Home>Zonnepanelen>Soorten zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Leestijd:
7 minuten
Laatste update:
7 mei 2024
Zonnepanelen op plat dak

Wie zonnepanelen wilt laten plaatsen, krijgt meestal de keuze tussen verschillende soorten zonnepanelen. Deze keuze is van invloed op de kosten, besparing en terugverdientijd, maar bijvoorbeeld ook op het uiterlijk van de installatie. In dit artikel lees je meer over deze eigenschappen per type zonnepaneel.

Welk type zonnepaneel je kiest, is van invloed op de uiteindelijke prestaties van de installatie, maar de keuze voor de soort omvormer en de wijze waarop de zonnepaneelinstallatie wordt aangesloten is minstens zo belangrijk.

Hieronder volgt een overzicht van de verschillen tussen de soorten zonnepanelen en hun eigenschappen. Het rendement geeft aan hoeveel elektriciteit het paneel onder ideale omstandigheden kan opwekken.

Type zonnepanelen vergelijking
Type paneelRendementKostenUiterlijk
Monokristallijn+++€€€Ruitjes tussen de cellen
Polykristallijn++€€Vierkante cellen
Dunnefilm+Egaal zwart
Flexibel+€€€€Flexibele banen

Monokristallijn zonnepaneel

Monokristallijn panelen, ook wel ‘mono panelen’ genoemd, zijn herkenbaar aan de zonnecellen (donkere vierkantjes met afgesneden hoeken) die uit één uniforme kleur bestaan. Dit type zonnepanelen is de oudste en meest doorontwikkelde zonnestroom technologie.

Monokristallijn zonnepaneel close up
Monokristallijn zonnepanelen op plat dak

De zonnecellen worden gemaakt door hele dunne plakjes te snijden uit silicium ‘staven’. Deze plakjes worden vervolgens met elkaar in verbinding gelegd en ingeklemd onder een glasplaat. De silicium staven worden op een dusdanige manier gemaakt dat de cellen zeer puur zijn, vandaar de uniforme kleur.

Voordelen

 • Monokristallijn zonnepanelen hebben het hoogste rendement van alle zonnepanelen, namelijk meer dan 22%. Per vierkante meter dakoppervlak kan er dus meer elektriciteit worden opgewekt. Bij een groot stroomverbruik of een klein dak kiest men meestal voor monokristallijn;
 • Monokristallijn zonnepanelen hebben de langste levensduur (25 jaar), dankzij het pure silicium in de cel. Fabrikanten geven over het algemeen een productgarantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 80% na 20-25 jaar.

Nadelen

 • Dit type paneel is wat duurder dan polykristallijn panelen. Dit komt door de complexere productietechniek van mono panelen;
 • Monokristallijn zonnepanelen zijn gevoelig voor warmte en schaduw. Dit betekent dat er minder stroom wordt opgewekt op zeer warme dagen met felle zon, of wanneer er schaduw deels op het paneel valt;
 • Mono panelen zijn erg kwetsbaar. Een hagelbui, dikke sneeuwlaag of andere vorm van impact op het paneel kan ervoor zorgen dat cellen breken.

All black monokristallijn zonnepaneel

Er worden ook monokristallijn zonnepanelen verkocht met een compleet zwart uiterlijk. De panelen hebben dan een zwarte achtergrond in plaats van een witte.

Het voordeel is dat deze panelen mooier uitzien op zowel een plat dak als een schuin dak. Het nadeel is dat ze door de zwarte kleur warmer worden, waardoor de panelen in de praktijk minder stroom opwekken.

All black monokristallijn zonnepaneel

Polykristallijn zonnepaneel

Polykristallijn panelen of multikristallijn panelen, ook wel ‘poly’ panelen genoemd, lijken op monokristallijn panelen. Bij poly panelen zien de cellen er echter blauwachtig uit met kleurverschil in de cellen. Dit komt doordat de polykristallijn cellen gesneden worden van samengesmolten silicium dat is afgekoeld.

Polykristallijn zonnepaneel close up
Polykristallijn zonnepanelen op plat dak

Deze productietechniek zorgt voor goedkopere zonnepanelen. Bovendien doet de efficiëntie van poly panelen tegenwoordig nauwelijks meer onder voor mono panelen. In de praktijk zijn poly panelen ongeveer net zo gevoelig voor schaduw en hitte als mono panelen.

Voordelen

 • Polykristallijn panelen zijn goedkoper dan monokristallijn panelen. Bovendien wordt er bij het produceren van de poly cellen minder silicium weggegooid dan bij de productie van mono cellen;
 • Poly panelen hebben een levensduur die vergelijkbaar is met mono panelen. Een polykristallijne installatie zonnepanelen gaat dus ook 25 jaar mee.

Nadelen

 • Door de iets lagere efficiëntie wekken polykristallijn panelen iets minder stroom op per vierkante meter dan monokristallijn panelen;
 • Veel mensen vinden de blauwe en variërende kleur van de cellen over het algemeen minder mooi dan de uniforme kleur van mono of dunnefilm panelen.

Dunne film of amorf zonnepaneel

In tegenstelling tot monokristallijn en polykristallijn worden dunnefilm zonnepanelen niet gemaakt van silicium cellen. Bij dunnefilm panelen wordt een laag fotovoltaïsch materiaal op een vaste ondergrond gezet.

Dunnefilm zonnepaneel close up

Deze panelen zijn herkenbaar aan hun uniforme, zwarte kleur. Het lijkt zelfs een beetje of er flatscreen tv’s op het dak liggen. De simpele productietechniek brengt diverse voordelen met zich mee ten opzichte van de conventionele mono en poly panelen.

Voordelen

 • Veel mensen vinden dunnefilm zonnepanelen het mooist. De uniforme kleur zorgt voor een aangenaam esthetisch effect;
 • Massaproductie is eenvoudig en brengt schaalvoordelen met zich mee. Dunnefilm panelen kunnen dus een stuk goedkoper dan kristallijn panelen zijn;
 • Hoge temperaturen, bewolking en schaduwwerking hebben minder invloed op dunnefilm panelen. In situaties met beperkt licht produceren ze dus meer elektriciteit dan mono of poly panelen.

Nadelen

 • Dunnefilm panelen hebben een zeer lage efficiëntie. Dit betekent dat een groter dakoppervlak is benodigd dan bij kristallijn panelen;
 • Dunnefilm panelen hebben een minder lange levensduur dan de twee eerdergenoemde technologieën. De installatie gaat dus minder lang mee.

Tip

Om exact te weten wat de verschillende soorten panelen op jouw dak opbrengen, kun je een berekening laten maken door een specialist. Ontvang nu gratis en vrijblijvend tot 4 zonnepaneeloffertes.

Andere soorten zonnepanelen

Bovengenoemde zonnepanelen types zijn het meest gangbaar. Er zijn echter ook nog een aantal andere zonnepanelen, ieder met hun eigen speciale functie en eigenschappen.

Flexibel zonnepaneel

Flexibele zonnepanelen zijn een vorm van dunnefilm panelen, echter wordt de fotovoltaïsche substantie op een flexibele ondergrond bevestigd. Dit leidt tot zeer robuuste panelen die kunnen buigen.

Flexibel zonnepaneel

Dankzij flexibele panelen kunnen daken met golfstructuur toch in aanmerking komen voor een PV-installatie. De beste toepassing voor dit type zonnepanelen is mobiliteit, zoals bijvoorbeeld bij boten of caravans.

Voordelen

 • Nagenoeg onverwoestbare panelen, die buigzaam zijn en zeer lichtgewicht. Geschikt voor toepassingen waar zonne-energie veel kan betekenen, maar glazen panelen niet voldoen;
 • Flexibele panelen worden met een simpele techniek geproduceerd, waardoor deze in theorie goedkoper moeten worden dan kristallijn panelen.

Nadelen

 • Zeer lage efficiëntie, flexibele zonnepanelen wekken minder stroom op dan de glazen alternatieven;
 • De flexibele panelen zijn nog nauwelijks commercieel verkrijgbaar en daardoor momenteel relatief duur.

Glas glas zonnepanelen

Glas glas zonnepanelen is een type zonnepaneel dat robuuster en slijtvaster is. Bij conventionele glas folie zonnepanelen worden de afzonderlijke cellen ingeklemd tussen een glasplaat en een laag folie. Door deze laag folie zijn de zonnepanelen minder robuust tijdens transport en installatie. Gedurende de jaren kan de folie gepenetreerd worden door waterdamp en vuil, wat op den duur leidt tot defecten.

Bij glas glas zonnepanelen worden de cellen ingeklemd tussen twee glasplaten. Deze panelen zijn licht, maar robuuster en slijtvaster dan glas folie zonnepanelen. Dit betekent dat de leverancier vaak langere garantieperiodes biedt.

Vraag bij je zonnepaneleninstallateur bij het opmaken van de offerte na welke panelen glas glas en welke glas folie zijn. Offertes aanvragen voor zonnepanelen.

Geïntegreerde zonnepanelen

Geïntegreerde panelen zijn voornamelijk dunnefilm panelen die in de dakconstructie verwerkt worden. In plaats van dakpannen met daarboven een profiel waaraan de zonnepanelen worden bevestigd, zijn er geen conventionele dakpannen meer.

De dakbedekking wordt nu gevormd door de zonnepanelen en eventueel bijkomende bevestigingsmechanismen.

Geïntegreerde zonnepanelen

De optie voor geïntegreerde zonnepanelen is met name interessant bij dakrenovatie, uitbreiding van de woning of bouw van een nieuwe woning. Bij dakrenovatie is het uitermate geschikt om geïntegreerde zonnepanelen te combineren met dakisolatie en zonnecollectoren.

Voordelen

 • Geïntegreerde zonnepanelen ogen het mooist op een dak. Ze vormen dan deel uit van de constructie, in plaats van dat de panelen er los op liggen;
 • Onderhoud aan het dak zelf is simpeler, doordat er geen zonnepaneelinstallatie meer over de dakpannen heen ligt;
 • Systemen van geïntegreerde zonnepanelen zijn reeds commercieel verkrijgbaar.

Nadelen

 • Er is een grotere aanpassing aan het dak nodig dan bij normale panelen;
 • Eventuele aanpassingen aan de zonnepaneelinstallatie, zoals het vervangen van een paneel of connectie, kunnen moeizamer zijn dan bij een normale zonnepaneelinstallatie.

Gekleurde zonnepanelen

Het is mogelijk om gekleurde zonnepanelen aan de gevel te bevestigen. Het kleuren van zonnepanelen zorgt voor een wat lager rendement en hogere prijs, maar is uitstekend om een architectonisch statement mee te maken.

Gekleurde zonnepanelen

Dummy zonnepanelen

Zonnepanelen zijn over het algemeen zeer gevoelig voor schaduwwerking. Als er 10 panelen met elkaar in verbinding staan en één paneel vangt deels schaduw, dan wekt de gehele installatie minder energie op.

Daarnaast leveren zonnepanelen die op plekken met veel schaduw liggen minder energie, dus duurt het langer om ze terug te verdienen. Om deze problemen te vermijden, worden er vaak geen zonnepanelen op de genoemde plekken geplaatst.

Dummy zonnepanelen zijn zonnepanelen die hetzelfde uitzien als de rest op het dak, maar geen elektriciteit opwekken. De dummy zonnepanelen worden op plekken op het dak geplaatst waar veel schaduw valt, bijvoorbeeld rondom schoorstenen.

Op die manier is er een mooi gelijk patroon van zonnepanelen op het dak zonder open gaten her en der, maar zijn er geen negatieve effecten van schaduwwerking.

Geconcentreerde zonnepanelen

Geconcentreerde zonnepanelen maken gebruik van weerkaatsing van zonlicht om meer energie van de zon te benutten dan bovenstaande panelen. Door het zonlicht te bundelen en op de zonnecel te richten, kan deze meer elektriciteit opwekken.

Voorheen werd deze technologie met name toegepast bij grote zonneparken, maar er worden producten ontwikkeld om bij normale woningen toe te passen.

Hybride geconcentreerde zonnepanelen gebruiken het weerkaatste zonlicht om elektriciteit op te wekken én water te verwarmen. Op die manier wordt de zonne-energie per vierkante meter optimaal benut.

Voordelen

 • Geconcentreerde zonnepanelen bieden het hoogste rendement per vierkante meter, het zonlicht wordt gebundeld en zowel voor stroom als warm water gebruikt;
 • De modules hoeven niet per sé op een dak geplaatst te worden, maar kunnen ook aan een gevel worden bevestigd.

Nadelen

 • Nog nauwelijks commercieel verkrijgbaar en vooralsnog hoge aanschafprijzen.

Welke zonnepanelen ga jij kopen?

Na het lezen van dit artikel, weet je alle relevante informatie en kun je verschillen tussen de soorten zonnepanelen vergelijken. Met deze informatie kun je zelf kiezen wat voor jou belangrijk is. Als je eenmaal besloten hebt om een bepaalde soort zonnepanelen te kopen, dan blijft de vraag over bij wie je dat doet. Er zijn verschillende installateurs die alle soorten zonnepanelen en omvormers kunnen leveren en installeren. Het is daarom verstandig om je goed te oriënteren en niet zomaar voor de eerste de beste aanbieder te kiezen. Lees hier over de BTW-teruggave bij het aanschaffen van zonnepanelen.

Laat gratis offertes maken bij meerdere installateurs en leg deze naast elkaar. Door offertes te vergelijken, krijg je een goed inzicht welke aanbieder de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Op deze manier kun je al snel behoorlijk besparen op de aanschaf van zonnepanelen.

Zonnepanelen

Kosten

€ 2.500 - 6.000

Subsidie

Btw teruggave

i

Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je het btw-bedrag terugvragen aan de belastingdienst.

Klik hier voor meer info

Besparing

Tot 100%

i

Dankzij de salderingsregeling kun je de kosten van je stroomverbruik tot 100% verminderen. Het is zelfs mogelijk dat je totale stroomrekening negatief wordt.

TVT

4 - 6 jaar

40%
CO₂ impact
i

We nemen aan dat de stroom die je thuis verbruikt voor 40% direct kan worden opgewekt en geleverd door de eigen zonnepanelen. Inschatting besparing: stroomverbruik (2.760 kWh) x uitstoot (0,556 kg CO₂/kWh) x 40% = 614 kg CO₂/jaar.

Deze besparing staat per jaar gelijk aan:

3.283 km met de auto

61 spijkerbroeken

26 bomen planten

Leestijd
7 minuten
Datum
7 mei 2024

Ook besparen met zonnepanelen?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat zijn zonnepanelen?

Lees meer

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Lees meer

Zonnepanelen op een plat dak

Lees meer

Welke soort omvormer is het beste?

Lees meer

Waar let je op bij het kopen van zonnepanelen?

Lees meer

Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken

Lees meer

Hoe je de btw teruggave van zonnepanelen regelt

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog