.

Stel je bespaart met een warmtepomp € 600 per jaar, oftewel € 50 per maand en de maandelijkse huur van de warmtepomp is € 40. Dan ga je er per saldo € 10 per maand op vooruit, oftewel € 120 per jaar.

Een cv-ketel met warmtepomp huren

Het huren van een cv-ketel wordt al jarenlang aangeboden en hier maken veel huishoudens gebruik van. Wanneer je een cv-ketel met hybride warmtepomp huurt, verschilt dit niet veel ten opzichte van het huren van alleen een cv-ketel. Het maandbedrag zal hoger zijn dan wanneer je alleen een cv-ketel huurt, maar je bespaart ook flink op de stookkosten.

De meeste mensen overwegen het huren van een cv-ketel met warmtepomp wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is en de woning verder goed geïsoleerd is.

Met een (hybride) warmtepomp daalt het gasverbruik, maar het elektriciteitsverbruik stijgt. Stroom is goedkoper dan gas, waardoor je onder aan de streep goedkoper uit bent. De meeste huishoudens besparen honderden euro's per jaar met een warmtepomp.

Waar op letten bij de aankoop van een warmtepomp?

Als je besluit om een warmtepomp te kopen zijn er meerdere dingen waar je op moet letten. Simpel gezegd bestaat een warmtepompinstallatie uit: de bron, de warmtepomp zelf en het afgiftesysteem. Bij al deze onderdelen is het belangrijk dat deze goed op elkaar afgestemd zijn. Daarnaast is het van belang dat je huis goed geïsoleerd is.

Werking van een warmtepomp

Hieronder geven we puntsgewijs aan wat de belangrijkste zaken zijn waar je op moet letten bij het kopen van een warmtepomp.

Isolatie en warmtevraag

De capaciteit van de warmtepomp moet afgestemd worden met de warmtevraag van de woning. Stel dat jouw woning slecht geïsoleerd is, dan moet de pomp meer capaciteit leveren en koop je misschien wel een warmtepomp met meer vermogen dan je nodig zou hebben als je huis wel goed geïsoleerd was.

Dus voordat je een warmtepomp overweegt, moet je ervoor zorgen dat je huis goed geïsoleerd is. Anders ga je de warmtevoorziening optimaliseren voordat de rest van het huis hiervoor geschikt is. Dit is als dweilen met de kraan open.

Is jouw huis gebouwd voor 1990 en wil jij weten of de isolatie verbeterd kan worden? Plan nu een gratis adviesgesprek met een isolatiespecialist uit jouw regio. Meer lezen of spouwmuurisolatie doe je hier.

De bron

Een warmtepomp met buitenlucht als bron is gemakkelijk te installeren en relatief goedkoop in aanschaf.

Een warmtepomp met grondwater of aardwarmte als bron vergt meer ingrepen qua installatie en is (fors) duurder in aanschaf. Het rendement van deze pompen is wel hoger dan een warmtepomp met lucht als bron.

Het afgiftesysteem

Het afgiftesysteem bestaat bijvoorbeeld uit een vloerverwarming en/of radiatoren. Deze moeten geschikt zijn om met de (lagere) temperaturen van de warmtebron het huis te kunnen verwarmen. De temperatuur van het water is bij een warmtepomp lager dan bij een cv-ketel. Het is daarom belangrijk dat je genoeg verwarmingsoppervlakte hebt.

Een all-electric warmtepomp verwarmt niet alleen het water van de verwarming, maar kan ook tapwater verwarmen. Echter, niet alle warmtepompen kunnen dit. Soms heb je voor warm tapwater nog een extra voorziening nodig, zoals bijvoorbeeld een zonneboiler. Dit is niet het geval bij een hybride warmtepomp. Hierbij is er ook nog een cv-ketel die het tapwater kan verwarmen.

Vergunning

Het kan zijn dat je voor het aanleggen van een warmtepompinstallatie een vergunning aan moet vragen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als het buitendeel van de pomp aan de gevel in het zicht wordt geplaatst, of als er diepe boringen worden gedaan.

Meestal is een vergunning niet nodig, maar vraag dit voor de zekerheid wel even na bij de gemeente van je woonplaats. Een installateur kan je hierover ook goed informeren.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste warmtepomp?

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag welke warmtepomp het beste is. Dit hangt volledig af van de situatie.

Op dit moment is de hybride warmtepomp erg populair. Deze wordt aangesloten op de cv-ketel en vergt de minst ingrijpende installatie. Daarnaast worden hybride warmtepompen steeds goedkoper en is er een zeer riante subsidie beschikbaar.

Dit wil echter niet zeggen dat de hybride warmtepomp de beste is, want dit ligt helemaal aan de situatie. De hybride warmtepomp is in ieder geval wel een van de populairste typen warmtepompen.

Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

Warmtepompen zijn de laatste jaren steeds betaalbaarder aan het worden en er is een forse subsidie beschikbaar. Daarnaast is de gasprijs enorm hoog. Dit alles maakt dat verwarmen met een warmtepomp over het algemeen goedkoper is dan verwarmen met gas.

Met de warmtepomp bespaar je veel gas, maar verbruik je meer stroom. Stroom is een stuk goedkoper dan gas, hierdoor ben je onder aan de streep goedkoper uit. Wanneer je zonnepanelen hebt, kun je de warmtepomp voorzien van zelf opgewekte groene stroom, waardoor het financieel nog aantrekkelijker wordt.

De aanschaf van een warmtepomp is wel een stuk duurder dan de aanschaf van een cv-ketel. Het duurt dus meerdere jaren voordat je de investering eruit hebt en geld gaat verdienen.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

De gemiddelde (theoretische) levensduur van een warmtepomp is zo'n 15 tot 20 jaar. Een goed onderhouden warmtepomp van hoge kwaliteit kan in veel gevallen ook 30 jaar of langer mee gaan.

Hoeveel procent gas bespaar je met een warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp bespaart 100% gas. Deze warmtepomp verbruiken echter veel elektriciteit.

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Hiermee bespaart men gemiddeld 50% gas. Ook een hybride warmtepomp verbruikt elektriciteit.

Kan een warmtepomp zonder cv-ketel?

Een all-electric warmtepomp werkt zonder cv-ketel. De meeste all-electric warmtepompen kunnen ook tapwater verwarmen. Als de warmtepomp dit niet kan, heb je nog een extra voorziening nodig voor warm tapwater.

Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel.

Warmtepomp

Kosten

€ 3.000 - 15.000

i

Dit zijn de kosten van een hybride- of lucht-water- of lucht-luchtwarmtepomp. Bodemwarmtepompen zijn duurder, namelijk €15.000 tot 25.000.

Subsidie

€ 1.950 - 5.100

i

De subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen.

Klik hier voor meer info

Besparing

10 - 30%

i

Met een warmtepomp wordt er minder, of zelfs geen gas verbruikt voor verwarming. De elektriciteitskosten stijgen wel.

Gemiddeld wordt er 10 tot 30% bespaard op energiekosten.

TVT

5 - 15 jaar

i

De terugverdientijd is van veel factoren afhankelijk. Een hybride warmtepomp is sneller terugverdiend dan een bodemwarmtepomp.

50%
CO₂ impact
i

Een warmtepomp bespaart veel gas, maar verbruikt ook veel stroom. De totale CO₂ uitstoot voor het verwarmen van je woning wordt met een warmtepomp tot 50% lager, zo voorkom je jaarlijks tot 1.400 kg CO₂ uitstoot. Inschatting besparing: gasverbruik (1.500 m³) x uitstoot (1,89 kg CO₂/m³) x 50% = 1.417 kg CO₂/jaar.

Deze besparing staat per jaar gelijk aan:

7.577 km met de auto

141 spijkerbroeken

59 bomen planten

Leestijd
5 minuten
Datum
8 mei 2024

Ook besparen met een warmtepomp?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat is een warmtepomp?

Lees meer

Hoe werkt een warmtepomp?

Lees meer

Kosten van een warmtepomp

Lees meer

Warmtepomp subsidies

Lees meer

Het kopen van een warmtepomp

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog