Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Zonnepanelen op een plat dak

Het installeren van zonnepanelen op een plat dak is een nog interessantere investering dan bij een schuin dak. Bij een plat dak is er meer vrijheid om een legplan te maken voor de installatie. Dit leidt over het algemeen tot hogere rendementen en een kortere terugverdientijd.

Zonnepanelen op een plat dak hebben een hogere opbrengst.

Heb je een plat dak en wil je zonnepanelen laten plaatsen? Lees in dit artikel op welke specifieke zaken je moet letten. Zodoende heb je al flink wat kennis wanneer je met de installateur in gesprek gaat.

Navigeer naar:

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Hoeveel zonnepanelen passen er op het dak?

Door de hellingshoek, oriëntatie en ligging (landschap of portret) van de zonnepanelen te veranderen, kan het aantal zonnepanelen dat op het dak past worden gewijzigd. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Hier geven wij antwoord op in ons artikel over zonnepanelen kopen.

Over het algemeen schaf je genoeg zonnepanelen aan om je elektriciteitsverbruik mee te neutraliseren. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik is als volgt:

Type huishouden Elektriciteitsverbruik
1 persoon 1.800 kWh
2 personen 2.950 kWh
Gezin (1 kind) 4.000 kWh
Gezin (2 kinderen) 4.600 kWh
Gezin (3 kinderen) 5.300 kWh

Welke zonnepanelen het beste passen bij jouw situatie, lees je in ons artikel over de verschillende soorten zonnepanelen.

Oriëntatie van de zonnepanelen

Op een plat dak heb je de keuze in welke richting je de zonnepanelen laat installeren. Het is ideaal om de zonnepanelen richting het zuiden te leggen.

Soms kiezen mensen ervoor om de zonnepanelen in oost-west opstelling te leggen. De hoeveelheid opgewekte elektriciteit is dan minder per zonnepaneel, maar er passen meer zonnepanelen op het dak. Zodoende levert de installatie als geheel meer energie op.

De oriëntatie van de zonnepanelen heeft het volgende effect op de opbrengst:

Oriëntatie Opbrengst
Zuiden 100%
Zuidwesten/Zuidoosten 95%
Oosten/Westen 80%
Noorden 50%
Noordwesten/Noordoosten 60%

Zonnepanelen in landschap of portret positie

Met montageframes kunnen de zonnepanelen in landschap of portret positie worden gelegd. In portret positie passen er meer zonnepanelen naast elkaar, maar de ruimte tussen twee rijen wordt groter. Door hiermee te variëren, samen met de oriëntatie en de hellingshoek, kan een zonnepanelen installatie worden geoptimaliseerd.

Zonnepanelen kunnen in portret of in landschap positie liggen.

Hellingshoek en ruimte tussen de panelen

Bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak is het belangrijk om rekening te houden met de hellingshoek en de afstand tussen de panelen. Het is doodzonde als zonnepanelen een schaduw werpen op de panelen achter hen.

Dit is het effect van de hellingshoek op de installatie:

Hellingshoek Opbrengst Afstand tot volgende paneel*
35° 100% 1.30 meter
30° 99% 1.28 meter
25° 98% 1.25 meter
20° 97% 1.22 meter
15° 95% 1.18 meter
10° 93% 1.13 meter
87% 1 meter

* het betreft hier een paneel met een hoogte van 1 meter. De afstand is de afstand van punt A tot punt B in de onderstaande afbeelding. De uitkomsten zijn afgerond, de specifieke uitkomst hangt af van je locatie in Nederland.

Het berekenen van de afstand tussen zonnepanelen op een plat dak.

De gebruikte formule is als volgt: afstand A-B = hoogte paneel * sinus (180 – α – β) / sinus β

In de formule is α de hellingshoek van het paneel, β is de breedtegraad van de locatie.

Een zonnepaneleninstallateur kan je hier volledig in adviseren. Vul het formulier op onze website in en ontvang tot 5 offertes van installateurs.

Hoe groot moet de no-go zone zijn?

Om zonnepanelen veilig en zonder vergunning te kunnen plaatsen, dien je rekening te houden met de ‘no-go zone’. Dit is de afstand vanaf de dakrand waarin je beter geen zonnepanelen kunt plaatsen.

De overheid geeft aan dat de no-go zone even groot moet zijn als de hoogte van de zonnepanelen. Is het hoogste punt van het paneel bijvoorbeeld 50cm boven het dak, dan moet de afstand tot de dakrand ook (minimaal) 50cm zijn (bron).

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Voor sommige plekken is een vergunning nodig om zonnepanelen te installeren. Vul de test in op omgevingsloket.nl om daarachter te komen.

Montageframe zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen worden bij een plat dak geïnstalleerd in driehoekige frames. Deze frames worden op het dak geplaatst en vervolgens verzwaard. Hierdoor waaien de panelen niet weg tijdens een storm. Het verzwaren gebeurt doorgaans met tegels of kiezels.

Er zijn twee types montageframes:

Open frame

Een open frame is meestal van metaal, zoals bijvoorbeeld aluminium. Het grote voordeel van een open montageframe is dat er meer wind zal waaien onder de panelen. Dit zorgt voor koeling, waardoor de panelen meer elektriciteit opwekken.

Het nadeel van een open montageframe is dat de zonnepanelen meer wind vangen tijdens een storm. Daarom moeten open frames beter worden verzwaard.

Gesloten frame

Een gesloten frame is meestal van kunststof. Het voordeel van een gesloten montageframe is dat de zonnepanelen minder wind vangen tijdens een storm. De gesloten frames worden dan ook minder verzwaard dan open frames.

Het nadeel van een gesloten montageframe is dat de zonnepanelen minder gekoeld worden door luchtstroming. Hierdoor wekken ze minder elektriciteit op dan zonnepanelen in een open frame op warme dagen.

Shaduw op het dak

Ook bij zonnepanelen op een plat dak is schaduwwerking een belangrijk aspect. Er kunnen obstakels rondom je woning of op het dak staan, die schaduw veroorzaken op het dak. Er zijn twee manieren om het schaduw-probleem op te lossen.

Schaduwwerking tegengaan met omvormers

Er is een speciale omvorm-techniek die het effect van schaduw grotendeels tegen kan gaan. Door per paneel een individuele omvormer te plaatsen, wordt ieder paneel afzonderlijk geregeld. Als er schaduw op één van de panelen valt, levert alleen dat paneel minder energie, in plaats van de gehele installatie.

De juiste keuze voor een omvormer kan de terugverdientijd met jaren verkorten. Lees ons artikel over omvormers bij zonnepanelen om de juiste keuze voor jouw situatie te maken.

Schaduw bij power optimizers, slechts één paneel wekt minder op.

Schaduwwerking tegengaan door plaatsing

Sommige mensen hebben een groot dak tot hun beschikking, waardoor ze meer vrijheid hebben voor de plaatsing van de panelen. In dat geval kun je ervoor kiezen om de schaduwplekken op het dak te vermijden, door de zonnepanelen strategisch te plaatsen. Houdt rekening met obstakels die kunnen groeien, zoals bomen.

Zonnepanelen op een plat dak laten plaatsen?

Vergelijk met de handige tool op Duurzaamheidsvergelijker offertes van zonnepaneleninstallateurs en bespaar tot 40% op de opdracht.

Voordelen van zonnepanelen op een plat dak

De voordelen van zonnepanelen op een plat dak zijn:

  • De zonnepanelen zijn niet/nauwelijks zichtbaar, dus uiterlijk is minder belangrijk;
  • Kortere terugverdientijd, dankzij minder mooie (maar efficiëntere) zonnepanelen;
  • De panelen worden beter gekoeld, wat zorgt voor een hoger rendement;
  • Meer keuze voor oriëntatie en hellingshoek;
  • Eenvoudigere installatieprocedure.

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Lagere Lasten

Meer Comfort

Ontvang gratis op maat gemaakte offertes voor zonnepanelen. Geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

Duurzaamheidsvergelijker logo

Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

Wat betekenen zonnepanelen voor jouw woning?

Wek je eigen groene stroom op;

Bespaar jaarlijks honderden euro's;

Binnen 6-9 jaar terugverdiend;

Fantastisch rendement en een goede investering;

Je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard.

Bespaar 40%

Binnen 1 minuut

Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

Beschrijf je project in het formulier op de website.

We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

Zoek je meer informatie over zonnepanelen? Lees verder:

zonnepanelen

Wat zijn zonnepanelen?

Wat houdt het in om zonnepanelen op je woning te installeren? Je wilt besparen op je stroomrekening, maar wel zeker weten dat je het juiste systeem aanschaft.

soorten zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Wie zonnepanelen wil laten plaatsen, krijgt meestal de keuze tussen verschillende soorten zonnepanelen. In dit artikel lees je meer over deze eigenschappen per type zonnepaneel.

zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen op een plat dak

Het installeren van zonnepanelen op een plat dak is een nog interessantere investering dan bij een schuin dak. Bij een plat dak is er meer vrijheid om een legplan te maken voor de installatie.

omvormers zonnepanelen

Welke soort omvormer is het beste?

Er bestaan verschillende manieren om zonnepanelen aan te sluiten op je meterkast. Er komt echter altijd een omvormer aan te pas, die de elektriciteit omvormt naar een bruikbare spanning en stroom.

zonnepanelen kopen

Waar let je op bij het kopen van zonnepanelen?

Je hebt besloten dat je zonnepanelen wilt kopen, je laat zo’n flinke besparing immers niet links liggen. Maar waar houd je rekening mee?

zonnepanelen offertes

Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken

Je hebt besloten dat je thuis zonne-energie wilt opwekken. In dit artikel leggen we uit hoe je offertes kunt aanvragen en waar je op moeten letten.

btw terugvragen

Hoe je de btw teruggave van zonnepanelen regelt

Wanneer je zonnepanelen aanschaft kun je de btw daarover terugvragen bij de Belastingdienst. Op deze pagina vind je een complete handleiding voor het indienen van de btw-teruggave over zonnepanelen.

Omhoog