Wacht... bespaar tot 40% op je offerte.

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Welke soort omvormer is het beste voor mij?

Er bestaan verschillende manieren om zonnepanelen aan te sluiten op je meterkast. Er komt echter altijd een omvormer aan te pas, die de elektriciteit omvormt naar een bruikbare spanning en stroom. Welk type omvormer je nodig hebt is afhankelijk van schaduwwerking, prijs en rendement.

Een omvormer van SolarEdge

Navigeer naar:

Naast het juiste type omvormer is het ook belangrijk dat je de juiste zonnepanelen kiest. Een samenvatting van de verschillende soorten zonnepanelen en hun eigenschappen vereenvoudigt het om deze keuze te maken.

Hieronder volgt een overzicht van de verschillende types omvormers en hun eigenschappen. Het rendement geeft aan hoe goed de omvormer de elektriciteit van de panelen omzet naar bruikbare stroom.

Soort omvormer Rendement Kosten Levensduur
Eén enkele omvormer
Power optimizers
Micro omvormers

Welke soort omvormer is het beste?

Om de juiste omvormer te kiezen, is het belangrijk om goed te kijken naar de installatie van de zonnepanelen. Wanneer alle panelen in serie zijn aangesloten en één paneel wordt deels bedekt (door bladeren, sneeuw, schaduw, etc.), dan haalt dit paneel de prestaties van de gehele installatie onderuit.

Bekijk je dak goed en bedenk wanneer er schaduw op de panelen kan vallen. Valt er nooit schaduw op één of meer van de panelen? Dan is één enkele omvormer prijstechnisch de beste optie. De installatie kan dan wel nog hinder ondervinden van bladeren en dergelijke.

Met power optimizers of micro omvormers wordt het effect van (deels) bedekte panelen verminderd. De keuze voor deze manieren van omvormen betaalt zich in de meeste gevallen dan ook gedurende het gebruik van de installatie terug.

Met schaduw levert de gehele installatie minder elektriciteit. Dit is het effect van schaduw wanneer de zonnepanelen gekoppeld zijn aan één grote omvormer:

Schaduw met één enkele omvormer, de gehele installatie levert minder elektriciteit.

Het effect van schaduw wanneer de zonnepanelen gekoppeld zijn aan power optimizers en een hoofdomvormer, slechts één zonnepaneel levert minder elektriciteit:

Schaduw bij power optimizers, slechts één paneel wekt minder op.

Het effect van schaduw wanneer de zonnepanelen gekoppeld zijn aan micro omvormers, slechts één zonnepaneel levert minder elektriciteit:

Schaduw bij micro omvormers, slechts één paneel wekt minder op.

Eén enkele grote omvormer

Wanneer je kiest voor één enkele grote omvormer, dan worden alle panelen samen als één groot paneel op de omvormer aangesloten. Deze omvormer vormt de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom om aan je woning en het lichtnet te leveren. Dit is de meest goedkopere manier om je zonnepanelen aan te sluiten op je woning.

Er is echter één groot probleem met deze aansluitmethode: als ook maar één paneel een klein beetje schaduw opvangt, zullen alle panelen minder stroom opwekken. De gehele installatie is dus zo ‘sterk’ als de zwakste schakel.

Voordelen:

 • Meest goedkope manier om zonnepanelen te installeren, er is maar één omvormer nodig.

Nadelen:

 • De zonnepaneleninstallatie is ontzettend gevoelig voor schaduwwerking;
 • De omvormer gaat maar 8 tot 12 jaar mee.

Power optimizers

Micro-omvormers voor gelijkstroom worden vooral ‘power optimizers’ genoemd. Dit zijn kleine omvormers die per een of twee zonnepanelen worden aangesloten. Deze power optimizers regelen vervolgens per paneel de elektriciteit.

De gelijkstroom van de zonnepanelen wordt naar gelijkstroom met een gelijke spanning omgevormd. Dit betekent dat wanneer een paneel in de gehele installatie een beetje schaduw vangt, alleen dat paneel wordt teruggeschroefd en de rest op volle kracht elektriciteit blijft opwekken.

Een power optimizer vormt per paneel om naar gelijkstroom.

De installatie moet vervolgens wel nog op één grote hoofdomvormer worden aangesloten, zodat er wisselstroom van de elektriciteit kan worden gemaakt. In de praktijk bieden installateurs meestal het merk ‘Solar Edge’ aan.

Een nadeel van een systeem met power optimizers is wanneer één power optimizer defect raakt. Dan wordt de rest van de installatie uitgeschakeld, omdat anders de centrale omvormer een groter risico loopt om defect te raken.

Voordelen:

 • De installatie levert in een jaar meer elektriciteit dan een installatie zonder power optimizers;
 • Het is mogelijk om per paneel de opgewekte energie te bekijken via een app;
 • Goedkopere aanschafprijs dan micro-omvormers voor wisselstroom.

Nadelen:

 • Hogere investering dan een installatie met één enkele grote omvormer;
 • Storingsgevoelig: wanneer één power optimizer defect is, wordt de gehele installatie uitgeschakeld;
 • De hoofdomvormer heeft een kortere levensduur. Deze gaat 10 jaar mee, in tegenstelling tot de 25 jaar van de power optimizers.

Micro omvormers

Micro-omvormers voor wisselstroom zijn bijna gelijk aan power optimizers, ook dit type wordt per paneel geplaatst. Wisselstroom micro-omvormers vormen de gelijkstroom die uit het zonnepaneel komt direct bij het paneel om naar bruikbare wisselstroom. Er is dus niet meer één centrale omvormer nodig.

Een micro omvormer vormt per paneel om naar wisselstroom.

Met micro-omvormers is de installatie minder gevoelig voor storingen, want bij een kapotte micro-omvormer blijft de rest van de installatie elektriciteit leveren. De kosten van micro-omvormers zijn hoger dan de kosten van power optimizers.

Voordelen:

 • De installatie levert in een jaar meer elektriciteit dan een installatie zonder micro-omvormers;
 • Het is mogelijk om per paneel de opgewekte energie te bekijken via een app;
 • Minder gevoelig in het geval van storingen en de langste levensduur.

Nadelen:

 • De aanschafkosten liggen een stuk hoger in vergelijking met de voorgaande twee types omvormers;
 • Als je een thuisaccu wilt plaatsen, is het verstandiger om de elektriciteit van de zonnepanelen om te vormen naar gelijkstroom.

Tip

Om exact te weten wat de verschillende soorten omvormers voor de opbrengst van jouw zonnepanelen betekenen, kun je een berekening laten maken door een specialist. Neem contact op met een zonnepaneelinstallateur en laat je goed informeren.

Lagere Lasten

Meer Comfort

Ontvang gratis op maat gemaakte offertes voor zonnepanelen. Geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Wat betekenen zonnepanelen voor jouw woning?

Wek je eigen groene stroom op;

Bespaar jaarlijks honderden euro's;

Binnen 5-7 jaar terugverdiend;

Fantastisch rendement en een goede investering;

Je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 5 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.