*** Omvormer zonnepanelen: alles over prijzen, soorten en werking.

Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Welke soort omvormer kies ik voor mijn zonnepanelen?

Er bestaan verschillende manieren om zonnepanelen aan te sluiten op je meterkast. Er komt echter altijd een omvormer aan te pas, die de elektriciteit omvormt naar een bruikbare spanning en stroom. Welk type omvormer je bij de zonnepanelen nodig hebt, is afhankelijk van schaduwwerking, prijs en rendement.

Een omvormer van SolarEdge

Navigeer naar:

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Naast het juiste type omvormer is het ook belangrijk dat je de juiste zonnepanelen kiest. Onze samenvatting van de verschillende soorten zonnepanelen en hun eigenschappen vereenvoudigt het om deze keuze te maken.

Hieronder volgt een overzicht van de verschillende types omvormers en hun eigenschappen. Het rendement geeft aan hoe goed de omvormer de elektriciteit van de panelen omzet naar bruikbare stroom.

Soort omvormer Rendement Kosten Levensduur
Eén enkele omvormer
Power optimizers
Micro omvormers

Hoe kun je het beste een omvormer op je zonnepanelen aansluiten?

Hoe je de omvormer op je zonnepanelen moet aansluiten, is afhankelijk van het type omvormer. Om de juiste omvormer te kiezen, is het belangrijk om goed te kijken naar de installatie van de zonnepanelen. Wanneer alle panelen in serie zijn aangesloten en één paneel wordt deels bedekt (door bladeren, sneeuw, schaduw, etc.), dan haalt dit paneel de prestaties van de gehele installatie onderuit.

Een installateur van zonnepanelen kan je een op maat gemaakt advies geven voor jouw woning. Kom in contact met ons netwerk van zonnepaneel installatiebedrijven en laat je gratis en vrijblijvend informeren.

Bekijk je dak goed en bedenk wanneer er schaduw op de panelen kan vallen. Valt er nooit schaduw op één of meer van de panelen? Dan is één enkele omvormer prijstechnisch de beste optie. De installatie kan dan wel nog hinder ondervinden van bladeren en dergelijke.

Met power optimizers of micro omvormers wordt het effect van (deels) bedekte panelen verminderd. De keuze voor deze manieren van omvormen betaalt zich in de meeste gevallen dan ook gedurende het gebruik van de installatie terug.

Met schaduw levert de gehele installatie minder elektriciteit. Dit is het effect van schaduw wanneer de zonnepanelen gekoppeld zijn aan één grote omvormer:

Schaduw met één enkele omvormer, de gehele installatie levert minder elektriciteit.

Het effect van schaduw wanneer de zonnepanelen gekoppeld zijn aan power optimizers en een hoofdomvormer, slechts één zonnepaneel levert minder elektriciteit:

Schaduw bij power optimizers, slechts één paneel wekt minder op.

Het effect van schaduw wanneer de zonnepanelen gekoppeld zijn aan micro omvormers, slechts één zonnepaneel levert minder elektriciteit:

Schaduw bij micro omvormers, slechts één paneel wekt minder op.

Wat is de levensduur van een omvormer voor zonnepanelen?

De levensduur van de omvormer bij je zonnepanelen is afhankelijk van het type dat je kiest. Over het algemeen kun je het volgende stellen:

 • Eén enkele grote omvormer gaat 8 tot 12 jaar mee;
 • Bij power optimizers gaat de hoofdomvormer ongeveer 10 jaar mee. De levensduur van de power optimizers is 25 jaar;
 • Micro omvormers zijn geproduceerd om langer dan 20 jaar mee te gaan.

De werking van de omvormer voor zonnepanelen

Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Via de aansluitingen leveren zij een spanning en stroom. Voordat je de elektriciteit van zonnepanelen kunt gebruiken, zullen spanning en stroom moeten worden omgevormd. Dit is de werking van de omvormer: stroom en spanning aan de ingang omvormen naar een andere spanning en stroom op de uitgang.

Omvormers kunnen de spanning en stroom van de zonnepanelen regelen. Hierdoor leveren de zonnepanelen hun optimale vermogen. Vooral bij schaduwwerking, warmte en lichtintensiteit heeft dit een groot effect op de prestaties van je zonnepaneleninstallatie.

Zonnepanelen leveren gelijkstroom, maar het lichtnet en onze apparatuur hebben wisselstroom nodig. De omvormer vormt de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom. Slimmere omvormers kun je verbinden met het internet, waardoor je via een website of app kunt volgen hoeveel elektriciteit je hebt opgewekt.

Screenshot van de SolarEdge app met daarin de opgewekte elektriciteit per paneel.
Screenshot van de SolarEdge app met daarin de opgewekte elektriciteit per maand en gedurende de dag.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Eén enkele grote omvormer

Wanneer je kiest voor één enkele grote omvormer, dan worden alle panelen samen als één groot paneel op de omvormer aangesloten. Deze omvormer vormt de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom om aan je woning en het lichtnet te leveren. Dit is de meest goedkopere manier om je zonnepanelen aan te sluiten op je woning.

Er is echter één groot probleem met deze aansluitmethode: als ook maar één paneel een klein beetje schaduw opvangt, zullen alle panelen minder stroom opwekken. De gehele installatie is dus zo ‘sterk’ als de zwakste schakel.

Voordelen

 • Meest goedkope manier om zonnepanelen te installeren, er is maar één omvormer nodig.

Nadelen

 • De zonnepaneleninstallatie is ontzettend gevoelig voor schaduwwerking;
 • De omvormer gaat maar 8 tot 12 jaar mee.

Power optimizers

Micro-omvormers voor gelijkstroom worden vooral ‘power optimizers’ genoemd. Dit zijn kleine omvormers die per een of twee zonnepanelen worden aangesloten. Deze power optimizers regelen vervolgens per paneel de elektriciteit.

De power optimizers vormen de elektriciteit per zonnepaneel om naar gelijkstroom met dezelfde spanning. Dit betekent dat wanneer een paneel in de gehele installatie een beetje schaduw vangt, alleen dat paneel wordt teruggeschroefd en de rest op volle kracht elektriciteit blijft opwekken.

Een power optimizer vormt per paneel om naar gelijkstroom.

De installatie moet vervolgens wel nog op één grote hoofdomvormer worden aangesloten, zodat er wisselstroom van de elektriciteit kan worden gemaakt. In de praktijk bieden installateurs meestal het merk ‘Solar Edge’ aan.

Een nadeel van een systeem met power optimizers is wanneer één power optimizer defect raakt. Dan wordt de rest van de installatie uitgeschakeld, omdat anders de centrale omvormer een groter risico loopt om defect te raken.

Voordelen

 • De installatie levert in een jaar meer elektriciteit dan een installatie zonder power optimizers;
 • Het is mogelijk om per paneel de opgewekte energie te bekijken via een app;
 • Goedkopere aanschafprijs dan micro-omvormers voor wisselstroom.

Nadelen

 • Hogere investering dan een installatie met één enkele grote omvormer;
 • Storingsgevoelig: wanneer één power optimizer defect is, wordt de gehele installatie uitgeschakeld;
 • De hoofdomvormer heeft een kortere levensduur. Deze gaat 10 jaar mee, in tegenstelling tot de 25 jaar van de power optimizers.

Micro omvormers

Micro-omvormers voor wisselstroom zijn bijna gelijk aan power optimizers, ook dit type wordt per paneel geplaatst. Wisselstroom micro-omvormers vormen de gelijkstroom die uit het zonnepaneel komt direct bij het paneel om naar bruikbare wisselstroom. Er is dus niet meer één centrale omvormer nodig.

Een micro omvormer vormt per paneel om naar wisselstroom.

Met micro-omvormers is de installatie minder gevoelig voor storingen, want bij een kapotte micro-omvormer blijft de rest van de installatie elektriciteit leveren. De kosten van micro-omvormers zijn hoger dan de kosten van power optimizers.

Voordelen

 • De installatie levert in een jaar meer elektriciteit dan een installatie zonder micro-omvormers;
 • Het is mogelijk om per paneel de opgewekte energie te bekijken via een app;
 • Minder gevoelig in het geval van storingen en de langste levensduur.

Nadelen

 • De aanschafkosten liggen een stuk hoger in vergelijking met de voorgaande twee types omvormers;
 • Als je een thuisaccu wilt plaatsen, is het verstandiger om de elektriciteit van de zonnepanelen om te vormen naar gelijkstroom.

Tip

Om exact te weten wat de verschillende soorten omvormers voor de opbrengst van jouw zonnepanelen betekenen, kun je een berekening laten maken door een specialist. Bespreek tijdens een adviesgesprek met de specialist zeker ook welke omvormer het beste voor jouw situatie geschikt is.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Lagere Lasten

Meer Comfort

Ontvang gratis op maat gemaakte offertes voor zonnepanelen. Geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Wat betekenen zonnepanelen voor jouw woning?

Wek je eigen groene stroom op;

Bespaar jaarlijks honderden euro's;

Binnen 6-9 jaar terugverdiend;

Fantastisch rendement en een goede investering;

Je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

pv

Even geduld, we verwerken je aanvraag...

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot 40%
0%

Waarvoor wil je offertes ontvangen?

Ben je eigenaar van de woning?

Terug

Heb je toestemming van de eigenaar?

Terug

Wanneer wil je de installatie laten uitvoeren?

Terug

Hoe ver is de VVE in het aanschafproces?

Terug

Wil je gebruikmaken van subsidies of fiscale regelingen?

(Optioneel)

Verder
Terug

Wanneer is de woning gebouwd?

Terug

Wat wil je isoleren?

Tip: Kies minimaal 2 maatregelen om in aanmerking te komen voor subsidie.

Verder

Terug

Heeft het pand een schuin of plat dak?

Terug

Wil je ook andere isolerende
maatregelen treffen?

Wie 2 of meer maatregelen uitvoert, heeft recht op subsidie!

Terug

Waar komen de zonnepanelen?

Terug

Wat is het jaarlijks stroomverbruik?

Terug

Wat is het exacte verbruik?

Terug

Wat is het jaarlijks stroomverbruik?

Terug

Kun je een inschatting maken van het dakoppervlak?

Terug

Wat is de oriëntatie van het dak t.o.v. de zon?

Terug

Wil je de zonnepanelen kopen of huren?

Terug

Hoe wordt je woning verwarmd?

Meerdere opties mogelijk

Verder

Terug

Wanneer is je woning gebouwd?

Terug

Is je woning goed geïsoleerd?

Terug

Wil je de warmtepomp aan je cv-ketel koppelen?

Terug

Welk type warmtepomp wil je?

Terug

Let op: een warmtepomp in een matig geïsoleerd huis is dweilen met de kraan open.

Je geeft aan dat je woning nog niet geheel geïsoleerd is. Goede isolatie is essentieel bij een warmtepomp.

Wil je ook isolatiemaatregelen treffen?

Terug

Wat is de postcode?

Verder

Je gegevens zijn veilig

Terug

Goed nieuws!

Er zijn erkende experts actief in jouw regio, die gratis een vrijblijvende offerte kunnen opmaken.

Vergelijk offertes

Gratis en vrijblijvend

Terug

Vergelijk offertes voor en bespaar tot 40%

Gratis en vrijblijvend

> wijzigen

Je gegevens zijn veilig

Vind specialisten

Adresgegevens zijn noodzakelijk om verder te gaan.
Terug

Vergelijk offertes voor en bespaar tot 40%

Gratis en vrijblijvend

0

Specialisten in uw regio gevonden

Aan wie mogen de offertes worden gericht?

Gratis en vrijblijvend

Aanhef:
Handige tips ontvangen over verduurzaming van mijn woning via de nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig

Alleen volledige en naar waarheid ingevulde aanvragen kunnen worden behandeld. Lees in onze voorwaarden hoe wij met jouw privacy omgaan.

Vorige aanvraag 8 minuten geleden

Er waren vandaag 32 aanvragen

Meer dan 100.000 tevreden gebruikers

SSL beveiliging, je gegevens zijn beschermd

Terug

Zoek je meer informatie over zonnepanelen? Lees verder:

zonnepanelen

Wat zijn zonnepanelen?

Wat houdt het in om zonnepanelen op je woning te installeren? Je wilt besparen op je stroomrekening, maar wel zeker weten dat je het juiste systeem aanschaft.

soorten zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Wie zonnepanelen wil laten plaatsen, krijgt meestal de keuze tussen verschillende soorten zonnepanelen. In dit artikel lees je meer over deze eigenschappen per type zonnepaneel.

zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen op een plat dak

Het installeren van zonnepanelen op een plat dak is een nog interessantere investering dan bij een schuin dak. Bij een plat dak is er meer vrijheid om een legplan te maken voor de installatie.

omvormers zonnepanelen

Welke soort omvormer is het beste?

Er bestaan verschillende manieren om zonnepanelen aan te sluiten op je meterkast. Er komt echter altijd een omvormer aan te pas, die de elektriciteit omvormt naar een bruikbare spanning en stroom.

zonnepanelen kopen

Waar let je op bij het kopen van zonnepanelen?

Je hebt besloten dat je zonnepanelen wilt kopen, je laat zo’n flinke besparing immers niet links liggen. Maar waar houd je rekening mee?

zonnepanelen offertes

Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken

Je hebt besloten dat je thuis zonne-energie wilt opwekken. In dit artikel leggen we uit hoe je offertes kunt aanvragen en waar je op moeten letten.

btw terugvragen

Hoe je de btw teruggave van zonnepanelen regelt

Wanneer je zonnepanelen aanschaft kun je de btw daarover terugvragen bij de Belastingdienst. Op deze pagina vind je een complete handleiding voor het indienen van de btw-teruggave over zonnepanelen.