Home>Zonnepanelen

Zonnepanelen

Leestijd:
3 minuten
Laatste update:
8 mei 2024
Zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je je eigen elektriciteit opwekken. Wat houdt het in om zonnepanelen op je woning te installeren? Je wilt besparen op je stroomrekening, maar wel zeker weten dat je het juiste systeem aanschaft.

Voor welke panelen en omvormers je kiest en of je huurt of koopt zijn belangrijke aspecten bij het maken van een keuze. Momenteel betaalt de overheid mee aan jouw panelen. Dit maakt investeren in zonnepanelen extra interessant. Sinds 2024 is de salderingsregeling veranderd. Vóór 2024 moest je namelijk BTW betalen over de zonnepanelen, die je later kon terugvragen. Sinds 2024 betaal je geen BTW meer over de zonnepanelen, dit betaalt de overheid. Dit maakt het aanschaffen van zonnepanelen alleen maar makkelijker en aantrekkelijker. Lees op deze pagina’s over alles wat jij moet weten over zonnepanelen.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen waarmee zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Door diverse panelen aan elkaar te schakelen, worden de krachten van alle zonnecellen gebundeld. Zodoende kan een zonnepaneelinstallatie een grote hoeveelheid schone elektriciteit opwekken.

De hoeveelheid elektriciteit die een installatie kan opwekken, wordt bepaald door het vermogen. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in (kilo)Wattpiek (kWp). In Nederland mag je als vuistregel nemen dat 1.000 Wattpiek jaarlijks 900 elektrische kWh’s opwekt.

Zonnepanelen kunnen zowel op een plat als een schuin dak worden geïnstalleerd. Dit beperkt zich niet alleen tot huizen, er zijn steeds meer appartementencomplexen die met de Vve zonnepanelen aanschaffen.

Je kunt veel geld besparen met zonnepanelen. Om tot een optimale terugverdientijd te komen, is het belangrijk dat de zonnepaneleninstallatie wordt afgestemd op jouw specifieke elektriciteitsverbruik.

Zonnepanelen installateur

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van een zonnepaneelinstallatie is afhankelijk van je eigen energieverbruik: hoe hoger het stroomverbruik, hoe meer zonnepanelen verstandig zijn.

Een installatie bestaande uit 10 panelen kost (na teruggave van de btw) ongeveer € 4.000 en heeft een vermogen van rond de 3.250 Wattpiek. Daarmee wordt jaarlijks zo’n 3.000 kWh opgewekt. Ervan uitgaande dat één kWh € 0,35 kost, is de terugverdientijd ongeveer 3,8 jaar. Dit kan op een eenvoudige manier worden berekend, namelijk: 3.000 (kWh) x € 0,35 = € 1.050. € 4.000 / € 1.050 = 3,8 jaar.

De terugverdientijd van de investering in zonnepanelen hangt dus af van de kosten van elektriciteit uit het stopcontact. Verder worden de aanschafkosten en de opbrengst beïnvloed door het type paneel en de omvormer. Ook de gebruikte installatietechniek is van invloed en kunnen prijzen per installateur verschillen.

Prijsontwikkeling zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de afgelopen 10 jaar meer dan 50% in prijs gedaald. In onderstaande grafiek zie je hoe de prijs per Wattpiek zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. (Bron: Milieu Centraal)

Prijsontwikkeling zonnepanelen

Wil je weten wat zonnepanelen voor jouw woning zullen kosten? Vergelijk nu gratis tot 4 offertes van zonnepaneel installateurs in jouw regio.

Benieuwd waar je op moeten letten als je offertes gaat vergelijken? Lees dan deze tips voor het vergelijken van zonnepanelen offertes.

Subsidie op zonnepanelen

Vóor 2024 betaalde de overheid mee aan jouw zonnepanelen door middel van subsidie, die je achteraf kon terugvragen. Sinds 2024 betaalt de overheid op een andere manier aan jouw zonnepanelen, namelijk door de btw helemaal te schrappen. Dit zorgt ervoor dat je dus vanaf 2024 geen BTW meer hoef terug te vragen en heb je in feiten direct korting op prijs, in plaats van achteraf. Dit maakt de aanschaf van zonnepanelen een stuk makkelijk en aantrekkelijker.

Heb je zonnepanelen aangeschaft voor 2024, dan kun je nog de btw terugvragen. Dit scheelt ongeveer 20% op de aanschafprijs. De in dit artikel genoemde installatie van € 4.000 zou € 4.840 kosten zonder de btw teruggave. Dat is dus een voordeel van € 840. Dit btw bedrag kun je achteraf terugvragen bij de Belastingdienst.

Vanaf 2024 wordt er geen btw meer gerekend over de aanschafprijs van zonnepanelen. Dit betekent ook dat je geen btw meer hoeft terug te vragen, aangezien je het ook in eerste instantie niet meer betaald.

Heb je zonnepanelen gekocht voor 2024 en wil je weten hoe je de btw kunt terugvragen? Hier vind je een stappenplan voor het terugvragen van de btw op zonnepanelen.

Wil je panelen aanschaffen of heb je dat al gedaan en wil je de btw terugvragen? Hier vind je een stappenplan voor het terugvragen van de btw op zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen of huren?

Zonnepanelen kopen is een erg interessante investering, maar het blijft een flinke uitgave. Je kunt de zonnepanelen ook huren. Zonnepanelen huren is interessant wanneer je op dit moment zelf geen geld hebt of wilt uitgeven om een volledige zonnepaneelinstallatie te kopen. Gedurende de looptijd van de huurperiode of aan het eind van de huurperiode kun je de zonnepanelen vaak overnemen tegen een lager tarief.

Zonnepanelen huren is onder aan de streep altijd duurder dan ze zelf direct aanschaffen. Het is echter nog steeds goedkoper dan geen zonnepanelen nemen en de energieleverancier blijven betalen voor elektriciteit.

Vaak is het ook mogelijk om een zogenaamde Groene Lening te gebruiken om zonnepanelen te kopen. Hierbij financier je de zonnepanelen tegen een vaste lage rente. Dankzij de lening hoef je zelf niet flink vooraf te investeren, maar los je maandelijks een bedrag af. Dit bedrag is vaak lager dan je besparing, waardoor je vaste laste al vanaf de eerste maand lager worden.

Meer weten over de aanschaf van zonnepanelen? Lees dan deze tips bij het kopen van zonnepanelen.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Bij de aanschaf van zonnepanelen heb je een ruime keuze. Welke zonnepanelen je kiest, is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen, de ligging van het dak en de benodigde stroombehoefte. Daarnaast moet je ook kiezen voor een type en merk omvormer. Wat de beste of populairste zonnepanelen zijn, lees je hieronder.

De populairste typen zonnepanelen

De volgende typen zonnepanelen worden het meest aangeschaft:

Type zonnepaneel monokristallijn

Mono-kristallijn

Type zonnepaneel polykristallijn

Poly-kristallijn

Type zonnepaneel dunnefilm / amorf

Dunnefilm / amorf

Prijs per Wattpiek

Als je moet kiezen welke zonnepanelen de beste zijn, zou je kunnen kijken naar de prijs per Wattpiek. Zonnepanelen hebben ieder een vermogen, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De meeste zonnepanelen hebben een vermogen tussen 275 en 325 Wp.

1 Wp levert in Nederland zo'n 0,9 kWh stroom per jaar. Een zonnepaneel van 325 Wp levert ieder jaar dus 300 x 0,9 = 292 kWh. Verbruik jij 3.000 kWh per jaar? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor 10 panelen van 325 Wp. Hiermee produceer je jaarlijks ongeveer 3.000 kWh.

De capaciteit en de prijs van de zonnepanelen verschillen dus per soort zonnepaneel en per fabrikant. Installateurs bieden hierin meestal meerdere opties. Je kunt de prijs per Wattpiek berekenen door de kosten van de zonnepanelen installatie te delen door het totaal aantal Wattpiek.

Stel bovengenoemde installatie, met 10 zonnepanelen van 325 Wp, zou €4.000 kosten, dan is de prijs per Wattpiek 4.000 / 3.250 = € 1,23

Zo een voorbeeld som kun je voor alle offertes die je hebt ontvangen berekenen. Dit geeft inzicht in de prijs/opbrengst verhouding van de installatie. Daarnaast vinden veel mensen het uiterlijk van de panelen ook belangrijk en wordt dit ook meegenomen in hun afweging.

Lees hier meer over de soorten zonnepanelen en hun voor- en nadelen.

Wat zijn A-merk zonnepanelen?

Veel mensen vragen in hun afweging zich simpelweg af; wat zijn goede zonnepanelen? Deze mensen zijn niet op zoek naar de goedkoopste zonnepanelen, maar willen kwaliteit. Houd er rekening mee dat goede merken ook een stuk prijziger kunnen zijn. Bovendien wil het niet op voorhand zeggen dat A-merk zonnepanelen de beste prijs/kwaliteit verhouding hebben. Je doet er daarom altijd goed aan om offertes van goede zonnepanelen op hun prijs te vergelijken. Enkele merken van zonnepanelen die worden beschouwd als de beste zonnepanelenmerken zijn:

· DMEGC

· Jinko Solar

· Trina Solar

· JA Solar

· Qcells

Welke omvormer kies ik?

Er zijn allerlei omvormers om uit te kiezen. De omvormer zet de gelijkspanning van de zonnepanelen om naar wisselstroom, zodat deze bruikbaar is voor onze apparaten.

Daarnaast zorgt de omvormer dat alle panelen goed samenwerken, in serie, of parallel. Hiermee regel je bijvoorbeeld hoe de zonnepanelen reageren als er schaduw op een van de panelen valt. Lees hier meer informatie over de verschillende omvormers bij zonnepanelen.

Zonnepanelen

Kosten

€ 2.500 - 6.000

Subsidie

Btw teruggave

i

Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je het btw-bedrag terugvragen aan de belastingdienst.

Klik hier voor meer info

Besparing

Tot 100%

i

Dankzij de salderingsregeling kun je de kosten van je stroomverbruik tot 100% verminderen. Het is zelfs mogelijk dat je totale stroomrekening negatief wordt.

TVT

4 - 6 jaar

40%
CO₂ impact
i

We nemen aan dat de stroom die je thuis verbruikt voor 40% direct kan worden opgewekt en geleverd door de eigen zonnepanelen. Inschatting besparing: stroomverbruik (2.760 kWh) x uitstoot (0,556 kg CO₂/kWh) x 40% = 614 kg CO₂/jaar.

Deze besparing staat per jaar gelijk aan:

3.283 km met de auto

61 spijkerbroeken

26 bomen planten

Leestijd
3 minuten
Datum
8 mei 2024

Ook besparen met zonnepanelen?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat zijn zonnepanelen?

Lees meer

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Lees meer

Zonnepanelen op een plat dak

Lees meer

Welke soort omvormer is het beste?

Lees meer

Waar let je op bij het kopen van zonnepanelen?

Lees meer

Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken

Lees meer

Hoe je de btw teruggave van zonnepanelen regelt

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog