Zonne-energie

Alles over elektriciteit en warmte uit zonne-energie

De zon is een onbeperkte bron van gratis energie, die je kunt opvangen met zonnepanelen en een zonneboiler in de vorm van elektriciteit en warm water. Deze vorm van verduurzaming wordt ook wel fotovoltaïsche (PV-) panelen genoemd. Met zonne-energie kun je veel geld besparen en de terugverdientijd is ongeveer 6 jaar. Bovendien ben je er zeker van dat de stroom die je zelf opwekt groen is, dus met zonnepanelen verlaag je je CO2-uitstoot. Door je woning te verduurzamen met zonne-energie, verbeter je ook het energielabel. De overheid biedt diverse subsidies voor zonne-energie.

Bijna alle daken zijn geschikt om zonne-energie op te vangen. Er zijn diverse montagesystemen, waardoor het niet uitmaakt of het dak schuin of plat is. De opgewekte elektriciteit wordt via een omvormer aangesloten op de meterkast. Gebruik je elektriciteit op het moment dat de zon schijnt? Dan gebruik je de groene stroom die door jezelf is opgewekt. Maar als je meer elektriciteit opwekt dan je op dat moment gebruikt, lever je die terug aan het lichtnet. Dit wordt ook wel salderen genoemd, lees hier meer over verder in het artikel.

Het benutten van zonne-energie is duidelijk een slimme beslissing, maar je zit misschien nog met diverse vragen: hoeveel bespaar je nou precies? Welke zonnepanelen en omvormer kies je?

Welke voordelen biedt zonne-energie?

  • Tot 10% rendement op je investering door een lagere energierekening;
  • Je draagt bij aan een beter milieu, want je wekt zelf 100% groene stroom op;
  • Zonne-energie is extra effectief in combinatie met elektrisch rijden, koken en verwarmen;
  • Je bent minder afhankelijk van wisselende energietarieven en belastingen.

Hoeveel kan je besparen met zonne-energie?

Besparing met zonnepanelen:

Tot 2020 geldt de salderingsregeling. Dat betekent dat de stroom die je zelf opwekt wordt verrekend met de stroom die je van je energieleverancier hebt afgenomen. Dit gebeurt tegen hetzelfde tarief. Bijvoorbeeld: je verbruikt jaarlijks 3.000 kWh en hebt 1.700 kWh opgewekt uit zonne-energie, dan krijg je een jaarrekening voor 1.300 kWh (3.000 – 1.700).

Is deze jaarrekening negatief omdat je meer hebt opgewekt dan je verbruik, dan moet je energieleverancier je een teruglever-vergoeding betalen. Deze moet redelijk zijn, maar is dat al bij minder dan 10 cent per kWh. Daarom is het financieel niet interessant om meer elektriciteit op te wekken dan je verbruikt.

Voor iedere kWh die je zelf opwekt en gebruikt, bespaar je ongeveer 20 cent. Probeer om de zonnepaneleninstallatie precies groot genoeg te maken om je eigen elektriciteitsverbruik op te wekken. Het wordt nog interessanter wanneer je ook elektrisch rijdt, kookt of verwarmt. Dan is je elektriciteitsverbruik hoger, maar je kunt dit opvangen met meer zonnepanelen. Daar staat tegenover dat je minder gas voor je woning of brandstof voor je auto hoeft te kopen. Vraag een offerte aan en bespreek de afmeting van de installatie met de installateur.

Vanaf 2020 veranderen de regels omtrent het terugleveren van zonne-energie en komt er een terugleversubsidie.

Klik hier voor meer informatie over verschillende typen zonnepanelen en omvormers.

Besparing met een zonneboiler:

Een zonneboiler verwarmt water met behulp van zonne-energie. Daarmee verlaag je je gasverbruik. In de zomer is er veel zonne-energie en wordt nagenoeg al je warm waterverbruik opgevangen door de zonneboiler. De hoeveelheid besparing is afhankelijk van het aantal personen in het huishouden, hun waterverbruik en de prijs van het gas. Bij een hoog waterverbruik (lang douchen, regendouche, ligbad) is er een groter voorraadvat nodig, maar kan er ook meer worden bespaard. Laat je voor jouw specifieke situatie adviseren en vraag offertes aan bij installateurs van zonneboilers.

In de winter levert de zonne-boiler niet veel warm water, er is dan simpelweg niet genoeg zonne-energie. Toch zijn er ook oplossingen om op dergelijke momenten water duurzaam te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld met een warmtepomp.

Klik hier voor meer informatie over verschillende typen zonneboilers en zonnecollectoren.

Bekijk deze video van Milieu Centraal over zonnepanelen.

Offertes aanvragen op Duurzaamheidsvergelijker.nl

Ontvang gratis offertes!