Home>Zonnepanelen>Soorten omvormers zonnepanelen

Welke soort omvormer kies ik bij mijn zonnepanelen?

Leestijd:
5 minuten
Laatste update:
4 apr 2024
SolarEdge omvormer

Er bestaan verschillende manieren om zonnepanelen aan te sluiten op je meterkast. Er komt echter altijd een omvormer aan te pas, die de elektriciteit omvormt naar een bruikbare spanning en stroom. Welke omvormer je bij de zonnepanelen nodig hebt, is afhankelijk van schaduwwerking, prijs en rendement.

De werking van een omvormer

Zonnepanelen wekken elektriciteit op en leveren hierbij een bepaalde spanning en stroom. Voordat je de opgewekte elektriciteit kunt gebruiken, moet de spanning en stroom omgevormd worden.

Omvormers kunnen de spanning en stroom van de zonnepanelen beheren. Hierdoor leveren de zonnepanelen hun optimale vermogen. Vooral bij schaduwwerking, warmte en lichtintensiteit heeft dit een groot effect op de prestaties van je zonnepaneleninstallatie.

Zonnepanelen leveren gelijkstroom, maar het lichtnet en onze apparatuur hebben wisselstroom nodig. De omvormer vormt de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom. Slimme omvormers kun je verbinden met het internet, waardoor je via een website of app kunt volgen hoeveel elektriciteit je hebt opgewekt.

Wat is de beste omvormer voor zonnepanelen?

Welke soort de beste omvormer voor jouw zonnepanelen is, hangt af van de situatie. Het grootste verschil zit in de manier waarop de omvormer de elektriciteit uit elk zonnepaneel regelt: ieder zonnepaneel afzonderlijk, of alle panelen als één geheel. Daarnaast zijn vermogen en prijs van de omvormer belangrijke aspecten bij de keuze. Het is dus belangrijk wanneer je omvormers gaat vergelijken dat je rekening houdt met verschillende aspecten. Zoals rendement, kosten en levensduur.

Doorgaans kennen we 3 typen omvormers:

 • Eén enkele grote omvormer
 • Power optimizers
 • Micro omvormers
Welke omvormer bij mijn zonnepanelen
Soort omvormerRendementKostenLevensduur
Eén enkele omvormer++
Power optimizers++€€++
Micro omvormers+++€€€+++

Om de juiste omvormer te kiezen, is het belangrijk om goed te kijken naar de installatie van de zonnepanelen. Wanneer alle panelen in serie zijn aangesloten en één paneel deels wordt bedekt (door bladeren, sneeuw, schaduw, etc.), dan haalt dit paneel de prestaties van de gehele installatie onderuit.

Bekijk je dak goed en bedenk wanneer er schaduw op de panelen kan vallen. Valt er nooit schaduw op één of meer van de panelen? Dan is één enkele omvormer prijstechnisch de beste optie. De installatie kan dan wel nog hinder ondervinden van bladeren en dergelijke.

Met power optimizers of micro omvormers wordt het effect van (deels) bedekte panelen verminderd. De keuze voor deze manieren van omvormen betaalt zich in de meeste gevallen dan ook gedurende het gebruik van de installatie terug.

Een installateur van zonnepanelen kan je een op maat gemaakt advies geven voor jouw woning. Ontvang nu gratis en vrijblijvend tot 4 offertes van specialisten in jouw regio.

Zonnepanelen met één enkele omvormer

Wanneer je kiest voor één enkele grote omvormer, dan worden alle panelen samen als één groot paneel op de omvormer aangesloten. Deze omvormer vormt de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom om aan je woning en het lichtnet te leveren. Dit is een goedkopere manier om je zonnepanelen aan te sluiten op je woning.

Zonnepanelen met een enkele omvormer

Er is echter één groot probleem met deze aansluitmethode: als ook maar één paneel een klein beetje schaduw opvangt, zullen alle panelen minder stroom opwekken. De gehele installatie is dus zo ‘sterk’ als de zwakste schakel.

SolarEdge enkele omvormer

Voordelen

 • Meest goedkope manier om zonnepanelen te installeren, er is maar één omvormer nodig

Nadelen

 • De zonnepaneleninstallatie is ontzettend gevoelig voor schaduwwerking
 • De omvormer gaat maar 8 tot 12 jaar mee

Zonnepanelen met power optimizers

Micro-omvormers voor gelijkstroom worden vooral ‘power optimizers’ genoemd. Dit zijn kleine omvormers die per één of twee zonnepanelen worden aangesloten. Deze power optimizers regelen vervolgens per paneel de elektriciteit.

Zonnepanelen met omvormer power optimizers

De power optimizers vormen de elektriciteit per zonnepaneel om naar gelijkstroom met dezelfde spanning. Dit betekent dat wanneer een paneel in de gehele installatie een beetje schaduw vangt, alleen dat paneel wordt teruggeschroefd en de rest op volle kracht elektriciteit blijft opwekken.

De installatie moet vervolgens wel nog op één grote hoofdomvormer worden aangesloten, zodat er wisselstroom van de elektriciteit kan worden gemaakt. In de praktijk bieden installateurs meestal het merk ‘Solar Edge’ aan.

Zonnepanelen omvormer solar edge power optimizer

Een nadeel van een systeem met power optimizers is wanneer één power optimizer defect raakt. Dan wordt de rest van de installatie uitgeschakeld, omdat anders de centrale omvormer een groter risico loopt om defect te raken.

Voordelen

 • De installatie levert in een jaar meer elektriciteit dan een installatie zonder power optimizers
 • Het is mogelijk om per paneel de opgewekte energie te bekijken via een app
 • Goedkopere aanschafprijs dan micro-omvormers voor wisselstroom

Nadelen

 • Hogere investeringskosten dan bij een installatie met één enkele grote omvormer
 • Storingsgevoelig: wanneer één power optimizer defect is, wordt de gehele installatie uitgeschakeld
 • De hoofdomvormer heeft een kortere levensduur. Deze gaat 10 jaar mee, in tegenstelling tot de 25 jaar van de power optimizers

Zonnepanelen met micro omvormers

Micro-omvormers voor wisselstroom zijn bijna gelijk aan power optimizers, ook dit type wordt per paneel geplaatst. Wisselstroom micro-omvormers vormen de gelijkstroom die uit het zonnepaneel komt direct bij het paneel om naar bruikbare wisselstroom. Er is dus niet meer één centrale omvormer nodig.

Zonnepanelen met power optimizers

Met micro-omvormers is de installatie minder gevoelig voor storingen, want bij een kapotte micro-omvormer blijft de rest van de installatie elektriciteit leveren. De kosten van micro-omvormers zijn hoger dan de kosten van power optimizers.

Zonnepanelen Enphase micro omvormer

Voordelen

 • De installatie levert in een jaar meer elektriciteit dan een installatie zonder micro-omvormers
 • Het is mogelijk om per paneel de opgewekte energie te bekijken via een app
 • Minder gevoelig voor storingen en de langste levensduur

Nadelen

 • De aanschafkosten liggen een stuk hoger in vergelijking met de voorgaande twee types omvormers
 • Als je een thuisaccu wilt plaatsen, is het verstandiger om de elektriciteit van de zonnepanelen om te vormen naar gelijkstroom

Tip

Om exact te weten wat de verschillende soorten omvormers voor de opbrengst van jouw zonnepanelen betekenen, kun je een berekening laten maken door een specialist. Ontvang nu gratis tot 4 offertes voor zonnepanelen.

De levensduur van een omvormer

De levensduur van de omvormer bij je zonnepanelen is zo'n 10 tot 20 jaar, afhankelijk van het type dat je kiest. Over het algemeen kun je het volgende stellen:

 • Eén enkele grote omvormer gaat 8 tot 12 jaar mee;
 • Bij power optimizers gaat de hoofdomvormer ongeveer 10 jaar mee. De levensduur van de power optimizers is 25 jaar;
 • Micro omvormers zijn geproduceerd om langer dan 20 jaar mee te gaan.

De levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen meer dan 30 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit en het onderhoud. Fabrikanten geven gemiddeld 25 jaar garantie op de opbrengst van de zonnepanelen.

Naast het juiste type omvormer is het belangrijk dat je de juiste zonnepanelen kiest. Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

Zonnepanelen

Kosten

€ 2.500 - 6.000

Subsidie

Btw teruggave

i

Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je het btw-bedrag terugvragen aan de belastingdienst.

Klik hier voor meer info

Besparing

Tot 100%

i

Dankzij de salderingsregeling kun je de kosten van je stroomverbruik tot 100% verminderen. Het is zelfs mogelijk dat je totale stroomrekening negatief wordt.

TVT

4 - 6 jaar

40%
CO₂ impact
i

We nemen aan dat de stroom die je thuis verbruikt voor 40% direct kan worden opgewekt en geleverd door de eigen zonnepanelen. Inschatting besparing: stroomverbruik (2.760 kWh) x uitstoot (0,556 kg CO₂/kWh) x 40% = 614 kg CO₂/jaar.

Deze besparing staat per jaar gelijk aan:

3.283 km met de auto

61 spijkerbroeken

26 bomen planten

Leestijd
5 minuten
Datum
4 apr 2024

Ook besparen met zonnepanelen?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat zijn zonnepanelen?

Lees meer

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Lees meer

Zonnepanelen op een plat dak

Lees meer

Welke soort omvormer is het beste?

Lees meer

Waar let je op bij het kopen van zonnepanelen?

Lees meer

Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken

Lees meer

Hoe je de btw teruggave van zonnepanelen regelt

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog