Home>Warmtepomp>Warmtepomp kosten

Warmtepomp kosten

Leestijd:
4 minuten
Laatste update:
4 apr 2024
Warmtepomp buitenshuis

Wat kost een warmtepomp in 2024? Warmtepompen worden steeds betaalbaarder en dus toegankelijker. Hybride warmtepompen worden steeds populairder als instap warmtepomp. Deze kosten gemiddeld tussen de €4.500 en 7.000. Een elektrische lucht-waterpomp of bodem warmtepomp zijn een stuk duurder.

Vanwege de kosten en de (soms ingewikkelde) installatiemogelijkheden is een warmtepomp niet voor ieder huis de oplossing. Toch zijn er veel woonsituaties waarin een warmtepomp een zeer rendabele keuze is. Nu de gasprijs torenhoog is en er een hoge subsidie beschikbaar is, maken steeds meer mensen de overstap van aardgas naar elektriciteit voor het verwarmen van hun woning.

Het is verstandig om per situatie te kijken naar wat een warmtepomp oplevert, wat deze kost en waar het break-even punt ligt. Je verdient de aanschafkosten immers weer terug, omdat je bespaart op je energierekening en de warmtepomp een lange levensduur heeft.

In dit artikel gaan we dieper in op de kosten en de baten van de verschillende soorten warmtepompen, de terugverdientijden, de subsidiemogelijkheden en eventuele bijkomende en onvoorziene warmtepomp kosten.

Kosten warmtepomp installeren in een bestaande woning

Niet iedere warmtepomp is geschikt om in een bestaande woning te plaatsen. Bij sommige pompen moeten er zodanig veel aanpassingen aan de woning worden gedaan dat het vrijwel onmogelijk is om een dergelijke pomp te plaatsen.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de warmtepompen die werken met aardwarmte of grondwater, waarbij gaten van soms wel 150 meter diep geboord moeten worden. Dit wordt lastig als je bijvoorbeeld een appartement zonder tuin hebt.

Een zeer geschikte warmtepomp voor bestaande huizen is de hybridepomp. Dit is een lucht-water warmtepomp die warmte uit de buitenlucht gebruikt om tapwater en verwarmingswater te verwarmen. Deze warmtepomp koppel je aan de cv-ketel om, waar nodig, het reeds verwarmde water extra te verwarmen.

De hybride warmtepomp is in huis eenvoudig aan te sluiten. Een installateur heeft dit meestal binnen een halve dag geklaard. Aangezien in vrijwel alle huizen het gasaansluiting aanwezig is, hoef je geen extra leidingen aan te leggen. De kosten van deze warmtepomp blijven hierdoor relatief laag. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 4.000 en € 7.000 en er is subsidie beschikbaar. De subsidie kan oplopen tot 30% van de kosten, afhankelijk van het vermogen van de pomp.

Een nadeel van een hybride warmtepomp is dat, als de buitentemperatuur lager is dan 2 graden Celsius, de cv-ketel, of alternatieve verwarming, zal moeten bij-verwarmen. Toch reduceert een hybride warmtepomp het jaarlijks gasverbruik met ongeveer de helft.

Wil je meer lezen over de werking van de verschillende types warmtepompen? Lees dan ons artikel over de werking van een warmtepomp.

Tip

Met zonnepanelen kun je voldoende stroom opwekken om een warmtepomp van energie te voorzien. Op deze manier hoef je de stroom niet in te kopen bij je energieleverancier en bespaar je flink op de kosten.

Prijs per type warmtepomp

De kosten die je kwijt bent aan een warmtepomp bestaan in de eerste plaats de aanschaf- en installatiekosten. Daarnaast ben je ook kosten aan stroom kwijt, want een warmtepomp werkt op elektriciteit. Je elektriciteitsrekening zal dus stijgen. Deze stijging kun je beperken door zonnepanelen te gebruiken om de warmtepomp van stroom te voorzien.

Ook zal je op den duur onderhoudskosten hebben. Deze liggen ongeveer gelijk aan de onderhoudskosten die je betaalt aan een cv-ketel.

De aanschaf- en installatiekosten verschillen per soort warmtepomp. Hieronder volgt een overzicht, gerangschikt op prijs per type warmtepomp:

Gemiddelde kosten per type warmtepomp
Type warmtepompGemiddelde kosten
Hybride warmtepomp€ 4.000 – 7.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 3.000 – 8.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.000 – 15.000
Water-water warmtepomp€ 10.000 – 20.000
Bodem-water warmtepomp€ 15.000 – 25.000
Toelichting +-

De genoemde prijzen voor warmtepompen zijn inclusief btw en installatiekosten en exclusief eventuele subsidie. De prijzen zijn gemiddelden en actuele prijzen kunnen verschillen.

Tip

Een interessant alternatief voor het verwarmen van je huis met een CV-ketel of warmtepomp is het gebruik van meerdere airco units. Een airco is relatief goedkoop en werkt met hetzelfde principe als een warmtepomp, maar dan kleiner.

Een airco kan in veel gevallen zowel koelen als verwarmen. Steeds meer huishoudens plaatsen zonnepanelen en gebruiken de opgewekte stroom om slechts enkele leefruimtes van de woning lokaal te verwarmen met airco units. Hierdoor wordt de CV-ketel flink ontlast. Een slimme manier om te besparen op de gasrekening.

De kosten van een warmtepomp

Warmtepomp subsidie in 2024

Bij de aanschaf van een warmtepomp in huis in 2024 kom je in aanmerking voor subsidie, maar wel alleen wanneer je een warmtepomp aanschaft met een energielabel van minimaal A++. De meeste warmtepompen beschikken al over dit energielabel. Wil je in 2024 een warmtepomp aanschaffen met een energielabel van A+ of lager, dan kom je niet meer in aanraking voor subsidie.

Mocht je in 2023 een warmtepomp hebben gekocht met een energielabel van A+ of lager, dan kom je wel nog in aanmerking voor een subsidie in 2024. Ook als je deze pas in 2024 laat installeren. De subsidie is voor warmtepompen met een energielabel van A++ of hoger, niet veranderd. Koop je een warmtepomp met een energielabel A+++, dan krijg je nu een bonus van € 225.

Hieronder zie je een overzicht van de subsidiebedragen per type warmtepomp.

Subsidiebedragen ISDE regeling voor warmtepompen
Type warmtepompSubsidiebedrag
Hybride lucht-water warmtepomp€ 1.950 - 3.000
Elektrische lucht-water warmtepomp€ 1.950 - 3.750
Bodem-water warmtepomp € 3.750 - 5.100
Toelichting +-

Het te ontvangen subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. (Bron: RVO)

Lees hier meer informatie over de ISDE subsidie voor warmtepompen in 2024.

Warmtepomp terugverdientijd

Na hoeveel jaren besparen op stookkosten met een warmtepomp in huis heb je de investering terugverdiend?

De terugverdientijd van een warmtepomp verschilt per type apparaat en is afhankelijk van veel overige factoren. Zo is de mate van isolatie van de woning een belangrijke factor evenals het stookgedrag en de energietarieven. Zie hieronder de gemiddelde terugverdientijd per type warmtepomp:

Terugverdientijd per type warmtepomp
Type warmtepompTerugverdientijd
Hybride warmtepomp5 - 7 jaar
Lucht-lucht warmtepomp5 - 8 jaar
Lucht-water warmtepomp8 - 12 jaar
Water-water warmtepomp10 - 15 jaar
Bodem-water warmtepomp10 tot 15 jaar
Toelichting +-

Deze terugverdientijden zijn ruim genomen gemiddelden, na aftrek van eventuele ISDE subsidie. De werkelijke terugverdientijd is van veel factoren afhankelijk en kan afwijken. Een warmtepomp gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Ontwikkeling van de energietarieven in 2024

De ontwikkelingen van de energietarieven in 2024 zullen er als volgt uitzien:

- Het prijsplafond wordt niet verlengd. Dat wil zeggen dat er vanaf 1 januari 2024 geen maximum meer is voor de prijzen van gas en stroom. De ontwikkelingen van de energiemarkt zullen er op wijzen of de energieprijzen alsnog zullen stijgen boven de tarieven van het huidige prijsplafond. Mocht dit het geval zijn, dan zullen je energiekosten in 2024 toenemen.

- Het tijdelijke Noodfonds Energie zal in 2024 blijven bestaan. Dit noodfonds helpt huishoudens met een laag (midden)inkomen die een hoge energierekening hebben.

- De energiebelasting voor gas stijgt en die van stroom daalt. De huishoudens die in 2024 een gemiddeld energiegebruik hebben, zullen meer energiebelasting gaan betalen. Het belastingtarief op gas zal toenemen naar € 0,583 per m3. Met BTW is dit € 0,705. Ten opzichte van 2023 is dit een stijging van 11,3 cent. Daar staat tegenover dat het tarief van stroom in 2024 daalt. De prijs voor stroom zal € 0,132 per kWh zijn, inclusief BTW. Dit is een prijsdaling van 2 cent. Met deze nieuwe tarieven probeert de overheid huishoudens te stimuleren om in de toekomst minder gas te gebruiken.

- Tenslotte, zullen de kosten voor het netbeheer stijgen. Dit zijn vaste kosten die je betaalt voor het gebruik van het stroom- en gasnetwerk. Dit zal ten opzichte van 2023 een stijging zijn van ongeveer 60 euro per huishouden.

Extra kosten bij een warmtepomp in een bestaande woning

Buiten de kosten voor de warmtepomp zelf, kun je voor het plaatsen van een warmtepomp in een bestaande woning rekening houden met extra kosten. Om de warmtepomp goed te laten functioneren zijn de volgende zaken belangrijk:

  • De muren, het dak en de vloer van de woning moeten goed geïsoleerd zijn
  • Alle ramen in de woning moeten voorzien zijn van isolerende kozijnen en isoleren glas (HR++ of tripple)
  • Er moet ruimte in en buiten de woning zijn om de apparatuur van de warmtepomp te kunnen plaatsen
  • Het is slim om een warmtepomp door middel van zonnepanelen van energie te voorzien

Als de bovengenoemde zaken niet in orde zijn, kun je hier het best eerst mee aan de slag gaan, voordat je een warmtepomp aanschaft. Zo wordt de grote investering in warmtepompen namelijk zo effectief mogelijk gedaan.

Wil jij de muren, de vloer of het dak van je woning laten isoleren of isolerende ramen laten plaatsen? Vergelijk dan nu eenvoudig en snel meerdere offertes van vakmannen bij jou in de buurt. Offertes aanvragen is gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Geluidsoverlast van een warmtepomp beperken

In juli 2020 werd er een regel in het leven geroepen om de geluidshinder door warmtepompen te beteugelen. Het geluid wat gemaakt wordt door een warmtepomp werd vanaf die datum gereduceerd naar maximaal 40 decibel. Sinds april 2021 zijn deze regels echter aangepast, namelijk:

- Tussen 19:00 en 07:00 mag de warmtepomp maximaal 40 decibel geluid maken. Dit om de geluidsoverlast met je buren te voorkomen. 40 decibel is vergelijkbaar met een zacht geroezemoes in een klaslokaal of fluitende vogels.

- Tussen 07:00 en 19:00 mag de warmtepomp maximaal 45 decibel geluid maken.

Deze eisen gelden voor warmtepompen die zijn geïnstalleerd vanaf 1 april 2021. Heb je een warmtepomp vóór deze periode aangeschaft en maakt deze meer geluid dan 40 decibel, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een behuizing toe te voegen aan de warmtepomp. Deze behuizing wordt speciaal ontwikkeld zodat de warmtepomp voldoende luchttoevoer blijft krijgen en men niet inlevert op het rendement. De geschatte kosten voor een dergelijke behuizing liggen tussen de €1.000 en €2.000.

Warmtepomp offertes vergelijken

Bij Duurzaamheidsvergelijker maken we het makkelijk om offertes te vergelijken voor duurzame maatregelen zoals een warmtepomp. Zo krijg je een goed idee wat de warmtepomp kosten per maand kunnen zijn en wat je precies kunt verwachten bij warmtepomp kopen en de prijzen hiervan. Via onze gratis offertedienst vergelijk je eenvoudig en snel tot 4 installateurs in jouw regio. Offertes aanvragen is kosteloos en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast. Klik op onderstaande knop om jouw offerteaanvraag te starten.

Warmtepomp

Kosten

€ 3.000 - 15.000

i

Dit zijn de kosten van een hybride- of lucht-water- of lucht-luchtwarmtepomp. Bodemwarmtepompen zijn duurder, namelijk €15.000 tot 25.000.

Subsidie

€ 1.950 - 5.100

i

De subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen.

Klik hier voor meer info

Besparing

10 - 30%

i

Met een warmtepomp wordt er minder, of zelfs geen gas verbruikt voor verwarming. De elektriciteitskosten stijgen wel.

Gemiddeld wordt er 10 tot 30% bespaard op energiekosten.

TVT

5 - 15 jaar

i

De terugverdientijd is van veel factoren afhankelijk. Een hybride warmtepomp is sneller terugverdiend dan een bodemwarmtepomp.

50%
CO₂ impact
i

Een warmtepomp bespaart veel gas, maar verbruikt ook veel stroom. De totale CO₂ uitstoot voor het verwarmen van je woning wordt met een warmtepomp tot 50% lager, zo voorkom je jaarlijks tot 1.400 kg CO₂ uitstoot. Inschatting besparing: gasverbruik (1.500 m³) x uitstoot (1,89 kg CO₂/m³) x 50% = 1.417 kg CO₂/jaar.

Deze besparing staat per jaar gelijk aan:

7.577 km met de auto

141 spijkerbroeken

59 bomen planten

Leestijd
4 minuten
Datum
4 apr 2024

Ook besparen met een warmtepomp?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat is een warmtepomp?

Lees meer

Hoe werkt een warmtepomp?

Lees meer

Kosten van een warmtepomp

Lees meer

Warmtepomp subsidies

Lees meer

Het kopen van een warmtepomp

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog