Home>Zonnepanelen>Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen

Leestijd:
7 minuten
Laatste update:
5 apr 2024
Zonnepanelen kopen

Je hebt besloten dat je zonnepanelen wilt kopen, je laat zo’n flinke besparing immers niet links liggen. Maar waar houd je rekening mee? In dit artikel helpen we je met het beantwoorden van de belangrijkste vragen bij de aanschaf van zonnepanelen en vertellen we waarop je diverse zonnepanelen kunt vergelijken.

Het maken van de juiste keuzes bij het kopen van zonnepanelen heeft een groot effect op de terugverdientijd. De meest voor de hand liggende beslissing hoeft echter niet de beste te zijn. Veel mensen kiezen ervoor om hun zonnepanelen enkel op prijs te vergelijken, kwaliteit en de terugverdientijd van de panelen hebben echter ook financiële impact. Beantwoord de onderstaande punten in dit artikel en kies de beste zonnepaneelinstallatie voor jouw situatie.

Welke zonnepanelen koop ik?

Er zijn verschillende types zonnepanelen op de markt, allemaal met hun specifieke eigenschappen. We gaan ervan uit dat je zonnepanelen wilt kopen voor een bestaande woning, zonder het dak te renoveren. Je kunt dan hoofdzakelijk kiezen uit de volgende panelen:

Mono-kristallijne zonnepaneel

Monokristallijn zonnepanelen (ook in all black verkrijgbaar)

Poly-kristallijne zonnepaneel

Polykristallijn zonnepanelen

Dunnefilm / amorf zonnepaneel

Dunnefilm / amorf zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

Voorbeeld van een monokristallijn zonnepaneel

Voordelen monokristallijn

 • Hoogste rendement
 • Langste levensduur

Nadelen monokristallijn

 • Hogere aanschafkosten
 • Gevoelig voor warmte en schaduw
 • Kwetsbaar (bv. hagel)
 • Matig uiterlijk (blauw)

Monokristallijn all black zonnepanelen

Voorbeeld van een monokristallijn zonnepaneel all black

Voordelen monokristallijn all black

 • Hoog rendement
 • Langste levensduur
 • Mooier uiterlijk dan standaard mono-kristallijn

Nadelen monokristallijn all black

 • Lager rendement door zwarte kleur (minder koeling)

Polykristallijn zonnepanelen

Voorbeeld van een polykristallijn zonnepaneel

Voordelen polykristallijn

 • Hoog rendement, maar lagere prijs dan monokristallijn
 • Lange levensduur

Nadelen polykristallijn

 • Iets minder efficiënt dan monokristallijn
 • Matig uiterlijk (blauw)

Dunne film / Amorf zonnepanelen

Voorbeeld van een dunnefilm zonnepaneel

Voordelen dunnefilm / amorf

 • Mooi uiterlijk (egaal zwart)
 • Lagere prijs
 • Minder gevoelig voor warmte en schaduw

Nadelen dunnefilm / amorf

 • Laag rendement
 • Kortere levensduur

Vervolgens kan er vaak tussen folie-glas of glas-glas zonnepanelen gekozen worden. Glas-glas zonnepanelen hebben een wat langere levensduur, doordat ze aan de achterkant glas hebben in plaats van folie. Er kan dan minder vuil het paneel binnendringen.

Meestal gaat het bij de keuze voor het type zonnepaneel tussen uiterlijk, kosten en opbrengst per vierkante meter dak. Ga dus bij jezelf na wat jij belangrijker vindt en kies de bijpassende optie.

Wil jij verder lezen over de verschillende zonnepanelen? Lees dan ons uitgebreid artikel over de soorten zonnepanelen.

Welke omvormer koop ik?

Naast de zonnepanelen moet je ook de keuze maken voor het type omvormer. De omvormer zet de elektriciteit om van gelijkstroom naar bruikbare wisselstroom. In het kort kun je bij het kopen van zonnepanelen kiezen uit de volgende soorten omvormers:

Een enkele omvormer van SolarEdge

Een enkele grote omvormer

Power optimizer van SolarEdge

Power optimizers

Micro-omvormer van Enphase

Micro-omvormers

Eén enkele grote omvormer

Wanneer je de zonnepanelen aansluit op één grote omvormer, worden alle zonnepanelen in serie gekoppeld. Als er schaduw valt op één paneel, zullen alle panelen minder stroom opwekken. De gehele installatie is dus zo ‘sterk’ als de zwakste schakel.

SolarEdge omvormer

Voordelen van één omvormer

 • Meest goedkope manier om zonnepanelen te installeren, er is maar één omvormer nodig

Nadelen van één omvormer

 • Zeer gevoelig voor schaduwwerking
 • Kortste levensduur (8 tot 12 jaar)

Power optimizers

Power optimizers zijn kleine omvormers die per één of twee panelen worden aangesloten. Deze power optimizers regelen vervolgens per paneel de stroomsterkte en spanning, maar zetten deze nog niet om in wisselstroom. Hiervoor is nog steeds één hoofdomvormer nodig.

Power optimizer van SolarEdge

Voordelen van Power optimizers

 • Hoog rendement van de installatie
 • Informatievoorziening per paneel
 • Goedkoper dan micro-omvormers

Nadelen van Power optimizers

 • Storingsgevoelig: wanneer één power optimizer defect is, stopt de gehele installatie
 • Duurder dan één enkele omvormer
 • Naast de power optimizers ook een hoofdomvormer nodig
 • Levensduur power optimizers 25 jaar, maar de hoofdomvormer ongeveer 10 jaar

Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn bijna gelijk aan power optimizers, ook dit type wordt per paneel geplaatst. Deze micro-omvormers vormen de gelijkstroom die uit het zonnepaneel komt direct bij het paneel om naar bruikbare wisselstroom. Er is dus niet meer één centrale omvormer nodig.

Micro-omvormer van Enphase

Voordelen van micro-omvormers

 • Hoog rendement van de installatie
 • Informatievoorziening per paneel
 • Minder storingsgevoelig
 • Langste levensduur

Nadelen van micro-omvormers

 • Duurste variant
 • Slechtere compatibiliteit met thuisaccu

Is het gedeelte van je dak waar de zonnepanelen komen te liggen altijd vrij van schaduw? Is dit gedurende het hele jaar het geval? Kies dan voor één enkele omvormer. Zo niet, dan zijn power optimizers of micro-omvormers de betere keuze.

Wil je meer weten over de verschillende soorten omvormers? Lees dan verder in dit artikel: Welke omvormer kies ik bij mijn zonnepanelen?

Hoeveel zonnepanelen koop ik?

Het aantal zonnepanelen dat je koopt, heeft waarschijnlijk het grootste effect op de terugverdientijd. Je kunt één van de volgende twee richtlijnen volgen:

 1. Opbrengst zonnepanelen gelijk met stroomverbruik
 2. Opbrengst zonnepanelen maximaliseren

Richtlijn 1: Opbrengst zonnepanelen gelijk aan stroomverbruik

Voor een ideale terugverdientijd wordt het aantal zonnepanelen meestal bepaald aan de hand van het jaarlijkse stroomverbruik van het huishouden. In Nederland levert een zonnepaneel jaarlijks ongeveer 90% van zijn vermogen in energie. Zie het volgende voorbeeld:

Het jaarlijks elektriciteitsverbruik is 3.700 kWh. Er worden panelen van 330 Wattpiek geïnstalleerd. Door 12 panelen te installeren, wordt jaarlijks 3.564 kWh opgewekt (12 x 330 x 0,9 = 3.564).

Deze richtlijn is prima zolang de salderingsregeling in Nederland geldt. Met deze regeling wordt namelijk op jaarbasis de elektriciteit die je van je energieleverancier hebt ontvangen en de elektriciteit die je aan je energieleverancier hebt geleverd tegen elkaar weggestreept.

In 2024 mag je nog 100% salderen. Voorheen was bekend dat deze subsidie per 1 januari 2025 stapsgewijs afgebouwd zou worden naar 0, echter is dit niet het geval. Je mag dus nog wat langer van de salderingsregeling profiteren.

De salderingsregeling is in feiten geen subsidie, maar zo zou je het wel mogen zien, aangezien het meer voordeel oplevert. Dit komt doordat het door de overheid geregeld is.

Jaarlijks elektriciteitsverbruik per huishouden
Type huishoudenElektriciteitsverbruik per jaarAantal panelen nodig
1 persoon1.800 kWh7
2 personen2.950 kWh10
Gezin (1 kind)4.000 kWh14
Gezin (2 kinderen)4.600 kWh17
Gezin (3 kinderen)5.300 kWh20
Toelichting +-

Bovenstaand elektriciteitsverbruik en gemiddeld aantal panelen zijn gemiddelden. Exacte aantallen zijn van veel factoren afhankelijk en verschillen per situatie.

Richtlijn 2: Opbrengst zonnepanelen maximaliseren

Momenteel maken we nog veelvuldig gebruik van fossiele brandstoffen in ons dagelijks leven: autorijden, water verwarmen, koken en ons huis verwarmen.

Maar olie en gas worden steeds duurder. De komende decennia zullen steeds meer huishoudens van het gas afgaan. Daarnaast wordt elektrisch autorijden steeds betaalbaarder. Onze woningen moeten verduurzamen, waardoor fossiele brandstoffen tot het verleden behoren.

Elektrische auto opladen
Elektrische inductie kookplaat
Elektrisch verwarmen met een warmtepomp

De komende jaren gaat er dus een switch plaatsvinden van fossiel naar elektrisch. Verwacht jij ook de komende jaren elektrisch te zullen verwarmen, koken, of autorijden? Dan kan het slim zijn om nu in één keer zoveel mogelijk zonnepanelen op je woning te installeren.

De prijs van zonnepanelen

De totale prijs exclusief btw van een zonnepaneleninstallatie is afhankelijk van het aantal Wattpiek (Wp). Een typische prijs voor een installatie van 3.630 Wp is bijvoorbeeld € 5.500, oftewel €1,52/Wp.

Om tot een goede prijs én uitvoering van de opdracht te komen, is het verstandig om offertes van verschillende aanbieders te vergelijken. Benieuwd waar je op moeten letten? Lees dan deze zonnepanelen offertetips.

Naarmate de installatie meer vermogen heeft (meer Wattpiek), daalt de prijs per Wattpiek. De totaalprijs per Wattpiek bestaat hoofdzakelijk uit drie onderdelen:

 1. Prijs van de zonnepanelen
 2. Prijs van de omvormers
 3. Prijs van de installatie

1. Prijs van de zonnepanelen

De vraag naar zonnepanelen is het afgelopen jaar flink gedaald waardoor de prijzen momenteel een stuk lager zijn (30% lager dan een jaar geleden). Stroomprijzen zijn nog relatief hoog, dus het voordeel bij het aanschaffen van zonnepanelen is momenteel ook hoog.

De prijs van 10 zonnepanelen ligt op dit moment rond de € 5.000. Sinds 2023 betaal je geen btw meer over de zonnepanelen, dit hoef je dus ook niet meer terug te vragen. Zo kun je direct gaan besparen op je energierekening.

Natuurlijk kun je bij zonnepanelen ook de prijzen vergelijken. De prijs per Wattpiek is afhankelijk van het merk en type paneel dat je kiest. Efficiëntere monokristallijn panelen zijn duurder per Wattpiek dan de goedkopere polykristallijne variant. Een gerenommeerd merk is natuurlijk duurder dan een onbekende Chinese fabrikant.

2. Prijs van de omvormers

De prijs van de omvormers is meestal rond de €0,45/Wp, in het geval van een installatie met power optimizers. Voorbeeld: een zonnepaneelinstallatie met 10 panelen van 330Wp heeft per paneel een power optimizer en één grote omvormer voor de installatie. De prijsberekening kan dan als volgt zijn:

10x power optimizers à €60 (= €600) en een hoofdomvormer van €900 geeft een totaalprijs van €1.500. De installatie heeft een vermogen van 3.300 Wattpiek (10 x 330 per paneel). De prijs van de omvormers is dan dus €0,45/Wp.

De prijs per Wattpiek is afhankelijk van het type omvormer dat je kiest. Kies je voor één enkele grote omvormer, dan is de het merk van invloed op de prijs. Voor power optimizers en micro-omvormers worden over het algemeen namelijk dezelfde merken gekozen.

3. Prijs van de installatie

Het derde en laatste component van de prijsberekening bestaat uit de installatiekosten. Hiertoe worden alle connectoren, bekabeling, werkuren en voorrijkosten gerekend. Over het algemeen zal dit component €0,40/Wp tot €0,70/Wp zijn.

Ook bij dit onderdeel geldt: voor kwaliteit betaal je wat meer. Een installateur zal vaak onderhandelruimte reserveren in de offerte. Doe hier je voordeel mee.

Installatie zonnepanelen

Tip

Zonnepanelen moeten op een speciale manier worden geïnstalleerd en worden aangesloten op het lichtnet. Wij adviseren om dit niet zelf te doen, maar het door een erkende installateur te laten uitvoeren. Elektriciteit van zonnepanelen kan gevaarlijk zijn voor jezelf en je woning!

Opbrengst van zonnepanelen

De jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen is redelijk voorspelbaar. In Nederland kun je de volgende regel gebruiken:

1 Wattpiek levert op jaarbasis 0,9 kWh aan energie.

Het verschil in opbrengst tussen de verschillende soorten panelen is als volgt:

Jaarlijkse opbrengst per type zonnepaneel
Soort zonnepaneelMerk en typeVermogenJaarlijkse opbrengst
MonokristallijnSunPower SPR-X22-360360 Wp324 kWh
PolykristallijnTrina Solar TSM-PD05.08280 Wp252 kWh
Dunne filmSharp NA-V135H1135 Wp122 kWh

De terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen bereken je door de aanschafkosten te delen door de jaarlijkse besparing. De terugverdientijd ligt over het algemeen tussen de 6 en de 9 jaar. Dat betekent een jaarlijks rendement van 9% tot 13% over een gebruiksduur van 25 jaar.

Tot 1 januari 2024 geldt de salderingsregeling nog. Met deze regeling wordt het aantal door jou aan het lichtnet geleverde kWh en het aantal door het lichtnet aan jou geleverde kWh tegen elkaar weggestreept.

Zonnepanelen

Voorbeeld: op jaarbasis verbruik je thuis 3.500 kWh en je zonnepanelen hebben 3.000 kWh opgewekt. Dat betekent dat je energieleverancier nog 500 kWh levert.

In het bovenstaande voorbeeld betaal je 3.000 kWh minder op jaarbasis. Ervan uitgaande dat de prijs €0,20 per bespaarde kWh is, bespaar je dus jaarlijks €600. Als de zonnepaneelinstallatie €4.800 heeft gekost, verdien je deze dus in 8 jaar terug.

Let op: In deze berekening is de besparing per kWh €0,20. Wie in 2022 een nieuw energiecontract afsluit, betaalt rond de €0,40 per kWh. Afhankelijk van je huidige energiecontract kan de besparing dus 2x zo groot zijn. Heb je een energiecontract met tarieven van 2022? Dan verdien je de zonnepanelen al na 4 jaar terug.

Zonnepanelen kopen of huren?

Er zijn aanbieders waarbij het mogelijk is om zonnepanelen te huren in plaats van kopen. In dat geval betaal je maandelijks een klein bedrag en financiert een andere partij de zonnepaneelinstallatie. De maandelijkse kosten zijn lager dan het bespaarde bedrag op je energierekening. Je hebt dan dus vanaf dag één profijt, dat is het grote voordeel van huren.

Er kleven ook een aantal nadelen aan het huren van zonnepanelen. Onder aan de streep bespaar je minder, waardoor het dus een duurdere manier is om zonnepanelen te kopen.

De zonnepanelen blijven eigendom van de financierde partij. Na de huurperiode kun je de installatie tegen een vooraf afgesproken bedrag overnemen. Dit kan een punt zijn wanneer je je woning wilt verkopen.

Dankzij de lage rentes is het financieel beter om zonnepanelen zelf aan te schaffen, indien je het geld daarvoor hebt. Zo niet, dan kan een speciale lening ook nog interessant zijn. Lees daarover meer onder het volgende kopje.

Subsidie op zonnepanelen

Zonnepanelen die vóór 2024 zijn gekocht, kun je nog subsidie voor terugvragen. Dit komt omdat de btw nog in de prijs is verrekend. Vanaf 2024 is de prijs van zonnepanelen exclusief btw. Dit is voordelig, aangezien je dus geen moeite meer hoeft te doen om de btw terug te vragen. Voor zonnepanelen die je in 2023 aanschaft, maar in 2024 laat installeren, krijg je wel nog subsidie. Voorzonnepanelen die vanaf 2024 worden aangeschaft, kun je helaas geen subsidie meer krijgen.

Tip

Installateurs kunnen vaak helpen en informeren over lokale subsidies of speciale leningen. Kom via Duurzaamheidsvergelijker in contact met installateurs en ontdek jouw mogelijkheden.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Niet alle daken zijn geschikt om zonnepanelen op te installeren. Voor je start met het vergelijken van zonnepanelen, kun je het beste de staat van jouw dak evalueren. Panelen moeten er niet alleen bevestigd op kunnen worden, de potentiële opbrengst bij het betreffende dak is minstens zo belangrijk. Je moet rekening houden met het volgende:

1. Ligging van het dak

De richting waarin de zonnepanelen liggen, is van grote invloed op de opbrengst. Op een plat dak is dat geen probleem, je kunt ze dan installeren in de gewenste windrichting. Op een schuin dak kunnen de zonnepanelen echter alleen in de richting van het dak worden geïnstalleerd.

Een dak op het zuiden is ideaal. Een dak op het westen of oosten kan eventueel ook, maar hoe verder naar het zuiden hoe beter. De installateur kan met software uitrekenen wat de ligging van jouw dak betekent voor de opbrengst.

2. Hellingshoek van het dak

De hellingshoek waarin de zonnepanelen liggen, heeft ook een effect op de opbrengst. De ideale hellingshoek is afhankelijk van de windrichting waarin ze liggen. Over het algemeen is een hoek van tussen de 10° en de 50° prima. 0° is plat, 90° is volledig rechtop.

De hellingshoek van een dak kan door de installateur gecorrigeerd worden. Hiervoor bestaan speciale montagemiddelen voor zonnepanelen.

3. Schaduwwerking op het dak

Schaduw is funest voor de opbrengst van zonnepanelen. Het is dus belangrijk om te onderzoeken of omliggende gebouwen, bomen of andere objecten voor schaduw zorgen op je dak. Deze objecten kunnen ook op het dak zelf staan, zoals schoorstenen.

Objecten op en hoeken in het dak kunnen, ongeacht eventuele schaduwwerking, plaatsing van zonnepanelen verhinderen. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van de installatie.

Rookgaskanaal door dak bij zonnepanelen

De installateur kan met software uitzoeken wanneer en waar er schaduw op het dak staat. Het effect van de schaduw kan met diverse maatregelen worden geminimaliseerd. Maatregelen zijn bijvoorbeeld een andere plek op het dak of het gebruik van power optimizers.

4. Daktype

Zonnepanelen mogen niet wegwaaien, dus ze zitten goed verankerd. Hierbij mag het dak zelf geen beschadigingen oplopen. Dat betekent dat niet alle daktypes geschikt zijn. In het kort zijn de volgende daken ongeschikt:

 • Golfplaten dak
 • Houten dak
 • Rieten dak
 • Leien dak
 • Schuin kunststof of bitumen dak

Zonnepanelen online kopen

Er zijn diverse webshops waarbij je zonnepanelen online kunt kopen. Vaak is de installatie daar niet bij inbegrepen. Dan moet je dus ergens anders een bekwaamde installateur vinden.

Het is mogelijk om online offertes voor zonnepanelen inclusief de installatie aan te vragen. Verschillende offertes vergelijken, kan je honderden euro's besparen.

Op onze website hebben we een handige tool waarmee je eenvoudig meerdere offertes vergelijkt. Zo weet je precies wat zonnepanelen in jouw situatie kosten en wat ze opleveren. We werken hiervoor samen met lokale installateurs.

Onderhoud en levensduur van zonnepanelen

Na installatie hebben zonnepanelen niet veel onderhoud nodig. De panelen van de meeste merken hebben een opwekkingsgarantie van 80% voor de eerste 20-25 jaar. Bovendien wordt vaak een product garantie van 10 jaar geboden.

Vervuiling op zonnepanelen

Zonnepanelen moeten schoongehouden worden. Zo nu en dan is het verstandig om de vuiligheid, zoals stof en vogelpoep, te verwijderen. In sommige gevallen kun je dit zelf doen, maar er bestaan ook bedrijven die deze dienst vakkundig voor je uitvoeren.

Als een paneel defect raakt, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en het product te vervangen. De installateur kan je hiermee helpen. Oorzaken van defecten kunnen onder andere productiefouten of stormschade zijn. Een defect paneel ontdek je meestal door de lagere energieopbrengst.

De omvormers kunnen ook defect raken. Dit zal eerder gebeuren dan bij het paneel zelf. Grote centrale omvormers gaan een jaar of 8 tot 12 mee. Power optimizers en micro-omvormers kunnen ook defect raken. Dit is dan te zien via je persoonlijke omgeving op de website of de app van de fabrikant.

Zonnepanelen

Kosten

€ 2.500 - 6.000

Subsidie

Btw teruggave

i

Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je het btw-bedrag terugvragen aan de belastingdienst.

Klik hier voor meer info

Besparing

Tot 100%

i

Dankzij de salderingsregeling kun je de kosten van je stroomverbruik tot 100% verminderen. Het is zelfs mogelijk dat je totale stroomrekening negatief wordt.

TVT

4 - 6 jaar

40%
CO₂ impact
i

We nemen aan dat de stroom die je thuis verbruikt voor 40% direct kan worden opgewekt en geleverd door de eigen zonnepanelen. Inschatting besparing: stroomverbruik (2.760 kWh) x uitstoot (0,556 kg CO₂/kWh) x 40% = 614 kg CO₂/jaar.

Deze besparing staat per jaar gelijk aan:

3.283 km met de auto

61 spijkerbroeken

26 bomen planten

Leestijd
7 minuten
Datum
5 apr 2024

Ook besparen met zonnepanelen?

Ontvang tot 4 offertes

Gratis en vrijblijvend

Lokale installateurs

Gratis offertes ontvangen

Ook interessant voor jou

Wat zijn zonnepanelen?

Lees meer

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Lees meer

Zonnepanelen op een plat dak

Lees meer

Welke soort omvormer is het beste?

Lees meer

Waar let je op bij het kopen van zonnepanelen?

Lees meer

Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken

Lees meer

Hoe je de btw teruggave van zonnepanelen regelt

Lees meer

Heb je een vraag voor ons?

Aanhef*

Voornaam*

Achternaam*

Emailadres*

Bericht*

Door op "verstuur bericht" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

duurzaamheidsvergelijker logo

Via dit contactformulier kun je ons een vraag stellen. Wij proberen je vraag binnen één werkdag te beantwoorden.

Om offertes aan te vragen, gebruik je de offerte tool. Klik op onderstaande knop om je offerte-aanvraag te starten.

Offertes aanvragen
Omhoog