*** Zonnepanelen – Wek je eigen groene stroom op en bespaar direct

Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je je eigen elektriciteit opwekken. Wat houdt het in om zonnepanelen op je woning te installeren? Je wilt besparen op je stroomrekening, maar wel zeker weten dat je het juiste systeem aanschaft.

Voor welke panelen en omvormers je kiest en of je huurt of koopt zijn belangrijke aspecten bij het maken van een keuze. Momenteel betaalt de overheid mee aan jouw panelen, dus start direct met besparen.

Zonnepanelen op een rij huizen

Zonnepanelen

Tot 13% rendement

Kosten: € 3.000 - € 6.000

Terugverdientijd: 6 tot 9 jaar

Zonnepanelen in jouw regio?
Ontvang een gratis maatwerk offerte.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen waarmee zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Door diverse panelen aan elkaar te schakelen, worden de krachten van alle zonnecellen gebundeld. Zodoende kan een zonnepaneelinstallatie een grote hoeveelheid schone elektriciteit opwekken.

De hoeveelheid elektriciteit die een installatie kan opwekken wordt bepaald door het vermogen. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in (kilo)Wattpiek (kWp). In Nederland mag je als vuistregel nemen dat 1.000 Wattpiek jaarlijks 900 elektrische kWh’s opwekt.

Zonnepanelen kunnen zowel op een plat als een schuin dak worden geïnstalleerd. Dit beperkt zich niet alleen tot huizen, er zijn steeds meer appartementencomplexen die met de Vve zonnepanelen aanschaffen.

Je kunt veel geld besparen met zonnepanelen. Om tot een optimale terugverdientijd te komen, is het belangrijk dat de zonnepaneleninstallatie wordt afgestemd op jouw specifieke elektriciteitsverbruik.

Laat het gratis en vrijblijvend beoordelen door een specialist in de buurt. Jij beslist of je de klus laat uitvoeren. Je zit nergens aan vast.

Zonnepanelen op een rij huizen
Zonnepanelen en zonnecollectoren op een woonhuis
Zonnepanelen worden op een dak geïnstalleerd

Subsidie op zonnepanelen

De Nederlandse overheid betaalt mee aan jouw zonnepanelen in de vorm van een soort subsidie. Je kunt namelijk de btw over de aanschaf terugvragen. Dit scheelt veel geld, dus pak je voordeel zolang de regeling nog bestaat. De in dit artikel genoemde installatie van € 4.000 zou € 4.840 kosten zonder subsidie. Dat is dus een “cadeautje” van € 840.

Wil je panelen aanschaffen of heb je dat al gedaan en wil je de btw terugvragen? Op Duurzaamheidsvergelijk vind je een stappenplan voor het terugvragen van de btw op zonnepanelen.

Wellicht biedt jouw gemeente een extra subsidie voor zonnepanelen. Informeer bij je lokale gemeente of dit het geval is.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De kosten van een zonnepaneelinstallatie is afhankelijk van je eigen energieverbruik: hoe hoger het stroomverbruik, hoe meer zonnepanelen verstandig zijn. Vraag gratis en vrijblijvend via Duurzaamheidsvergelijker aan een specialist om een berekening te maken op basis van jouw specifieke situatie.

Een installatie bestaande uit 10 panelen kost ongeveer € 4.000 en heeft een vermogen van rond de 3.250 Wattpiek. Daarmee wordt jaarlijks zo’n 3.000 kWh opgewekt. Ervan uitgaande dat één kWh € 0,20 kost, is de terugverdientijd bijna 7 jaar.

De aanschafkosten en de opbrengst worden beïnvloed door het type paneel en de omvormer, maar de gebruikte installatietechniek is ook van invloed op de prijs. Door je vooraf in te lezen op Duurzaamheidsvergelijker, kun je een goede uiteindelijke keuze maken.

Moet ik zonnepanelen kopen of huren?

Zonnepanelen kopen is een erg interessante investering. We hebben een compleet overzicht gemaakt van waar je op moet letten bij aanschaf.

Het is tegenwoordig mogelijk om zonnepanelen te huren. Dat is interessant wanneer je op dit moment zelf geen geld hebt om een zonnepaneelinstallatie te kopen. Gedurende de looptijd van de huurperiode of aan het eind daarvan kun je de zonnepanelen overnemen tegen een lager tarief.

Zonnepanelen huren is onder aan de streep duurder dan ze zelf direct aanschaffen. Het is echter nog steeds goedkoper dan om de energieleverancier te blijven betalen voor elektriciteit. Bekijk het rekenvoorbeeld om te zien hoe de huur van zonnepanelen werkt.

Vaak is het ook mogelijk om een zogenaamde Groene Lening te gebruiken om zonnepanelen te kopen. Dankzij de lening hoef je zelf niet flink vooraf te investeren, maar los je maandelijks een bedrag af. Dit bedrag is lager dan je besparing. Informeer bij de specialist naar de mogelijkheden voor een groene lening.

Welke zonnepanelen zijn het beste?

Er is ontzettend veel keuze wanneer je zonnepanelen aanschaft. Bovendien moet je ook kiezen voor een type omvormer. De keuze is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Lees je goed in en kies voor de optie die aan jouw eisenlijstje voldoet.

Sommige merken en typen panelen en omvormers komen beter uit de testen dan anderen. Vergelijk de testresultaten van zonnepanelen en omvormers om je te helpen bij het maken van een keuze.

Er zijn qua uiterlijk diverse typen zonnepanelen: met blauwe vakjes, zwarte schermen, of gekleurde zonnepanelen. Bovendien zijn er allerlei omvormers waar je uit kunt kiezen. Wij hebben twee artikels geschreven over verschillende zonnepanelen met voor- en nadelen en over verschillende omvormers en hoe je een keuze maakt.

Water verwarmen met zonne-energie

Sommige zonnepanelen gebruiken de energie uit zonlicht om water te verwarmen. Op die manier bespaar je op je stookkosten. Op Duurzaamheidsvergelijker kun je artikelen lezen over het verwarmen van water met behulp van zonne-energie.