Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Warmtepomp kosten

De aanschaf van een warmtepomp brengt kosten met zich mee. Afhankelijk van het type warmtepomp kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Het beeld dat een warmtepomp €10.000 of €20.000 moet kosten, klopt echter niet. Vanaf €5.000 zijn er prima warmtepompen te koop.

Foto van een warmtepomp met meer informatie over de kosten.

Vanwege de kosten en de (soms ingewikkelde) installatiemogelijkheden is een warmtepomp niet voor ieder huis de oplossing. Toch zijn er veel woonsituaties waarin een warmtepomp een zeer rendabele keuze is. Zeker in deze tijd, waarin we - voor het verwarmen van onze woningen - de overstap maken van aardgas naar elektriciteit.

Het is dan ook verstandig om per situatie te kijken naar wat een warmtepomp oplevert, wat deze kost en waar het break-even punt ligt. Je verdient de aanschafkosten immers weer terug, omdat je bespaart op je energierekening en de warmtepomp een lange levensduur heeft.

In dit artikel gaan we dieper in op de kosten en de baten van een warmtepomp. Daarbij gaan we het onder andere hebben over de kosten van de verschillende soorten warmtepompen, hun terugverdientijden en eventuele bijkomende kosten.

Navigeer naar:

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Kosten warmtepomp bestaande woning: welk type warmtepomp?

Niet iedere warmtepomp is geschikt om in een bestaande woning te plaatsen. Bij sommige pompen moeten er zodanig veel aanpassingen aan de woning worden gedaan dat het vrijwel onmogelijk is om een dergelijke pomp te plaatsen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de warmtepompen die werken met aardwarmte of grondwater, waarbij diepe gaten van soms wel 200 meter de grond in geboord moeten worden. Dit wordt lastig als je bijvoorbeeld een appartement zonder tuin hebt.

Een zeer geschikte warmtepomp voor bestaande huizen is de hybridepomp. Dit is een lucht-water warmtepomp die warmte uit de buitenlucht gebruikt om tapwater te verwarmen. Deze warmtepomp wordt vervolgens aan de cv-ketel gekoppeld om, waar nodig, het reeds verwarmde water extra te verwarmen. De hybride warmtepomp is eenvoudig aan te sluiten. Een installateur heeft dit meestal binnen een halve dag geklaard. Aangezien in vrijwel alle huizen het aardgasnetwerk aanwezig is, hoef je geen extra leidingen en dergelijke aan te leggen. De kosten van deze warmtepomp blijven hierdoor relatief laag. Je kunt rekenen op een bedrag tussen de € 5.000 en € 7.000.

Het nadeel van deze warmtepomp is dat, als de buitentemperatuur lager is dan twee graden Celsius, de cv-ketel, of alternatieve verwarming, zal moeten bij-verwarmen. Toch reduceert een hybride warmtepomp het gasverbruik van een bestaande woning drastisch.

Wil je meer lezen over de verschillende types warmtepompen en hoe een warmtepomp werkt? Lees dan ons artikel over de werking van een warmtepomp.

Tip

Wanneer jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, kun je deze energie gebruiken voor een warmtepomp en hoef je deze stroom niet in te kopen.

Warmtepomp kosten en baten

De kosten die je kwijt bent aan een warmtepomp zijn in de eerste plaats de aanschaf- en installatiekosten. Daarnaast ben je natuurlijk kosten aan elektriciteit kwijt, want een warmtepomp werkt op elektriciteit. Je elektriciteitsrekening zal dus stijgen. Deze stijging kun je beperken door zonnepanelen te gebruiken om de warmtepomp van stroom te voorzien.

Ook zal je op den duur onderhoudskosten hebben. Deze liggen ongeveer gelijk aan de onderhoudskosten die je betaalt aan een cv-ketel.

De aanschaf- en installatiekosten verschillen per warmtepomp. Hieronder volgt een overzicht, gerangschikt op prijs:

Lucht-lucht warmtepomp 4.000 tot 8.000 euro
Hybride warmtepomp 5.000 tot 7.000 euro
Lucht-water warmtepomp 10.000 tot 15.000 euro
Water-water warmtepomp 15.000 tot 20.000 euro
Bodem-water warmtepomp 20.000 tot 25.000 euro

Tegenover de kosten staan de baten van een warmtepomp. Warmtepompen halen gemiddeld ongeveer 75 procent van hun warmte (gratis) uit de natuur.

Dit betekent dat er ieder jaar nog 25 procent op een alternatieve manier gestookt moet worden om het huis en het tapwater te kunnen verwarmen.

Dit kan met gas, elektriciteit, of bijvoorbeeld een (pellet)kachel/ketel. Hoe dan ook zal de aardgasrekening een stuk lager worden en bij sommige warmtepompen zelfs nihil zijn.

Ook is het mogelijk om subsidie op warmtepompen te krijgen (al geldt deze subsidie niet voor ieder type warmtepomp). De subsidie op warmtepompen kan tussen 500 en 2.500 euro liggen. Zie ons artikel over warmtepomp subsidies voor meer informatie over de subsidies.

Het buitendeel van een warmtepomp, meer informatie over de kosten.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Warmtepomp terugverdientijd

Met de terugverdientijd van een warmtepomp bedoelen we dat je op den duur uit de kosten van de warmtepomp komt, doordat de baten gaan opwegen tegen de gemaakte kosten.

Als je het geld dat je ieder jaar bespaart op de energierekening bij elkaar optelt, heb je op den duur je aanschafkosten eruit. Hoe sneller de terugverdientijd is, hoe voordeliger dit uitpakt. De jaren dat de warmtepomp nog meegaat, zijn dan zeer goedkoop.

De terugverdientijd verschilt per type warmtepomp. Hieronder zetten de verschillen voor je op een rijtje. Let op: we hebben het hier over gemiddelden.

Hybride warmtepomp 7 jaar
Water-water warmtepomp 11 jaar
Lucht-water warmtepomp 13 jaar
Bodem-water warmtepomp 14 jaar

Een warmtepomp gaat gemiddeld 20 jaar mee. De extra jaren kun je dus voor een groot deel gratis stoken. Het is heel moeilijk om exact het aantal jaren te geven waarin een warmtepomp is terugverdiend. Dit komt omdat dit aantal per huis verschillend is.

Denk bijvoorbeeld aan de mate van isolatie. Bij een uitstekend geïsoleerde woning heeft de warmtepomp een snellere terugverdientijd dan bij een matig geïsoleerde woning.

Extra kosten bij een warmtepomp in een bestaande woning

Buiten de kosten voor de warmtepomp zelf, kun je voor het plaatsen van een warmtepomp in een bestaande woning rekening houden met extra kosten. Er is een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen als je een warmtepomp wilt plaatsen in een bestaande woning:

  • De gevel, het dak en de buitenmuren moeten goed geïsoleerd zijn;
  • Alle ramen in de woning moeten voorzien zijn van isolerende kozijnen en HR glas;
  • Er moet extra ruimte in en buiten de woning zijn om de apparatuur van de warmtepomp te kunnen plaatsen.

Als er niet aan deze voorwaarden wordt voldaan (met name bij woningen die gebouwd zijn voor 1992 komt dit veel voor), dan zal de warmtepomp minder efficiënt werken. In dit geval kun je het beste eerst de bovengenoemde maatregelen nemen.

Hoe hoog de kosten hiervoor zijn, verschilt per woning en de staat waarin deze verkeert. Zie onze pagina’s over de kosten van spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie of kozijnen voor meer informatie over deze kosten.

Geluidsoverlast van een warmtepomp

Wie het nieuws volgt, heeft meegekregen dat er vanaf juli 2020 in Nederland een verplichting is om de geluidshinder van een warmtepomp te reduceren naar een maximum van 40 decibel. Dit geluidsniveau is vergelijkbaar met zacht geroezemoes in een klaslokaal of fluitende vogeltjes.

De meeste huidige warmtepompen maken meer geluid dan 40 decibel. Hier zal dus een behuizing omheen geplaatst moeten worden om het geluid te dempen. Deze behuizing wordt speciaal ontwikkeld zodat de warmtepomp voldoende luchttoevoer blijft krijgen en men niet inlevert op rendement. De geschatte kosten voor een dergelijke behuizing liggen tussen de €1.000 en €2.000.

Dit is nogal een investering. Er is dan ook veel ophef rondom deze nieuwe regel. Echter melden leveranciers van warmtepompen dat het geluidsniveau de komende jaren sterk zal afnemen. Misschien is een extra behuizing tegen die tijd dus helemaal niet meer nodig.

Warmtepomp kosten berekenen

We geven hieronder enkele voorbeelden van de kosten en baten die een warmtepomp met zich mee kan brengen:

  • Gezin A woont in een vrijstaande woning en schaft een bodem-water waterpomp aan. Zij verstoken gemiddeld 2.300 m³ gas per jaar met hun cv- ketel. We gaan uit van een gasprijs van 79 cent per m³. Per jaar zijn ze 2.300 x 0,79 = 1.817 euro kwijt aan aardgaskosten.
  • Na de installatie van de bodem-water warmtepomp heeft het gezin alleen nog maar elektriciteitskosten en deze bedragen 537 euro per jaar. Het financiële voordeel van dit gezin bedraagt dus: 1.817 – 537 = 1.280 euro per jaar.
  • De aanschaf- en installatiekosten van de bodem-water warmtepomp zijn 19.100 euro. Daarbij krijgt het gezin een subsidie van 2.300 euro. De totale kosten zijn 16.800 euro. Dit bedrag gedeeld door 1.280 euro, betekent dat de terugverdientijd iets meer is dan 13 jaar.
  • Gezin B woont in een tussenwoning en wil een hybride warmtepomp (lucht-water) aanschaffen. Het gezin verstookt gemiddeld 1.800 m³ aan aardgas per jaar. Uitgaande van de aardgasprijs van 79 eurocent per m³ zijn ze per jaar 1.800 x 0,79 = 1.422 euro per jaar kwijt aan aardgaskosten.
  • In de nieuwe situatie blijf je een deel aardgaskosten betalen, omdat een lucht-water warmtepomp geen 100 procent rendement haalt (ongeveer 75 procent). De kosten hiervan bedragen 356 euro per jaar. Ook heb je te maken met een hogere elektriciteitsrekening. Deze bedraagt 472 euro per jaar. Totaal betaalt Gezin B nu 828 euro aan energiekosten. Het voordeel is 1.422 – 828 = 594 euro per jaar.
  • De aanschaf- en installatiekosten van een hybride warmtepomp zijn 5.000 euro. Het gezin krijgt 1.300 euro subsidie. Uiteindelijk blijft er 3.700 euro over aan aanschafkosten. Dit gedeeld door 594 euro betekent dat de hybride warmtepomp in iets meer dan 6 jaar is terugverdiend.

We benadrukken dat het hier om prijsvoorbeelden gaat. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

Ben jij benieuwd naar de exacte kosten voor een warmtepomp in jouw huis? Via onze offertetool kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

Ontwikkeling van de energietarieven

Ook interessant om mee te nemen in je overweging voor een warmtepomp is de ontwikkeling van de energietarieven.

De Nederlandse overheid heeft besloten dat we met zijn allen van het gas af moeten. In plaats daarvan zal de energiebehoefte met elektriciteit beantwoord moeten worden. Om deze reden wordt de belasting op gas sterk verhoogd en wordt de belasting op elektriciteit verlaagd.

Waar men in 2017 nog rond de €0,65 betaalde voor een m³ gas, betaalt men anno 2021 ongeveer €0,80 per m³ gas. Hier tegenover is de elektriciteitsprijs niet gestegen maar juist licht gedaald. De elektriciteitsprijs schommelt nu rond de €0,22 per kWh.

De belasting op gas wordt dus opgeschroefd en dit zal de komende jaren blijven voortduren. Ook is de verwachting dat het gas zelf (los van de belastingen) ook duurder zal worden, gezien alle ontwikkelingen in Groningen.

Dit betekent dus dat een lager gasverbruik veel geld gaat opleveren, terwijl elektriciteit juist goedkoper wordt. En laat een warmtepomp nou net ervoor zorgen dat je je huis verwarmt met elektriciteit in plaats van met gas. Misschien is die warmtepomp toch niet zo’n slecht idee.

Warmtepomp offertes vergelijken

Bij Duurzaamheidsvergelijker maken we het makkelijk om offertes te vergelijken voor een warmtepomp. Wij bieden een gratis en vrijblijvende dienst waarmee tot 5 offertes kunnen worden aangevraagd. Vul het formulier hieronder in en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Lagere Lasten

Meer Comfort

Ontvang gratis op maat gemaakte offertes voor warmtepompen. Geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Wat betekent een warmtepomp voor jouw woning?

Haal 75% van je warmte uit de natuur;

Bespaar jaarlijks honderden euro's;

Flinke stap naar CO2-neutrale woning;

Prima rendement en een duurzame investering;

Je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

Zoek je meer informatie over warmtepompen? Lees verder:

warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp… hoe zit het daar mee? In dit artikel kom je te weten wat een warmtepomp is, hoe deze werkt en wat de prijzen hiervan zijn.

werking warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van de (gratis) energie uit de omgeving, bijvoorbeeld uit de lucht, de bodem of uit het grondwater.

kosten warmtepomp

Kosten van een warmtepomp

Het beeld dat een warmtepomp €10.000 of €20.000 moet kosten, klopt niet. Vanaf €5.000 zijn er prima warmtepompen te koop.

subsidie warmtepomp

Warmtepomp subsidies

In dit artikel kun je meer lezen over welke subsidies er voor warmtepompen zijn, welke voorwaarden hiervoor gelden en hoe je deze kunt aanvragen.

warmtepomp kopen

Het kopen van een warmtepomp

Een warmtepomp kopen is een forse investering en goede informatie is cruciaal om de juiste keuze te maken. Dit artikel is een goede leidraad als je veel te weten wilt komen over het aanschaffen van een warmtepomp.

Omhoog