Wacht... tot 40% op je offerte besparen?

Wil je geen offertes aanvragen, maar wel de laatste trends
en tips ontvangen over duurzaam wonen en leven?

Vul je emailadres hieronder in en blijf op de hoogte.

Zonnepanelen kopen

Je hebt besloten dat je zonnepanelen wilt kopen, je laat zo’n flinke besparing immers niet links liggen. Maar waar houd je rekening mee? In dit artikel helpen we je met het beantwoorden van de belangrijkste vragen bij de aanschaf van zonnepanelen.

Zonnepanelen worden geïnstalleerd op een gebouw

Het maken van de juiste keuzes bij het kopen van zonnepanelen heeft een groot effect op de terugverdientijd. De meest voor de hand liggende beslissing hoeft echter niet de beste te zijn. Beantwoord de onderstaande punten in dit artikel en kies de beste zonnepaneelinstallatie voor jouw situatie.

Navigeer naar:

Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

Welke zonnepanelen koop ik?

Er zijn verschillende types zonnepanelen op de markt, allemaal met hun specifieke eigenschappen. We hebben een uitgebreid artikel over de soorten zonnepanelen geschreven, waarmee je de beste keuze kunt maken.

We gaan ervan uit dat je zonnepanelen wilt kopen voor een bestaande woning, zonder het dak te renoveren. Je kunt dan hoofdzakelijk kiezen uit de volgende panelen:

Type paneel Voordelen Nadelen
Monokristallijn zonnepaneel
 • Hoogste rendement
 • Langste levensduur
 • Hogere aanschafkosten
 • Gevoelig voor warmte en schaduw
 • Kwetsbaar (bv. hagel)
 • Slecht uiterlijk
 • Monokristallijn all-black zonnepaneel
 • Voordelen van een monokristallijn paneel met mooier uiterlijk
 • Lager rendement door zwarte kleur
 • Polykristallijn zonnepaneel
 • Hoog rendement, maar lagere prijs dan monokristallijn
 • Lange levensduur
 • Iets minder efficiënt dan monokristallijn
 • Slecht uiterlijk
 • Dunne film zonnepaneel
 • Mooi donker uiterlijk
 • Lagere prijs
 • Minder gevoelig voor warmte en schaduw
 • Laag rendement
 • Kortere levensduur
 • Vervolgens kan er vaak tussen folie-glas of glas-glas zonnepanelen gekozen worden. Glas-glas zonnepanelen hebben een wat langere levensduur, doordat ze aan de achterkant glas hebben in plaats van folie. Er kan dan minder vuil het paneel binnendringen.

  Een monokristallijn zonnepaneel.
  Een polykristallijn zonnepaneel.
  Een dunnefilm zonnepaneel.

  Meestal gaat het bij de keuze voor het type zonnepaneeltussen uiterlijk en opbrengst per vierkante meter dak. Ga dus bij jezelf na wat jij belangrijker vindt en kies de bijpassende optie.

  Welke omvormer koop ik?

  De keuze voor een omvormer bestaat ook uit enkele opties. Ook hier hebben we een apart artikel over geschreven waarin we de keuze voor de verschillende omvormers uitgebreider toelichten.

  In het kort kun je bij het kopen van zonnepanelen kiezen uit de volgende soorten omvormers:

  Type omvormer Voordelen Nadelen
  Eén enkele grote omvormer
 • Goedkoopste optie
 • Ontzettend gevoelig voor schaduwwerking
 • Kortste levensduur (8 tot 12 jaar)
 • Power optimizers
 • Hoog rendement van de installatie
 • Informatievoorziening per paneel
 • Goedkoper dan micro-omvormers
 • Duurder dan één enkele omvormer
 • Storingsgevoelig
 • Levensduur power optimizers 25 jaar, maar de hoofdomvormer ongeveer 10 jaar
 • Micro-omvormers
 • Hoog rendement van de installatie
 • Informatievoorziening per paneel
 • Minder storingsgevoelig
 • Duurste variant
 • Slechtere compatibiliteit met thuisaccu
 • Is het gedeelte van je dak waar de zonnepanelen komen te liggen altijd vrij van schaduw? Is dit gedurende het hele jaar het geval? Kies dan voor één enkele omvormer. Zo niet, dan zijn power optimizers of micro-omvormers de betere keuze.

  Hoeveel zonnepanelen koop ik?

  Het aantal zonnepanelen dat je koopt, heeft waarschijnlijk het grootste effect op de terugverdientijd. Je kunt één van de volgende twee richtlijnen volgen:

  Richtlijn 1: Opbrengst zonnepanelen gelijk met stroomverbruik

  Voor een ideale terugverdientijd wordt het aantal zonnepanelen meestal bepaald aan de hand van het jaarlijkse stroomverbruik van het huishouden. In Nederland levert een zonnepaneel jaarlijks ongeveer 90% van zijn vermogen in energie. Zie het volgende voorbeeld:

  Het jaarlijks elektriciteitsverbruik is 3.700 kWh. Er worden panelen van 330 Wattpiek geïnstalleerd. Door 12 panelen te installeren, wordt jaarlijks 3.564 kWh opgewekt (12 x 330 x 0,9 = 3.564).

  Deze richtlijn is prima zolang de salderingsregeling in Nederland geldt. Dan wordt namelijk op jaarbasis de elektriciteit die je van je energieleverancier hebt ontvangen en de elektriciteit die je aan je energieleverancier hebt geleverd tegen elkaar weggestreept. In het bovenstaande voorbeeld hoef je dus nog maar 136 kWh te betalen (3.700 – 3.564 = 136).

  De salderingsregeling is tot 1 januari 2023 verlengd (bron).

  Het gemiddelde elektriciteitsverbruik is als volgt:

  Type huishouden Elektriciteitsverbruik
  1 persoon 1.800 kWh
  2 personen 2.950 kWh
  Gezin (1 kind) 4.000 kWh
  Gezin (2 kinderen) 4.600 kWh
  Gezin (3 kinderen) 5.300 kWh

  Passen er niet genoeg zonnepanelen op je dak om evenveel als je elektriciteitsverbruik op te wekken? Ook dan kan het financieel erg interessant zijn om het maximaal aantal zonnepanelen te installeren.

  Richtlijn 2: Opbrengst zonnepanelen maximaliseren

  Momenteel maken we nog veelvuldig gebruik van fossiele brandstoffen in ons dagelijks leven: autorijden, water verwarmen, koken, het huis verwarmen…

  Gas wordt steeds duurder. De komende decennia zullen steeds meer huishoudens van het gas afgaan. Daarnaast wordt elektrisch autorijden steeds betaalbaarder. Onze woningen moeten verduurzamen, waardoor fossiele brandstoffen tot het verleden behoren.

  Een elektrische auto opladen met zonne-energie.

  Verwacht jij ook de komende jaren elektrisch te zullen verwarmen, koken, of autorijden? Dan kan het slim zijn om nu in één keer zoveel mogelijk zonnepanelen op je woning te installeren.

  De prijs van zonnepanelen

  De totale prijs exclusief btw van een zonnepaneleninstallatie is afhankelijk van het aantal Wattpiek (Wp). Een typische prijs voor een installatie van 3.630 Wp is bijvoorbeeld € 5.500, oftewel €1,52/Wp.

  Om tot een goede prijs én uitvoering van de opdracht te komen, is het verstandig om offertes van verschillende aanbieders te vergelijken. Benieuwd waar je op moeten letten als je offertes voor zonnepanelen gaat vergelijken? Wij hebben daar speciaal een artikel voor geschreven.

  Naarmate de installatie meer vermogen heeft (meer Wattpiek), daalt de prijs per Wattpiek. De totaalprijs per Wattpiek bestaat hoofdzakelijk uit drie onderdelen:

  Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

  1. Prijs zonnepanelen

  De prijs van de zonnepanelen is meestal rond de €0,60/Wp. Voorbeeld: 10 zonnepanelen van 330Wp kosten €2.300, de prijs per Wattpiek is dan €0,70/Wp.

  De prijs per Wattpiek is afhankelijk van het merk en type paneel dat je kiest. Efficiëntere monokristallijn panelen zijn duurder per Wattpiek dan de goedkopere polykristallijne variant. Een gerenommeerd merk is natuurlijk duurder dan een onbekende Chinese fabrikant.

  2. Prijs omvormers

  De prijs van de omvormers is meestal rond de €0,45/Wp, in het geval van een installatie met power optimizers. Voorbeeld: een zonnepaneelinstallatie met 10 panelen van 330Wp heeft per paneel een power optimizer en één grote omvormer voor de installatie. De prijsberekening kan dan als volgt zijn:

  10x power optimizers à €60 (= €600) en een hoofdomvormer van €900 geeft een totaalprijs van €1.500. De installatie heeft een vermogen van 3.300 Wattpiek (10 x 330 per paneel). De prijs van de omvormers is dan dus €0,45/Wp.

  De prijs per Wattpiek is afhankelijk van het type omvormer dat je kiest. Kies je voor één enkele grote omvormer, dan is de het merk van invloed op de prijs. Voor power optimizers en micro-omvormers worden over het algemeen namelijk dezelfde merken gekozen.

  3. Prijs installatie

  Het derde en laatste component van de prijsberekening bestaat uit de installatiekosten. Hiertoe worden alle connectoren, bekabeling, werkuren en voorrijkosten gerekend. Over het algemeen zal dit component €0,40/Wp tot €0,70/Wp zijn.

  Zonnepanelen worden bevestigd middels een frame.

  Ook bij dit onderdeel geldt: voor kwaliteit betaal je wat meer. Een installateur zal vaak onderhandelruimte reserveren in de offerte. Doe hier je voordeel mee.

  Let op!

  Zonnepanelen moeten op een speciale manier worden geïnstalleerd en worden aangesloten op het lichtnet. Wij adviseren om dit niet zelf te doen, maar het door een erkende installateur te laten uitvoeren. Elektriciteit van zonnepanelen kan gevaarlijk zijn voor jezelf en je woning!

  Opbrengst van zonnepanelen

  De jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen is redelijk voorspelbaar. In Nederland kun je de volgende regel gebruiken:

  1 Wattpiek levert op jaarbasis 0,9 kWh aan energie.

  Het verschil in opbrengst tussen de verschillende soorten panelen is als volgt:

  Soort zonnepaneel Merk en type Vermogen Opbrengst per paneel per jaar
  Monokristallijn SunPower SPR-X22-360 360 Wp 324 kWh
  Polykristallijn Trina Solar TSM-PD05.08 280 Wp 252 kWh
  Dunne film Sharp NA-V135H1 135 Wp 122 kWh

  Wat is de terugverdientijd?

  De terugverdientijd van zonnepanelen bereken je door de aanschafkosten te delen door de jaarlijkse besparing. De terugverdientijd ligt over het algemeen tussen de 6 en de 9 jaar. Dat betekent een jaarlijks rendement van 9% tot 13% over een gebruiksduur van 25 jaar.

  Tot 1 januari 2023 geldt de salderingsregeling nog. Met deze regeling wordt het aantal door jou aan het lichtnet geleverde kWh en het aantal door het lichtnet aan jou geleverde kWh tegen elkaar weggestreept.

  Zonnepanelen verdien je in 6 tot 9 jaar terug.

  Voorbeeld: op jaarbasis verbruik je thuis 3.500 kWh en je zonnepanelen hebben 3.000 kWh opgewekt. Dat betekent dat je energieleverancier nog 500 kWh levert.

  In het bovenstaande voorbeeld betaal je 3.000 kWh minder op jaarbasis. Ervan uitgaande dat de prijs €0,20 per bespaarde kWh is, bespaar je dus jaarlijks €600. Als de zonnepaneelinstallatie €4.800 heeft gekost, verdien je deze dus in 8 jaar terug.

  Is het beter om te kopen of huren?

  Er zijn aanbieders waarbij het mogelijk is om zonnepanelen te huren in plaats van kopen. In dat geval betaal je maandelijks een klein bedrag en financiert een andere partij de zonnepaneelinstallatie. De maandelijkse kosten zijn lager dan het bespaarde bedrag op je energierekening. Je hebt dan dus vanaf dag één profijt, dat is het grote voordeel van huren.

  Er kleven ook een aantal nadelen aan het huren van zonnepanelen. Onder aan de streep bespaar je minder, waardoor het dus een duurdere manier is om zonnepanelen te kopen.

  De zonnepanelen blijven eigendom van de financierde partij. Na de huurperiode kun je de installatie tegen een vooraf afgesproken bedrag overnemen. Dit kan een punt zijn wanneer je je woning wilt verkopen.

  Dankzij de lage rentes is het financieel beter om zonnepanelen zelf aan te schaffen, indien je het geld daarvoor hebt. Zo niet, dan kan een speciale lening ook nog interessant zijn. Lees daarover meer onder het volgende kopje.

  Subsidie op zonnepanelen

  Dankzij subsidie wordt het gunstiger om zonnepanelen te kopen. Momenteel krijg je de btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen terug. Dit is 21% van de totale kosten. Er staat een handig stappenplan voor het terugvragen van btw op zonnepanelen op Duurzaamheidsvergelijker.

  Soms zijn er ook lokale subsidies, die worden dan gegeven door je gemeente. Dit kan in de vorm van een speciale lening of een geldbedrag zijn. Informeer bij je gemeente of er momenteel zulke instrumenten actief zijn.

  Zonnepanelen op een rij huizen

  Tot slot worden er leningen geboden met zeer gunstige voorwaarden, zoals de Energiebespaarlening. Door met zo’n lening zonnepanelen te kopen, geniet je direct van de voordelen. Ook wanneer je op het moment niet voldoende eigen geld tot je beschikking hebt.

  Tip

  Installateurs kunnen vaak helpen en informeren over lokale subsidies of speciale leningen. Kom via Duurzaamheidsvergelijker in contact met installateurs en ontdek jouw mogelijkheden.

  Is mijn dak eigenlijk geschikt?

  Niet alle daken zijn geschikt om zonnepanelen op te installeren. Dit betekent niet alleen dat de panelen erop bevestigd moeten kunnen worden. De potentiële opbrengst bij het betreffende dak is minstens zo belangrijk. Je moet rekening houden met het volgende:

  1. Ligging van het dak

  De richting waarin de zonnepanelen liggen, is van grote invloed op de opbrengst. Op een plat dak is dat geen probleem, je kunt ze dan installeren in de gewenste windrichting. Op een schuin dak kunnen de zonnepanelen echter alleen in de richting van het dak worden geïnstalleerd.

  Een dak op het zuiden is ideaal. Een dak op het westen of oosten kan eventueel ook, maar hoe verder naar het zuiden hoe beter. De installateur kan met software uitrekenen wat de ligging van jouw dak betekent voor de opbrengst.

  2. Hellingshoek van het dak

  De hellingshoek waarin de zonnepanelen liggen, heeft ook een effect op de opbrengst. De ideale hellingshoek is afhankelijk van de windrichting waarin ze liggen. Over het algemeen is een hoek van tussen de 10° en de 50° prima. 0° is plat, 90° is volledig rechtop.

  De hellingshoek van een dak kan door de installateur gecorrigeerd worden. Hiervoor bestaan speciale montagemiddelen voor zonnepanelen.

  3. Schaduwwerking op het dak

  Schaduw is funest voor de opbrengst van zonnepanelen. Het is dus belangrijk om te onderzoeken of omliggende gebouwen, bomen of andere objecten voor schaduw zorgen op je dak. Deze objecten kunnen ook op het dak zelf staan, zoals schoorstenen.

  Objecten op en hoeken in het dak kunnen, ongeacht eventuele schaduwwerking, plaatsing van zonnepanelen verhinderen. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van de installatie.

  Objecten op daken kunnen schaduw werpen op panelen.

  De installateur kan met software uitzoeken wanneer en waar er schaduw op het dak staat. Het effect van de schaduw kan met diverse maatregelen worden geminimaliseerd. Maatregelen zijn bijvoorbeeld een andere plek op het dak of het gebruik van power optimizers.

  4. Daktype

  Zonnepanelen mogen niet wegwaaien, dus ze zitten goed verankerd. Hierbij mag het dak zelf geen beschadigingen oplopen. Dat betekent dat niet alle daktypes geschikt zijn. In het kort zijn de volgende daken ongeschikt:

  • Golfplaten dak;
  • Houten dak;
  • Rieten dak;
  • Leien dak;
  • Schuin kunststof of bitumen dak.

  Zonnepanelen online kopen

  Er zijn diverse webshops waarbij je zonnepanelen online kunt kopen. Vaak is de installatie daar niet bij inbegrepen. Dan moet je dus ergens anders een bekwaamde installateur vinden.

  Het is mogelijk om online offertes voor zonnepanelen aan te vragen. Door verschillende offertes te vergelijken, kun je direct al flink besparen. Soms verschillen de offertes van twee aanbieders namelijk wel met 40%.

  Op onze website hebben we een handige tool waarmee je de offertes aanvraagt. Zo weet je gelijk wat zonnepanelen in jouw situatie kosten en wat ze opleveren. We werken hiervoor samen met een landelijk dekkend netwerk van specialisten.

  Onderhoud en levensduur van zonnepanelen

  Na installatie hebben zonnepanelen niet veel onderhoud nodig. De panelen van de meeste merken hebben een opwekkingsgarantie van 80% voor de eerste 20-25 jaar. Bovendien wordt vaak een productgarantie van 10 jaar geboden.

  Vogelpoep op zonnepanelen kan de opbrengst verlagen.

  Zonnepanelen moeten schoongehouden worden. Zo nu en dan is het verstandig om de vuiligheid, zoals stof en vogelpoep, te verwijderen. In sommige gevallen kun je dit zelf doen, maar er bestaan ook bedrijven die deze dienst voor je uitvoeren.

  Als een paneel defect raakt, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en het product te vervangen. De installateur kan je hiermee helpen. Oorzaken van defecten kunnen onder andere productiefouten of stormschade zijn. Een defect paneel ontdek je meestal door de lagere energieopbrengst.

  De omvormers kunnen ook defect raken. Dit zal eerder gebeuren dan bij het paneel zelf. Grote centrale omvormers gaan een jaar of 8 tot 12 mee. Power optimizers en micro-omvormers kunnen ook defect raken. Dit is dan te zien via je persoonlijke omgeving op de website of de app van de fabrikant.

  Zonnepanelen kopen, de conclusie

  Zonnepanelen kopen is dus niet ingewikkeld, maar je moet wel wat voorkennis hebben. De installateur kan je helpen en adviseren. Dankzij dit artikel weet je op welke punten je extra moet letten. Zo bespaar je maximaal met jouw panelen en heb je er het meeste plezier van.

  Het is duidelijk dat de installateur een belangrijke rol speelt bij de aanschaf van zonnepanelen. Gebruik het formulier op onze website om tot 5 offertes van erkende installateurs te vergelijken. Zo kun jij de beste vakman voor de klus kiezen.

  Gratis offertes voor ontvangen? Start hier

  Lagere Lasten

  Meer Comfort

  Ontvang gratis op maat gemaakte offertes voor zonnepanelen. Geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

  Ja, ik wil weten wat ik kan besparen!

  Duurzaamheidsvergelijker logo

  Wat is Duurzaamheidsvergelijker?

  Op Duurzaamheidsvergelijker vind je onafhankelijk advies, informatie en handige tips over het verduurzamen van je woning.

  Via ons landelijk netwerk van gecertificeerde specialisten vind je altijd de vakman die het beste past bij jouw project. Je kunt geheel vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je altijd de beste deal voor de juiste prijs.

  Wat betekenen zonnepanelen voor jouw woning?

  Wek je eigen groene stroom op;

  Bespaar jaarlijks honderden euro's;

  Binnen 6-9 jaar terugverdiend;

  Fantastisch rendement en een goede investering;

  Je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard.

  Bespaar 40%

  Binnen 1 minuut

  Offertes vergelijken kan veel geld besparen.

  Offertes vergelijken, hoe werkt dit?

  Beschrijf je project in het formulier op de website.

  We presenteren je project aan gecertificeerde specialisten in jouw regio.

  Max. 4 bedrijven brengen vrijblijvend een offerte uit.

  Jij beslist of je een opdracht laat uitvoeren, je zit nergens aan vast.

  Zoek je meer informatie over zonnepanelen? Lees verder:

  zonnepanelen

  Wat zijn zonnepanelen?

  Wat houdt het in om zonnepanelen op je woning te installeren? Je wilt besparen op je stroomrekening, maar wel zeker weten dat je het juiste systeem aanschaft.

  soorten zonnepanelen

  Welke soorten zonnepanelen zijn er?

  Wie zonnepanelen wil laten plaatsen, krijgt meestal de keuze tussen verschillende soorten zonnepanelen. In dit artikel lees je meer over deze eigenschappen per type zonnepaneel.

  zonnepanelen plat dak

  Zonnepanelen op een plat dak

  Het installeren van zonnepanelen op een plat dak is een nog interessantere investering dan bij een schuin dak. Bij een plat dak is er meer vrijheid om een legplan te maken voor de installatie.

  omvormers zonnepanelen

  Welke soort omvormer is het beste?

  Er bestaan verschillende manieren om zonnepanelen aan te sluiten op je meterkast. Er komt echter altijd een omvormer aan te pas, die de elektriciteit omvormt naar een bruikbare spanning en stroom.

  zonnepanelen kopen

  Waar let je op bij het kopen van zonnepanelen?

  Je hebt besloten dat je zonnepanelen wilt kopen, je laat zo’n flinke besparing immers niet links liggen. Maar waar houd je rekening mee?

  zonnepanelen offertes

  Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken

  Je hebt besloten dat je thuis zonne-energie wilt opwekken. In dit artikel leggen we uit hoe je offertes kunt aanvragen en waar je op moeten letten.

  btw terugvragen

  Hoe je de btw teruggave van zonnepanelen regelt

  Wanneer je zonnepanelen aanschaft kun je de btw daarover terugvragen bij de Belastingdienst. Op deze pagina vind je een complete handleiding voor het indienen van de btw-teruggave over zonnepanelen.

  Omhoog